Dysphagia (Kesukaran Menelan): Punca & Rawatan

Dysphagia merujuk kepada kesukaran menelan. Ketahui lebih lanjut tentang punca dysphagia, dan bagaimana untuk mengurus dan merawatnya dalam panduan all-in-one kami.

oleh pasukan Homage

Apa itu dysphagia?

Dysphagia hanya bermaksud menelan kesukaran dan boleh digunakan untuk menggambarkan beberapa jenis masalah menelan yang berbeza. Apabila seseorang menerangkan dysphagia, mereka mungkin merujuk kepada:  

 • Dysphagia sebenar – kesukaran atau ketidakupayaan untuk menelan.
 • Menelan menyakitkan - seperti tonsillitis atau selepas trauma ke tekak.
 • Refluks gastro-oesophageal - apabila makanan atau asid perut dimuntahkan semula ke dalam tekak atau mulut, sering menyebabkan kesakitan.
 • Sebuah perasaan benjolan di tenggorokan.
 • Merasakan bahawa makanan terperangkap di kerongkong.

Dysphagia boleh menjadi 'oro-pharyngeal', yang bermaksud bahawa ia timbul daripada masalah di mulut atau bahagian atas tekak, atau ia boleh menjadi 'oesophageal', yang bermaksud bahawa ia timbul daripada masalah dalam kerongkong - 'gullet' atau tiub makanan. 

Untuk memahami dysphagia, ia boleh membantu untuk memahami fungsi menelan biasa.

Bagaimana kita menelan?

Apabila kita mengunyah, kita mengisar dan melembapkan makanan di dalam mulut sehingga ia membentuk bola lembut, yang dipanggil bolus, yang mudah ditelan.

Menelan bolus makanan ini adalah proses yang kompleks. Bahagian belakang mulut kita membawa kepada kedua-dua kerongkong - tiub yang melepasi makanan dan minuman ke perut - dan laluan ke paru-paru (juga dikenali sebagai windpipe atau trakea). Makanan dan cecair perlu pergi ke laluan yang betul. Apabila kita menelan, pergerakan itu menyebabkan struktur di belakang mulut dan tekak kita menutup pintu masuk ke windpipe dan membenarkan makanan hanya memasuki kerongkong.

Tindakan menelan mencetuskan gelombang pergerakan semulajadi yang dipanggil peristalsis melalui kerongkong, yang mendorong makanan dan cecair ke dalam perut kita. Terdapat tali otot yang ketat pada ketika di mana kerongkong memenuhi perut - ini harus cukup terbuka untuk membolehkan makanan masuk ke dalam perut, tetapi juga dapat menutup dengan ketat supaya asid dan kandungan perut tidak regurgitate ke dalam kerongkong dan menyebabkan kesakitan dan keradangan.

Kadang-kadang kita boleh mendapatkan perasaan bahawa makanan atau minuman kita telah turun dengan cara yang salah. Bagi seseorang yang biasanya tidak mengalami kesukaran menelan, ini bermakna bahawa sebahagian kecil makanan atau cecair berhampiran windpipe dan refleks semulajadi adalah batuk sehingga zarah-zarah yang menjengkelkan telah bergerak. Refleks menelan yang dikompromi mungkin bermakna bahawa batuk ini tidak berlaku atau sejumlah besar makanan atau cecair boleh memasuki windpipe dan paru-paru.

Punca Dysphagia

Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan dysphagia. Oleh kerana dysphagia secara amnya adalah gejala penyakit lain, faktor risiko untuk dysphagia banyak dan berbeza-beza.

Antara punca yang paling biasa disfgia oropharyngeal termasuk:

Disfgia oesophageal biasanya disebabkan oleh penyakit di dalam atau di sekitar struktur tekak dan leher.

Sebagai beberapa keadaan yang boleh menyebabkan dysphagia lebih biasa dalam kumpulan orang tertentu, sesetengah individu lebih berisiko disfgia daripada yang lain. Sebagai contoh, dysphagia yang timbul daripada demensia lebih biasa pada orang tua. Dysphagia yang berkaitan dengan kanser tekak atau mulut lebih biasa di kalangan perokok berat dan boleh menjejaskan populasi yang sedikit lebih muda. Orang yang mengalami dysphagia akibat strok lebih cenderung mempunyai beberapa faktor risiko yang berkaitan dengan penyakit kardiovaskular, dan sebagainya.

Mendiagnosis Dysphagia

Untuk mendiagnosis dysphagia, seorang profesional penjagaan kesihatan yang telah menjalani latihan dalam penilaian menelan akan melakukan pemeriksaan. Mereka mengambil sejarah ringkas masalah ini, mempertimbangkan sebab-sebab asas, dan menilai keupayaan pesakit untuk menelan sips air dan makanan dan minuman yang konsisten. Mereka mungkin merasakan tekak semasa pesakit mereka menelan, dan juga mendengar batuk, gurgling, dan perubahan dalam suara dan pernafasan.

Sekiranya penyebab dysphagia tidak jelas, orang yang mengalami kesukaran menelan mungkin memerlukan siasatan lanjut, seperti 'gastroskopi' (endoskopi di mana doktor menggunakan tiub untuk melihat ke bawah kerongkong ke dalam perut), ujian yang mengukur tekanan di dalam tekak anda semasa anda menelan, atau imbasan pengimejan perubatan.

Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Profesional Penjagaan Homage boleh membantu dengan keperluan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Rawatan Dysphagia

Merawat punca dysphagia akan membantu menghilangkan keadaan sepenuhnya. Selain itu, terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh membantu individu mendapatkan semula fungsi menelan mereka.

Latihan

Ahli Terapi Pertuturan dan Bahasa boleh mengajar latihan dan teknik yang sebenarnya boleh membantu memulihkan koordinasi kompleks proses menelan.

Campur Tangan Pembedahan

Jenis pembedahan yang ada bergantung, sekali lagi, pada punca asas. Pembedahan mungkin penting untuk membuang tumor atau ketulan jinak yang boleh menekan kerongkong. 

Sekiranya dysphagia disebabkan oleh penyempitan dalam kerongkong maka prosedur pembedahan untuk melebar yang menyempitkan atau 'stent' kerongkong - meninggalkan tiub khas di tempat untuk memastikan ia terbuka. 

Satu lagi sebab untuk dysphagia yang boleh dirawat secara pembedahan adalah mempunyai otot sphincter yang terlalu ketat di pintu masuk ke perut yang menghalang makanan daripada lulus dari kerongkong ke dalam perut. Seorang ahli bedah dapat membuat hirisan kecil di otot itu untuk memungkinkan makanan melewatinya dengan benar.

Pengurusan Dysphagia

Dysphagia yang tidak dapat dirawat sepenuhnya perlu diuruskan untuk mencegah komplikasi pernafasan atau kekurangan zat makanan. Matlamat utama pengurusan dysphagia adalah untuk mencegah komplikasi dan memastikan pengambilan makanan dan cecair yang mencukupi.

Dalam dysphagia ringan hingga sederhana, mungkin untuk menguruskan bentuk makanan dan cecair tertentu. Penilaian pakar harus mengenal pasti sama ada mungkin bagi orang yang menghidap dysphagia untuk menelan tekstur atau konsistensi tertentu lebih baik daripada yang lain, dan menyesuaikan pelan diet dengan sewajarnya. Sesetengah orang dengan dysphagia menguruskan cecair tebal lebih baik daripada cecair berair nipis, dan produk penebalan boleh didapati. Sesetengah orang menguruskan makanan tulen yang lembut dan boleh tumbuk atau licin dengan selamat dan kini terdapat pelbagai jenis makanan yang telah disediakan. Internet juga telah menjadi sumber yang berharga untuk resipi dan nasihat mengenai menguruskan dysphagia.

Orang yang menghidap dysphagia mungkin melihat pelbagai pakar, termasuk ahliotolaryngologi, ahli neurologi, doktor gigi dan ahli terapi pertuturan dan bahasa. Pakar juga boleh memberi nasihat tentang cara terbaik untuk menguruskan dysphagia melalui kedudukan, mengunyah dan pergerakan, melambatkan kadar pemakanan, dan menguruskan corak pernafasan / menelan.

Sekiranya dysphagia cukup teruk sehingga menelan selamat adalah mustahil, maka alternatif perlu didapati untuk membolehkan orang itu tetap berkhasiat sambil tidak dapat makan atau cecair melalui mulut. Ahli farmasi harus dapat menasihati ubat-ubatan mana yang boleh diberikan dalam bentuk cecair atau bukan mulut. Tablet tidak boleh dihancurkan dan kapsul tidak boleh dibuka melainkan dinasihatkan secara khusus oleh ahli farmasi.

Mendapatkan Penjagaan yang Betul Untuk Orang yang Anda Sayangi

Perlukan sokongan untuk penjagaan harian atau jam? Profesional Penjagaan kami berpengalaman dan menjalani latihan untuk lebih memahami, menyokong dan menjaga anda atau orang yang anda sayangi dengan disphagia.

Dari penjagaan hidup harian hingga terapi pertuturan, Homage boleh menyokong anda dalam perjalanan anda dengan artritis dalam keselesaan rumah anda.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Alternatif untuk Pemakanan Lisan

Terdapat alternatif jangka pendek dan jangka panjang untuk orang yang tidak dapat makan dan minum melalui mulut.

Tiub Nasogastrik (NGT)

Tiub halus diluluskan melalui lubang hidung ke dalam perut, di mana boluses atau infus berterusan makanan dan cecair yang disediakan khas boleh diberikan. Tiub NG mempunyai risiko dislodged supaya mereka biasanya tidak dianggap sebagai penyelesaian jangka panjang.

Gastrostomi Endoskopik Percutaneous (PEG)

Tiub PEG adalah pelabuhan pendek yang melalui kulit perut ke dalam perut. Ia adalah penyelesaian jangka panjang untuk dysphagia yang teruk dan boleh digunakan untuk menyampaikan bolus atau infus makanan, cecair, dan ubat dengan cara yang sama dengan tiub NG.

Jumlah Pemakanan Ibu Bapa (TPN)

TPN paling sering diberikan dalam persekitaran hospital apabila seseorang itu sangat tidak sihat dan digunakan untuk memenuhi keperluan pemakanan seseorang dengan secukupnya apabila mereka tidak dapat makan dan mencerna makanan dengan cara biasa. Orang yang mempunyai masalah gastrousus yang serius atau keadaan malabsorption mungkin memerlukan TPN seumur hidup dan sesetengah orang mempunyai TPN sebagai sebahagian daripada pakej penjagaan kompleks dalam persekitaran rumah.

Keadaan Melampau

Terdapat keadaan di mana ia mungkin dianggap sesuai untuk membiarkan seseorang mempunyai makanan dan cecair mulut walaupun disfgia yang teruk dan risiko komplikasi yang serius dan mengancam nyawa. Doktor dan jururawat harus selalu membenarkan seseorang membuat keputusan mereka sendiri mengenai rawatan mereka, dan jika seseorang ingin terus makan walaupun mempunyai pemahaman yang baik tentang keterukan risiko, keinginan itu harus dihormati. 

Di samping itu, jika seseorang mencapai akhir kehidupan semula jadi mereka dan akan mendapat keselesaan daripada makan dan minum, sering dipersetujui di kalangan pasukan perubatan dan keluarga bahawa risiko tidak mungkin mengubah hasilnya dan ada kalanya memberi keselesaan adalah rawatan yang paling penting.

Komplikasi Dysphagia

Memahami risiko yang berkaitan dengan dysphagia boleh membantu mengenal pasti isu-isu awal sebelum mereka menjadi masalah yang serius. Beberapa komplikasi serius yang boleh disebabkan oleh dysphagia termasuk

Kekurangan zat makanan

Tidak mendapat pengambilan yang mencukupi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh kita boleh menjadi masalah. Dengan keupayaan menelan yang sedikit berkurangan, ia mungkin menjadi sukar, tidak selesa atau tidak menyenangkan untuk dimakan. Orang yang mempunyai selera makan yang lemah kerana disphagia harus berhati-hati untuk penurunan berat badan atau gejala umum yang datang dengan kekurangan zat makanan, seperti keguguran rambut atau berasa sejuk dan letih sepanjang masa. Jika kekurangan zat makanan adalah masalah, ia adalah penting untuk mendapatkan nasihat daripada profesional penjagaan kesihatan yang boleh mengesyorkan makanan tambahan atau pelan pengurusan.  

Dehidrasi

Tidak dapat mendapatkan cecair yang mencukupi boleh menyebabkan dehidrasi yang seterusnya membawa kepada keadaan buah pinggang dan kencing, tekanan darah rendah dan kecemasan perubatan yang serius.

Pneumonia Aspirasi

Komplikasi dysphagia yang kerap dan serius, pneumonia aspirasi berlaku apabila menelan yang terjejas membawa kepada makanan dan cecair - termasuk air liur, asid perut, dan semua jenis virus dan bakteria - masuk ke dalam paru-paru. Ini menyebabkan jangkitan paru-paru yang teruk yang boleh membawa kepada sepsis yang meluas. Orang yang membangunkan pneumonia aspirasi mempunyai prognosis yang lemah, dengan kadar kematian keseluruhan antara 11% dan 30%, dan setinggi 70% dalam sesetengah populasi.

Risiko yang berkaitan dengan dysphagia boleh menjadi serius dan penting untuk memahami risiko ini dan membincangkannya dengan doktor anda untuk memilih pelan rawatan yang paling sesuai untuk orang yang anda sayangi.

Hidup dengan Dysphagia

Ia mungkin memerlukan perancangan tambahan, tetapi dengan pengurusan yang teliti, ramai orang di seluruh dunia masih hidup penuh dan memuaskan dengan disfgia. Meneroka pilihan konsistensi makanan atau memilih alternatif memberi anda kawalan ke atas aspek penting dalam kehidupan seharian anda.

Oleh kerana dysphagia tidak selalu statik, penting untuk melihat pakar secara teratur yang dapat terus menilai risiko dan pengurusan anda. Jika anda mempunyai tiub makan, ahli diet, jururawat atau ahli pasukan pemakanan perubatan pakar yang lain perlu membuat susulan mengenai diet dan penjagaan anda. Penjagaan tiub makan juga boleh diselesaikan dalam keselesaan rumah oleh jururawat terlatih.

Dysphagia sering menjadi gejala penyakit lain, dan beberapa penyakit ini mungkin bermakna bahawa individu itu harus mengikuti keperluan pemakanan tertentu. Ini menimbulkan cabaran tambahan dalam menguruskan diet dan pemakanan anda. Sesetengah orang mendapati bahawa mempunyai bantuan dengan keperluan pemakanan mereka boleh membantu. Penjaga boleh membantu penyediaan makanan dan pemakanan.

Membiasakan diri dengan keadaan penerima penjagaan dan mengetahui komplikasi dysphagia yang mungkin penting bagi anda dan orang di sekeliling anda, sama ada mereka adalah ahli keluarga, rakan, atau ahli pasukan pakej penjagaan formal. Ini memastikan bahawa anda tahu masalah yang perlu diperhatikan dan dapat mengenal pasti tanda-tanda komplikasi yang berpotensi, seperti mengalami kesukaran bernafas baru, nada suara yang diubah, atau tiba-tiba menjadi mengantuk, sekiranya mereka timbul. Mengenal pasti tanda-tanda ini awal boleh membawa kepada rawatan segera dan hasil yang lebih baik.

Bersedia Untuk Berkhidmat

Jika anda atau orang yang anda sayangi dengan dysphagia memerlukan terapi pertuturan rumah atau maya, penjagaan kejururawatan atau sokongan dengan ADLs , Kebaikan Penjagaan kami boleh membantu. Tempah hanya waktu yang anda perlukan pada kadar di bawah, dan Homage Care Professional tidak lama lagi akan ditugaskan untuk lawatan anda.

Berhubung dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut dengan mengisi borang di bawah.Rujukan
 1. Matsuo, K., & Palmer, J.B. (2008). Anatomi dan fisiologi memberi makan dan menelan: normal dan tidak normal. Klinik perubatan fizikal dan pemulihan Amerika Utara, 19(4), 691-707. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2597750/
 2. Roden, D.F., & Altman, K. W. (2013). Punca dysphagia di kalangan kumpulan umur yang berbeza: kajian sistematik kesusasteraan. Klinik Otolaryngologic Amerika Utara, 46(6), 965-987. https://doi.org/10.1016/j.otc.2013.08.008
 3. Resipi Sheffler, K. (2017) untuk Orang dengan Dysphagia: Jangan Lupa Rasa. Swallowstudy.com https://swallowstudy.com/recipes-for-people-with-dysphagia/
 4. Sanivarapu, R. R., & Gibson, J. G. (2019). Pneumonia aspirasi. Penerbitan StatPearls, Pulau Harta Karun https://europepmc.org/article/NBK/NBK470459
 5. Arnold, M., Liesirova, K., Broeg-Morvay, A., Meisterernst, J., Schlager, M., Mono, M. L., ... & Sarikaya, H. (2016). Dysphagia dalam strok akut: kejadian, beban dan kesan ke atas hasil klinikal. PloS satu, 11(2), e0148424. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0148424
 6. Payne, M., &morley, J. E. (2018). Dysphagia, demensia dan lemah. https://link.springer.com/article/10.1007/s12603-018-1033-5
 7. Crary, M. A., Carnaby, G. D., LaGorio, L. A., & Carvajal, P. J. (2012). Hasil fungsional dan fisiologi dari terapi dysphagia berasaskan senaman: penyiasatan perintis Program Terapi McNeill Dysphagia. Arkib perubatan fizikal dan pemulihan, 93(7), 1173-1178. https://doi.org/10.1016/j.apmr.2011.11.008
 8. Groher, M. E., & Crary, M. A. (2009). Dysphagia E-Book: Pengurusan Klinikal pada Orang Dewasa dan Kanak-kanak. Sains Kesihatan Elsevier. https://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=8UtPAQAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=dysphgia+e-book+clinical+management&ots=DrR9Xh4cNX&sig=eYwPEAy1IOrNBJHe8oo01VVeaag
 9. Carrión, S., Cabré, M., Monteis, R., Roca, M., Palomera, E., Serra-Prat, M., ... & Clavé, P. (2015). Dysphagia oropharyngeal adalah faktor risiko yang lazim untuk kekurangan zat makanan dalam kohort pesakit yang lebih tua yang dimasukkan dengan penyakit akut ke hospital umum. Pemakanan klinikal, 34(3), 436-442. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.04.014
 10. Leibovitz, A., Baumoehl, Y., Lubart, E., Yaina, A., Platinovitz, N., & Segal, R. (2007). Dehidrasi di kalangan pesakit tua penjagaan jangka panjang dengan dysphagia oropharyngeal. Gerontologi, 53(4), 179-183. https://doi.org/10.1159/000099144
 11. Sue Eisenstadt, E. (2010). Dysphagia dan pneumonia aspirasi pada orang dewasa yang lebih tua. Jurnal Akademi Pengamal Jururawat Amerika, 22(1), 17-22. https://doi.org/10.1111/j.1745-7599.2009.00470.x
 12. Kalf, J. G., De Swart, B. J.M., Bloem, B. R., & Munneke, M. (2012). Kelaziman dysphagia oropharyngeal dalam penyakit Parkinson: meta-analisis. Parkinsonism & gangguan yang berkaitan, 18(4), 311-315. https://doi.org/10.1016/j.parkreldis.2011.11.006
Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang