Hati Lemak 101: Gejala, Punca, Jenis, Diet, Rawatan & Pembalikan

Ketahui lebih lanjut mengenai steatosis hepatik (hati lemak), termasuk tanda-tanda dan gejala, peringkat, sebab, diagnosis, komplikasi, pencegahan dan rawatan.

oleh Raihan Rahman

Apakah Steatosis Hepatic (Hati Lemak)?

steatosis hepatik juga dikenali sebagai penyakit hati berlemak. Ia boleh berlaku kerana beberapa sebab, dan berlaku apabila terdapat pembentukan lemak dalam hati. Hati yang sihat harus mengandungi lemak yang sangat sedikit, tetapi dalam sesetengah orang, sel-sel lemak mula terkumpul di dalam tisu hati. Penyakit hati berlemak semakin meningkat, dan mengikuti tahap obesiti dalam populasi.

Penyakit Hati Lemak Alkohol

Peminum berat berisiko tinggi untuk menghidap penyakit hati berlemak alkohol. Apabila seseorang yang mempunyai pengambilan alkohol yang tinggi mengembangkan hati berlemak dan tidak berhenti minum, hati mereka boleh terus mengalami sirosis, di mana tisu hati yang sihat digantikan oleh tisu parut, dan hepatitis alkohol, keadaan di mana keradangan hati menghalangnya daripada berfungsi dengan baik.

Hati gemuk yang disebabkan oleh minum berat boleh bertambah baik dengan berhenti minum, tetapi kerosakan hati yang sedia ada tidak boleh diterbalikkan.

Penyakit Hati Lemak Bukan Alkohol

Walaupun kerosakan hati sering dianggap sebagai keadaan yang hanya memberi kesan kepada peminum berat, sesetengah orang mengalami hati berlemak atas sebab-sebab lain, dan kadang-kadang tidak mudah untuk menentukan sebab. Penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD) adalah lebih biasa pada orang yang berlebihan berat badan atau obes berbanding mereka yang mengekalkan berat badan yang sihat.

Penyakit hati berlemak bukan alkohol dibahagikan kepada dua jenis utama:

Hati Lemak Mudah

Keadaan di mana terdapat deposit lemak dalam hati, tetapi tidak ada keradangan dan mungkin tiada gejala. Ujian darah atau pengimejan perubatan boleh menunjuk kepada hati berlemak, dan diagnosis awal bermakna peluang yang lebih baik untuk memperbaiki keadaan atau menghalangnya daripada berkembang.

Steatohepatitis Bukan Alkohol (NASH) atau Steatosis Hepatik Bukan Alkohol

NASH adalah keadaan yang berpotensi serius di mana hati berlemak juga meradang. Gabungan ini boleh membawa kepada perkembangan fibrosis – pembentukan awal beberapa tisu parut yang mungkin mula menjejaskan fungsi hati – dan sirosis, parut kekal kepada tisu hati yang memberi kesan serius kepada fungsi hati.

Gejala Hati Lemak

Pada peringkat awal, hati berlemak biasanya tidak menyebabkan gejala. Pada peringkat ini, ia biasanya hanya ditemui semasa ujian untuk keadaan lain, seperti ujian darah rutin atau pengimejan perubatan.

Apabila penyakit hati berlemak berlanjutan, hati mula mengalami fibrosis – permulaan deposit tisu parut yang boleh menjejaskan fungsi hati dan menyebabkan gejala seperti keletihan, dan sakit di bahagian atas abdomen kanan, dan kadang-kadang boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Peringkat seterusnya adalah sirosis hati, yang boleh menyebabkan masalah serius seperti jaundis, di mana kulit dan putih mata menjadi lebih kuning dalam warna kerana hati gagal mengeluarkan semua produk sisa dari darah. Sirosis hati juga menyebabkan oedema, iaitu pengekalan cecair dan bengkak, biasanya di kaki dan kaki, dan ascites, di mana cecair bebas di perut menyebabkan perut bengkak dan menyakitkan.

Punca Hati Berlemak

Penyakit hati berlemak alkohol secara langsung disebabkan oleh pengambilan alkohol yang tinggi. Oleh kerana minum berat yang berterusan membuat kemajuan keadaan, ia paling sering dilihat pada orang dewasa pertengahan umur atau lebih tua, walaupun ia boleh menjejaskan orang yang lebih muda yang merupakan peminum berat.

Faktor Risiko Hati Lemak

Penyakit hati berlemak alkohol disebabkan oleh minum berat, jadi faktor risiko tertinggi untuk keadaan ini adalah pengambilan alkohol yang tinggi. Sekitar 20% alkohol dan peminum berat mengalami penyakit hati berlemak, dan semakin banyak orang minum, semakin tinggi kemungkinan mereka menyebabkan kerosakan hati. Ini hanyalah salah satu syarat yang boleh dikaitkan dengan pengambilan alkohol yang tinggi jadi penting untuk kekal dalam had yang disyorkan.

Faktor risiko untuk penyakit hati berlemak bukan alkohol termasuk:

 • Menjadi berlebihan berat badan atau gemuk
 • Mempunyai diabetes jenis 2 - keadaan yang juga dikaitkan dengan berat badan berlebihan
 • Dyslipidaemia – tahap lemak yang tidak normal dalam darah. Ini juga dikaitkan dengan berat badan berlebihan.

Faktor risiko NAFLD ini juga meningkatkan risiko keadaan serius lain seperti penyakit jantung dan strok.

Beberapa faktor risiko yang kurang biasa untuk NAFLD termasuk ubat-ubatan tertentu, penurunan berat badan yang sangat cepat, jangkitan hepatitis C, dan penyakit coeliac.

Penjaga Profesional Yang Boleh Dipercayai

 

Profesional Penjagaan Homage dipilih dengan teliti dengan mengutamakan keselamatan dan kesejahteraan anda. Jururawat dan penjaga kami yang terlatih secara profesional melalui proses pemeriksaan yang ketat dan dipilih untuk menjaga anda dan orang yang anda sayangi berdasarkan keperluan anda. 

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Profesional Penjagaan kami? Cukup hubungi kami dengan mengisi borang ini!

Seberapa SeriusKah Hati Berlemak?

Hati berlemak itu sendiri mungkin tidak mempunyai gejala, dan juga mempunyai kesan minimum terhadap fungsi hati. Walau bagaimanapun, kemungkinan bahawa ia akan berkembang menjadi kerosakan hati yang lebih serius perlu dipertimbangkan, dan penyakit hati yang berlemak perlu diambil serius. Beberapa keadaan yang dikaitkan dengan hati berlemak juga boleh menjadi sangat serius, jadi penting untuk menguruskan dengan teliti sebarang keadaan lain.

Mengambil langkah-langkah untuk membantu pemulihan hati berlemak boleh memberi kesan yang mendalam terhadap kemajuan - dalam beberapa kes, penyakit hati berlemak mungkin boleh diterbalikkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, jika langkah-langkah ini tidak diambil, hati berlemak boleh berkembang menjadi kerosakan hati yang serius, walaupun kegagalan hati dan menyumbang kepada kegagalan pelbagai organ. Sesetengah orang yang mempunyai penyakit hati yang teruk mungkin perlu menjalani pemindahan hati. Diagnosis hati berlemak boleh menjadi panggilan bangun untuk memperbaiki gaya hidup dan mencegah masalah yang serius.

Komplikasi Hati Lemak

Mempunyai hati berlemak biasanya tidak menyebabkan gejala atau masalah pada peringkat awal, tetapi ia boleh mula menyebabkan masalah yang serius jika ia berkembang menjadi kerosakan hati yang lebih serius dan parut. Pembentukan tisu parut - sirosis - menyebabkan komplikasi serius, termasuk:

 • Portal hipertensi
 • Pendarahan dalam saluran penghadaman
 • Oedema - pembentukan cecair di dalam badan
 • keadaan mental yang diubah
 • Jaundis
 • Tahap toksin yang tinggi dalam darah
 • Kegagalan hati

Sirosis hati yang teruk juga meningkatkan risiko kanser hati. Diagnosis hati berlemak adalah peluang untuk mengurangkan risiko yang serius.

Diagnosis Hati Lemak

Oleh kerana hati berlemak jarang menyebabkan masalah sehingga ia berkembang ke fasa yang lebih serius, ia biasanya hanya dijumpai secara kebetulan semasa penyiasatan untuk gejala yang tidak berkaitan. Imbasan pengimejan perubatan seperti ultrasound dan imbasan CT abdomen mungkin menunjukkan hati berlemak, dan doktor mungkin dapat merasakan hati yang diperbesarkan semasa pemeriksaan perut. Kadang-kadang, ujian darah untuk fungsi hati mungkin menunjukkan beberapa keabnormalan, tetapi mempunyai hati berlemak tidak semestinya menyebabkan sebarang perubahan dalam fungsi hati yang muncul pada ujian darah.

Sekiranya terdapat keraguan mengenai diagnosis, biopsi dapat memberikan jawapan yang pasti - sampel kecil tisu hati diambil dengan jarum halus yang dimasukkan melalui perut, dan diperiksa di makmal.

Adakah Hati Berlemak Boleh Diubati?

Jika hati berlemak ditemui sebelum ia menyebabkan sebarang masalah lain, ia biasanya diuruskan dengan baik dengan beberapa perubahan gaya hidup yang sihat. Keadaan lain yang menyumbang kepada atau berkaitan dengan hati berlemak perlu diuruskan dengan teliti, seperti diabetes sedia ada atau penyakit kardiovaskular.

Hati sangat baik dalam menjana semula tisu dan boleh sembuh dengan baik dengan gaya hidup yang sihat - jika ia belum terlalu rosak. Lemak pada peringkat awal boleh sembuh dengan baik; penyakit hati yang telah berkembang menjadi sirosis tidak mempunyai peluang yang baik untuk penambahbaikan.

Menterbalikkan Hati Lemak

Kita boleh melakukan banyak perkara untuk memperbaiki hati berlemak hanya dengan membuat perubahan yang sihat dalam gaya hidup kita - diet yang ketat dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin penuh dan protein tanpa lemak, dan mengelakkan produk tenusu atau daging tinggi lemak boleh membuat perbezaan yang besar. Mengikuti rejim senaman yang masuk akal juga penting untuk memperbaiki hati berlemak. Membuat perubahan ini tidak selalu mudah, tetapi orang yang berlebihan berat badan atau obes, yang mempunyai diet yang tidak sihat atau kurang bersenam berisiko menghadapi pelbagai keadaan kesihatan yang serius.

Bantuan dan nasihat tersedia untuk mereka yang ingin meningkatkan diet dan gaya hidup mereka, dan GP boleh membantu menunjukkan anda ke arah yang betul.

Diet Hati Lemak

Diet yang sihat, digabungkan dengan banyak latihan adalah penting untuk menghentikan perkembangan NAFLD, dan untuk mengurangkan risiko banyak keadaan lain. Diet yang baik untuk NAFLD harus sangat rendah lemak, terutamanya lemak haiwan seperti tenusu tinggi lemak dan daging berlemak, dan tinggi dalam:

Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Segar, beku, atau tin (bukan dalam sirap), sayur-sayuran segar dan buah-buahan harus membentuk bahagian terbesar diet. Mendapatkan banyak tumbuhan dalam diet anda adalah cara yang baik untuk mendapatkan pelbagai vitamin dan mineral tanpa kalori yang berlebihan.

Tenusu Lemak Rendah atau Alternatif Tenusu Yang Dikukuhkan

Tinggi kalsium dan vitamin, tenusu atau alternatif yang diperkuat adalah bahagian penting dalam diet seimbang.

Lemak yang Baik

Kami tidak memerlukan banyak lemak dalam diet kami, tetapi sedikit yang penting - kami mendapat lemak yang baik dari minyak sayuran tak tepu seperti minyak zaitun, dari kacang dan biji, dan ikan berminyak.

Gandum

Memilih produk bijirin penuh dan bukannya bijirin 'putih' yang lebih halus menambah serat dan nutrien lain - penting untuk kesihatan menyeluruh dan kesihatan usus khususnya.

Lean Proteins

Memilih daging tanpa lemak, ikan, dan kekacang seperti lentil, kacang dan kacang adalah cara terbaik untuk mendapatkan protein tanpa terlalu banyak lemak.

Mengelakkan jus bergula dan minuman fizzy membantu mengekalkan berat badan yang rendah dan mengurangkan kalori kosong dalam diet. Gula mudah dalam diet secara langsung menyebabkan tahap lemak badan yang lebih tinggi.

Mempunyai pengambilan alkohol yang rendah adalah sangat penting bagi sesiapa sahaja yang mempunyai penyakit hati.

Ubat Rumah Hati Lemak

Mengekalkan berat badan yang sihat, diet dan senaman, dan mempunyai pengambilan alkohol yang minimum adalah cara terbaik yang terbukti untuk menguruskan risiko penyakit hati dan hati berlemak di rumah. Walaupun perubahan gaya hidup terdengar sederhana, mereka bukan penyelesaian yang cepat, dan memerlukan sedikit kerja untuk menurunkan berat badan dan mengikuti diet dan rejim senaman. Tidak ada ubat rumah yang terbukti selain daripada gaya hidup yang sihat, walaupun terdapat beberapa bukti bahawa masa makan boleh membuat perbezaan - terutamanya mengelakkan makan makanan besar di kemudian hari.

Rawatan Hati Lemak

Cara terbaik untuk merawat hati berlemak adalah dengan membuat perubahan gaya hidup yang sihat. Tidak selalu mudah untuk membuat perubahan ini - mengubah diet, rejim senaman dan pengambilan alkohol anda boleh menjadi sukar, tetapi tidak mengapa untuk meminta pertolongan. Terdapat banyak program dan kumpulan sokongan untuk membantu orang menjadi lebih sihat.

Tidak banyak bukti untuk ubat-ubatan yang membantu dengan penyakit hati berlemak tetapi merawat keadaan lain yang boleh menyumbang kepada atau memburukkan lagi hati berlemak adalah sangat penting. Menguruskan faktor risiko seperti diabetes jenis 2, hipertensi, dan dislipidemia (tahap lemak tidak normal dalam darah) boleh membantu mengurangkan risiko penyakit hati berlemak berkembang.

Melepaskan alkohol boleh menyebabkan gejala penarikan yang serius dan peminum yang sangat berat harus mendapatkan nasihat perubatan apabila mereka berhenti minum alkohol.

Cara Mencegah Hati Berlemak

Mengetahui faktor risiko kita untuk hati berlemak boleh membantu kita untuk mengurus dan mengubah suai risiko kita. Perkara pertama yang perlu kita lakukan untuk mencegah hati berlemak adalah mengikuti gaya hidup yang sihat: mengekalkan berat badan yang sihat, bersenam secara teratur, dan makan makanan yang sihat. Gaya hidup yang sihat juga termasuk menguruskan pengambilan alkohol kita. Orang yang mempunyai pengambilan alkohol yang tinggi berisiko tinggi hati berlemak yang berkaitan dengan alkohol dan bentuk penyakit hati yang lebih serius, jadi perkara terbaik yang boleh kita lakukan untuk melindungi hati kita daripada penyakit hati yang berkaitan dengan alkohol adalah untuk memastikan pengambilan alkohol kita minimum.

Hati Berlemak dan Kehamilan

Kadang-kadang, hati berlemak boleh berkembang sebagai kesan sampingan kehamilan. Ia jarang berlaku - kurang daripada 1 daripada 10,000 kehamilan terjejas oleh penyakit hati berlemak, tetapi apabila ia berlaku, ia boleh menyebabkan komplikasi yang serius. Hati gemuk semasa mengandung mempunyai risiko kematian yang tinggi untuk ibu dan bayi. Ia biasanya berlaku menjelang akhir kehamilan dan memerlukan pengurusan perubatan yang intensif.

Kesimpulan

Sekarang anda memahami risiko dan perkara yang boleh anda lakukan untuk merawat dan membalikkan hati berlemak, selalu penting untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat - makan bersih dan bersenam secara teratur, untuk mengelakkan penyakit tersebut dan komplikasinya. Ini klise, tapi pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati.

Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang andasayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. Rujukan
 1. Estes, C., Chan, H., Chien, R. N., Chuang, W. L., Fung, J., Goh, G.B., Hu, T. H., Huang, J. F., Jang, B. K., Jun, D. W., Kao, J. H., Lee, J. W., Lin, H.C., Razavi-Shearer, K., Seto, W. K., Wong, G. L., Wong, V. W., & Razavi, H. (2020). Memodelkan beban penyakit NAFLD di empat rantau Asia-2019-2030. Farmakologi Alimentari & terapeutik, 51(8), 801–811. https://doi.org/10.1111/apt.15673
 2. Mann, R. E., Pintar, R. G., & Govoni, R. (2003). Epidemiologi penyakit hati alkohol. Penyelidikan & kesihatan alkohol : jurnal Institut Nasional Penyalahgunaan Alkohol dan Alkoholisme, 27(3), 209–219. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15535449
 3. Kneeman, J.M., Misdraji, J., & Corey, K. E. (2012). Penyebab sekunder penyakit hati berlemak bukan alkohol. Kemajuan terapeutik dalam gastroenterologi, 5(3), 199–207. https://doi.org/10.1177/1756283X11430859
 4. Chalasani, N., Younossi, Z., Lavine, J. E., Charlton, M., Cusi, K., Rinella, M., ... & Sanyal, A. J. (2018). Diagnosis dan pengurusan penyakit hati berlemak bukan alkohol: mengamalkan panduan dari Persatuan Amerika untuk Kajian Penyakit Hati. Hepatologi, 67(1), 328-357.
 5. Finelli, C., & Tarantino, G. (2012). Adakah terdapat konsensus tentang pendekatan diet atau gaya hidup yang sesuai untuk pesakit NAFLD. J Gastrointestin Hati Dis, 21(3), 293-302.
 6. Romero-Gómez, M., Zelber-Sagi, S., & Trenell, M. (2017). Rawatan NAFLD dengan diet, aktiviti fizikal dan senaman. Jurnal hepatologi, 67(4), 829-846. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2017.05.016
 7. Trappoliere, M., Tuccillo, C., Federico, A., Di Leva, A., Niosi, M., D Alessio, C., ... & Loguercio, C. (2005). Rawatan NAFLD. Kajian Eropah untuk sains perubatan dan farmakologi, 9(5), 299. https://www.researchgate.net/profile/Alessandro-Federico/publication/7534065_The_treatment_of_NAFLD/links/00463534a1f6c86ba8000000/The-treatment-of-NAFLD.pdf
 8. El-Agroudy, N. N., Kurzbach, A., Rodionov, R. N., O'Sullivan, J., Roden, M., Birkenfeld, A. L., & Pesta, D. H. (2019). Adakah terapi gaya hidup berkesan untuk rawatan NAFLD?. Trend dalam Endokrinologi & Metabolisme, 30(10), 701-709. https://doi.org/10.1016/j.tem.2019.07.013
 9. Ko, H., & Yoshida, E.M. (2006). Hati berlemak akut kehamilan. Jurnal gastroenterologi Kanada = Jurnal canadien de gastroenterologie, 20(1), 25–30. https://doi.org/10.1155/2006/638131
Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang