Fakta mengenai Serangan Jantung di Malaysia yang Lebih Muda

Penyakit jantung terus menjadi punca utama kematian di Malaysia di mana 1 dalam 5 serangan jantung berlaku pada orang dewasa muda berumur di bawah 40 tahun. Fikir Gen Z terhindar daripada penyakit jantung? Mari kita ketahui salah faham.

oleh Calvyn Ee

Statistik Serangan Jantung di Malaysia

Penyakit jantung menjadi kebimbangan kesihatan utama di negara ini. Kajian terbaru menunjukkan bahawa 1 dalam 5 serangan jantung yang berlaku memberi kesan kepada orang dewasa yang lebih muda di bawah umur 40 tahun. Sama membimbangkan ialah kajian pada 2022 mendapati bahawa golongan muda Malaysia berusia 15-24 tahun "mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor risiko kardiovaskular." Ia menunjukkan bahawa rakyat Malaysia yang muda dan sihat bebas daripada risiko mendapat penyakit jantung.

Serangan jantung adalah kecemasan perubatan yang disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke otot jantung, yang boleh membawa kepada kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada jantung anda dan menjejaskan keupayaannya untuk mengepam darah ke seluruh badan anda. Ini terutamanya berlaku kerana penyumbatan dalam satu atau lebih arteri anda, atau keadaan lain yang menjejaskan jantung dan / atau saluran darah. Jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kerosakan jantung kekal dan berpotensi membawa kepada kematian.

Kesedaran yang lebih tinggi masih diperlukan untuk mendidik orang ramai tentang bahaya serangan jantung dan bagaimana mereka boleh dicegah melalui perubahan gaya hidup yang mudah.

Tanda-tanda amaran serangan jantung

Kadang-kadang, gejala serangan jantung sangat berbeza dari orang ke orang dan juga antara lelaki dan wanita. Tanda-tanda klasik serangan jantung termasuk:

 • Sakit dada / angina: Kadang-kadang digambarkan sebagai rasa ketat di bahagian tengah dada, atau sensasi yang sangat menyakitkan. Ia juga boleh merebak ke bahagian lain badan, seperti lengan, bahu, leher, dan juga rahang. Ia juga boleh bertahan selama beberapa minit, atau datang dan pergi tanpa amaran. Ini biasanya merupakan gejala yang paling biasa dilaporkan kebanyakan orang sebelum serangan jantung.
 • Sesak nafas
 • Keletihan, ringan kepala
 • Insomnia
 • Loya, dan muntah: Ini biasanya dikaitkan dengan serangan jantung yang paling serius.
 • Pedih ulu hati: Serangan jantung sering boleh disalah anggap sebagai ini.
 • Memecah peluh sejuk

Dalam sesetengah kesempatan, cara lelaki dan wanita mengalami sakit jantung juga mungkin berbeza-beza: lelaki mungkin mengalami sakit jenis senak dan sakit belakang, manakala wanita mengalami sakit rahang, loya, sesak nafas, atau bahkan pengsan.

Serangan jantung boleh berlaku tanpa sebarang amaran. Pada masa lain, tanda-tanda amaran muncul lebih awal. Adalah penting bahawa anda dengan cepat mengambil perhatian tentang tanda-tanda amaran serangan jantung dan menghubungi perkhidmatan kecemasan dengan segera. Semakin cepat ia dapat dirawat, semakin besar kemungkinan anda akan menyelamatkan nyawa seseorang.

Mitos & Fakta Mengenai Serangan Jantung

Adalah penting untuk menafikan salah faham mengenai penyakit jantung dan serangan jantung. Berikut adalah beberapa fakta berguna yang perlu anda ketahui mengenai kesihatan jantung anda.

Orang muda tidak mendapat serangan jantung

Seperti yang telah ditunjukkan oleh kajian, golongan muda kini berisiko besar mendapat serangan jantung. Faktor risiko seperti mempunyai diet kolesterol tinggi, kerap merokok atau penggunaan alkohol, gaya hidup yang tidak aktif, dan tekanan pengkompaunan semua boleh meningkatkan kemungkinan serangan jantung. Plak boleh perlahan-lahan tetapi terus membina arteri anda dari usia muda sebelum ia akhirnya mencapai titik di mana ia boleh menghalang aliran darah melalui arteri yang terjejas.

Pada masa lalu, orang muda yang mengalami serangan jantung jarang berlaku, jika tidak pernah didengari. Memandangkan gaya hidup telah banyak berubah sejak bertahun-tahun, kini terdapat banyak lagi faktor risiko yang boleh membawa kepada penyakit jantung. Salah satu faktor risiko tersebut adalah diabetes: orang muda dengan diabetes jenis 2 berisiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung. Tekanan darah tinggi dan paras gula dalam darah, antara faktor lain, semuanya boleh menjejaskan kesihatan jantung, termasuk menyebabkan kerosakan berpanjangan pada saluran darah anda.

Adalah penting bahawa golongan muda menjalani gaya hidup yang lebih aktif dan mempunyai diet yang lebih seimbang. Langkah-langkah ini tidak semestinya mencukupi, tetapi mereka masih boleh memberi kesan yang mendalam dalam meningkatkan kesihatan keseluruhan seseorang dalam jangka panjang.

Saya menjalani gaya hidup aktif, jadi saya selamat

Senaman adalah komponen penting untuk meningkatkan kesihatan jantung. Memimpin gaya hidup yang tidak aktif membawa banyak risiko, termasuk pembekuan darah, osteoporosis dan obesiti. Oleh itu, jadual senaman yang kerap boleh membantu untuk memastikan anda cergas dan jantung anda kuat. Seperti mana-mana otot lain, jantung anda juga perlu kekal dalam bentuk untuk berfungsi dengan berkesan; Semakin banyak anda bersenam, semakin baik kesihatan kardiovaskular anda, dan semakin kecil kemungkinan anda akan berisiko komplikasi yang berkaitan dengan jantung.

Sasarkan sekurang-kurangnya 20 hingga 30 minit senaman dalam sehari, tetapi jika anda tidak dapat melakukannya, walaupun lima minit aktiviti fizikal dapat memberi manfaat kesihatan. Rentak diri anda mengikut keupayaan anda, dan perlahan-lahan bekerja sehingga anda dapat melakukan lebih banyak lagi dengan selesa.

Walau bagaimanapun, senaman sahaja tidak akan mencukupi. Mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung masih meletakkan anda berisiko, begitu juga umur anda (lelaki lebih 45 dan wanita berusia lebih 55 tahun berisiko tinggi mendapat serangan jantung) dan jika anda mempunyai komplikasi kesihatan yang lain. Untuk mengurangkan risiko anda mendapat penyakit jantung, penting untuk menjalani gaya hidup yang lebih sihat dengan menonton diet anda, berhenti merokok dan / atau penggunaan dadah, mengurangkan pengambilan alkohol anda, dan mendapatkan tidur yang lebih berkualiti. Pastikan anda juga mendapatkan pemeriksaan jantung secara berkala untuk memastikan kesihatan jantung anda sekarang.

Serangan jantung dan serangan jantung adalah sama

Bertentangan dengan kepercayaan popular, serangan jantung dan penangkapan jantung adalah dua perkara yang sama sekali berbeza. Serangan jantung berlaku kerana penyumbatan dalam peredaran darah anda, menghalang jantung daripada mendapat bekalan darah yang mencukupi; Tanpa sebarang aliran darah, otot jantung yang terjejas akan perlahan-lahan mati selagi ia tidak dirawat.

Serangan jantung berlaku apabila jantung tiba-tiba berhenti mengepam darah ke seluruh badan dan orang itu berhenti bernafas secara normal. Jika jantung berhenti mengepam selama beberapa minit, banyak organ anda, seperti otak, boleh menjadi rosak tidak dapat dipulihkan. Orang itu juga mungkin tidak sedarkan diri semasa serangan jantung. Beberapa orang terselamat daripada serangan jantung, dan ramai yang terselamat ditinggalkan dengan kesan berkekalan yang ketara.

Penangkapan jantung boleh berlaku kerana serangan jantung. Ini kerana serangan jantung boleh menyebabkan perubahan dalam "aktiviti elektrik jantung" yang menyebabkan serangan jantung berlaku.

Kegagalan jantung adalah istilah lain yang menyebabkan kekeliruan. Kegagalan jantung adalah keadaan kronik di mana tindakan mengepam jantung dikurangkan, dalam beberapa kes akibat serangan jantung.

Pesakit kencing manis adalah Selamat daripada Serangan Jantung dengan Ubat-ubatan

Jika anda atau orang yang anda sayangi adalah pesakit kencing manis, ubat anda (dan rawatan) boleh membantu mengekalkan tahap gula dalam darah pada tahap normal, dan itu memastikan anda melindungi diri anda daripada komplikasi lain yang disebabkan oleh gejala diabetes: penyakit buah pinggang, sebagai contoh. Walau bagaimanapun, anda masih boleh berisiko. Atherosclerosis, pembentukan plak dalam dan pada saluran darah, adalah salah satu punca kebimbangan mengenai kesihatan jantung, dan itu juga merupakan faktor risiko diabetes.

Namun, ubat untuk diabetes anda tidak mencukupi untuk melindungi anda daripada serangan jantung. Faktor risiko bertindih lain masih bahaya kepada kesihatan jantung anda, dan anda juga perlu menjaganya. Perubahan gaya hidup sihat adalah cara yang baik untuk mengurangkan risiko komplikasi berkaitan jantung.

Serangan jantung sering berlaku pada waktu pagi

Antara tahun 2003 hingga 2009, satu kajian telah dijalankan oleh penyelidik dari Hospital Clinico San Carlos dan Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC), kedua-duanya dari Sepanyol. Mereka ingin mengetahui sama ada masa hari "menjejaskan keterukan kerosakan yang disebabkan oleh jenis serangan jantung [spesifik]," dengan saiz sampel 811 pesakit. Pasukan penyelidikan membahagikan jam 24 jam "kepada empat tempoh yang sama;" apabila pesakit mengalami serangan jantung, masa hari itu akan jatuh ke dalam salah satu daripada empat kategori ini.

Kajian itu agak menyedarkan: ia mendapati bahawa kerosakan jantung pada "pesakit yang mengalami serangan jantung antara jam 6 pagi dan tengah hari" adalah "jauh lebih besar" daripada tempoh yang lain. Walau bagaimanapun, ia masih tidak difahami sepenuhnya mengapa ini berlaku; Satu hipotesis mencadangkan ia "disebabkan oleh perubahan semula jadi dalam badan semasa tempoh 24 jam," seperti perubahan dalam tahap tekanan darah.

Teori lain menunjukkan protein dalam aliran darah yang dipanggil PA1 yang menghalang pembekuan daripada membubarkan. Kajian berasingan mendapati bahawa peserta mempunyai "tahap PA1 yang lebih tinggi sekitar 6:30 pagi," sangat meningkatkan risiko pembentukan bekuan. Apabila masa berlalu, tahap PA1 peserta ini kembali ke tahap normal. Walau bagaimanapun, ini tetap menjadi teori.

Kajian ini mempunyai beberapa batasan, dengan yang ketara termasuk:

 • Bias survivor: khususnya, data dikumpulkan terutamanya daripada pesakit yang masih hidup, sementara data yang hilang dari mereka yang meninggal dunia akibat serangan jantung
 • Tiada analisis langsung kerosakan jantung yang dialami selepas serangan jantung
 • Sesetengah pesakit mungkin menerima rawatan lebih awal daripada yang lain bergantung pada waktu siang

Terdapat sedikit cara kajian susulan sejak kajian awal, jadi sukar untuk mengatakan betapa benarnya ia. Akhirnya, garis bawah yang penting adalah bahawa lebih cepat seseorang dirawat untuk gejala serangan jantung, semakin kurang kerosakan jantung mereka akan bertahan, tanpa mengira waktu siang.

Selepas Kesan Serangan Jantung

Selain keletihan dan mengurangkan selera makan, sesetengah orang mungkin mengalami sakit dada sekali-sekala atau ketidakselesaan dari semasa ke semasa. Ini mungkin disebabkan oleh irama jantung yang tidak teratur, atau aritmia. Arrhythmia boleh mengancam nyawa jika tidak dipantau dengan teliti, kerana ia boleh menghalang tubuh daripada menerima darah oksigen yang mencukupi. Jika ada apa-apa yang terasa luar biasa, seperti sakit dada yang lebih kerap, pastikan anda memberitahu doktor anda dengan segera.

Dalam kes-kes serius yang lain, tisu parut yang kekal selepas serangan jantung juga boleh melemahkan jantung anda, menghalangnya daripada mengepam darah yang mencukupi ke seluruh badan. Jantung yang lemah boleh menyebabkan kegagalan jantung, yang boleh menyebabkan lebih banyak masalah. Malah, sains perubatan telah menentukan bahawa kegagalan jantung adalah "komplikasi serangan jantung yang kerap."

Terdapat juga kemungkinan jantung pecah, di mana tisu jantung yang lemah koyak atau pecah. Ini menyebabkan darah membanjiri paru-paru atau ke dalam dada, yang kemudiannya boleh menyebabkan degupan jantung yang sangat cepat, sesak nafas, kegagalan pernafasan, atau serangan jantung. Rawatan perubatan segera diperlukan kerana pecah jantung mempunyai kadar kematian yang tinggi.

Pemulihan jantung bertujuan untuk membantu anda mengatasi komplikasi kesihatan ini dan mengembalikan anda kepada normal, jadi bekerjasama rapat dengan profesional perubatan dan pemulihan anda akan berjalan lancar. Pastikan anda tidak tergesa-gesa proses itu atau anda akhirnya boleh menyakiti diri sendiri. Dan pastikan anda tidak terlepas janji temu susulan atau masa ubat untuk memastikan jantung anda berada dalam keadaan sihat.

Kehidupan (dan Jangka Hayat) Selepas Serangan Jantung

Memulihkan serangan jantung boleh bergantung kepada keterukan kerosakan yang dialami oleh jantung anda dan berapa cepat ia dirawat. Seperti yang telah kami nyatakan, rawatan awal apabila serangan jantung berlaku menghasilkan hasil kesihatan yang jauh lebih baik. Pemulihan boleh mengambil mana-mana sahaja dari beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Anda mungkin mendapati bahawa anda berasa lebih letih daripada biasa dan selera makan anda mungkin mengecut, antara gejala lain. Ini adalah perkara biasa yang akan anda alami semasa anda perlahan-lahan pulih dan keadaan akan perlahan-lahan bertambah baik. Anda akan mendaftar dalam program pemulihan jantung yang bertujuan untuk mengesan keadaan anda dan membantu anda dengan proses pemulihan. Pelbagai perubahan gaya hidup sihat jantung, seperti rutin senaman dan pengubahsuaian diet, juga akan disyorkan sepanjang proses, seiring dengan kesihatan fizikal (dan emosi) anda.

Pemulihan jantung boleh diteruskan walaupun selepas anda dibenarkan keluar untuk memastikan anda berada di landasan yang betul. Anda akan sering mengadakan sesi susulan dengan doktor anda untuk menilai keadaan kesihatan anda sementara doktor membuat cadangan lanjut mengenai apa yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kesihatan anda. Mengurangkan faktor risiko melalui gaya hidup sihat jantung adalah pertaruhan terbaik anda untuk menjalani kehidupan yang panjang dan bermanfaat.

Dalam masa, keadaan kesihatan anda akan kembali ke tahap normal sebelum serangan jantung anda. Pastikan anda mengikuti nasihat doktor anda dan mengikuti apa sahaja perubahan gaya hidup yang anda telah disyorkan.

Kepentingan Langkah-langkah Pencegahan

Menjaga kesihatan jantung anda adalah cara terbaik untuk melindungi diri anda daripada serangan jantung. Dianggarkan bahawa 20 peratus orang dewasa di atas umur 45 tahun mungkin mengalami serangan jantung kedua lima tahun selepas yang pertama. Anda akan mahu memastikan anda menjaga diri anda dengan baik untuk mengelakkan serangan jantung masa depan daripada menyebabkan kemudaratan selanjutnya kepada jantung anda.

Ingatlah untuk mengamalkan perkara berikut:

 • Mengamalkan tabiat yang lebih sihat, seperti berhenti merokok
 • Makan kurang natrium, gula, dan makanan berlemak; mempunyai lebih banyak serat, protein rendah lemak, dan pilihan sihat yang lain
 • Mempunyai bahagian yang lebih kecil
 • Kekal aktif sekerap mungkin
 • Kekal terhidrat setiap masa
 • Kurangkan pengambilan alkohol anda
 • Menguruskan tekanan anda; Dapatkan bantuan daripada kaunselor keluarga atau profesional jika anda memerlukannya
 • Jangan terlepas pemeriksaan susulan
 • Ambil ubat anda mengikut cadangan doktor

Faedah Berhenti Merokok

Salah satu salah tanggapan umum ialah berhenti merokok tidak akan mengubah tahap risiko anda mendapat penyakit jantung; Ini sebenarnya tidak benar. Dengan berhenti merokok, anda sudah berada di landasan yang betul: dalam masa setahun, anda mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 50 peratus! Dan dalam sepuluh tahun selepas itu, ia akan menjadi seolah-olah anda tidak pernah merokok dalam hidup anda.

Jika anda mempunyai masa yang sukar untuk berhenti, pertimbangkan untuk mendapatkan bantuan. Anda mungkin ingin memikirkan tentang mendaftar dalam program untuk membantu anda berhenti merokok atau menggunakan alat bantuan berhenti merokok yang diluluskan secara klinikal, seperti tampalan nikotin. Tidak terlambat untuk mengubah keadaan menjadi lebih baik, bagaimanapun.

Menjaga Seseorang yang Pulih dari Serangan Jantung

Jika anda memerlukan bantuan untuk menjaga seseorang yang pulih daripada serangan jantung, kami sedia membantu. Pakar Penjagaan kami dilatih secara profesional untuk membantu anda atau orang yang anda sayangi dengan proses pemulihan mereka, sama ada semudah menyediakan persahabatan di rumah atau bahkan mentadbir ubat pada masa-masa tertentu. Mereka juga boleh membantu anda atau orang yang anda sayangi dengan pergi ke janji temu dan kemudian pulang ke rumah. Pro Penjagaan kami akan berada di sana untuk membantu setiap langkah.

Muat turun aplikasi kami sekarang untuk menempah penjagaan hari ini!

Rujukan

 

Kategori
Keadaan Akut
Tags
keadaan jantung serangan jantung
Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang