IUD

IUD 101: Bagaimana Ia Berfungsi, Jenis, Faedah & Kos

IUD adalah salah satu kontraseptif yang paling terkenal yang disediakan untuk wanita. Ketahui lebih lanjut tentang bagaimana ia berfungsi, jenis, faedah dan kosnya di Malaysia.

oleh Ain Nadzirah

Peranti Intrauterine (IUD) telah diakui secara meluas sebagai salah satu kontraseptif atau kawalan kelahiran yang paling berkesan yang disediakan untuk wanita, alternatif yang hebat untuk kondom yang biasa digunakan. Kontraseptif telah dipromosikan secara meluas dalam kehidupan semua orang terutamanya untuk perancangan keluarga yang berkualiti, kerana ia dianggap sebagai salah satu asas dalam perkahwinan. Malah, melalui Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, kerajaan Malaysia telah memulakan usaha perancangan keluarga dengan penubuhan Akta Penduduk dan Perancang Keluarga Negara pada tahun 1966.

Sejak itu, profesional kesihatan terikat untuk memperkenalkan anda kepada kaedah kontraseptif wanita selepas anda melahirkan anak pertama anda. Rasional di sebalik strategi sedemikian adalah untuk memastikan jarak optimum untuk kehamilan berikutnya dan bagi pasangan untuk merancang saiz keluarga mereka. Selain berfungsi sebagai cara perancangan keluarga, kontraseptif menghalang pelbagai masalah kesihatan yang disebabkan oleh seks yang tidak selamat seperti penyakit kelamin (STD) dan yang paling penting, kehamilan yang tidak diingini. 

Apa itu IUD?

IUD

IUD bermaksud Peranti Intrauterine dan juga dikenali sebagai gegelung. Ia adalah kaedah kawalan kelahiran dalam bentuk peranti berbentuk T kecil yang diperbuat daripada plastik, dengan rentetan nipis yang dipasang pada bahagian bawah. 

Walaupun penampilannya yang menakutkan, semakin ramai wanita dan profesional kesihatan menyatakan minat mereka terhadap penggunaan ID. Sebab utama adalah kerana kadar kejayaan yang tinggi lebih daripada 99% dalam mencegah kehamilan jangka panjang.  

Jenis IUD 

Secara amnya, terdapat dua jenis IUD yang tersedia:

 • Hormon (Progestin-melepaskan IUD)

Seperti namanya, IUD hormon bertindak dengan melepaskan hormon yang disebut progestin ke dinding rahim. Progestin adalah bentuk buatan atau sintetik hormon progesteron yang dihasilkan secara semulajadi dalam badan wanita semasa mengandung. IUD jenis ini boleh bertahan sehingga 5 atau 6 tahun.

 • Bukan Hormon (Tembaga IUD)

Daripada melepaskan hormon, wayar tembaga yang dibalut di lengan dan batang IUD berbentuk T membolehkan keluar dan membubarkan molekul tembaga ke dalam rahim yang toksik kepada kelangsungan hidup sperma. Umur panjang IUD tembaga berlangsung lebih lama sehingga maksimum 10 hingga 12 tahun.

Bagaimana ia berfungsi?

Kedua-dua IUD berkongsi fungsi yang sama dalam mewujudkan persekitaran yang tidak diingini untuk kehamilan dengan:

 • menebal lendir dalam servikscecair berlendir di pintu masuk rahim-yang membantu menghalang sperma daripada melakukan perjalanan lebih jauh ke telur sekiranyakita ovulate dan oleh itu adalah sperma (dapat mengurangkan kadar kelangsungan hidup sperma dan membunuh mereka).
 • menjejaskan cecair dalam rahim dan tiub fallopian untuk menghadkan pergerakan sperma.
 • penipisan lapisan rahim yang menyukarkan telur yang disenyawakan ditanamkan.
 • mengaktifkan tindak balas badan asing-di mana sistem imuniti kita akan mengiktiraf IUD sebagai objek asing dan kemudian akan merembeskan sel darah putih untuk melawan semua jenis sel yang tidak dikenali, termasuk sel sperma.
 • (untuk IUD hormon) sentiasa mengekalkan tahap hormon progesteron yang tinggi untuk mengelakkan ovulasi. Apabila terdapat tahap progesteron yang tinggi, ovari kita biasanya akan berhenti menghasilkan lebih banyak ova atau telur. Tiada telur bermakna tiada persenyawaan dan oleh itu, kehamilan sifar.

Kos dan ketersediaan

Penyisipan dan penyingkiran ID dikenakan secara berbeza mengikut jenis IUD yang digunakan.

Kos IUD Hormon:Sisipan dikenakan antara RM800 hingga RM1,100 di klinik peribadi,manakala penyingkiran adalah sekitar RM20. Jenama biasa yang terdapat di Malaysia ialah Mirena.

Kos IUD Tembaga: Sisipan adalah kira-kira RM80 hingga RM110 di klinik kerajaan dan RM500 hingga RM600 di klinik peribadi. Jenama biasa yang disyorkan di Malaysia adalah Multiload, Mona Lisa, dan Nova-T.

Walau bagaimanapun, adalah relevan untuk diperhatikan bahawa caj di atas hanya berfungsi sebagai anggaran purata, oleh itu tertakluk kepada kos yang lebih tinggi apabila tahun berlalu.

Faedah IUD 

 • Berkesan

Anda hanya perlu menghabiskan mahal sekali setiap sisipan untuk perlindungan yang tahan lama.

 • Mudah diterbalikkan

Jika anda mengubah fikiran anda tentang kehamilan selepas memasukkan, semua yang diperlukan adalah penyingkiran atau pengusiran yang mudah oleh doktor anda. 

 • Mudah

Sebaik sahaja penyisipan berlaku, anda tidak mempunyai jadual harian untuk dipatuhi dan tidak lagi perlu risau selama 10 tahun akan datang, kecuali untuk pemeriksaan biasa.

 • Selamat untuk menyusukan ibu

Tidak seperti beberapa pil kawalan kelahiran, ID tidak mengandungi hormon estrogen yang boleh menjejaskan pengeluaran susu ibu. 

Kelemahan IUD

 • Tidak boleh melindungi anda daripada STD

Oleh kerana masih terdapat hubungan langsung dan tiada halangan antara anda dan pasangan anda semasa seks, adalah dinasihatkan untuk mengamalkan seks yang selamat dengan menggunakannya bersama-sama dengan kondom untuk menurunkan kebarangkalian jangkitan.

 • Mesti dilakukan di persekitaran klinik

Prosedur penyisipan dan penyingkiran hanya boleh ditadbir oleh profesional penjagaan kesihatan kerana ia memerlukan pemeriksaan organ pembiakan dalaman anda. 

 • Risiko jangkitan pelvik 

Jangkitan pelvis boleh menjadi risiko yang berpotensi jika profesional kesihatan tidak mengamalkan kebersihan yang baik semasa memasukkan atau membuang IUD ke dalam rahim anda.

 • Risiko komplikasi yang berkaitan dengan pembiakan.

Jika tersalah letak di dalam rahim, ia boleh membawa kepada komplikasi kepada rahim yang mungkin memudaratkan kesihatan anda semasa mengandung pada masa akan datang. 

IUD mana yang lebih baik?

Jika kedua-dua ID di atas berkhidmat peranan yang sama, anda mungkin tertanya-tanya mengapa mereka mengeluarkan bahan yang berbeza dan jika satu jenis adalah lebih baik daripada yang lain. Setelah berbincang dengan doktor anda, pilihan IUD mungkin bergantung kepada pertimbangan berikut: 

Keadaan perubatan

Sekiranya anda alah kepada tembaga atau hidup dengan penyakit Wilson-gangguan genetik yangmengumpul tembaga yang berlebihan dalam organ anda kerana ketidakupayaannya untuk dihapuskan dari badan, adalah masuk akal untuk memilihIUD hormon. Walau bagaimanapun, Jika anda tidak dapat menggunakan hormon disebabkan oleh sejarah perubatan seperti kanser payudara dan darah beku yang risiko boleh meningkat oleh hormon progesteron, anda mungkin mahu meneroka IUD tembaga sebagai alternatif.

Corak haid 

Hormon IUD mungkin lebih menarik bagi wanita yang telah mengalami tempoh yang berat setiap bulan. Ini kerana hormon progesteron dari IUD boleh membantu mengawal selia mereka menjadi lebih ringan atau mungkin tidak berdarah sama sekali, selain mengurangkan kekejangan haid. Berbanding dengan IUD bukan hormon, tembaga yang dikeluarkan boleh mengakibatkan tempoh yang lebih berat dan kekejangan yang buruk disebabkan oleh tindak balas kimia terhadap tembaga. 

Perancangan keluarga 

Sebagai orang yang sudah berkahwin, adalah perkara biasa untuk memikirkan rancangan untuk mempunyai anak pada masa akan datang. Sekiranya rancangan anda tidak akan dijangka dalam masa terdekat, memilih IUD yang tahan lama untuk tempoh yang lebih lama, dalam kes ini, IUD tembaga, lebih berdaya maju. 

Keutamaan peribadi

Bagi wanita tertentu, IUD tembaga lebih disukai kerana mengalami perubahan hormon seperti pertambahan berat badan, jerawat, kelembutan payudara, dan perubahan mood sebagai kesan sampingan menggunakan IUD progestin-melepaskan mungkin tidak menguntungkan. 

Apa yang boleh dijangkakan semasa penyisipan

Sebelum

Memasukkan IUD boleh menjadi prosedur yang rumit, itulah sebabnya anda perlu menempah temujanji dengan doktor terlatih anda beberapa hari atau minggu sebelumnya. Adalah penting untuk meminta penjelasan mengenai sebarang soalan dan ketidakpastian yang mungkin anda bimbangkan sebelum meneruskan apa-apa lagi. Ini adalah apabila dia akan membimbing anda melalui senarai pelbagai kaedah kontraseptif untuk menimbang kebaikan dan keburukan. Sekiranya anda telah memutuskan untuk menyelesaikan IUD sebagai kawalan kelahiran, anda harus berunding mengenai prosedur keseluruhan-termasukjenis IUD yang sesuai dengan anda yang terbaik mengikut rekod perubatan, umur, dan pilihan peribadi anda.

Setelah keraguan anda dibersihkan dapat membantu mengurangkan kebimbangan dan ketegangan pada hari sebenar penyisipan, yang kemudiannya meringankan kesakitan atau ketidakselesaan yang mungkin timbul. Namun, jika anda menyatakan kebimbangan terhadap kesakitan, dapatkan nasihat daripada doktor anda sama ada terdapat keperluan untuk mengambil ubat penahan sakit. 

Semasa

 1. Adalah dinasihatkan untuk datang lebih awal kerana anda akan diminta untuk menjalani ujian air kencing untuk memastikan tiada tanda-tanda kehamilan dan penyakit kelamin (STD).  
 2. Doktor akan menjalankan pemeriksaan pelvik yang juga dilakukan semasa Pap smear. Ini bermakna bahawa kaedah memasukkan dua jari sarung tangan yang dilincirkan di dalam faraj hendaklah dijangkakan. 
 3. Mereka akan terlebih dahulu memohon cecair antiseptik untuk membersihkan vagina anda daripada sebarang jangkitan yang mungkin. Spektum kemudiannya digunakan untuk membuka dinding faraj untuk memeriksa keadaan organ pembiakan dalaman anda iaitu faraj, serviks, rahim, dan ovariterutamanya kedudukanrahim anda.
 4. Setelah selesai, doktor akan mengukur panjang dari serviks anda ke rahim dengan alat perubatan yang dipanggil 'bunyi', untuk mengesahkan bahawa IUD akan sesuai dengan betul dalam rongga rahim anda dan tidak menonjol ke mana-mana organ dalaman. 
 5. Doktor akan melipat lengan IUD berbentuk T ke dalam tiub kecil dengan gelangsar pada pemegang. Seterusnya, tiub akan dimasukkan melalui serviks anda ke dalam rahim mengikut kedalaman seperti yang diukur sebelum ini. 
 6. Sebaik sahaja IUD diletakkan pada kedudukan optimum, mereka akan menolak gelangsar untuk melepaskan lengannya kembali ke bentuk 'T' sebelum mengeluarkan tiub.
 7. Langkah terakhir adalah untuk memotong rentetan di bahagian bawah IUD supaya hanya satu hingga dua inci dibiarkan tergantung di saluran faraj anda, untuk memudahkan penggantian atau penyingkiran jika diperlukan. 

Penyisipan itu sendiri hanya mengambil masa kira-kira 5 minit tetapi keseluruhan proses boleh dilanjutkan sehingga 30 minit. Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu tinggal selama beberapa minit tambahan untuk berehat sehingga anda berasa bersedia untuk pergi. Oleh karena itu, sebaiknya membawa seseorang menemani Anda dalam perjalanan pulang seandainya Anda tidak merasa baik. 

Selepas

Profesional penjagaan kesihatan akan memberi anda butiran IUD termasuk tarikh susulan dan tamat tempoh IUD. Anda mungkin akan dinasihatkan untuk mendapatkan rehat yang baik untuk bahagian-bahagian yang tinggal hari selepas penyisipan, kerana mungkin ada rasa tidak selesa dan kekejangan ringan yang berlarutan selepas itu. 

Penjagaan selepas penyisipan, terutamanya dalam beberapa bulan atau tahun pertama, harus diperhatikan semasa anda cuba selesa dengan kehadiran IUD di rahim anda. Kesan-kesan sampingan seperti pendarahan faraj atau spotting, tempoh yang tidak teratur dan kekejangan ringan adalah perkara biasa kerana badan anda akan mengambil sedikit masa untuk menyesuaikan diri sebelum ia boleh kembali ke keadaan normal. Walaupun begitu, jika kesan-kesan sampingan terus berpanjangan atau bertambah buruk selama lebih daripada 3 bulan, sila dapatkan bantuan perubatan dengan segera. 

Soalan Lazim mengenai IUD

Bilakah IUD boleh dimasukkan?

Penyisipan IUD boleh berlaku pada bila-bila masa selagi terdapat jaminan bahawa anda tidak hamil, itulah sebabnya anda dikehendaki mengambil ujian air kencing pada permulaan prosedur. Sesetengah penyedia kesihatan mungkin mengesyorkan penyisipan semasa haid kerana dua sebab; haid mengesahkan tiada kehamilan, dan serviks lebih lembut pada masa ini jadi penyisipan akan kurang menyakitkan. 

Bilakah IUD boleh dialih keluar?

IUD mudah diterbalikkan supaya ia boleh diambil oleh profesional penjagaan kesihatan setiap kali anda ingin menghentikan kawalan kelahiran anda dan mula hamil. 

Jika anda berhasrat untuk meneruskan kaedah kontraseptif yang sama tetapi IUD anda mencapai tamat tempohnya, anda perlu berunding dengan doktor anda untuk penggantian. Ini penting kerana IUD yang telah tamat tempoh yang tinggal di dalam rahim anda mungkin kehilangan keberkesanannya dalam mencegah kehamilan dan juga boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang lain.  

Siapakah yang boleh menggunakan IUD?

Bertentangan dengan salah faham yang popular, ID selamat untuk hampir semua orang, termasuk remaja dan wanita tunggal. Selain menghalang kehamilan, penggunaan utama ID hormon adalah untuk membantu menyesuaikan haid berat anda kepada tempoh yang lebih ringan, serta mengurangkan kekejangan haid-kedua-duanya sangat berguna terutamanya untuk wanita muda 

Bolehkah IUD keluar dari tempatnya? 

Ia jarang berlaku tetapi ada kemungkinan IUD tergelincir dari tempat atau bahkan jatuh. Sesetengah gejala untuk diperhatikan:

 • Rentetan yang melekat keluar dari terusan faraj anda kelihatan lebih pendek atau lebih lama daripada biasa.
 • Anda boleh merasakan bahagian plastik keras IUD menonjol.
 • Pasangan anda boleh merasakan bahagian plastik keras semasa hubungan seksual.
 • Anda mengalami kesakitan yang tidak normal atau pendarahan berat yang berlanjutan lebih daripada 3 bulan. 

Untuk mengelakkan keadaan sedemikian, adalah penting untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda dalam beberapa bulan pertama selepas penyisipan. Jangan sekali-sekali tidak anda tarik tali itu sendiri tanpa pengawasan perubatan kerana ia boleh menyebabkan kecederaan dalaman yang tidak diingini.

Berapa lamakah masa yang diambil untuk IUD berfungsi?

IUD bukan hormon atau tembaga berfungsi dengan serta-merta apabila penyisipan, yang menjadikannya konsep kecemasan yang hebat. Oleh itu, jika anda baru-baru ini mempunyai seks yang tidak dilindungi dan bimbang tentang kemungkinan kehamilan yang tidak diingini, IUD tembaga dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Sebaliknya, ID hormon berkuat kuasa serta-merta hanya jika penyisipan berlaku semasa haid. Jika tidak, ia memerlukan tambahan 7 hari untuk berfungsi sepenuhnya yang memaksa anda untuk mempunyai kawalan kelahiran sandaran seperti kondom dalam tempoh ini.

Bolehkah persetubuhan dilakukan dengan IUD?

Benar. IUD tidak boleh menjejaskan aktiviti seksual, kecuali pasangan anda merasakan kehadiran rentetan. Selain itu, seks dengan IUD tidak sepatutnya menyebabkan kesakitan kepada anda dan pasangan anda.  

Bolehkah saya hamil semasa menggunakan IUD?

Walaupun kadar keberkesanan yang tinggi, masih ada peluang kecil untuk anda diresapi. Sebagai langkah berjaga-jaga, dapatkan nasihat perubatan sebaik sahaja anda mengalami gejala awal kehamilan atau keputusan ujian positif. Hamil dengan IUD boleh membawa kepada peluang yang lebih tinggi keguguran dan risiko lain yang berkaitan dengan reproduktif seperti kehamilan ektopik-apabila teluryang disenyawakan ditanamkan di luar rahim biasanya di suatu tempat di dalam tiub fallopio.

Pengambilan Kunci

Secara keseluruhan, Peranti Intrauterine atau ID boleh berfungsi sebagai pertaruhan terbaik anda dalam mencegah kehamilan yang tidak diingini kerana ia tahan lama, boleh dipercayai dan boleh diterbalikkan dengan mudah jika anda mempunyai perubahan rancangan untuk pembuahan pada masa akan datang. ID secara amnya selamat untuk wanita dari semua peringkat umur; Walau bagaimanapun, terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan seperti sejarah perubatan, keadaan organ pembiakan anda, keupayaan kewangan, dan keselesaan peribadi sebelum doktor anda boleh membenarkan penggunaan IUD. Oleh kerana jenis kawalan kelahiran ini memerlukan pengawasan profesional kesihatan, perundingan doktor biasa dan janji temu disyorkan setiap kali anda merasa tidak selesa atau sakit yang tidak normal untuk mengelakkan kemungkinan risiko kesihatan.

Tubuh kita sebagai seorang wanita berhak mendapat perhatian yang terbaik dan salah satu cara untuk memastikan bahawa melalui keputusan yang baik dibuat selepas menimbang semua pertimbangan yang mungkin. Oleh itu, jika anda mempunyai pemikiran kedua mengenai ID, jangan risau! Selalu ada kaedah lain untuk memilih yang boleh memenuhi keperluan anda dengan lebih baik.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional Penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Gunzburger, J. (2020, 10 Januari). Berapa Lama Saya Perlu Menunggu Untuk Melakukan Hubungan Seks Selepas Mendapat IUD? Nurx. https://www.nurx.com/faq/how-long-should-i-wait-to-have-sex-after-getting-an-iud/

HH Siraj. (2012, 27 April). Kontraseptif. MyHealth – Kementerian Kesihatan Malaysia. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm

Paimin, F. (2019, 23 Ogos). Perancangan Keluarga. MyHealth – Kementerian Kesihatan Malaysia. http://www.myhealth.gov.my/en/family-planning/ 

Higginbotham, V. (2018, 05 Julai). Peranti Intrauterin Tembaga (IUD). Ensiklopedia Projek Embrio. https://embryo.asu.edu/pages/copper-intrauterine-device-iud

Higginbotham, V. (2019, 06 September). Hormon melepaskan peranti intrauterine. Ensiklopedia Projek Embrio. https://embryo.asu.edu/pages/hormone-releasing-intrauterine-devices 

Bagaimana untuk menyediakan penyisipan IUD. (2020, 5 Oktober). Raleigh Gynecology & Kesejahteraan. https://gynraleigh.com/how-to-prepare-for-iud-insertion/

Mauer, E.D. (2021, 19 Ogos). Bolehkah Anda Hamil Dengan IUD? Ibu bapa. https://www.parents.com/pregnancy/signs/symptoms/pregnancy-with-an-iud-is-it-possible/

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. (n.d.). Akta Penduduk dan Perancangan Keluarga Negara. https://www.lppkn.gov.my/index.php/en/features/akta-lppkn 

Suraya. (2019, 4 September). Panduan Komprehensif Kos Kawalan Kelahiran di Malaysia. Ringgit Oh Ringgit. https://ringgitohringgit.com/saving-money/birth-control-in-malaysia/

Apa yang boleh dijangkakan selepas penyingkiran IUD. (2020, 24 Disember). Raleigh Gynecology & Kesejahteraan. https://gynraleigh.com/what-to-expect-after-an-iud-removal/ 

Bilakah masa terbaik untuk memasukkan IUD? (2020, 18 Mac). Dirancang Parenthood Regina. https://www.plannedparenthoodregina.com/when-is-the-best-time-to-have-an-iud-inserted/  

Pasukan Kesihatan Wanita. (2020, 22 Mei). Adakah Manfaat IUD Melebihi Kesan Sampingan yang Berpotensi? Klinik Cleveland. https://health.clevelandclinic.org/do-the-benefits-of-iuds-outweigh-the-potential-side-effects/ 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (2015). Kriteria kelayakan perubatan untuk penggunaan kontraseptif (5th ed.). https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/181468/9789241549158_eng.pdf

Tags
IUD
Mengenai Penulis
Ain Nadzirah
Ain hanyalah seorang lagi peminat filem bandar kecil yang melayan tunggangan keretanya sebagai pentas untuk mengeluarkan lagu-lagu dan muzikal. Ia bukan pemandangan yang pelik untuk melihat dia bercakap dengan 14 kucingnya di rumah, atau berdebat dengan neneknya kerana mempunyai terlalu banyak (dan mengira) bunga pasu.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang