Elektrokardiogram (ECG atau EKG) 101: Tujuan, Prosedur & Risiko

Apakah elektrokardiogram (ECG atau EKG) dan bilakah kita memerlukannya? Ketahui semua yang perlu anda ketahui mengenai ECG di sini.

oleh pasukan Homage

Apa itu Elektrokardiogram (ECG)?

ECG adalah pengesanan aktiviti elektrik jantung. Untuk memahami apa ecg adalah, penting untuk terlebih dahulu memahami bagaimana hati kita berfungsi.

Bagaimana Hati Kita Berfungsi

Jantung adalah organ otot dengan empat ruang - dua atria di bahagian atas dan dua ventrikel di bahagian bawah. Jantung perlu mengalahkan dalam corak yang teratur supaya darah dihimpit dari atria ke ventrikel, kemudian dari ventrikel ke paru-paru atau seluruh peredaran badan. Ini semua perlu berlaku dalam susunan yang betul dan dengan kuasa yang betul untuk setiap degupan jantung - biasanya sekitar sekali setiap saat, tetapi sering jauh lebih cepat.

Jantung berdegup apabila arus elektrik kecil bergerak melalui otot. Di bahagian atas jantung, perentak jantung semulajadi yang dipanggil nod sinus mencetuskan arus dan menyebabkan degupan jantung. Dorongan ini bergerak melalui bahagian atas jantung untuk membuat kontrak dewan atas, kemudian diperlahankan dan disusun semula sebelum dihantar ke bahagian bawah jantung. 

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Dorongan elektrik atria muncul sebagai lonjakan kecil pada ECG. Ia adalah kecil kerana otot atria hanya perlu mengepam darah ke dalam ventrikel, dan begitu juga agak nipis. Apabila dorongan bergerak melalui ventrikel, lonjakan besar muncul di ECG. ECG menunjukkan aktiviti elektrik sebagai garis pada carta. Sebarang pancang dalam arus elektrik muncul sebagai pancang pada carta ECG. 

Ventrikel kiri adalah ruang yang mendorong darah sepanjang jalan melalui tubuh dan sebagainya harus otot. Ini menghasilkan sejumlah besar aktiviti elektrik yang dihasilkan dan oleh itu muncul sebagai lonjakan besar pada ECG. Sel-sel otot jantung kemudian menetapkan semula dan proses bermula lagi.

Sebagai kawasan otot yang rosak tidak menjalankan elektrik dengan cara yang sama seperti tisu yang sihat, mereka muncul sebagai keabnormalan pada ECG. Ini membolehkan kita mengenal pasti kehadiran dan lokasi kerosakan, keabnormalan struktur dan elektrik, serta irama dan kadar jantung. ECG yang tidak normal boleh memberitahu kita sama ada bahagian atas dan bawah jantung bekerjasama dengan cara yang teratur dan juga keabnormalan dalam ujian darah, seperti tahap kalium.

Apa yang ECG lakukan?

ECG membolehkan kita mengukur dan memeriksa aktiviti elektrik otot jantung. Ia memberi pasukan perubatan lebih banyak maklumat tentang bagaimana jantung seseorang berfungsi dan boleh digunakan untuk mendiagnosis pelbagai keadaan jantung yang berbeza, ketidakseimbangan elektrolit, dan beberapa ketoksikan ubat.

ECGs sering dilakukan apabila seseorang memaparkan gejala masalah jantung (jantung). Mereka boleh menunjukkan jenis kerosakan yang disebabkan oleh serangan jantung. ECG juga boleh mengesan irama jantung yang tidak normal (aritmia jantung).

Bilakah kita memerlukan ECG?

Ada banyak alasan kita mungkin perlu ECG. Oleh kerana ia adalah prosedur yang cepat, murah dan selamat, tidak ada kontraindikasi sebenar untuk mempunyai ECG.

Doktor anda boleh mengesyorkan ECG untuk individu yang:

 • Mempunyai keadaan jantung yang sedia ada
 • Mempunyai gejala yang boleh menunjukkan keadaan jantung, seperti sakit dada, sesak nafas, pening, pengsan, atau degupan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung
 • Adakah perokok
 • Adakah berat badan berlebihan
 • Menghidap kencing manis
 • Mempunyai kolesterol tinggi
 • Mempunyai tekanan darah tinggi

Ubat-ubatan tertentu juga boleh memberi kesan kepada irama jantung dan fungsi, dan oleh itu individu yang mengambil ubat-ubatan ini mungkin mempunyai ECG sebagai sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan biasa mereka.

Keadaan jantung akut boleh menjadi kecemasan perubatan yang mengancam nyawa, jadi sesiapa yang mempunyai gejala yang boleh menunjukkan keadaan jantung akut harus mempunyai ECG segera. ECGs boleh digunakan untuk mengesahkan atau menolak serangan jantung, gangguan irama jantung seperti degupan jantung yang luar biasa cepat, perlahan atau tidak teratur, jeda yang ketara antara degupan jantung, dan banyak keadaan lain. ECG juga boleh menunjukkan keabnormalan yang menunjukkan beberapa keadaan bukan jantung, seperti embolisme paru-paru (darah beku di paru-paru) atau gangguan sistem saraf pusat tertentu.

ECG juga boleh diambil secara rutin sebagai sebahagian daripada penilaian kecergasan, terutamanya untuk atlet elit, dan boleh menjadi keperluan pemeriksaan perubatan bagi orang yang memasuki Pekerjaan tertentu, seperti memohon lesen juruterbang.

Jenis Elektrokardiogram

12-lead ECG

ECG boleh mengambil gambar dan mencetak halaman yang memaparkan beberapa saat aktiviti elektrik jantung. Cetakan ini biasanya dipanggil ECG 12-lead. Sebenarnya terdapat 10 wayar yang dipasang pada badan untuk 12 ECG plumbum, dan 'petunjuk' merujuk kepada 'pandangan' jantung yang berbeza yang ditangkap dengan mengesan aktiviti elektrik antara dua titik lampiran yang berbeza.

Ini juga boleh dirujuk sebagai ECG 'berehat', kerana anda berbaring dan tetap diam untuk prosedur. Sesetengah monitor irama jantung adalah 'ambulatori'; mereka boleh dipakai semasa naik dan kira-kira.

Telemetri

Elektrokardiografi juga boleh merujuk kepada rakaman irama jantung yang lebih panjang. Jika doktor mengesyaki bahawa anda mungkin mempunyai atau berisiko tinggi aritmia jantung, anda mungkin dilampirkan pada peranti 'telemetri'. Telemetri adalah monitor jantung yang melekat pada dada anda dengan wayar di beberapa titik. Ia menghantar rakaman langsung ECG ke stesen komputer berdamai, yang merekodkan peristiwa dan memberi amaran kepada kakitangan untuk menghadiri pesakit jika terdapat sebarang masalah.

Pemantauan rumah jangka pendek - Monitor Holter atau pita 24, 48, atau 72 jam

Sekiranya seseorang disyaki mempunyai aritmia sekejap-sekejap yang menyebabkan berdebar-debar, pemadaman atau gejala lain, mereka mungkin dilengkapi dengan monitor jantung yang boleh dibawa pulang. Ini digunakan untuk merakam satu atau lebih aktiviti elektrik jantung mereka semasa mereka menjalani kehidupan normal mereka. Ini berguna jika seseorang mempunyai gejala sekali-sekala yang mungkin jantung asalnya, tetapi tidak berlaku semasa pemantauan hospital. Monitor jantung dilampirkan oleh wayar ke pelekat di dada dan harus dimuatkan dalam poket atau beg kecil.

Perakam Gelung Implantable (ILR)

Bagi orang yang mempunyai gejala aritmia jantung sekali-sekala, kadang-kadang berguna untuk mempunyai perakam gelung implan. Ini adalah peranti kecil yang ditanam di bawah kulit, biasanya di dada atas kiri, dan mempunyai bateri yang boleh bertahan selama beberapa tahun. Ia merekodkan peristiwa irama jantung dan menghantar maklumat yang relevan untuk pasukan irama jantung untuk dikaji semula. Sesetengah ILR secara automatik mengesan gangguan irama jantung, sementara yang lain merekodkan sampel ECG apabila orang itu mengalami gejala dan mengaktifkan peranti.

Menanam perakam gelung adalah prosedur yang selamat yang hanya mengambil masa beberapa minit. Ia dilakukan dengan anestetik tempatan dan hirisan kecil. Perakam gelung boleh dikeluarkan dengan mudah sebaik sahaja diagnosis telah dibuat.

Ujian tekanan atau ujian toleransi senaman

Semasa ujian tekanan, ECG diambil manakala jantung digalakkan untuk bekerja lebih keras. Ini biasanya berlaku semasa seseorang sedang bersenam, seperti berjalan di atas treadmill atau menunggang basikal senaman. Sesetengah ubat juga boleh digunakan untuk membuat jantung bekerja lebih keras untuk masa yang singkat semasa ujian, tetapi kaedah ini biasanya untuk orang yang tidak dapat bersenam kerana masalah kesihatan lain atau mobiliti terhad.

Bersedia untuk ECG

ECG tidak invasif dan tidak memerlukan banyak persediaan. Anda mungkin diberitahu untuk mengelakkan kafein dan rokok sebelum ujian kerana mereka boleh memandu jantung untuk mengalahkan lebih cepat dan membuat ECG lebih sukar untuk mentafsir. Pelekat ECG perlu melampirkan dengan baik supaya ia adalah baik untuk menjadi bersih dan kering dan tidak menggunakan apa-apa losyen, salap atau talc. Orang yang mempunyai dada berbulu mungkin perlu mempunyai tompok-tompok kecil yang dicukur di mana pelekat akan diletakkan.

ECG boleh dijalankan di hospital atau klinik, dan sesetengah orang merasa berguna untuk mendapatkan sokongan daripada penjaga rumah atau jururawat untuk membantu mereka semasa temu janji dan perjalanan.

Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Homage boleh membantu dengan keperluan penjagaan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Apa yang berlaku semasa Ujian ECG?

Sebelum

Ujian ini biasanya dilakukan oleh pembantu penjagaan kesihatan atau jururawat yang telah dilatih untuk menggunakan peralatan tersebut. Mereka harus menjelaskan apa yang mereka lakukan pada setiap langkah. Adalah penting bahawa dada anda bersih dan kering dan bebas daripada sebarang produk berminyak atau talc. Anda mungkin boleh memakai pakaian anda sendiri selagi ia boleh dipindahkan untuk membolehkan pelekat ECG dipasang pada dada dan anggota badan anda. Jika anda memakai bra, anda mungkin diminta untuk mengeluarkannya. Anda boleh membawa seseorang dengan anda sebagai pendamping atau sebagai sokongan untuk prosedur jika anda mahu.

Semasa

Anda biasanya akan diminta untuk berbaring di atas katil dan mendedahkan dada anda. Enam pelekat akan diletakkan di titik tertentu di dada. Akan ada satu pelekat pada setiap anggota badan dan wayar akan dipasang pada setiap pelekat. Profesional perubatan kemudian akan meminta anda untuk berbaring diam untuk masa yang singkat manakala ECG dicetak. Keseluruhan prosedur tidak menyakitkan dan anda tidak akan merasakan apa-apa dari ECG yang diambil.

Selepas

Anda boleh bangun dan berpakaian sejurus selepas ECG. Tiada kesan selepas. Mengeluarkan pelekat dengan serta-merta membantu mencegah kerengsaan kulit.

ECG perlu dikaji semula oleh doktor. Jika ECG adalah pelantikan rutin, ini mungkin tidak berlaku dengan serta-merta dan anda hanya boleh mendapatkan keputusan selepas beberapa hari. Sekiranya ECG anda diambil kerana anda mempunyai gejala yang berterusan atau berada dalam keadaan mendesak, ECG harus dikaji semula dengan segera.

Risiko ECG

Mengambil ECG adalah prosedur dengan risiko yang minimum; ia benar-benar tidak invasif dan hanya membaca aktiviti elektrik - ia tidak mengeluarkan arus atau memberi apa-apa rawatan. Terdapat hanya risiko kecil kerengsaan kulit sedikit dari pad melekit kecil yang melekat pada badan anda.

Penemuan ECG kadang-kadang boleh menjadi halus dan terdapat perbezaan dalam penampilan ECG bergantung kepada pelbagai faktor termasuk kedudukan plumbum, obesiti, tisu payudara, bengkak, pergerakan atau gegaran, dan kesan beberapa ubat. Ini bermakna bahawa terdapat peluang bahawa penemuan ECG sahaja tidak akan mencukupi untuk membuat diagnosis yang tepat atau secara teorinya boleh menyumbang kepada misdiagnosis.

Bacaan ECG: ECG biasa vs ECG Tidak Normal

ECG boleh digunakan untuk menunjukkan pelbagai keadaan jantung - beberapa keadaan serius yang paling biasa yang boleh didiagnosis oleh ECG termasuk:

Infarksi Miokardium (MI) atau Serangan Jantung

Serangan jantung adalah penyumbatan atau penyempitan dalam saluran darah yang membekalkan oksigen dan nutrien kepada otot jantung. Apabila ini menyebabkan kerosakan pada kawasan otot jantung, cara elektrik dijalankan di seluruh sel-sel tersebut berubah. Ini memberi kesan kepada kemunculan ECG.

PATI dikategorikan mengikut keterukan penemuan ECG: STEMI (ST-elevation MI) biasanya lebih serius dan memerlukan tindakan yang lebih segera daripada NSTEMI (MI ketinggian BUKAN ST).

Blok Jantung

Laluan pengaliuan elektrik dari bahagian atas ke bahagian bawah jantung boleh terganggu. Terdapat beberapa bentuk blok jantung, semuanya mempunyai corak ECG tertentu, dan boleh menyebabkan jantung berdegup secara luar biasa perlahan atau tidak teratur.

Fibrilasi Atrum (AF)

AF adalah gangguan irama jantung yang paling biasa dan berlaku apabila terdapat sedikit aktiviti elektrik yang teratur di bahagian atas jantung, mengakibatkan degupan jantung yang tidak teratur.

Keradangan atau Jangkitan Dalam atau Sekitar Jantung

Pericarditis merujuk kepada keradangan pericardium - kantung di sekitar jantung. Miokarditis adalah keradangan otot jantung. Kedua-dua keadaan boleh menyebabkan perubahan ECG.

Ambil perhatian bahawa tidak semua masalah jantung muncul di ECG. ECG hanya menunjukkan corak elektrik fungsi jantung dan beberapa keadaan tidak semestinya menjejaskan ini. Masalah jantung lain juga mungkin hanya muncul di ECG sekejap-sekejap atau kadang-kadang.

Sekiranya anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai masalah jantung, penting untuk berjumpa doktor dengan segera. Gejala seperti pemadaman yang tidak dapat dijelaskan, sakit dada, atau sesak nafas yang teruk secara tiba-tiba harus dirawat sebagai kecemasan perubatan.

Dapatkan Perkhidmatan Pengiring Perubatan Tanpa Kerumitan

Sekiranya anda memerlukan sokongan perjalanan ke dan dari janji temu perubatan untuk EKG atau sokongan dengan aktiviti kehidupan seharian,Pro Penjagaan kami dapat membantu. Untuk maklumat lanjut atau menjadualkan panggilan, isikan borang ini.Rujukan
 1. Persatuan Jantung Amerika (2015) Elektrokardiogram (ECG atau EKG) https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/diagnosing-a-heart-attack/electrocardiogram-ecg-or-ekg
 2. https://www.healthy-heart.org (2021) Tanda dan Gejala Amaran https://www.healthy-heart.org/your-heart/warning-signs-symptoms/
 3. NHS (2018) Elektrokardiogram (ECG) https://www.nhs.uk/conditions/electrocardiogram/
 4. De Bacquer D, De Backer G, Kornitzer M (2000) Kelaziman penemuan ECG dalam sampel berasaskan populasi besar lelaki dan wanita. Jantung. https://heart.bmj.com/content/84/6/625
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang