Benign Prostatic Hyperplasia (BPH) 101: Punca, Gejala, Rawatan

Hiperplasia prostat Benign (BPH) atau pembesaran kelenjar prostat adalah apabila kelenjar prostat lelaki diperbesarkan. Ia menjadi lebih biasa apabila lelaki semakin tua. Ketahui lebih lanjut mengenai BPH, sebab, gejala dan rawatannya di sini di Malaysia.

oleh Raihan Rahman

Hiperplasia prostat Benign (BPH)

Hiperplasia prostat Benign (BPH) adalah keadaan yang biasa berlaku di kalangan lelaki yang lebih tua, di mana kelenjar prostat mereka diperbesarkan. Malah, lelaki menjalani dua tempoh pertumbuhan prostat; yang pertama berlaku semasa akil baligh, manakala fasa kedua bermula sekitar usia 25 tahun dan tumbuh secara beransur-ansur. Oleh itu, lelaki dijangka mempunyai prostat yang lebih besar apabila mereka semakin tua. 

Pembesaran prostat menjadi masalah apabila ia mula mengganggu fungsi kencing anda. BPH berbeza dengan kanser prostat, kerana ia bukan kanser (benign) dan tidak menunjukkan ancaman serius kepada kesihatan anda.

Walau bagaimanapun, jika gejala mula muncul, perundingan awal dengan doktor diperlukan untuk mencegah risiko kesihatan lebih lanjut dalam proses kencing anda - yang cenderung menjadi tidak selesa atau mungkin menyakitkan dalam kehidupan seharian.

Apa dan di mana kelenjar prostat?

Kelenjar prostat adalah salah satu organ dalam sistem pembiakan lelaki yang berbentuk seperti walnut, yang fungsi utamanya adalah untuk menghasilkan cecair untuk air mani untuk bergerak dengan mudah. Kelenjar terletak di bawah pundi kencing anda, mengelilingi uretra yang membawa air kencing atau air mani ke dalam zakar dan keluar dari badan anda.

Apa yang berlaku apabila kelenjar prostat diperbesarkan?

Apabila prostat meningkat dalam saiz, ia memerah uretra menyebabkan penyempitan. Oleh kerana tekanan ini, dinding pundi kencing secara semula jadi akan menebal untuk bekerja lebih keras daripada biasa apabila melepaskan air kencing ke dalam uretra. Bayangkan tangan anda memegang hos air; apabila anda sedikit menekan terhadapnya, akan ada tekanan yang membina untuk menolak air tetapi hanya sedikit yang dapat melaluinya.

Dari masa ke masa, pundi kencing akan menjadi lemah dan kehilangan keupayaannya untuk mengosongkan air kencing sepenuhnya kerana usaha berterusan. Akibatnya, akan ada sisa air kencing yang tersisa di dalam pundi kencing yang kemudiannya boleh menyebabkan kebocoran dan inkontinensia (kehilangan kawalan air kencing) — kedua-duanya adalah gejala utama hiperplasia prostat jinak. 

Punca Hiperplasia Prostatic Benign 

Penyebab spesifik BPH masih tidak jelas, walaupun perubahan hormon sering ditunjukkan sebagai faktor yang mungkin. 

Salah satu hormon yang terjejas mungkin dihydrotestosterone (DHT), hormon seks yang wujud pada lelaki dan wanita. Hormon ini bertanggungjawab terutamanya untuk membangunkan ciri-ciri lelaki seperti suara dalam, rambut badan dan rambut kemaluan, serta pematangan organ pembiakan lelaki termasuk kelenjar prostat. Walaupun ia adalah semulajadi untuk mempunyai prostat anda diperbesarkan terutamanya semasa akil baligh, kenaikan tahap DHT boleh memburukkan lagi pembesaran.

Ketidakseimbangan dalam tahap testosteron dan estrogen juga boleh menjadi faktor lain. Tahap testosteron aktif secara beransur-ansur berkurangan apabila lelaki berumur, menjadikan tahap estrogen lebih tinggi. Tahap estrogen yang lebih tinggi diketahui mencetuskan pertumbuhan sel prostat, sehingga membawa kepada pembesaran.    

Tanda -tanda & Gejala Hiperplasia Prostatik Benign 

Setiap lelaki mengalami pembesaran prostat secara berbeza; ada yang mempunyai prostat yang diperbesarkan yang lebih besar tetapi tanpa gejala yang serius, sementara yang lain dengan yang lebih kecil mengalami masalah kencing utama. Walaupun saiz pembesaran prostat anda biasanya tidak bermakna gejala adalah teruk, menyedari tanda-tanda biasa BPH boleh membantu sebagai langkah berjaga-jaga. 

Gejala biasa BPH sering melibatkan:

 • Kerap menggesa untuk membuang air kecil kira-kira setiap 1 hingga 2 jam.
 • Perlu bangun pada waktu malam beberapa kali untuk membuang air kecil.
 • Ketidakupayaan untuk mengosongkan pundi kencing anda sepenuhnya atau berasa seperti terdapat sedikit kencing yang tidak dilepaskan yang tersisa di dalam pundi kencing walaupun selepas membuang air kecil.
 • Post micturition dribbles, atau mempunyai sedikit air kencing bocor selepas kencing.
 • Kesukaran mula membuang air kecil.
 • Perlu menegangkan atau menolak apabila lulus air kencing.
 • Aliran air kencing yang lemah atau perlahan.
 • Ketidakupayaan untuk menahan kencing, oleh itu keperluan untuk membuang air kecil dengan serta-merta.
 • Kerap berhenti dan bermula semula semasa kencing, mengakibatkan aliran air kencing terganggu.

Sekiranya gejala teruk berikut berlaku, dapatkan bantuan perubatan segera:

 • Rasa sakit atau sensasi terbakar semasa membuang air kecil
 • Ketidakupayaan untuk membuang air kecil sama sekali
 • Tanda-tanda darah dalam air kencing

Untuk selamat, apabila anda melihat sebarang keabnormalan atau mempunyai sedikit masalah semasa membuang air kecil, berunding dengan doktor anda tanpa teragak-agak. Mengabaikan gejala kecil boleh menambah masalah lain yang membimbangkan dalam saluran kencing anda seperti jangkitan, penyumbatan, dan kerosakan pundi kencing.

Siapa yang lebih cenderung untuk membangunkan BPH?

Kumpulan berikut adalah mereka yang cenderung lebih berisiko mendapat BPH:

 • Jika umur anda adalah 40 tahun ke atas.
 • Jika mana-mana ahli keluarga lelaki anda mempunyai sejarah BPH.
 • Jika anda seorang pesakit dengan obesiti, diabetes jenis 2, atau penyakit jantung dan peredaran darah.
 • Sekiranya anda mengalami disfungsi erektil.
 • Jika anda tidak bersenam dengan kerap.

Diagnosis Hiperplasia Prostatic Benign

Pertama sekali, penyedia perubatan anda akan bertanya beberapa soalan untuk mengumpulkan maklumat mengenai latar belakang peribadi dan sejarah perubatan anda, termasuk keluarga anda. Kemudian, anda mungkin diminta untuk menerangkan gejala andamasalah yang timbul apabila membuang air kecil, intensiti kesakitan atau ketidakselesaan, serta tempoh mengalami gejala.

Doktor anda kemudian akan meneruskan pemeriksaan fizikal dan ujian lain, jika perlu. 

Ujian fizikal 

Peperiksaan rektum digital (DRE) adalah sejenis versi lelaki pap smear wanita. Prosedur ini mengambil masa kira-kira satu hingga dua minit dan boleh menyebabkan sedikit ketidakselesaan. Doktor memasukkan jari yang dilincirkan dan bersarung tangan ke dalam rektum anda (organ yang memegang najis anda) untuk merasakan bahagian belakang kelenjar prostat. Tujuannya adalah untuk memeriksa sebarang kehadiran keabnormalan, ketulan, kelembutan, atau jisim keras. 

Peperiksaan cystoscopy dilakukan untuk mendiagnosis masalah dalam uretra dan pundi kencing anda. Ia dilakukan dengan memasukkan kamera kecil ke dalam uretra sehingga ia mencapai bahagian dalam pundi kencing anda. 

Ujian air kencing

Terdapat pelbagai jenis ujian air kencing yang dijalankan untuk mengetahui sama ada uretra mempunyai sebarang halangan seperti:

 • Urinalisis: Sampel air kencing anda diperiksa untuk mengesan tanda-tanda darah, jangkitan, dan perubahan dalam tahap protein atau glukosa.
 • Uroflowmetry: Ujian untuk menilai kelajuan, tempoh, dan jumlah aliran air kencing anda.
 • Urodinamik: Prosedur untuk menilai sejauh mana pundi kencing dan uretra anda berfungsi semasa kencing.
 • Jumlah sisa selepas pembatalan: Ujian untuk mengukur berapa banyak air kencing yang tersisa di dalam pundi kencing selepas kencing. Sebilangan besar sisa boleh menandakan pengekalan kencing (ketidakupayaan pundi kencing untuk mengosongkan semua air kencing).

Imbasan

Tujuan imbasan adalah untuk melihat saiz pembesaran prostat dengan cara yang lebih tepat dan biasanya dilakukan melalui ultrasound. Sekiranya pembedahan diperlukan, pengimejan resonans magnetik (MRI) dan tomografi berkomputer (CT) boleh dilakukan untuk mendapatkan hasil yang lebih jelas.

Ujian Darah

Ujian darah juga boleh membantu untuk memeriksa tahap antigen khusus prostat (PSA), sejenis protein yang dihasilkan oleh kelenjar prostat anda. Peningkatan tahap PSA mungkin menunjukkan kehadiran hiperplasia prostat jinak.

Rawatan untuk Hyperplasia Prostatic Benign

Menunggu berjaga-jaga

Kebanyakan kes BPH adalah ringan dan hanya memerlukan pemerhatian rapi oleh doktor tanpa menerima sebarang rawatan aktif. Anda perlu menghadiri lawatan susulan untuk peperiksaan dan ujian fizikal tahunan untuk mengesan kemajuan gejala anda atau mana-mana yang baru yang mungkin. Sepanjang tempoh pemerhatian ini, elakkan memakan ubat-ubatan yang boleh memburukkan lagi pembesaran prostat anda. 

Doktor anda juga mungkin mengesyorkan membuat beberapa perubahan gaya hidup sebagai contoh:

 • Mencuba senaman untuk menguatkan otot lantai pelvis seperti senaman Kegel.
 • Hadkan pengambilan air anda terutamanya sebelum tidur.
 • Elakkan pengambilan alkohol dan kafein. 
 • Amalkan diet seimbang untuk mengelakkan sembelit.

Ubat

Penyedia perubatan boleh menetapkan ubat-ubatan untuk lelaki dengan gejala sederhana hingga teruk, yang enggan meneruskan pembedahan. Matlamat utama rawatan perubatan adalah untuk mengurangkan atau menghentikan pertumbuhan pembesaran prostat, serta meminimumkan keterukan gejala BPH. 

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa ubat-ubatan jangka panjang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu dan ambil kira semua pertimbangan sebelum membuat keputusan.   

Terdapat dua jenis ubat utama yang digunakan untuk merawat BPH iaitu:

 • Penyekat Alfa 

Kumpulan ubat ini berfungsi untuk melegakan ketegangan otot dalam pundi kencing dan prostat anda, dengan itu melegakan sebarang penyumbatan atau halangan. Akibatnya, air kencing anda akan mengalir dengan lebih lancar dan akan kurang berkemungkinan untuk membuang air kecil dengan kerap.

Oleh kerana penyekat alfa berfungsi dengan serta-merta dalam beberapa hari, ubat-ubatan ini sering berfungsi sebagai pilihan pertama rawatan untuk BPH. Kesan sampingan yang perlu diperhatikan termasuk tekanan darah rendah secara tiba-tiba dan rasa pening. Beberapa contoh penyekat alfa ialah Terazosin (Hytrin), Doxazosin (Cardura) dan Alfuzosin (Xatral). 

 • Perencat 5-alpha reductase

Ubat-ubatan ini membantu mengecilkan kelenjar prostat dengan menghalang pengeluaran dihydrotestosterone (DHT), hormon lelaki yang menyokong pertumbuhan prostat. Sesuai untuk lelaki dengan prostat yang lebih besar, perencat 5-alpha reductase boleh meningkatkan keupayaan pundi kencing anda untuk mengosongkan air kencing sepenuhnya.

Ia mungkin mengambil masa kira-kira enam bulan untuk menjadi berkesan, dengan kesan sampingan termasuk disfungsi erektil, mengurangkan dorongan seksual, dan kesukaran ejakulasi. Contoh ubat adalah Finasteride (Proscar) dan Dutasteride (Avodart). 

Pembedahan

Pembedahan disyorkan sebagai pilihan terakhir untuk lelaki dengan gejala sederhana dan teruk, yang ubat-ubatannya terbukti tidak berkesan. Walaupun pembedahan berfungsi sebagai penyelesaian cepat kepada hiperplasia prostat jinak anda, doktor anda mungkin akan mengeluarkan penafianbahawa masih ada kemungkinan kecil pembesaran prostat anda boleh tumbuh semula kemudian.

Pembedahan invasif minimum

Pembedahan yang kurang invasif tidak melibatkan keratan utama pada badan anda, seperti bagaimana pembedahan biasa berfungsi. Untuk BPH secara khusus, ia hanya memerlukan penyingkiran beberapa bahagian prostat anda yang diperbesarkan melalui sedutan, haba, atau terapi stim. 

Oleh itu, anda mungkin pulih lebih cepat berbanding dengan pembedahan terbuka utama dan bermalam di hospital sering dianggap tidak perlu.

Beberapa jenis pembedahan invasif minimum yang perlu dipertimbangkan termasuk:

 • Prostatic Urethral Lift: Jarum digunakan untuk meletakkan implan kecil dalam prostat anda untuk 'menghisap' dan mengecilkan pembesaran.
 • Terapi Terma Wap Air: Penggunaan stim dari gabungan frekuensi radio dan air untuk membunuh beberapa sel prostat.  
 • Terapi Gelombang Mikro Transurethral: Tiub fleksibel dimasukkan ke dalam uretra anda ke prostat, di mana gelombang mikro memancarkan haba untuk memusnahkan beberapa tisu pembesaran.

Lebih banyak pembedahan invasif

Sekiranya ubat-ubatan atau pembedahan yang kurang invasif tidak menunjukkan peningkatan, penyedia perubatan anda mungkin akan mula mencadangkan pilihan untuk pembedahan yang lebih invasif. Jenis pembedahan utama ini biasanya memerlukan hirisan (potongan) atau teknik laser.

Prosedur utama yang paling biasa untuk BPH ialah Reseksi Transurethral Prostat (TURP). Semasa pembedahan ini, anda akan diletakkan di bawah anestesia manakala alat pembedahan yang dipanggil resectoscope sedang dimasukkan melalui zakar anda ke dalam uretra. Gelung di hujung resectoscope mengeluarkan arus elektrik yang menyerupai laser untuk memotong tisu prostat anda yang diperbesarkan. TURP hanya mengambil masa kira-kira 1 jam untuk disiapkan, tetapi anda perlu tinggal selama beberapa hari di hospital untuk dipantau. 

Hidup dengan Hyperplasia Prostatic Benign 

Oleh kerana BPH menjejaskan kencing anda, menghadapi masalah ketika lulus air kencing boleh menjadi pengalaman yang gelisah untuk bertahan setiap hari. Bagi warga emas kita yang semakin tua, mereka cenderung untuk menjaga keadaan ini seperti kebocoran air kencing kepada diri mereka sendiri kerana perasaan malu. Walaupun ini kelihatan normal, meninggalkannya tanpa najis dari masa ke masa boleh menjadi pencetus jangkitan.

Mungkin orang yang anda sayangi memerlukan pengawasan aktif untuk membantu mereka dalam menguruskan proses kencing mereka. Sekiranya anda mencari pengasuh yang dipercayai dan berlesen untuk melakukannya, tempah perundingan percuma dengan kami di Homage untuk membincangkan bagaimana kami dapat memberikan sokongan.    


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Hiperplasia Prostatik Benign. (2022, 2 April). Pembedahan TeachMe. https://teachmesurgery.com/urology/prostate/benign-prostatic-hyperplasia/

John Hopkins Perubatan. (n.d.). Benign Prostatic Hyperplasia (BPH). https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/benign-prostatic-hyperplasia-bph

McVary, K. T. (2020, 4 November). Pendidikan pesakit: Hiperplasia prostat Benign (BPH) (Beyond the Basics). UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/benign-prostatic-hyperplasia-bph-beyond-the-basics

Institut Diabetes Kebangsaan dan Penyakit Pencernaan dan Buah Pinggang. (n.d.). Pembesaran Prostat (Benign Prostatic Hyperplasia). https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostate-enlargement-benign-prostatic-hyperplasia

Yayasan Penjagaan Urologi. (2021, September). Benign Prostatic Hyperplasia (BPH). https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/b/benign-prostatic-hyperplasia-(bph)

Woo, S. (2012, 26 April). Hiperplasia Prostatik Benign. MyHealth Malaysia. http://www.myhealth.gov.my/en/benign-prostatic-hyperplasia-2/ 

Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang