Kanser Paru-paru

Kanser Paru-paru 101: Gejala, Peringkat, Rawatan, Jenis & Punca

Kanser paru-paru adalah kanser ketiga paling biasa di kalangan rakyat Malaysia. Ketahui semua tentang gejala, peringkat, rawatan, peringkat dan jenis kanser paru-paru.

oleh pasukan Homage

Kanser paru-paru, seperti namanya, berlaku apabila sel-sel tidak terkawal membiak di dalam paru-paru dan berubah menjadi tumor. Seperti kanser lain, kanser paru-paru boleh metastasise atau merebak ke bahagian lain badan, menyebabkan gejala yang lebih teruk dan memerlukan rawatan yang lebih intensif.

Di Malaysia, kanser paru-paru adalah kanser ke-2 yang paling biasa pada lelaki dan yang ke-3 paling biasa pada wanita. Secara amnya, orang yang merokok selama bertahun-tahun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser paru-paru.

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kanser paru-paru.

Gejala-gejala

Gejala kanser paru-paru biasanya tidak muncul sehingga keadaan berada di peringkat lanjut. Gejala mungkin terhad kepada masalah pernafasan atau melibatkan bahagian lain badan, terutamanya apabila kanser telah merebak. Gejala-gejala biasa termasuk:

 • Batuk yang bertambah buruk dan tidak hilang; boleh bertahan selama berminggu-minggu atau bulan.
 • Sakit dada; sakit kadang-kadang bertambah buruk dengan pernafasan atau batuk.
 • Jangkitan dada yang kembali walaupun selepas rawatan.
 • Sesak nafas atau sesak nafas yang berterusan.
 • Batuk darah.
 • Penurunan berat badan.
 • Hilang selera makan.
 • Perasaan umum kelemahan atau keletihan.

Walaupun jarang berlaku, gejala kanser paru-paru juga mungkin termasuk:

 • Merengek; anda mungkin perasan bunyi bersiul tinggi apabila anda bernafas.
 • Hoarseness.
 • Kesakitan semasa menelan (dysphagia).
 • Sakit dada atau bahu yang berterusan.
 • Bengkak di leher atau muka.

Perlu diingat bahawa tanda-tanda ini juga boleh menunjuk kepada keadaan lain. Kes dalam titik, batuk jangka panjang, kehilangan selera makan, penurunan berat badan, dan batuk darah juga merupakan gejala biasa tuberkulosis.

Untuk mempunyai diagnosis yang betul, adalah penting untuk berunding dengan doktor secepat mungkin. Sekali di klinik doktor, jangkakan untuk menjawab soalan mengenai sejarah kesihatan anda dan menjalani beberapa ujian seperti x-ray dada, peperiksaan sputum, bronchoscopy, dan ujian pengimejan lain.

Sekiranya ia benar-benar kanser, maka anda boleh memulakan dengan pementasan dan rawatan kanser paru-paru dengan segera. Ini akan meningkatkan peluang anda untuk hasil jangka panjang yang lebih baik.

Diagnosis kanser boleh menjadi tidak menarik dan orang yang anda sayangi mempunyai keperluan penjagaan yang unik. Melibatkan penjaga untuk orang yang anda sayangi bukan sahaja menggalakkan pemulihan yang lebih baik; ia juga membantu membina sokongan emosi yang kuat untuk orang yang anda sayangi.

Untuk memberikan penjagaan terbaik yang dia layak, kami menyediakan perundingan penjagaan percuma untuk anda dan orang yang anda sayangi, untuk memastikan bahawa mereka mendapat Profesional Penjagaan yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Punca & Faktor Risiko

Menurut Persatuan Paru-paru Amerika, merokok adalah punca nombor satu kanser paru-paru. Malah, ia menyumbang 90% daripada semua kes.

Semakin banyak tahun anda menghabiskan merokok (atau terdedah kepada asap terpakai), semakin tinggi risiko kanser paru-paru anda. Berhenti merokok mengurangkan risiko anda, tetapi tidak menghapuskan kemungkinan.

Pakar menjelaskan bahawa rokok mengandungi banyak bahan kimia yang, apabila disedut, menyebabkan perubahan atau kerosakan hampir serta-merta pada tisu paru-paru. Pada mulanya, badan mungkin dapat membaiki kerosakan. Walau bagaimanapun, dengan pendedahan berulang, kerosakan yang luas boleh mencetuskan sel-sel kita untuk bertindak secara berbeza dan membiak secara tidak terkawal, akhirnya membawa kepada kanser.

Selain merokok, faktor-faktor di bawah juga meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser paru-paru:

 • Pendedahan kepada bahan kimia berbahaya dan karsinogen lain, seperti radon, asbestos, arsenik, dan uranium.
 • Pendedahan kepada pencemaran zarah. Pencemaran zarah merujuk kepada kehadiran zarah pepejal atau cecair kecil di udara yang kita bernafas. Contoh zarah-zarah kecil ini adalah yang berasal dari asap ekzos.
 • Terapi radiasi sebelumnya di dada.
 • Gen — memiliki sejarah keluarga kanker paru - paru membuat Anda berisiko lebih tinggi.

Jenis Kanser Paru-paru

Sekarang kita tahu lebih lanjut mengenai gejala kanser paru-paru, sebab, dan faktor risiko, mari kita bincangkan pelbagai jenis kanser paru-paru.

Menurut Persatuan Kanser Amerika,kita boleh membahagikan kanser paru-paru kepada dua jenis utama: kanser paru-paru sel bukan kecil (NSCLC) dan kanser paru-paru sel kecil (SCLC).

Kanser Paru-paru Sel Bukan Kecil

Majoriti kes (80 hingga 85%) dikelaskan di bawah kanser paru-paru sel bukan kecil atau NSCLC. Ia mempunyai beberapa subtipe, termasuk:

 • Adenocarcinomas: Subjenis ini biasanya dimulai dalam sel - sel yang menghasilkan lendir. Banyak kes adenocarcinomas didiagnosis di bahagian luar paru-paru, biasanya sebelum ia merebak. Ia adalah jenis kanser paru-paru yang biasa di kalangan perokok dan bukan perokok tetapi berlaku lebih kerap pada wanita daripada lelaki.
 • Karsinoma sel squamous: Tidak seperti adenocarcinomas yang biasanya bermula di bahagian luar paru-paru, karsinoma sel squamous biasanya bermula di pusat, berhampiran saluran udara utama (bronkus). Dan ia tidak menghairankan; lagipun, SCC menjejaskan sel-sel rata yang garis saluran udara di paru-paru. SCC sangat dikaitkan dengan mereka yang mempunyai sejarah merokok.
 • Karsinoma sel besar: Subtipe NSCLC ini boleh muncul di mana-mana bahagian paru-paru. Biasanya, LCC tumbuh dan menyebar dengan cepat, yang bermaksud bahawa ia mungkin lebih sukar untuk dirawat daripada subtipe NSCLC yang lain.

Di antara semua subtipe kanker paru-paru sel non-kecil, yang memiliki pandangan yang lebih baik adalah adenocarcinoma in situ, atau adenocarcinoma yang belum menyebar.

Kanser Paru-paru Sel Kecil

Juga dikenali sebagai kanser sel oat, kanser paru-paru sel kecil atau akaun SCLC untuk 10 hingga 15% daripada semua kes kanser paru-paru. SCLC cenderung berkembang dan merebak dengan cepat; sebenarnya, 70% pesakit dengan kanser paru-paru sel kecil mempunyai kanser yang sudah merebak pada masa mereka menerima diagnosis mereka.

Lain-lain Jenis Tumor Paru-paru

Selain daripada dua jenis kanser paru-paru utama, kami juga mempunyai jenis tumor kanser paru-paru berikut:

 • Tumor karsinoid paru-paru: Tumor jenis ini jarang berlaku, biasanya menyumbang hanya 5% kes tumor paru-paru. Laporan mengatakan tumor karsinoid paru-paru terdiri daripada sel-sel yang menghasilkan hormon atau bahan seperti hormon (sel neuroendokrin).
 • Tumor paru-paru lain: Selain tumor karsinoid paru-paru, jenis tumor lain mungkin berlaku di paru-paru, termasuk limfoma (kanser dalam limfosit), sarcoma (kanser pada tulang, otot, dan lain-lain), dan tumor jinak.
 • Kanser yang merebak ke paru-paru: Sesetengah tumor di paru-paru adalah akibat kanser yang telah metastasised atau merebak ke paru-paru dari bahagian badan yang lain.

Peringkat

Pementasan kanser paru-paru bergantung kepada jenis kanser paru-paru.

Sebagai contoh, jika ia bukan kanser paru-paru sel kecil, doktor kemungkinan besar akan menggunakan pementasan TNM, yang bermaksud Tumor (saiz dan lokasinya), Node (jika kanser telah merebak ke nodus limfa berdekatan), dan Metastasis (jika kanser telah merebak ke bahagian badan yang lain).

Pementasan TNM muncul sebagai kanser paru-paru tahap 1, 2, 3, atau 4. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan mereka, rujuk panduan di bawah:

 • Peringkat 1: Di bawah peringkat ini, tumor (biasanya kecil) terhad kepada satu paru-paru; ia belum merebak ke nodus limfa dan organ-organ lain.
 • Tahap 2: Jika tahap 2, tumor kanser paru-paru sel bukan kecil mungkin lebih besar (lebih daripada 3 sentimeter diameter). Ia mungkin atau mungkin tidak menjejaskan nodus limfa, tetapi ia masih belum metastasised.
 • Peringkat 3: Tumor lebih besar, biasanya lebih daripada 7 sentimeter diameter. Merebak ke nodus limfa, terutamanya berhampiran pusat dada, adalah mungkin, tetapi ia belum metastasised ke organ-organ lain.
 • Tahap 4: Tumor kanser paru-paru tahap 4 adalah salah satu yang telah merebak ke paru-paru lain, cecair di sekitar paru-paru, nodus limfa, atau struktur atau organ badan lain.

Tetapi, bagaimana kita menggambarkan tahap kanser paru-paru jika pesakit mempunyai kanser paru-paru sel kecil?

Menurut pakar, kami jarang menggunakan Peringkat 1 hingga 4 untuk membincangkan peringkat SCLC; biasanya, doktor hanya menggunakan kedua-dua:

 • Peringkat Terhad: Tahap ini menandakan tumor yang hanya memberi kesan kepada satu bahagian dada. Satu daripada tiga orang dengan kanser paru-paru sel kecil berada di bawah tahap terhad apabila diagnosis.
 • Tahap luas: Tahap yang luas agak serupa dengan kanser paru-paru tahap 4. Ini bermakna kanser telah merebak ke bahagian lain badan. Ramai doktor juga menganggap kanser yang telah merebak ke cecair di sekitar paru-paru sebagai luas. Dua daripada tiga orang dengan SCLC biasanya berada di bawah tahap ini setelah diagnosis mereka.

Rawatan

Strategi rawatan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk gejala kanser paru-paru, jenis, peringkat, dan tentu saja, kesihatan dan toleransi individu terhadap prosedur dan ubat-ubatan tertentu.

Tigakaedah utama rawatan kanser paru-paru adalah pembedahan, terapi radiasi, dan kemoterapi. Tetapi sudah tentu, terdapat pilihan lain, seperti terapi yang disasarkan dan imunoterapi.

Berikut adalah panduan ringkas mengenai rawatan:

Rawatan Untuk Kanser Paru-paru Sel Bukan Kecil

 • Peringkat 1 dan 2: Jika pesakit cukup baik, doktor boleh menasihati pembedahan. Untuk mengurangkan risiko berulang, mereka juga mungkin mengesyorkan radioterapi atau kemoterapi selepas operasi.
 • Peringkat 3: Doktor boleh memesan radioterapi dengan atau tanpa kemoterapi. Selepas radiasi, pesakit juga mungkin menjalani imunoterapi, di mana dia menerima ubat-ubatan yang merangsang sistem imun untuk membunuh sel-sel kanser.
 • Tahap 4: Untuk kanser paru-paru tahap 4, sebahagian besar rawatan memberi tumpuan kepada penjagaan paliatif atau memastikan pesakit selesa dan tidak kesakitan. Pada peringkat ini, doktor mungkin mengesyorkan gabungan kemoterapi, radiasi, imunoterapi, dan terapi yang disasarkan yang melibatkan ubat-ubatan yang melambatkan penyebaran kanser.

Rawatan Untuk Kanser Paru-paru Sel Kecil

Sekiranya individu itu didiagnosis dengan kanser paru-paru sel kecil, doktor boleh segera mengesyorkan kemoterapi. Ini kerana SCLC biasanya merebak dengan cepat.

Sekiranya doktor perhatikan bahawa kanser masih disetempatkan, dia mungkin mengesyorkan gabungan radioterapi dan kemoterapi.

Sekiranya SCLC berada di peringkat yang luas, pesakit mungkin memerlukan gabungan kemoterapi dan imunoterapi.

Kadar Survival

Kadar survival kanser paru-paru berbeza dari seorang ke seorang. Tetapi, selama bertahun-tahun, pakar telah mengumpulkan data yang cukup untuk mengenal pasti peratusan pesakit yang terselamat jenis dan tahap kanser paru-paru pada masa tertentu.

 • Kadar survival 5 tahun untuk kanser paru-paru adalah 18.6%; ini lebih rendah daripada kadar survival untuk kance kolorektumr (64.5%) kanser prostat (98.2%), dan kanser payudara (89.6%).
 • Apabila dikesan pada peringkat awal, setempat, kadar survival kanser paru-paru adalah 56%. Walau bagaimanapun, hanya 16% kes kanser paru-paru didiagnosis lebih awal. Kanser paru-paru Tahap 4 yang telah merebak ke organ-organ lain hanya mempunyai kadar survival 5 tahun sebanyak 5%.
 • Lebih separuh daripada pesakit yang didiagnosis dengan kanser paru-paru mati dalam tempoh setahun selepas menerima diagnosis mereka.

Sila ambil perhatian bahawa statistik di atas hanya berdasarkan pemerhatian dan kajian, dan tidak boleh digunakan untuk meramalkan sama ada seseorang akan bertahan dengan kanser paru-paru atau tidak.

Pencegahan

Seperti mana-mana jenis kanser lain, tidak ada cara yang pasti untuk mencegah kanser paru-paru. Walau bagaimanapun, anda boleh mengamalkan langkah-langkah berikut untuk mengurangkan risiko anda:

 • Berhenti atau elakkan merokok. Oleh kerana 90% kes kanser paru-paru berlaku kerana merokok, adalah idea yang baik untuk mengelakkan rokok sebanyak mungkin. Mengurangkan pendedahan anda kepada asap terpakai juga membantu.
 • Elakkan atau hadkan pendedahan kepada bahan kimia dan karsinogen berbahaya. Jika kerja anda melibatkan pendedahan kepada bahan karsinogenik, ketat dalam mengikuti protokol keselamatan seperti memakai peralatan perlindungan yang betul.
 • Mempunyai diet yang sihat dan senaman yang kerap. Tiada makanan yang boleh mencegah kanser, tetapi ada yang mungkin dapat mengurangkan risiko anda. Pemakanan yang baik memastikan badan anda kuat dan sihat. Demikian pula, olahraga turut memperkuat sistem kekebalan tubuh Anda.

Ingat: Jika anda mengesyaki bahawa anda mengalami tanda-tanda kanser paru-paru, berjumpa doktor secepat mungkin.

Kumpulan Sokongan Kanser Paru-paru di Malaysia

Sekiranya anda atau orang yang anda sayangi didiagnosis dengan kanser paru-paru, ketahuilah bahawa terdapat beberapa kumpulan sokongan yang boleh anda hubungi, termasuk:

Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia

 • Alamat: 66, Jalan Raja Muda Abdul Aziz, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
 • Tel: 03-2698 7300

MAKNA (Majlis Kanser Nasional) or National Cancer Council

 • Alamat: BG 03A & 05, Ground Floor, Megan Ambassy, No. 225, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur, Malaysia
 • Tel: 03-2162 9178

Sekiranya anda ingin menerima penjagaan pakar dan peribadi tanpa meninggalkan keselesaan rumah anda, pertimbangkan untuk melibatkan perkhidmatan penjagaan kanserHomage. Kami akan memadankan anda dengan profesional penjagaan kesihatan terlatih yang boleh memenuhi keperluan anda mengikut keperluan atau sepanjang masa, bergantung kepada keperluan dan pilihan anda. 

Adakah anda mencari penjaga terbaik untuk anda dan insan tersayang?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.


Mendapati artikel ini membantu? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Pelanggan-petak bual

Rujukan
 1. Tumor karsinoid paru-paru: Gejala, sebab, ujian & rawatan. (n.d.). Klinik Cleveland. Diperoleh 18 April, 2021, daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14783-carcinoid-tumors-of-the-lungs#:~:text=A%20lung%20carcinoid%20tumor%20is,hormones%20or%20hormone%2Dlike%20substances
 2. Kanser paru-paru - Sel kecil - Peringkat. (2019, 15 Ogos). Cancer.Net. Diperoleh 18 April 2021, daripada https://www.cancer.net/cancer-jenis/lung-cancer-small-cell/stages#:~:text=Less%20than%205%25%20of%20people,IV)%20disease%20when%20first%20diagnosed
 3. Kanser paru-paru – Gejala dan sebab. (2020, 17 April). Klinik Mayo. Diperoleh 18 April, 2021, daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620
 4. Kanser paru-paru – Rawatan. (2017, 23 Oktober). nhs.uk. Diperoleh 18 April 2021, daripada https://www.nhs.uk/conditions/lung-cancer/treatment/
 5. Lembaran fakta kanser paru-paru. (2020, 27 Mei). Persatuan Paru-paru Amerika | Persatuan Paru-paru Amerika. https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/resource-library/lung-cancer-fact-sheet#:~:text=The%20lung%20cancer%20five%2Dyear,dan%20prostate%20(98.2%20percent).&text=The%20five%2Dyear%20survival%20rate,localized%20(dalam%20the%20lungs)
 6. Murugesan, M. (2020) Kanser paru-paru: bukan hanya penyakit perokok, New Straits Times. Dicapai pada 10 Jun 2021 tersedia di: https://www.nst.com.my/lifestyle/heal/2020/11/641731/lung-cancer-not-just-smokers-disease
 7. Wexler, A. (n.d.). Tahap kanser paru-paru: Kadar kelangsungan hidup, prognosis, dan banyak lagi. Maklumat perubatan dan kesihatan. Diperoleh 18 April, 2021, daripada https://www.medicalnewstoday.com/articles/316198#stages
 8. Apakah gejala kanser paru-paru? (2020, 15 Julai). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh 18 April, 2021, daripada https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/symptoms.htm
 9. Apa yang menyebabkan kanser paru-paru. (2021, 8 Januari). Persatuan Paru-paru Amerika | Persatuan Paru-paru Amerika. Diperoleh 18 April, 2021, daripada https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/learn-about-lung-cancer/what-causes-lung-cancer
 10. Apakah kanser paru-paru? (n.d.). | Persatuan Kanser Amerika Maklumat dan Sumber untuk Kanser: Payudara, Kolon, Paru-paru, Prostat, Kulit. Diperoleh 18 April 2021, daripada https://www.cancer.org/cancer/lung-kanser/tentang/apa-is.html#:~:text=Perihal%2080%25%20to%2085%25%20of,(outlook)%20are%20often%20similar
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang