Gout 101: Gejala, Punca, Rawatan dan Pencegahan

Gout disebabkan oleh tahap asid urik yang tinggi dalam darah. Di Malaysia, gout adalah salah satu artritis yang paling biasa.

oleh pasukan Homage

Apa itu Gout?

Gout adalah satu bentuk arthritis. Arthritis adalah penyakit yang menyebabkan kesakitan dan bengkak pada sendi, dan jenis artritis yang paling biasa termasuk osteoartritis dan artritis reumatoid.

Gout sering menjejaskan sendi di pangkal jari kaki besar, serta jari-jari, jari kaki lain, lutut dan siku. Ia menyebabkan sendi bengkak dan benjolan, dan serangan kesakitan yang teruk secara tiba-tiba.

Gout berlaku apabila kita mempunyai terlalu banyak asid urik dalam darah kita, yang boleh menyebabkan kristal kecil untuk membina di sendi kita, mengakibatkan kesakitan, bengkak, dan kesukaran menggerakkan sendi yang terjejas. Kristal asid urik ini juga boleh disimpan di bawah kulit kita dan membentuk ketulan putih yang dipanggil 'gouty tophi'.

Di peringkat global, gout menjadi semakin biasa,mungkin disebabkan oleh perubahan diet di seluruh dunia sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan penduduk yang semakin tua.

Apa Yang Menyebabkan Gout?

Apabila badan kita memecahkan purin, bahan kimia yang ditemui secara semulajadi di dalam badan dan makanan kita, asid urik dihasilkan. Walaupun ini adalah proses yang normal dan semulajadi, mempunyai terlalu banyak asid urik dalam darah kita boleh menyebabkan kristal untuk membina di sendi, menyebabkan gout. 

Beberapa perkara yang membuat seseorang lebih berisiko mendapat gout tidak boleh diubah - ini dikenali sebagai faktor risiko yang tidak boleh diubah suai. Beberapa perkara yang menjadikan kita lebih berisiko gout boleh diuruskan - ini dikenali sebagai faktor risiko yang boleh diubah suai.

Punca Gout

Faktor Risiko Boleh Ubah Suai

Diet

Makanan dengan kandungan purin yang tinggi, seperti daging, makanan laut, jus buah-buahan dan minuman manis gula, boleh meningkatkan risiko gout kita. Pengambilan alkohol, terutamanya bir, juga boleh membawa kepada gout dan keadaan kesihatan yang lain.

Obesiti

Berat badan berlebihan meningkatkan risiko gout anda, walaupun dengan diet yang agak sihat. Ini kerana badan anda menghasilkan lebih banyak asid urik dan buah pinggang anda mempunyai masa yang lebih sukar memproses dan menghapuskannya. 

Faktor Risiko Tidak Boleh Diperbaharui

Sejarah Keluarga

Mempunyai ahli keluarga dengan gout meletakkan kita pada risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan gout.

Umur

Gout menjadi lebih biasa apabila kita semakin tua, sebahagiannya kerana kita lebih cenderung dipengaruhi oleh penyakit lain ketika kita berumur juga. 

Jantina

Selalunya dianggap sebagai keadaan lelaki, gout memberi kesan kepada lebih daripada empat kali lebih banyak lelaki daripada wanita. Wanita juga boleh membangunkan keadaan, tetapi ini biasanya hanya berlaku selepas menopaus kerana oestrogen yang dikeluarkan semasa kitaran pembiakan wanita mempercepatkan penyingkiran asid urik oleh buah pinggang.

Latar Belakang Kaum

Orang-orang dari latar belakang Afrika-Caribbean lebih cenderung mempunyai gout daripada orang-orang latar belakang Eropah putih, dan kemungkinan mempunyai gout jauh lebih tinggi lagi pada orang dari bahagian Asia Tenggara dan Australasia.

Keadaan Perubatan

Gout cenderung berganding bahu dengan penyakit lain seperti penyakit kardiovaskular atau penyakit buah pinggang. Kadang-kadang, mempunyai penyakit lain menjadikannya lebih sukar untuk merawat gout atau boleh bermakna bahawa doktor perlu berhati-hati apabila memilih ubat-ubatan yang akan ditetapkan.

Ubat

Penggunaan ubat-ubatan tertentu seperti aspirin dos rendah dan diuretik thiazide (biasanya ditetapkan untuk hipertensi) boleh menyebabkan kenaikan tahap asid urik.

Apabila kita tidak sihat atau kurang dapat aktif, melibatkan penjaga yang berdedikasi untuk melawat kami di rumah dan membantu aktiviti harian dapat membantu.

Dapatkan Penjagaan Kualiti untuk Gout

Homage menyediakan sokongan penjagaan untuk sebarang jenis arthritis, termasuk gout. Ketahui tentang artritis dan bagaimana anda boleh menguruskan keadaan di rumah dengan kami.

Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Homage boleh membantu dengan keperluan penjagaan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Gejala Gout

Gout biasanya menyebabkan sendi merah dan bengkak. Bengkak mungkin membuat sendi berasa besar, panas, dan ketat. Gout boleh menyakitkan dan boleh menjejaskan kehidupan orang ramai dan keupayaan mereka untuk menjaga diri mereka dengan betul. Sakit sendi biasanya paling teruk dalam tempoh 4 hingga 12 jam pertama, dan ketidakselesaan yang berlarutan mungkin berlangsung dari hari ke minggu selepas itu. Apabila gout berkembang, anda mungkin tidak dapat menggerakkan sendi anda secara normal.

Gejala gout boleh sama dengan gejala keadaan lain, itulah sebabnya penting untuk melihat profesional penjagaan kesihatan berlesen untuk diagnosis yang pasti. Tanpa diagnosis yang tepat, anda boleh mendapatkan rawatan yang salah yang mungkin tidak berkesan atau bahkan berbahaya.

Mendiagnosis Gout

Sakit sendi boleh timbul daripada beberapa syarat, jadi anda perlu berunding dengan doktor berlesen untuk penilaian dan mengesahkan diagnosis. Terdapat beberapa rawatan yang berbeza untuk gout jadi penting untuk berunding dengan profesional perubatan, yang kemudiannya boleh membuat pelan rawatan yang disesuaikan untuk anda.

Untuk mendiagnosis gout, doktor akan memeriksa sendi anda dan bertanya tentang faktor diet dan risiko seperti sejarah keluarga gout. Mereka boleh mengambil ujian darah, mengatur x-ray, dan menggunakan jarum halus untuk mengambil sampel kecil cecair dari sendi.

Apa itu Serangan Gout?

Serangan gout yang teruk, yang dikenali sebagai 'gout akut' atau 'suar up' gout boleh datang secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, orang sering boleh pergi untuk tempoh yang lama antara serangan. Serangan gout kadang-kadang seolah-olah dibawa oleh tempoh tekanan atau penyakit lain. Orang yang terdedah kepada gout mungkin mendapati bahawa serangan boleh berlaku selepas memukul sendi yang terjejas, seperti selepas memukul siku atau lebam lutut. 

Dalam serangan gout yang teruk, kesakitan dan kesukaran menggunakan sendi yang terjejas boleh memberi kesan yang serius terhadap kehidupan anda, menjejaskan mobiliti, tidur, dan keupayaan anda untuk melakukan tugas sehari-hari. Hanya hidup dengan kesakitan boleh mempunyai kesan buruk sendiri terhadap kesejahteraan fizikal dan mental.

Menguruskan serangan gout

Dalam jangka pendek, terdapat langkah mudah yang boleh anda ambil untuk mencuba dan menguruskan serangan atau 'menyala' gout. Jika anda mempunyai ubat di tangan, ambil mereka. Mengangkat dan/atau mengurangkan kawasan yang terjejas juga boleh membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak. Sekiranya anda perlu bergerak, cuba berjalan dengan tongkat untuk melepaskan tekanan sendi yang menyakitkan. 

Mendapatkan rawatan dalam tempoh 24 jam serangan gout boleh membantu mengurangkan panjang dan keterukannya. Jika anda mengalami serangan gout secara tiba-tiba, beritahu doktor anda secepat mungkin. Doktor anda kemudian boleh menetapkan ubat-ubatan, menjalankan ujian cecair sendi atau menyuntik ubat untuk melegakan keradangan dengan cepat. Melawat doktor keluarga apabila mengalami serangan gout, bagaimanapun, boleh menjadi sukar kerana kesakitan, jadi lawatan rumah oleh doktor berlesen mungkin pilihan yang lebih baik.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Komplikasi Berpotensi Gout Tidak Dirawat

Jika tidak dirawat, gout boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada sendi dan berpotensi membahayakan dan melemahkan. Tanpa pengurusan yang betul, serangan gout boleh menjadi serius dan menyebabkan kerosakan kekal pada sendi.

Keradangan yang berterusan dan pembentukan kristal perengsa di sendi seseorang dengan gout boleh meningkatkan risiko jangkitan sendi. Oleh kerana gejala jangkitan sendi dengan mudah boleh dikelirukan sebagai serangan gout semata-mata, orang sering tidak menyedari bahawa sendi mereka dijangkiti, mengakibatkanrawatan tertunda. Ini boleh membawa kepada artritis septik, keadaan yang berpotensi mengancam nyawa.

Mencegah Gout

Mereka yang lebih cenderung untuk membangunkan gout kerana faktor risiko yang tidak boleh diperbaharui seperti jantina atau sejarah keluarga harus berhati-hati dalam menguruskan faktor risiko yang boleh anda kendalikan. Menyesuaikan diet anda dan mengekalkan berat badan yang sihat bukan sahaja dapat membantu mencegah gout, tetapi juga mengurangkan risiko penyakit lain.

Menguruskan Gout dengan Diet Sihat

Mengamalkan diet mesra gout yang rendah dalam purin dapat mengurangkan risiko kita mendapat gout dan kekerapan serangan gout. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan mengelakkan makanan yang diketahui menyumbang kepada gout adalah cara yang baik untuk mengekalkan berat badan yang sihat, cara penting untuk mencegah gout, dan untuk kekal sihat sepanjang masa.

Berikut adalah beberapa makanan yang boleh membantu mencegah atau menguruskan gout, dan makanan yang orang dengan gout harus dielakkan.

Diet mesra gout

Makanan yang membantu mencegah gout

Karbohidrat

Ruji seperti beras, kentang, makanan berasaskan jagung, dan makanan berasaskan gandum seperti roti dapat membantu mengurangkan risiko gout. Jenis karbohidrat terbaik untuk dipilih untuk kesihatan sepanjang masa dan untuk mengelakkan gout adalah karbohidrat kompleks. Karbohidrat kompleks seperti makanan wholegrain dan beras perang mengambil masa yang lebih lama untuk badan untuk memecahkan dan meningkatkan kesihatan usus dan kardiovaskular.

Air

Minum banyak cecair adalah penting untuk mengurangkan kesan gout, serta meningkatkan kesihatan umum dan fungsi buah pinggang. Kebanyakan orang harus bertujuan untuk minum 8 lapan gelas air sehari - iaitu sekitar 2 liter. Walau bagaimanapun, jika doktor anda telah memberitahu anda untuk mengehadkan pengambilan cecair anda, penting untuk mengikuti nasihat profesional penjagaan kesihatan yang paling mengenali anda.

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Diet yang sihat harus mengandungi pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mengekalkan kesihatan secara keseluruhan dan mengurangkan risiko gout.

Daging tanpa lemak

Seboleh-bolehnya, pilih ikan, ayam, tenusu rendah lemak, dan protein berasaskan tumbuhan ke atas daging tinggi lemak seperti daging lembu.

Makanan yang perlu dielakkan

Daging merah

Mengurangkan pengambilan daging anda, terutamanya daging yang kaya dengan purin, dapat mengurangkan risiko anda mendapat gout.

Daging organ (offal)

Hati, buah pinggang, sweetbreads dan daging organ lain juga dikenali mencetuskan serangan gout dan gout.

Makanan laut

Kerang, ikan bilis dan sardin khususnya tinggi dalam purin penyebab gout. Walau bagaimanapun, kesederhanaan adalah kunci kerana ikan mempunyai banyak manfaat kesihatan lain.

Alkohol

Minum alkohol adalah salah satu pencetus yang paling terkenal untuk gout. Sesetengah jenis alkohol seolah-olah membawa risiko yang paling - bir dan semangat yang kuat terutamanya - tetapi mengelakkan atau mengurangkan pengambilan alkohol secara umum adalah disyorkan untuk orang yang terdedah kepada gout, terutamanya semasa suar-up.

Fruktosa

Fruktosa adalah gula yang terdapat dalam buah-buahan yang berkait rapat dengan risiko gout. Makanan yang paling tinggi dalam fruktosa adalah minuman ringan manis, jus dan gula yang diproses dengan banyak seperti sirap jagung. Walaupun buah itu sendiri mengandungi fruktosa, ia masih merupakan bahagian penting dalam diet yang sihat. Oleh itu, mereka yang mempunyai gout harus terus makan buah secara sederhana tetapi elakkan gula dan soda yang diproses sebanyak mungkin.

Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang makan telur, produk tenusu dan makanan berasaskan tumbuhan mempunyai risiko gout yang paling rendah, dan sementara orang yang mengikuti diet berasaskan tumbuhan sedikit lebih terdedah kepada gout, kumpulan yang makan daging yang paling banyak berisiko tinggi.

Jika anda ingin mengurangkan pengambilan daging anda, alternatif daging vegetarian boleh didapati, tetapi ada yang lebih baik daripada yang lain untuk mengurangkan risiko gout. Makanan berasaskan mycoprotein seperti Quorn™ dan protein soya agak tinggi dalam purin berbanding dengan protein berasaskan gandum atau telur.

Ubat-ubatan untuk Gout

Walaupun diet dan gaya hidup yang sihat adalah cara terbaik untuk mencegah gout dan banyak penyakit lain, orang yang mengalami serangan gout juga boleh ditetapkan ubat-ubatan. Sesetengah ubat diambil jangka panjang untuk mengurangkan risiko serangan berulang, sementara yang lain akan diambil semasa serangan gout.

Ubat-ubatan untuk pencegahan gout jangka panjang

Ubat-ubatan jangka panjang biasanya ditetapkan untuk mengurangkan jumlah asid urik dalam badan. Mereka bekerja dengan sama ada mengurangkan jumlah asid urik yang dihasilkan atau mengawal cara ia dikeluarkan dari badan. Ubat-ubatan yang paling biasa untuk rawatan gout jangka panjang diambil dalam bentuk pil, dan termasuk:

 • Allopurinol mengurangkan jumlah asid urik yang dihasilkan oleh badan. Ia biasanya tidak dimulakan semasa serangan akut gout - ia boleh membuat suar-up lebih teruk, walaupun dalam jangka masa panjang ia mengurangkan risiko serangan selanjutnya.
 • Febuxostat berfungsi dengan cara yang sama dengan allopurinol untuk mengelakkan badan daripada menghasilkan asid urik sebanyak itu.
 • Probenecid membantu meningkatkan jumlah asid urik yang dikeluarkan oleh buah pinggang, mengurangkan jumlah dalam badan.

Doktor anda mungkin mengesyorkan mengambil ubat setiap hari untuk mengelakkan gout. Ini mungkin bermakna mengambilnya walaupun anda tidak mengalami gejala gout. Lagipun, pencegahan sentiasa lebih baik daripada mengubati. 

Ubat-ubatan untuk serangan akut gout

Serangan gout yang menyakitkan biasanya diuruskan dengan ubat anti-radang - ubat-ubatan yang membantu mengurangkan bengkak. Ubat-ubatan seperti ini kadang-kadang dikenali sebagai 'NSAID'. Berikut adalah beberapa ubat biasa yang ditetapkan untuk serangan gout:

 • Ibuprofen adalah NSAID yang paling biasa, yang mungkin berada di bawah jenama Nurofen.
 • Colchicine adalah ubat lain yang biasa digunakan dalam serangan gout.

Colchicine dan ibuprofen kedua-duanya boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, oleh itu biasanya hanya disyorkan untuk tempoh masa yang singkat, atau dalam dos yang rendah untuk pengurusan jangka panjang.

Walaupun aspirin mempunyai sifat anti-radang, ia tidak disyorkan untuk merawat gout. Walau bagaimanapun, jika anda perlu mengambil aspirin atas sebab lain, seperti untuk menguruskan penyakit jantung atau risiko strok, ia adalah penting untuk terus mengambilnya melainkan jika doktor memberitahu anda untuk tidak.

Hidup dengan Gout

Gout boleh menjadi penyakit yang sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan masalah jangka panjang jika ia tidak dirawat dengan betul. Faktor risiko untuk gout juga merupakan faktor risiko untuk penyakit serius yang lain, dan oleh itu orang yang mempunyai gout sering mempunyai lebih daripada satu masalah kesihatan.

Seperti mana-mana masalah kesihatan atau mobiliti yang membuat kita kurang dapat menjaga diri kita sendiri, kadang-kadang sukar untuk terus menjalani jenis kehidupan yang kita nikmati dengan gout. Mempunyai penjaga rumah yang berdedikasi dan profesional dapat memberi kita bantuan yang kita perlukan melalui masa-masa yang sukar, apabila kita hanya memerlukan sedikit bantuan tambahan di rumah atau untuk keluar. Penjagaan berkualiti tinggi dalam keselesaan rumah bermakna anda dapat mengekalkan gaya hidup yang sihat, aktif dan menyeronokkan yang anda layak.

Berhubung dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut apabila anda mengisi borang di bawah.Rujukan
 1. Dehlin, M., Jacobsson, L., & Roddy, E. (2020). Epidemiologi global gout: kelaziman, kejadian, corak rawatan dan faktor risiko. Nature Ulasan Rheumatology, 1-11. https://doi.org/10.1038/s41584-020-0441-1
 2. Kuo, C.F., Grainge, M. J., Zhang, W., & Doherty, M. (2015). Epidemiologi global gout: kelaziman, kejadian dan faktor risiko. Alam semula jadi mengkaji reumatologi, 11(11), 649. https://doi.org/10.1038/nrrheum.2015.91
 3. Kementerian Kesihatan Malaysia. (2014). Farmasi Buletin: Gout. http://hsgm.moh.gov.my/v3/uploads/penerbitan/buletin/Bulletin%202014%20Bil%202%20GOUT.pdf
 4. Singh, J. A. (2013). Perbezaan kaum dan jantina di kalangan pesakit dengan gout. Laporan reumatologi semasa, 15(2), 307. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3545402/
 5. Bardin, T., & Richette, P. (2017). Kesan koorbiditi pada gout dan hiperuricaemia: kemas kini mengenai pilihan kelaziman dan rawatan. Ubat BMC, 15(1), 123. https://doi.org/10.1186/s12916-017-0890-9
 6. Chiu, T.H., Liu, C.H., Chang, C.C., Lin, M. N., & Lin, C. L. (2020). Diet vegetarian dan risiko gout dalam dua kajian kohort calon yang berasingan. PemakananKlinikal, 39(3), 837-844. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.03.016
 7. Zhang, Y., Chen, C., Choi, H., Chaisson, C., Hunter, D., Niu, J., & Neogi, T. (2012). Pengambilan makanan yang kaya purin dan serangan gout berulang. Annals penyakit reumatik, 71(9), 1448-1453. http://dx.doi.org/10.1136/annrheumdis-2011-201215
 8. Havlik, J., Plachy, V., Fernandez, J., & Rada, V. (2010). Purin pemakanan dalam analog daging vegetarian. Jurnal Sains Makanan dan Pertanian, 90(14), 2352-2357. https://doi.org/10.1002/jsfa.4089
 9. Kuo, C.F., Grainge, M. J., Mallen, C., Zhang, W., & Doherty, M. (2015). Peningkatan beban gout di UK tetapi pengurusan suboptimal yang berterusan: kajian penduduk di seluruh negara. Annals penyakit reumatik, 74(4), 661-667. https://doi.org/10.1136/annrheumdis-2013-204463

Muat turun aplikasi kami hari ini atau hubungi Penasihat Penjagaan kami di 016 299 2188 untuk perundingan penjagaan percuma.
Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang