6 Gejala Awal Demensia: Mengesan Tanda-tanda

Mengesan tanda-tanda demensia awal boleh membantu melambatkan perkembangannya dan melegakan tekanan. Berikut adalah 6 gejala demensia untuk diperhatikan.

oleh Tiffany Ng

Demensia adalah penyakit yang mempengaruhi otak, yang membawa kepada kehilangan ingatan dan kemerosotan kebolehan mental dan kognitif. Kehilangan diri sangat traumatik dan mengesan tanda-tanda demensia lebih awal dapat membantu kita memperlahankan perkembangannya dan melegakan tekanan pada diri kita dan orang yang kita sayangi.

Misalnya, Paman N, yang mengancamkan demensia, bangun jam empat pagi dan bersikeras untuk meninggalkan rumah. Dia merasa sulit untuk menjelaskan mengapa ia ingin meninggalkan rumah. Ini mungkin terdengar mengecewakan, tetapi belajar untuk melihat tanda-tanda awal demensia atau simtpom demensia akan memudahkan untuk memahaminya dan bertindak balas dengan cinta dan belas kasihan.

Terdapat banyak jenis demensia, masing-masing dengan gejala uniknya. Secara amnya, berikut adalah enam tanda awal demensia yang boleh anda perhatikan.

Tanda 1: Kehilangan ingatan jangka pendek

Kehilangan ingatan yang ketara dan cepat pada pesakit demensia disebabkan oleh perubahan fizikal di otak, dengan sel-sel mati pada kadar yang lebih cepat daripada biasa.

Membezakan antara penuaan biasa dari demensia dengan memerhatikan untuk kerap berhenti apabila mencari kata-kata atau penurunan yang menarik dalam ingatan untuk peristiwa baru-baru ini. Uncle N mungkin mengalami kesukaran mengingati perbualan baru-baru ini tetapi dapat mengingati apa yang berlaku ketika dia masih muda. Dengan berbual dengannya, anda mungkin belajar satu atau dua perkara mengenai zaman kanak-kanaknya!

Tanda 2: Sering kali salah laku

Kita semua salah tempat perkara, tetapi Uncle N boleh meninggalkan barang-barang di tempat yang luar biasa (seperti peti sejuk) dan tidak dapat menjejaki langkah-langkahnya. Dalam keadaan sedemikian, tenangkan dan bantu dia menyelesaikan masalah ini, seperti memberitahunya bahawa anda akan membantu mencari barang yang hilang.

Tanda 3: Hilang dengan mudah

Rasa arah dan orientasi ruang biasanya bertambah buruk semasa permulaan demensia awal dan memberikan petunjuk yang jelas sebagai salah satu gejala demensia pada pesakit. Paman N mungkin sering lupa bagaimana ia tiba di lokasi atau di mana ia saat ini. Cuba cari sebab di sebalik tingkah lakunya, seperti profesion atau tabiat masa lalunya.

Dapatkan E-Book Demensia Percuma Anda Hari Ini

Mengetahui cara menavigasi diagnosis demensia baru untuk orang yang dikasihi boleh menjadi proses yang menakutkan bagi penjaga.

Untuk memudahkan anda ke dalamnya, kami telah menyusun e-buku demensia untuk membawa anda melalui beberapa perkara yang diharapkan sebagai penjaga serta pilihan penjagaan yang berbeza yang ada.

Akses panduan PERCUMA hari ini!

> Muat Turun E-Book Demensia Sekarang 

E-book Demensia Homage Percuma

Tandatangan 4: Masalah membuat rancangan atau keputusan

Uncle N mungkin mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian dan mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk menyelesaikan perkara daripada sebelumnya. Perubahan ini secara beransur-ansur boleh menjejaskan gaya hidupnya kerana dia mendapati lebih sukar untuk membuat rancangan atau keputusan.

Anda tahu orang yang anda sayangi yang terbaik, jadi balas mereka dengan sewajarnya. Sebagai contoh, jika Uncle N mempunyai watak yang degil, memaksanya membuat keputusan tidak akan berjaya. Amalkan kesabaran dan bimbing dia melalui proses itu.

Tanda 5: Perubahan mood

Ia mungkin berasa seolah-olah suis hadir dalam fikiran Uncle N. Setiap kali ia klik, perhatiannya sama ada beralih kepada sesuatu yang lain atau dia tiba-tiba lupa mengapa dia berada di masa itu dan menjadi kecewa. Kekeliruan, kebimbangan, kemarahan dan ketakutan adalah emosi biasa yang mungkin dialami oleh pesakit demensia. Ambil langkah -langkah bayi dan perlahan-lahan belajar untuk mengenali situasi yang boleh mengganggu mereka.

Tandatangan 6: Pengeluaran

Kekeliruan dan ketakutan yang dialami oleh Uncle N boleh mengakibatkan penarikan diri, seperti keengganan untuk keluar seperti dulu. Meskipun Anda mungkin tergoda untuk memaksanya keluar dari rumah, perhatikan penyebab - penyebab utama perubahan ini.

Penyelesaian terbaik adalah untuk mendapatkan bantuan perubatan profesional. Kadang-kadang, bagaimanapun, pembohongan putih sedikit mengagumkan (seperti menarik Uncle N dengan makanan kegemarannya) apabila membuatnya keluar atau berjumpa doktor.

Telah didokumentasikan secara meluas bahawa memberi pesakit demensia rasa hormat yang mereka layak membantu yang terbaik. Rasa difahami adalah penting untuk kesejahteraan semua orang, dan pemahaman yang lebih baik mengenai tindakan pesakit demensia akan meningkatkan sikap dan tindak balas anda terhadap mereka.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
  1. 10 Tanda Awal dan Gejala Alzheimer. Dicapai 19 January 2020, daripada https://www.alz.org/alzheimers-dementia/10_signs

 

Mengenai Penulis
Tiffany Ng
Tiffany suka mendengar cerita, mencari fakta yang menyeronokkan secara rawak dan meneroka semua perkara tempatan. Ia mulai menulis untuk memicu sukacita dan menginspirasi kebaikan hati. Dalam masa lapangnya, anda boleh menemui dia bermain permainan dengan datuk dan neneknya atau merancang untuk pengembaraan besar seterusnya di pulau cerah kami.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang