Gejala Fasciitis Plantar

Plantar Fasciitis 101: Tanda, Punca, Rawatan & Pencegahan

Plantar fasciitis adalah salah satu keadaan yang paling biasa yang menyebabkan kesakitan di bahagian bawah tumit. Ketahui simptom, punca dan rawatan yang terdapat di Malaysia.

oleh Katherine Khaw

Plantar fasciitis adalah keadaan yang menjejaskan bahagian bawah kaki anda dan menyebabkan sakit tumit. Perkataan "plantar" berkaitan dengan tapak kaki manakala perkataan "fasciitis" ditakrifkan sebagai keradangan otot atau organ. Kemudian, ini adalah keadaan degeneratif di mana jalur tebal tisu (dikenali sebagai fascia) kehilangan keanjalan atau daya tahannya. Fascia dilekatkan pada tulang tumit dan ke pangkal jari kaki seseorang.

Oleh itu, ia memainkan peranan penting dalam menyokong gerbang mekanisme kaki dan berjalan. Walau bagaimanapun, ini adalah isu biasa di kalangan atlet, terutamanya pelari.

Dalam artikel ini, sudah tiba masanya untuk mengetahui tanda-tanda, sebab, diagnosis dan banyak lagi untuk fasciitis plantar.

Tanda &gejala Plantar Fasciitis

Pertama, seseorang mesti mengenal pasti tanda-tanda dan gejala fasciitis plantar. Keradangan fascia mungkin dirasakan dengan kesakitan yang membosankan atau menikam. Biasanya, gejala termasuk:

 • Sakit di bahagian bawah tumit
 • Lebih banyak kesakitan selepas sesi bersenam
 • Sakit di gerbang kaki
 • Lebih banyak kesakitan pada waktu pagi atau cuba berdiri selepas duduk untuk masa yang lama
 • Tumit bengkak atau sakit
 • Kesakitan berterusan selama berbulan-bulan di bahagian bawah tumit
 • Tendon Achilles yang ketat (bahagian yang menghubungkan otot betis seseorang ke tumit)

Kadang-kadang, rasa sakit boleh dirasai di jari kaki atau menyebabkan sakit buku lali (sekiranya saraf jengkel atau dicetuskan). Sakit belakang juga boleh menjadi hasil sampingan daripada ini. Walaupun tidak sepenuhnya pasti mengapa sakit belakang berlaku, penjelasan yang mungkin disebabkan oleh perubahan postur untuk menampung kaki yang sakit. Ini mungkin menimbulkan ketegangan otot dan sakit di bahagian belakang.

Punca Plantar Fasciitis

Apa yang menyebabkan fasciitis plantar? Apabila otot di lengkungan kaki terlalu diregangkan atau ditekan, air mata kecil boleh didapati di permukaannya. Kemudian, kesakitan dan keradangan boleh berlaku di dalam badan seseorang. 

Kadang-kadang tidak ada sebab yang jelas dalam beberapa kes, tetapi anda mempunyai peluang yang lebih besar untuk mendapatkan fasciitis plantar jika faktor risiko berikut berlaku untuk anda:

 • Anda mempunyai lengkungan tinggi atau kaki rata
 • Anda memakai kasut yang boleh menegangkan kaki anda, seperti tumit tinggi, atau kasut yang dipakai dengan tapak kaki nipis
 • Anda baru terlibat dalam program berjalan kaki atau intensif
 • Anda seorang atlet yang terlibat dalam sukan seperti berlari atau melompat
 • Anda mempunyai tendon Achilles yang ketat
 • Anda berjalan atau meletakkan kaki anda dalam kedudukan yang luar biasa
 • Anda bersenam tanpa meregangkan anak lembu anda
 • Anda menghabiskan banyak jam berdiri
 • Anda mempunyai obesiti (70% pesakit fasciitis plantar mempunyai obesiti)
 • Anda sedang hamil

Mendiagnosis Plantar Fasciitis

Selepas mengalami tanda-tanda dan gejala fasciitis plantar, anda ingin mengesahkan keadaan anda. Oleh itu, pergi ke klinik supaya doktor boleh menjalankan beberapa ujian untuk anda. Anda boleh menjangkakan prosedur berikut:

 • Pemeriksaan fizikal - Penyedia penjagaan kesihatan anda akan melakukan pemeriksaan pada kaki anda setelah mendengar sejarah perubatan anda. Sekiranya kelembutan dan lokasi yang tepat adalah kesakitan yang disebabkan selepas memberi tekanan kepada fascia plantar, fasciitis plantar mungkin menjadi masalah. Walau bagaimanapun, soalan lain dan pemeriksaan fizikal pada kaki diperlukan untuk memastikan ia bukan gejala masalah kaki yang berbeza. Kemerahan atau bengkak akan dipertimbangkan dalam diagnosis.
 • Penilaian kekuatan - Otot dan saraf anda akan dinilai dengan memeriksa perkara berikut: refleks, nada otot, rasa sentuhan dan penglihatan, koordinasi, dan keseimbangan.
 • Ujian pengimejan - Dalam kebanyakan kes, ujian pengimejan tidak diperlukan. Tetapi jika pembekal penjagaan kesihatan anda mempunyai beberapa syarat untuk menolak, mereka mungkin meminta X-ray atau MRI. Ini akan dapat memeriksa patah tulang, arthritis, atau patah tulang.

Merawat Plantar Fasciitis

Sekiranya anda didiagnosis dengan plantar fasciitis, terdapat pilihan rawatan yang ada. Kebanyakan orang akan pulih dalam tempoh beberapa bulan dengan rawatan sederhana, seperti rehat, aising kawasan yang terjejas, regangan, dan mengelakkan aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan selanjutnya. Ini bergantung kepada keamatan keadaan.

Jika tidak, ini adalah beberapa pilihan rawatan yang tersedia untuk merawat plantar fasciitis:

 • Penggunaan ubat - Pelega kesakitan boleh digunakan, seperti ibuprofen (Advil, Motrin IB) dan natrium naproxen (Alexe). Ini akan digunakan untuk meringankan kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh keadaan ini. Biasanya, ini tidak akan diambil selama lebih dari sebulan, oleh itu nasihat diperlukan daripada pembekal penjagaan kesihatan anda.
 • Penggunaan splint malam - Dengan menggunakan ini, anda boleh menghalang pemendekan semalaman otot betis dan fascia plantar. Apabila anda tidur, kaki anda secara semula jadi menunjuk ke bawah. Dengan ini, anda boleh mengekalkan panjang fascia plantar. Ia biasanya tidak menyakitkan dan selesa dipakai.
 • Kasut berjalan kaki, tongkat atau tongkat - Sesetengah daripada ini mungkin diberikan kepada anda semasa pemulihan anda untuk mengelakkan menggerakkan kaki yang terjejas, atau menghalang anda daripada meletakkan berat penuh di atasnya. Sokongan luar rak atau gerbang yang dipasang khas juga boleh dicadangkan kepada anda untuk mengagihkan tekanan kaki anda dengan lebih sekata.
 • Terapi fizikal - Regangan adalah rawatan yang diperlukan untuk fasciitis plantar. Regangan ini harus difokuskan pada kawasan tendon plantar fascia dan Achilles. Untuk ini, anda perlu melibatkan diri dengan ahli terapi fizikal untuk mengenal pasti jenis senaman regangan yang boleh anda ulangi di rumah dengan selamat, beberapa kali sehari. Melakukan ini akan menguatkan otot kaki dan menjadikan buku lali anda lebih stabil. Berikut adalah beberapa latihan yang berpotensi anda cuba.
 • Rawatan pesakit luar - Apabila kesakitan tidak bersubsidi, selain daripada kaedah di atas, anda boleh mempertimbangkan rawatan lain.
 • Suntikan steroid - Kadang-kadang apabila tidak ada peningkatan selepas kira-kira dua bulan, doktor anda mungkin menetapkan steroid untuk disuntik. Tujuannya adalah untuk mengurangkan keradangan.
 • Terapi gelombang kejutan extracorporeal (ESWT) - Ini adalah prosedur yang luar biasa di mana gelombang kejutan tenaga rendah atau tenaga tinggi disalurkan ke kawasan tertentu. Proses ini dianggap meningkatkan proses pemulihan kerana ia mewujudkan trauma mikroskopik dalam badan. Gelombang bunyi dibombardir ke badan untuk mencetuskan penyembuhan dalam ligamen. Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti lebam, bengkak, sakit dan kebas mungkin berlaku.

Adakah saya Memerlukan Pembedahan untuk Plantar Fasciitis?

Pembedahan hanya dipertimbangkan selepas kaedah rawatan lain nampaknya tidak berfungsi, atau tidak ada kemajuan dalam penyembuhan. Dalam kes-kes yang teruk, pembedahan boleh dijalankan.

Terdapat dua pilihan:

 • Kemelesetan gastrocnemius - Dalam kes ini, matlamatnya adalah untuk memanjangkan tendon gastroc (sebahagian daripada tendon Achilles), oleh itu, ia memanjangkan otot betis. Pembedahan ini mungkin disyorkan untuk pesakit yang tidak dapat memegang kaki mereka dalam kedudukan neutral, seperti sudut 90 darjah ke kaki. Dengan ini, terdapat kurang tekanan pada fascia plantar.
 • Pelepasan plantar fascia - Sebahagian daripada fascia plantar dipotong untuk melegakan ketegangan, yang sepatutnya mengurangkan keradangan. Walau bagaimanapun, ini melemahkan gerbang kaki, menyebabkan kemungkinan kehilangan fungsi penuh.

Bagaimana Saya Boleh Mencegah Plantar Fasciitis?

Pencegahan fasciitis plantar terletak pada tabiat gaya hidup yang anda pakai. Berikut adalah beberapa aspek utama yang perlu diteliti untuk mengelakkan keadaan ini:

 • Pakai kasut sokongan. Sama ada anda menggunakannya untuk berjalan kaki setiap hari atau tujuan sukan, don kasut yang mempunyai sokongan lengkungan yang betul.
 • Latihan pemanasan terlebih dahulu. Sebelum terlibat dalam larian, regangkan anak lembu anda, tendon Achilles, dan fascia plantar. Di samping itu, cuba masukkan latihan berimpak rendah untuk mengimbangi, seperti berbasikal atau berenang.
 • Perkara persekitaran. Cuba berjalan di permukaan lembut untuk mengurangkan tekanan dan kesan pada bahagian bawah kaki anda, terutamanya jika anda melakukan jarak jauh.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat. Mengekalkan berat badan yang sesuai adalah penting untuk mengurangkan terlalu banyak tekanan pada fascia plantar anda.

Ia adalah perlu untuk membendung plantar fascia kerana komplikasi mungkin berlaku dari masa ke masa. Selain sakit tumit kronik, anda boleh menyebabkan kecederaan pada kaki, lutut, pinggul atau belakang anda.

Memilih Fisioterapi Rumah

Mungkin perjalanan untuk fisioterapi di pusat atau hospital tidak boleh dilaksanakan untuk anda atau orang tersayang. Homage mempunyai ahli fisioterapi yang berkelayakan yang boleh mengendalikan keperluan anda. Ini membolehkan anda pulih dari keselesaan rumah anda dan menerima penjagaan peribadi. Homage dapat memberikan konsultasi percuma untuk menilai kesesuaian pengaturan yang diperlukan. Secara amnya, fisioterapi membantu dengan kecederaan, mobiliti sendi, dan peningkatan lain. Jenis pergerakan dan latihan yang perlu dijalankan juga akan dinilai oleh ahli fisioterapi, kerana ia mungkin berbeza dari satu orang ke orang lain.

Dapatkan terapi di rumah untuk orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Klinik Cleveland (2022). Plantar Fasciitis [Artikel]. Diakses pada 25 Ogos 2022, daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14709-plantar-fasciitis .

Talian Kesihatan (2022). Plantar Fasciitis [Artikel]. Diakses pada 26 Ogos 2022, daripada https://www.healthline.com/health/plantar-fasciitis .

Homage (2022). Tempah Sesi Fisioterapi Rumah di Malaysia [Artikel]. Diakses pada 29 Ogos 2022, daripada https://www.homage.com.my/services/physiotherapy/ .

Homage (2022). Fisioterapi Rumah: Faedah dan Apa yang Diharapkan [Artikel]. Diperoleh 29 Ogos 2022, daripada https://www.homage.com.my/health/home-physiotherapy-benefits/.

Perubatan John Hopkins (2022). Plantar Fasciitis [Artikel]. Diakses pada 25 Ogos 2022, daripada https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/plantar-fasciitis .

Mayo Clinic (2022). Plantar fasciitis [Artikel]. Diakses pada 26 Ogos 2022, daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/diagnosis-treatment/drc-20354851 .

Phui Lin, S.T. (2019). Fisioterapi Untuk Fasitis Plantar [Artikel]. Diakses pada 29 Ogos 2022, daripada http://www.myhealth.gov.my/en/physiotherapy-for-plantar-fascitis/ .

WebMD (2021). Apa itu Plantar Fasciitis? [Artikel]. Diakses pada 29 Ogos 2022, daripada https://www.webmd.com/fitness-exercise/understanding-plantar-fasciitis-basics .

Mengenai Penulis
Katherine Khaw
Katherine adalah pembaca yang gemar, mencari kegembiraan dalam dewan kata-kata. Selain imaginasi mengembara di dunia bukan di sini, dia menikmati kelaparan dan berkebun. Di dalam hatinya, dia bercita-cita untuk menjadi seorang penulis, dan menjadi lebih daripada sekadar habuk.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang