Kanser Hati 101: Gejala, Punca, Tahap & Rawatan

Ketahui lebih lanjut mengenai kanser hati dan gejalanya, kadar kelangsungan hidup, sebab, peringkat, dan pilihan rawatan.

oleh pasukan Homage

Apabila kes kanser di kalangan rakyat Malaysia meningkat selama bertahun-tahun, pengesanan dan penjagaan awal menjadi lebih penting. Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kanser hati. 

Apakah Kanser Hati?

Seperti namanya, kanser hati adalah kanser yang bermula di sel hati anda - ini secara khusus disebut "kanser hati utama". Salah satu organ utama dalam badan, hati kita menjalankan tugas penting untuk kehidupan, seperti membuat protein penting, memproses dan menyimpan karbohidrat, memusnahkan toksin dan sebagainya. 

Ia adalah kanser keenam paling biasa di seluruh dunia dan merupakan antara 10 kanser paling biasa di Malaysia. Ia menjejaskan kira-kira 24 daripada 100,000 orang setahun. Ia lebih biasa di Asia Tenggara, Jepun, Korea dan China. 

Jenis Kanser Hati

Dua jenis sel hati utama adalah sel hati utama (hepatosit) dan cholangiocytes (sel saluran bile). Kanser yang berbeza berasal dari pelbagai jenis sel ini, dan juga boleh berkembang dari bahagian lain badan (ini dipanggil "kanser hati sekunder").

Karsinoma Hepatoselular (HCC)

Berasal dari sel hati utama, karsinoma hepatoselular (HCC) adalah bentuk kanser hati yang paling biasa pada orang dewasa - membentuk 85% kanser hati primer. 

Sesetengah HHC bermula sebagai tumor tunggal, sementara yang lain memulakan banyak nodul kanser kecil yang perlahan-lahan merebak ke seluruh hati (ini sering dilihat pada orang yang mempunyai parut hati kronik atau kerosakan). 

Cholangiocarcinoma Intrahepatic (Kanser Saluran Bile)

10-20% kanser hati primer berasal dari saluran hempedu di dalam hati, yang membawa hempedu ke pundi hempedu. Ini dipanggil cholangiocarcinoma intrahepatic. Rawatan untuk jenis kanser hati ini selalunya sama seperti untuk HHCC. 

Angiosarcoma dan Hemangiosarcoma

Sarcoma adalah tumor kanker yang terbentuk dari sel jaringan penghubung — dalam kasus dua kanker di atas, mereka berasal dari sel pembuluh darah di hati. 

Kanser yang jarang berlaku ini terdiri daripada tumor yang tumbuh dengan cepat dan biasanya merebak terlalu jauh untuk dikeluarkan pada masa ia ditemui, sehingga menjadikannya sukar untuk dirawat. 

Dalam hampir separuh daripada kes-kes, tidak ada kemungkinan penyebab yang dikenal pasti, walaupun hemochromatosis keturunan (keadaan perubatan yang diwarisi di mana tubuh menyerap terlalu banyak besi dari makanan) dan pendedahan kepada bahan kimia seperti vinil klorida, thorium dioksida atau arsenik berteori untuk meningkatkan peluang untuk mengembangkan kanser ini. 

Kanser Hati Sekunder 

Berbeda dengan kanker hati primer, kanker hati sekunder dimulai di tempat lain di dalam tubuh — seperti kolon atau rektum — sebelum menyebar ke hati. Ini juga dikenali sebagai kanser metastatik dan biasanya lebih biasa daripada kanser yang bermula dari hati itu sendiri. 

Faktor Risiko Kanser Hati

Faktor risiko yang boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat jenis kanser ini termasuk: 

 • Hepatitis Kronik (Jangkitan Hati). Faktor risiko yang paling biasa untuk kanser hati, adalah jangkitan jangka panjang oleh virus Hepatitis B dan virus Hepatitis C boleh menyebabkan sirosis (scarring).
 • Cirrhosis hati adalah penyakit di mana sel-sel hati normal menjadi rosak dan digantikan dengan tisu parut. Cirrhosis boleh disebabkan oleh faktor yang berbeza, termasuk jangkitan HBV dan HCV serta penggunaan alkohol berat.
 • Penggunaan Alkohol Berat
 • Merokok
 • Diabetes dan obesiti juga merupakan faktor lain. Orang gemuk lebih cenderung mengalami penyakit hati berlemak dan sirosis, manakala pesakit kencing manis Jenis ll mungkin berisiko lebih tinggi untuk mendapat kanser hati (dikompaun oleh fakta bahawa banyak jenis ll pesakit kencing manis cenderung berlebihan berat badan atau obes)
 • Lelaki adalah dua kali lebih mungkin untuk mendapatkan jenis kanser ini berbanding wanita. Walau bagaimanapun, satu subjenis HCC yang jarang berlaku yang dipanggil fibrolamellar paling sering dilihat pada wanita di bawah 35 tahun. Ini berlaku dalam kurang daripada 1% HHC dan biasanya mempunyai pandangan yang lebih baik berbanding dengan HCC lain.
 • Sejarah keluarga kanser hati
 • Penyakit saluran Bile

Tahap Kanser Hati dan Kadar Survival 

Kadar kelangsungan hidup 5 tahun umum untuk barah hati adalah 20%, walaupun sebahagian besarnya bergantung pada faktor yang berbeza, termasuk tahap barah. 

Pengesanan peringkat awal meningkatkan kadar kelangsungan hidup, sementara barah hati peringkat akhir mungkin menyaksikan kadar kelangsungan hidup menurun hingga 3%. Pembedahan secara amnya membantu meningkatkan kadar kelangsungan hidup kanser hati di semua peringkat. 

Berikut adalah peringkat yang berbeza: 

Peringkat IA

Tumor kecil yang lebih kecil daripada 2cm dikesan di hati, tanpa penyebaran ke nodus limfa atau saluran darah.

Peringkat IB

Tumor kecil yang lebih besar daripada 2cm dikesan di hati, tanpa penyebaran ke nodus limfa atau saluran darah.

Peringkat II

Satu atau lebih tumor tidak lebih daripada 5cm dikesan yang telah berkembang menjadi saluran darah tetapi tidak merebak ke nodus limfa. 

Peringkat IIIA

Satu atau lebih tumor lebih besar daripada 5cm. Tiada penyebaran ke nodus limfa atau seterusnya.

Peringkat IIIB

Sekurang-kurangnya satu tumor yang telah berkembang menjadi urat besar hati (portal atau urat hepatik). Tiada penyebaran ke nodus limfa atau seterusnya.

Peringkat IVA

Mana-mana tumor yang telah merebak ke nodus limfa tetapi tidak ke tapak yang jauh. 

Peringkat IVB

Mana-mana tumor yang mempunyai bukti penyebaran jauh di dalam badan. 

Setiap individu berbeza, dan orang yang anda sayangi mempunyai keperluan penjagaan yang unik. Melibatkan penjaga untuk orang yang anda sayangi bukan sahaja menggalakkan interaksi; ia juga membantu membina sokongan emosi yang kuat.

Untuk memberi orang yang anda sayangi penjagaan terbaik yang dia layak, kami menyediakan perundingan penjagaan percuma untuk memastikan bahawa mereka mendapat Profesional Penjagaan yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Tanda dan Gejala Kanser Hati

gejala kanser hati

Imej dari Hospital Gleneagles

 

Tanda-tanda dan gejala termasuk:

 • Kesakitan, terutamanya di bahagian atas sebelah kanan kawasan perut, berhampiran bilah bahu kanan, atau di belakang
 • Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
 • Ketulan keras di bawah tulang rusuk di sebelah kanan badan
 • Kelemahan atau keletihan
 • Bengkak di kawasan perut
 • Jaundis (kuning kulit dan mata, biasanya tanda hepatitis)

Gejala biasanya tidak menjadi jelas sehingga peringkat akhir penyakit - menjadikan pemeriksaan kesihatan secara berkala penting untuk dikekalkan, terutamanya jika anda jatuh ke dalam mana-mana kumpulan berisiko. Sesetengah tanda mungkin muncul lebih awal, jadi jika anda mengesyaki bahawa apa-apa yang tidak kena, berjumpa dengan doktor anda secepat mungkin. 

Mendiagnosis Kanser Hati

Oleh kerana tanda-tanda biasanya tidak muncul sehingga peringkat akhir penyakit, ia boleh menjadi lebih sukar untuk mengesan kanser hati pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna ia mustahil. Pengesanan awal sering meningkatkan peluang untuk bertahan hidup dan boleh membawa kepada pilihan rawatan yang lebih baik untuk kanser. 

Bagi orang yang berisiko tinggi, pemeriksaan berkala untuk kanser hati mungkin disyorkan. Ini termasuk orang yang mempunyai sirosis sedia ada, jangkitan HBV kronik, hemochromatosis keturunan dan / atau yang jatuh ke dalam kumpulan risiko lain harus disaring untuk barah hati secara berkala. 

Beberapa ujian saringan umum ini termasuk: 

Pemeriksaan Fizikal

Doktor akan memeriksa perut untuk ketulan atau bengkak, serta mencari penumpukan cecair yang tidak normal di rantau ini bersama-sama dengan tanda-tanda jaundis.  

Ujian Darah untuk Alpha-Fetoprotein (AFP) Setiap 3-6 Bulan

Doktor boleh melakukan ujian darah untuk tahap AFP yang tinggi, yang mungkin merupakan penunjuk HCC. Ujian fungsi hati dan ujian untuk HBV atau HCV juga boleh dijalankan. 

Imbasan Ultrasound Hati Setiap 6-12 Bulan

Ultrabunyi hati digunakan untuk mendapatkan imej hati dan mendedahkan sebarang tumor atau keabnormalan yang sedia ada. 

Rawatan Kanser Hati

Beberapa faktor akan mempengaruhi rawatan pesakit untuk barah hati, termasuk tahap barah dan kesihatan keseluruhan pesakit. Rawatan untuk kanser hati peringkat awal biasanya memberi tumpuan kepada bertujuan untuk menghapuskan kanser, bersama-sama dengan merawat kesan sampingan. Untuk kanser peringkat akhir, matlamat rawatan mungkin berputar untuk melegakan gejala dan cuba melambatkan pertumbuhan kanser. 

Beberapa rawatan utama yang digunakan termasuk:

Ablasi Frekuensi Radio (Pembuangan Tumor)

Terapi ablasi melibatkan sama ada ablasi frekuensi radio atau gelombang elektromagnet (MWA). Siasatan seperti jarum dimasukkan ke dalam tumor hati dengan bimbingan sama ada ultrasound atau imbasan CT.

Pembedahan

Jika hanya beberapa bahagian hati yang terjejas semasa kanser hati peringkat awal, reseksi hati (pembedahan untuk mengeluarkan hanya bahagian-bahagian yang terjejas) mungkin merupakan rawatan pilihan. Pilihan lain ialah pemindahan hati, yang menggantikan hati yang terjejas dengan hati penderma yang sihat. 

Kemoterapi dan Radioterapi

Ini melibatkan penggunaan e-ray tenaga tinggi untuk memusnahkan sel-sel kanser, dengan beberapa rawatan yang diberikan dalam jangka masa yang ditetapkan. 

Kemoterapi adalah rawatan yang melibatkan penggunaan ubat-ubatan untuk memusnahkan sel-sel kanser, dengan mencegah sel-sel kanser yang ada daripada tumbuh dan membahagikan. Ia boleh diberikan sebagai sebahagian daripada rawatan yang dipanggil chemoembolization, yang melibatkan suntikan ubat kemoterapi terus ke dalam kanser hati, bersama-sama dengan gel atau manik plastik kecil untuk menyekat aliran darah ke kanser (embolisasi). Ini hanya pilihan yang sesuai untuk kemoterapi kerana ia hanya boleh diberikan jika hati berfungsi dengan cukup baik. 

Beberapa kesan sampingan kemoterapi mungkin termasuk keletihan, loya, muntah, keguguran rambut, mulut kering, cirit-birit, sembelit, dan kehilangan selera makan. Kesan sampingan mungkin berbeza-beza bergantung kepada ubat-ubatan yang digunakan - berjumpa dengan doktor anda mengenai potensi kesan sampingan setiap laluan rawatan. 

Pencegahan Kanser Hati

Melindungi Diri Anda dari HBV dan HCV

Oleh kerana HBV dan HCV kronik boleh menyebabkan sirosis - dan oleh itu barah hati - mendapatkan vaksin untuk HBV dapat mengurangkan risiko seseorang mendapat barah hati (pada masa ini tidak ada vaksin terhadap HCV).

Dalam urat yang sama, melindungi daripada jangkitan HBV dan HCV juga penting. Jangkitan boleh berlaku melalui:

 • Seks tanpa perlindungan (gunakan kondom!) 
 • Berkongsi jarum yang tidak disterilkan

Jika anda berisiko tinggi untuk dijangkiti HBV atau HCV, dapatkan ujian untuk jangkitan ini supaya rawatan boleh diberikan jika diperlukan.

Perubahan Gaya Hidup

Memimpin gaya hidup yang sihat dengan senaman yang kerap, diet yang sihat dan jumlah alkohol yang sederhana akan membantu mengurangkan risiko kanser hati seseorang. Jika anda mempunyai hepatitis virus, anda harus mengurangkan atau mengelakkan minum alkohol sepenuhnya kerana alkohol berlebihan boleh menyebabkan sirosis, yang boleh menyebabkan kanser hati. 

Berhenti merokok akan membantu mengurangkan risiko beberapa barah dan penyakit lain, termasuk barah hati. 

Menguruskan berat badan anda untuk mencegah obesiti mengurangkan risiko penyakit hati berlemak dan diabetes, yang kedua-duanya berpotensi meningkatkan risiko kanser hati anda. 

Kumpulan dan Sumber Sokongan Kanser Hati di Malaysia

Bagi pesakit dan penjaga, menyertai kumpulan sokongan memberi peluang untuk berhubung dengan mangsa kanser, serta pesakit dan penjaga semasa. 

Bagi mereka yang menjaga orang tersayang, kami mempunyai senarai kumpulan sokongan penjaga untuk membantu anda melalui perjalanan ini.

Menavigasi diagnosis kanser tidak pernah mudah. Untuk perjalanan ini, kami mempunyai perkhidmatan untuk penjaga kanser untuk menyokong anda atau orang yang anda sayangi melalui peringkat yang berbeza, bersama dengan lebih banyak sumber dan artikel penjaga untuk membantu memastikan orang yang anda sayangi selamat dan sihat.

Homage telah melatih profesional penjagaan yang dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. Rujukan
 1. Kanser Hati. Hospital Gleneagles. Dicapai pada 10 Mei 2021, daripada https://www.gleneagles.com.sg/facilities-services/centre-excellence/cancer-care/liver-cancer 
 2. Apakah Kanser Hati? Persatuan Kanser Amerika. Dicapai pada 10 Mei 2021, daripada https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/about/what-is-liver-cancer.html 
 3. Kanser Hati. Pusat Kanser Kebangsaan Singapura. Dicapai pada 10 Mei 2021, daripada https://www.singhealth.com.sg/patient-care/conditions-treatments/liver-cancer/overview 
 4. Pencegahan Kanser Hati dan Faktor Risiko. Memorial Sloan Kettering Pusat Kanser. Dicapai pada 12 Mei 2021, daripada https://www.mskcc.org/cancer-care/types/liver/risk-factors-prevention
 5. Terapi Ablasi untuk Kanser Hati & Metastasis Hati. Pusat Kanser Perlmutter. Dicapai pada 12 Mei 2021, daripada https://nyulangone.org/conditions/liver-cancer-liver-metastases/treatments/ablation-therapies-for-liver-cancer-liver-metastases
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang