Kateter Kencing 101: Jenis, Kegunaan, Komplikasi & Petua Penjagaan

Apakah kateter yang digunakan untuk & bagaimana saya mengambil berat untuk itu? Ketahui lebih lanjut tentang pelbagai jenis kateter, seperti indwelling, suprapubic & kateter foley.

oleh pasukan Homage

Apa itu Kateter Kencing Digunakan Untuk?

Kateter kencing adalah tiub berongga, sebahagiannya fleksibel yang dimasukkan ke dalam pundi kencing melalui pembukaan kemaluan. Tujuannya adalah untuk mengumpul atau mengalirkan air kencing ke dalam beg yang dilampirkan di hujung tiub yang lain. 

Individu mungkin memerlukan kateter kencing untuk kegunaan jangka pendek atau jangka panjang. Kebanyakan individu hanya memerlukan kateter buat sementara waktu sehingga keadaan yang menjejaskan pundi kencing anda diselesaikan. Walau bagaimanapun, terdapat juga keadaan yang memerlukan penggunaan kateter jangka panjang.

Berikut adalah beberapa sebab biasa mengapa anda mungkin memerlukan penyisipan kateter kencing.

Pembedahan

Doktor mungkin mengesyorkan penyisipan kateter kencing jika anda perlu menjalani pembedahan di kawasan prostat atau kemaluan anda, terutamanya jika operasi memerlukan anestesia umum, kerana anestesia umum sering menyebabkan anda tidak mampu mengawal fungsi pundi kencing anda.

Keadaan Kritikal

Orang yang mempunyai keadaan kritikal yang memerlukan pemantauan output air kencing yang tepat juga akan mendapat manfaat daripada mempunyai kateter kencing.

Pengekalan Kencing

Pengekalan kencing berlaku apabila seseorang tidak dapat mengosongkan pundi kencing mereka sepenuhnya kerana sesuatu menghalang aliran air kencing atau pundi kencing tidak dapat kontrak atau berehat dengan betul untuk memulakan kencing. Sehingga punca pengekalan diselesaikan, doktor boleh memerintahkan penyisipan kateter untuk mengosongkan pundi kencing.

Inkontinens Kencing

Orang yang mempunyai inkontinens kencing, keadaan di mana mereka mengalami kebocoran air kencing kerana mereka tidak dapat mengawal pundi kencing mereka, mungkin juga memerlukan kateter.

Halangan Outlet Pundi Kencing

Sekiranya terdapat penyumbatan dalam aliran air kencing yang tidak dapat diperbetulkan oleh ubat-ubatan atau pembedahan, penggunaan kateter jangka panjang mungkin diperlukan.

Penyakit Teruk

Orang yang mempunyai keadaan kesihatan yang tidak dapat dipulihkan (kanserperingkat akhir ) yang tidak lagi dapat memperoleh semula kawalan pundi kencing mereka atau mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang membuat perubahan kedudukan sukar mungkin memerlukan kateterisasi kencing.

Bagaimanakah kateter kencing berfungsi?

Secara amnya, semua kateter air kencing berfungsi dengan cara yang sama: satu hujung tiub nipis, berongga, dan sebahagiannya fleksibel akan dimasukkan melalui pembukaan alat kelamin sehingga ia mencapai pundi kencing. Selepas itu, air kencing akan mengalir dari pundi kencing ke beg yang dilampirkan di hujung tiub yang lain. Tetapi, tentu saja, "mekanisme" kateter masih bergantung kepada jenis dan jantina orang yang memerlukan kateter.

Sebelum kita meneruskan pelbagai jenis kateter kencing, penting untuk memahami perbezaan antara kateterisasi lelaki dan wanita. 

Perbezaan Antara Kateterisasi Lelaki dan Wanita

Uretra lelaki lebih panjang daripada uretra wanita. Memahami panjang uretra, tiub di mana air kencing melalui untuk meninggalkan badan, adalah penting kerana ia juga akan menentukan panjang tiub kateter.

Oleh kerana uretra lelaki lebih lama, tiub kateter untuk lelaki juga harus lebih lama. Secara amnya, kateter lelaki mengukur 30 hingga 40 sentimeter, manakala kateter wanita mengukur hanya kira-kira 7 hingga 20 sentimeter. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa terdapat juga kateter "unisex", yang boleh digunakan oleh lelaki dan wanita.

Selain panjang, diameter tiub yang ditunjukkan oleh skala Perancis (ditulis sebagai "f" atau "fr") juga penting. Kebanyakan kateter lelaki adalah 14fr hingga 16fr, manakala wanita adalah 10fr hingga 12fr. 

Jenis Kateter Kencing

Terdapat tiga jenis kateter air kencing: indwelling atau kateter Foley, kateter luaran atau kondom, dan kateter jangka pendek atau sekejap. 

Indwelling atau Foley Kateters

Kateter indwelling adalah kateter yang tinggal di pundi kencing anda. Oleh kerana kateter kekal di pundi kencing anda, memastikan bahawa ia tidak slaid keluar adalah penting. Untuk mengelakkan tiub daripada gelongsor keluar, ia mempunyai belon di satu hujung; pengamal penjagaan kesihatan mengembang belon dengan air supaya tiub kekal di tempatnya. Sebaik sahaja pesakit tidak lagi memerlukan kateter air kencing, pengamal penjagaan kesihatan hanya perlu mengeluarkan air dari belon untuk membuangnya. Selepas itu, mereka boleh dengan mudah menarik tiub keluar.

Terdapat juga pelbagai jenis beg saliran kateter Foley. Ada yang dimaksudkan untuk kegunaan di rumah atau hospital, sementara yang lain boleh dijamin ke kaki supaya anda boleh berjalan atau menjalani kehidupan seharian anda seperti biasa. Begitu juga, sesetengah beg mempunyai injap di bahagian bawah untuk membolehkan saliran yang kerap ke tandas.

Akhir sekali, perlu diingat bahawa kateter yang membengkak boleh dimasukkan dalam dua cara: melalui uretra (uretra) atau lubang kecil di perut (suprapubic).

Indwelling Uretra Kateters

Kateter uretra yang indwelling adalah sejenis kateter yang membengkak di mana tiub melalui uretra dan ke dalam pundi kencing. Kateter uretra adalah jenis kateter yang paling biasa.

Indwelling Suprapubic Kateters

Kateter suprapubic biasanya untuk kegunaan jangka panjang; secara amnya, ia perlu berubah setiap 4 hingga 8 minggu. Doktor membuat lubang kecil di perut untuk memasukkan tiub terus ke dalam pundi kencing. Kerana doktor perlu membuat hirisan, prosedur dilakukan di bawah anestesia umum, epidural, atau tempatan.

Kateter Kencing Berselang-seli atau Jangka Pendek

Tidak seperti kateter yang membengkak, kateter sekejap tidak perlu tinggal di pundi kencing, jadi ia tidak mempunyai belon di satu hujung. Anda perlu memasukkan kateter dan mengalirkan air kencing beberapa kali sehari.

Sekiranya anda memerlukan kateter sekejap-sekejap, doktor akan mengajar anda cara memasukkan tiub dengan betul. Kebanyakan kateter sekejap-sekejap yang telah dibungkus sudah mempunyai tiub pelincir untuk penyisipan yang lebih selesa. Hujung tiub yang lain mungkin terbuka, jadi anda boleh terus mengalirkan air kencing ke tandas. Anda juga boleh memilih untuk melampirkan hujung yang lain ke beg saliran.

Kateter Luaran atau Kondom

Akhirnya, kami mempunyai kateter luaran atau takziah untuk lelaki yang mengalami inkontinens kencing. 

Tidak seperti dua jenis sebelumnya yang telah kita bincangkan, kateter luaran tidak mempunyai tiub yang masuk ke dalam pundi kencing. Sebaliknya, lelaki itu memakai peranti seperti kondom dengan tiub yang dipasang pada hujungnya. Tiub kemudian disambungkan ke beg saliran yang boleh dijamin ke kaki. Setiap kali lelaki mengalami kebocoran air kencing kerana inkontinens, air kencing akan mengalir melalui tiub dan ke dalam beg.

Siapa yang memerlukan kateter kencing?

Sekarang kita telah membincangkan tanda-tanda klinikal, mekanisme umum, dan jenis kateter, mari kita bincangkan tentang siapa yang perlu menggunakannya.

Sebagai tambahan kepada tanda-tanda klinikal yang telah kami jelaskan di atas, doktor juga boleh mengesyorkan memasukkan kateter kencing yang membengkak jika anda:

 • Mempunyai keadaan neurologi yang menjejaskan fungsi pundi kencing anda (sklerosis berganda, demensia, kecederaan saraf tunjang)
 • Perlu pengairan pundi kencing, prosedur yang mencuci bahagian dalam pundi kencing
 • Perlu menerima kemoterapi
 • Adakah melahirkan dan perlu mengosongkan pundi kencing anda

Begitu juga, orang yang mempunyai keadaan berikut mungkin memerlukan kateterisasi sekejap-sekejap:

 • Kegagalan buah pinggang
 • Gejala saluran kencing yang lebih rendah seperti segera dan kekerapan kencing
 • Kalkulus pundi kencing atau kehadiran batu kalsium dalam pundi kencing

Dan, akhirnya, takziah atau kateter luaran ditujukan untuk lelaki yang mengalami inkontinens kencing.

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa mempunyai mana-mana syarat yang disebutkan di atas tidak secara automatik bermakna bahawa anda memerlukan kateter air kencing. Doktor anda akan memberitahu anda jika anda memerlukan kateterisasi air kencing atau jika keadaan anda boleh diuruskan melalui terapi atau ubat-ubatan. Sekiranya anda merasakan bahawa anda memerlukan kateter kencing, bercakap dengan doktor anda.

Berapa LamaKah Seseorang Memerlukan Kateter Kencing?

Berapa lama seseorang memerlukan kateter air kencing terutamanya bergantung kepada keadaan mereka dan jenis kateter yang digunakan.

Sebagai contoh, orang yang mempunyai kehilangan sementara kawalan pundi kencing (pembedahan, pengekalan pundi kencing akut, melahirkan, dan lain-lain) mungkin tidak memerlukan kateter air kencing untuk masa yang lama. Sebaliknya, orang yang mempunyai keadaan kronik dan tidak dapat dipulihkan mungkin tertakluk kepada kateterisasi jangka panjang.

Jenis kateter juga penting. Kebanyakan kateter steril dan pakai buang, yang bermaksud anda perlu menggantikannya selepas digunakan. Ini tidak akan menjadi masalah bagi mereka yang menggunakan kateter Foley kerana ia boleh bertahan selama berminggu-minggu. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai kateter sekejap atau kondom boleh bertanya kepada doktor mereka tentang kemungkinan menggunakan kateter yang boleh digunakan semula dan perlu membersihkan kateter dan bahagian tiub yang boleh digunakan semula dengan teliti.

Komplikasi Yang Mungkin Mempunyai Kateter Kencing

Kerana kateter pada dasarnya adalah objek asing di dalam badan kita, mungkin terdapat beberapa kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan dan komplikasi termasuk:

Kekejangan Pundi Kencing

Jika kateter "mengganggu" pundi kencing anda, ia boleh kekejangan dan menyebabkan kesakitan di kawasan di atas rambut kemaluan anda atau rektum. Kekejangan pundi kencing juga boleh mengakibatkan kebocoran air kencing di sekitar kateter. Jika ini berlaku, hubungi doktor anda secepat mungkin. Untuk menghentikan kekejangan, doktor boleh memberi anda ubat atau mengeluarkan kateter anda buat sementara waktu.

Darah dalam Air Kencing (Hematuria)

Air kencing anda juga mungkin mengandungi darah beku semasa anda mempunyai kateter, terutamanya jika anda menjalani pembedahan kanser prostat. Jika ia bukan darah beku, anda mungkin perasan bahawa air kencing anda berwarna merah jambu. Pastikan anda segera menghubungi doktor anda jika anda melihat bahawa air kencing anda mempunyai terlalu banyak darah atau darah beku yang besar; sesetengah bekuan boleh menyekat tiub kateter dan menghalang air kencing daripada mengalir.

Jangkitan

Mana-mana kateter boleh membawa bakteria ke mana-mana bahagian sistem kencing anda, menyebabkan jangkitan saluran kencing. Tanda-tanda biasa UTI adalah demam, air kencing mendung, dan kesakitan atau sensasi pembakaran di kawasan uretra atau kemaluan. Jika tidak dirawat, EP boleh menyebabkan jangkitan buah pinggang yang teruk. 

Sensitiviti kepada Lateks

Ia tidak berlaku untuk semua orang, tetapi sesetengah orang alah kepada lateks. Ini boleh menyebabkan kerengsaan dan bengkak uretra (uretra) dan ke bahagian lain yang bersentuhan dengan kateter lateks dan belon (untuk kateter yang membengkak). 

Batu Pundi Kencing

Apabila kateter tidak dapat mengalirkan semua air kencing, sisa-sisa boleh mengkristal dan membentuk batu. Walau bagaimanapun, pakar menekankan bahawa keadaan ini adalah perkara biasa di kalangan orang yang kateternya tinggal lebih lama di dalam badan mereka daripada tempoh yang disyorkan. 

Kanser Pundi Kencing

Orang yang menggunakan kateter indwelling jangka panjang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser pundi kencing. Menurut laporan,kerengsaan dan jangkitan boleh mencetuskan perkembangan sel-sel kanser di pundi kencing. Dari masa ke masa, sel-sel tumor ini boleh menjadi kanser. 

Kecederaan uretra

Akhirnya, sisipan kateter yang salah atau berulang boleh menyebabkan kecederaan atau parut dalam uretra. Trauma mungkin berlaku selepas "memaksa" kateter di dalamnya, atau apabila tiub mempunyai pelinciran yang tidak mencukupi.

Menjaga Kateter Kencing

Anda boleh mengelakkan berlakunya komplikasi dengan menjaga kateter anda dengan betul. Berikut ialah beberapa petua yang perlu diingat:

Ketahui Segala-galanya Tentang Kateter Yang Anda Gunakan

Selepas mengetahui bahawa anda memerlukan kateter kencing, dengar dengan teliti doktor anda kerana dia menerangkan bagaimana kateter anda berfungsi.

Ia akan menjadi kurang tertekan jika anda hanya memerlukan kateter untuk tempoh penginapan hospital anda, tetapi jika doktor anda memutuskan bahawa anda memerlukan kateter selepas pulang ke rumah, anda perlu belajar bagaimana untuk membersihkan kawasan itu dan mengalirkan air kencing. Di samping itu, perhatikan semua tanda amaran yang anda perlukan bantuan perubatan:

 • Kekejangan pundi kencing yang tidak hilang
 • Demam dan menggigil
 • Mencari darah dalam air kencing atau di sekitar kateter
 • Air kencing yang berbau kuat dan berawan
 • Sangat sedikit atau tiada aliran air kencing
 • Bengkak dan kesakitan dalam uretra
 • Mencari batu dalam kateter atau beg air kencing

Teliti Tentang Kebersihan

Cara terbaik untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan adalah untuk memastikan kebersihan sebelum, semasa, dan selepas mempunyai kateter. Jika kateter direka untuk kegunaan sekali sahaja, jangan gunakannya semula. Sekiranya ia boleh digunakan semula, ikut arahan pembersihan dengan teliti.

Pastikan anda membersihkan kawasan di mana kateter anda dimasukkan setiap hari dan selepas setiap penggunaan bilik mandi. Untuk kateter suprapubic, tutup tapak sisipan di perut anda dengan kasa bersih atau steril.  

Berhati-hati dengan beg saliran; bersihkannya mengikut arahan pengeluar. Jika beg anda mempunyai injap di mana anda mengalirkan air kencing ke tandas, pastikan injap tidak menyentuh apa-apa; jika ia bersentuhan dengan mana-mana permukaan, terutamanya lantai, bersihkannya dengan sabun dan air. 

Akhirnya, basuh tangan anda sebelum dan selepas mengendalikan kateter anda dan mengalirkan beg.

Minum Banyak Air

Anda boleh mengurangkan risiko jangkitan dengan memastikan air kencing anda dicairkan (warna kuning jernih atau pucat), jadi pastikan anda terhidrat dengan minum 8 hingga 12 gelas setiap hari.

Elakkan Sembelit

Usus terletak dekat dengan pundi kencing, jadi apa-apa yang berlaku di dalam usus boleh menjejaskan pundi kencing. Sembelit boleh memberi tekanan kepada pundi kencing dan boleh mengganggu aliran air kencing.

Menjaga Tiub dan Beg

Pastikan aliran air kencing tidak terganggu dengan memastikan tiada kinks atau selekoh dalam tiub. Lebih penting lagi, pastikan tiub utuh; kateter dengan lubang, tidak kira berapa sedikit, boleh menjadi pintu masuk untuk organisma penyebab jangkitan. Bagi beg, pastikan ia lebih rendah daripada pundi kencing anda. Ini menghalang air kencing daripada mengalir ke belakang.  

Teruskan Dengan Aktiviti Fizikal Anda

Mempunyai kateter tidak boleh menghalang anda daripada melakukan aktiviti biasa anda. Doktor anda akan bercakap dengan anda tentang apabila anda boleh meneruskan perjalanan, berenang, bersenam, atau melakukan hubungan seks. 

Biasanya, aktiviti seksual tidak akan menjadi masalah untuk kateter sekejap-sekejap dan suprapubic. Orang dengan kateter yang membengkak mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk menyesuaikan diri. Sekiranya sukar bagi anda untuk melakukan hubungan seks semasa memakai kateter, doktor akan mengajar anda cara mengeluarkan dan menggantikan tiub.


Jururawat Homage kami boleh membantu dengan kemasukan dan penjagaan kateter, serta perubahan, pengosongan dan pembersihan beg pengumpulan air kencing, semuanya dalam keselesaan rumah anda. Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
 1. David D. Cravens| Steven Zweig. (2000, 15 Januari). Pengurusan kateter kencing. Akademi Pakar Perubatan Keluarga Amerika AAFP. Diperoleh 6 Disember, 2020, daripada https://www.aafp.org/afp/2000/0115/p369.html
 2. Petunjuk kateterisasi untuk kateter sekejap (IC). (n.d.). UroToday - Komuniti Urologi Dalam Talian Global. Diperoleh 6 Disember, 2020, daripada https://www.urotoday.com/urinary-catheters-home/intermittent-catheters/description/indications-intermittent-catheters.html
 3. Lachance, C.C., & Grobelna, A. (14, Mei). Pengurusan pesakit dengan kateter kencing jangka panjang: Kajian semula garis panduan - rak buku NCBI. Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan. Diperoleh 6 Disember, 2020, daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545495/
 4. Jenis kateter kencing - NHS. (2017, 23 Oktober). nhs.uk Diperoleh 6 Disember 2020, daripada https://www.nhs.uk/conditions/urinary-catheters/types/
 5. Soalan Lazim Kateter kencing: Apakah kateter kencing? Penjagaan kateter, kanser prostat - UCLA. (n.d.). Kesihatan UCLA: Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan Berkualiti Tinggi, Pakar Penjagaan Kesihatan Teratas, Doktor Terbaik - UCLA, Los Angeles, CA. Diperoleh 6 Disember 2020, dari https://www.uclahealth.org/urology/prostate-cancer/catheter-care-faqs#:~:text=There%20are%20several%20side%20effects,catheter%20is%20in%20their%20penis
 6. Kateter kencing: Sejarah, status semasa, peristiwa buruk dan agenda penyelidikan. (17, November). PubMed Central (PMC). Diperoleh 6 Disember, 2020, daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673556/
Tags
kateter kencing kateter
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang