Denggi vs Demam Virus Normal: Apa Perbezaannya?

Dengan peningkatan kes demam denggi, penting untuk mengesan tanda-tanda awal dan mendapatkan rawatan segera. Ketahui perbezaan antara denggi dan demam virus dalam artikel ini.

oleh Calvyn Ee

Demam denggi merupakan isu kesihatan yang membimbangkan di kebanyakan negara tropika dan subtropika seperti Malaysia. Baru-baru ini, didedahkan bahawa kes demam denggi di negara ini - dari Januari hingga 3 Jun - telah meningkat dengan ketara berbanding tahun sebelumnya: 48,712 kes dilaporkan dalam tempoh ini berbanding 18,883 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Peningkatan mendadak memang membimbangkan. Ketua Pengarah Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati jika ada dalam kalangan orang tersayang yang mungkin mengalami gejala denggi, seperti "demam panas disertai dengan sakit di belakang mata." Pengesanan awal berpotensi menyelamatkan nyawa. Walau bagaimanapun, gejala demam denggi masih boleh disalah anggap sebagai kes demam virus, terutamanya dengan cuaca yang berlaku pada hari ini.

Oleh itu, dapat membezakan antara demam virus dan denggi adalah yang paling penting untuk melindungi orang yang anda sayangi apabila mereka sakit teruk.

Tanda dan gejala demam denggi

nyamuk-aedes

Denggi adalah penyakit virus bawaan nyamuk, khususnya oleh nyamuk Aedes. Dalam banyak kes, seseorang yang dijangkiti denggi mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala sama sekali. Walau bagaimanapun, jika mereka melakukannya, tanda-tanda dan gejala biasa termasuk:

  • Permulaan demam panas secara tiba-tiba, biasanya melebihi 40 °C
  • Sakit kepala yang teruk
  • Sakit di belakang mata
  • Loya dan muntah
  • Sakit sendi/otot
  • Keletihan
  • Kelenjar bengkak

Sekiranya anda tinggal di kawasan yang dikenal pasti sebagai tempat pembiakan Aedes yang berpotensi, disarankan agar anda segera mendapatkan pemeriksaan yang dilakukan jika anda tiba-tiba jatuh sakit pada bila-bila masa untuk meminimumkan risiko kesihatan.

Bagaimana Demam Virus dan Demam Denggi Berbeza?

Walaupun kedua-dua keadaan melibatkan demam tinggi, terdapat beberapa perbezaan asas yang perlu diperhatikan. Perbezaan yang paling jelas ialah demam denggi disebarkan oleh nyamuk Aedes yang dijangkiti, manakala demam virus adalah disebabkan oleh virus yang menyebabkan jangkitan virus yang boleh menjejaskan bahagian tubuh yang berlainan. Demam virus kadang-kadang boleh disalah anggap sebagai berpunca daripada jangkitan bakteria kerana mereka cenderung untuk berkongsi beberapa gejala yang sama. Pemeriksaan perubatan oleh doktor akan dapat membezakan antara jangkitan virus dan bakteria.

Juga, ambil perhatian bahawa kedua-dua demam denggi dan virus juga secara amnya tidak membawa kepada komplikasi pada kebanyakan orang yang dijangkiti oleh kedua-dua penyakit. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, mungkin terdapat komplikasi kesihatan yang berkembang kadang-kadang selepas jangkitan.

Demam Virus Merebak Pelbagai Cara

Di mana demam denggi hanya merebak melalui gigitan nyamuk Aedes, demam virus boleh menjejaskan anda atau orang tersayang dalam pelbagai cara. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kebanyakan demam virus mungkin bermula dari jangkitan bakteria atau virus, biasanya berpunca daripada virus influenza (aka selesema biasa). Seseorang yang mempunyai demam virus yang batuk atau bersin boleh menyebarkannya kepada orang lain; ia mungkin merebak dari sentuhan.

Demam Denggi Boleh Mengancam Nyawa

Dalam kebanyakan kes, anda akan cepat pulih dari demam virus selepas mengambil ubat dan mendapat rehat yang cukup. Terdapat keadaan di mana demam virus boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang lebih serius, tetapi ini sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, demam denggi bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan. Walaupun denggi yang teruk tidak selalu memberi kesan kepada semua orang, komplikasi masih boleh timbul jika ia tidak dirawat dengan cepat.

Tanda-tanda amaran denggi yang teruk boleh berlaku apabila demam denggi mula reda. Jika anda atau orang yang anda sayangi mula mengalami gejala denggi yang teruk - termasuk sakit perut atau muntah yang berterusan - cepat pergi ke hospital terdekat untuk pemeriksaan. 

Kawasan Berisiko Denggi Perlu Perhatian Segera

Demam virus boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa, manakala demam denggi biasanya berlaku di kawasan di mana nyamuk Aedes boleh membiak dengan bebas. Nyamuk biasanya membiak dalam berdiri, atau bertakung, air yang terkumpul di tempat-tempat seperti tayar kereta terpakai, bekas terdedah, pasu bunga, dan sebagainya. Sekiranya kawasan anda telah dikenal pasti sebagai tempat pembiakan Aedes yang mungkin, anda harus mendapatkan diri anda dan orang tersayang yang disaring untuk denggi sebagai langkah berjaga-jaga awal.

Geran Demam Denggi Kontrak (Sesetengah) Imuniti

Demam virus berlaku kerana beberapa virus yang mungkin menjejaskan anda atau orang yang anda sayangi. Oleh kerana itu, mendapat satu lagi serangan demam virus mungkin disebabkan oleh virus lain yang memberi kesan kepada anda - dan ia boleh berlaku walaupun beberapa hari selepas anda pulih dari yang pertama. Anda masih boleh dijangkiti oleh virus yang sama juga.

Dengan demam denggi, sebaik sahaja anda pulih sepenuhnya, anda akan mendapat sedikit kelegaan dalam bentuk imuniti. Berita baiknya ialah anda akan kebal terhadap jenis denggi tertentu sepanjang hayat anda. Berita yang tidak begitu baik ialah ia tidak terpakai kepada serotip denggi yang lain; Anda mendapat imuniti sementara, tetapi ia hanya untuk tempoh masa yang sangat singkat.

Mendiagnosis Denggi

Diagnosis demam denggi boleh menjadi rumit kerana ia berkongsi beberapa persamaan dengan penyakit lain seperti chikungunya, virus Zika, dan juga malaria. Berada di kawasan yang mungkin / dikenali tempat pembiakan Aedes meningkatkan risiko anda dijangkiti denggi. Anda mungkin ditanya beberapa soalan mengenai keberadaan anda sebelum jatuh sakit supaya doktor dapat mengenal pasti jika anda tinggal atau melewati tempat pembiakan yang mungkin / diketahui.

Jika anda telah digigit nyamuk sebelum jatuh sakit, lakukan juga bawa ini dengan doktor. Ada kemungkinan anda mungkin telah digigit oleh nyamuk yang dijangkiti.

Apa yang Perlu Dilakukan Jika Anda Mempunyai Demam Denggi

Tiada rawatan khusus untuk demam denggi dan denggi yang teruk. Ia kebanyakannya melibatkan merawat gejala yang timbul dan memastikan ia tidak bertambah buruk, seperti demam. Kebanyakan kes boleh dirawat dari keselesaan rumah dan tidak memerlukan banyak rawatan perubatan. Ia hanya apabila ia berkembang menjadi denggi yang teruk bahawa ia memerlukan lebih banyak perhatian perubatan untuk mencegahnya daripada menjadi sangat serius.

Perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan ialah mendapatkan rehat yang cukup. Jika anda mengalami demam denggi ringan, minum banyak air dan mengambil preskripsi perubatan anda seperti yang ditunjukkan. Ambil paracetamol untuk membantu mengawal demam, dan pastikan untuk mengelakkan ubat-ubatan yang mengandungi aspirin; Doktor anda akan memberitahu anda apa yang anda boleh dan tidak boleh ambil. Gunakan tuala atau span dengan air sejuk untuk membantu mengurangkan demam. Anda atau orang yang anda sayangi harus pulih sepenuhnya dalam masa seminggu.

Perhatikan tanda-tanda denggi yang teruk dan beritahu doktor jika anda melihat mana-mana tanda-tanda ini. Walaupun ia mungkin bukan gejala denggi yang teruk, sebarang perubahan mendadak masih perlu diperhatikan untuk mengurangkan risiko komplikasi lain yang timbul. Tanda-tanda amaran biasanya muncul dalam 24-48 jam sebaik sahaja demam reda.

Petua Pencegahan untuk Rumah

Pada masa ini, bentuk pencegahan terbaik adalah tidak digigit oleh nyamuk Aedes - lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, itu pasti. Walau bagaimanapun, petua pencegahan yang dijamin adalah menjaga kebersihan rumah anda untuk mengelakkan nyamuk daripada pembiakan. Cari mana-mana bekas yang tidak diingini yang boleh mengekalkan air di sekitar rumah anda dan buangnya dengan cara yang tidak dapat mengumpul air lagi. Sekiranya anda mempunyai tumbuh-tumbuhan pasu, anda juga harus menukar air dengan kerap dan membersihkan bahagian dalam periuk atau pasu yang ditempatkan di dalamnya.

Sekiranya terdapat bekas terbuka yang perlu anda gunakan, pastikan ia dekat dengan tudung, walaupun ia adalah bekas sementara. Dengan cara itu, anda boleh menghalang nyamuk daripada meletakkan telur mereka di dalam air yang terkumpul di dalam bekas itu. Jika boleh, beli larvicides dan tambahkannya ke mana sahaja mungkin ada air; Pastikan anda menggunakannya pada dos yang disyorkan. Menjaga kebersihan persekitaran anda boleh melindungi anda daripada gigitan nyamuk jika mereka tidak mempunyai peluang untuk membiak dan membiak.

Anda juga boleh membeli dan menubuhkan kelambu untuk mengelakkan nyamuk memasuki rumah anda, atau menggunakan semburan penghalau nyamuk atau barangan lain yang serupa, seperti gegelung, tikar wap elektrik, dan vaporiser. Ini boleh berguna sebagai barisan pertahanan kedua dari nyamuk. Jika anda menggunakan semburan penghalau, gunakannya dengan berhati-hati jika anda mempunyai anak kecil atau orang tua di dalam rumah, kerana gas yang dipancarkan mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya yang boleh menyebabkan komplikasi kesihatan.

Pakai pakaian yang meliputi sebanyak mungkin badan anda supaya nyamuk tidak boleh menggigit anda, sama ada di rumah atau apabila anda keluar. Terdapat jenis penghalau nyamuk yang datang dalam bentuk pad pelekat kecil yang boleh anda letakkan pada pakaian anda; Kebanyakan yang terdapat di pasaran adalah selamat untuk digunakan (selagi ia tidak dimakan!), tetapi pastikan anda menyemak terlebih dahulu atas sebab-sebab kesihatan. Anda ingin memastikan anda tidak alah kepada bahan yang terkandung dalam penghalau ini.

Caregiving dan Pencegahan Denggi

Jika anda menjaga seseorang yang mengalami demam denggi, anda harus memastikan bahawa mereka selesa semasa mereka berehat dan pulih. Perhatikan tanda-tanda yang mungkin menunjukkan denggi telah menjadi lebih teruk dan membawa mereka ke hospital secepat mungkin. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat keadaan di mana sesuatu yang lain muncul yang menghalang anda daripada berada di sana untuk orang yang anda sayangi. Ia boleh menjadi agak mengecewakan dan tertekan apabila situasi ini timbul.

Jangan putus asa, walaupun: di sini di Homage, kita dapat mengurangkan kebimbangan anda! Pro Penjagaan kami yang terlatih ada di sini untuk membantu anda menjalankan tugas penjagaan anda semasa anda menyelesaikan apa sahaja perkara yang mendesak. Yakinlah bahawa Care Pro yang ditugaskan akan dapat memberikan persahabatan untuk orang yang anda sayangi, membantu menjaga keperluan perubatan mereka, menjaga mereka, dan memberi anda ketenangan fikiran.

Pakar Penjagaan kami dilengkapi untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan warga tua mereka walaupun sejam. Sekiranya anda memerlukan bantuan mereka untuk jangka masa yang lebih lama, kami juga dapat membantu anda! Muat turun aplikasi kami sekarang untuk mengetahui lebih lanjut dan mula menempah penjagaan berkualiti untuk orang yang anda sayangi!

Rujukan

Kategori
Keadaan Akut
Tags
denggi denggi denggi
Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang