Demensia 101: Semua yang Perlu Anda Ketahui

Satu kes baru demensia didiagnosis setiap 4 saat. Kira-kira 123,000 orang di Malaysia disahkan menghidap demensia pada 2015.

oleh Deborah Yaw

Bilangan individu yang mengalami demensia dijangka 261,000 menjelang 2030 dan akan terus meningkat kepada 590,000 orang pada tahun 2050.

Apa itu Demensia?

Seraya usia kita bertambah, kita mungkin mendapati ingatan kita memburuk. Ini dikenali sebagai kemerosotan ingatan yang berkaitan dengan usia dan dianggap sebagai sebahagian daripada proses penuaan biasa.

Demensia, bagaimanapun, walaupun lebih lazim di kalangan orang dewasa yang lebih tua, bukan bahagian normal penuaan.

Demensia adalah sindrom - biasanya sifat kronik atau progresif - di mana terdapat kemerosotan dalam fungsi kognitif (iaitu keupayaan untuk memproses pemikiran) melebihi apa yang mungkin diharapkan dari penuaan normal.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia

Tidak seperti apa yang difikirkan oleh kebanyakan orang, demensia bukan penyakit, tetapi sindrom di mana terdapat kemerosotan fungsi kognitif, termasuk ingatan, pemikiran, orientasi, pemahaman, pengiraan, keupayaan pembelajaran, bahasa, pertimbangan dan keupayaan untuk melaksanakan tugas harian.

Jenis Demensia

Sering kali, kita mendengar orang menggunakan istilah Alzheimer dan demensia secara bergantian. Walau bagaimanapun, mereka tidak sama. Demensia adalah istilah payung yang digunakan untuk menggambarkan sekelompok gejala, dan Alzheimer adalah salah satu dari banyak subtipe demensia. Malah, terdapat lebih daripada 400 jenis demensia!

Berikut adalah 10 jenis demensia yang lebih biasa:

10 bentuk demensia - penghormatan

Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer dicirikan oleh kematian sel otak dan merupakan bentuk demensia yang paling biasa, membentuk 60 hingga 80% daripada semua kes. Orang dewasa yang lebih tua lebih mudah terdedah kepada bentuk demensia ini.

Tanda-tanda awal termasuk kemurungan dan kehilangan ingatan jangka pendek, dan termasuk kekeliruan, perubahan mood dan masalah bercakap dan berjalan ketika keadaan berlangsung.

Demensia Vaskular

Demensia vaskular adalah bentuk demensia kedua yang paling biasa, yang terdiri daripada 20% daripada semua kes demensia, dan disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke otak. Ia cenderung menjadi lebih lazim di kalangan orang dewasa yang lebih tua dan mungkin berkaitan dengan penyakit aterosklerotik atau strok. Gejala mungkin muncul secara beransur-ansur atau tiba-tiba, bergantung kepada puncanya.

Pada peringkat awal, kekeliruan dan kekeliruan adalah tanda-tanda biasa, tetapi pada peringkat kemudian, orang mungkin menghadapi masalah menumpukan perhatian dan menyelesaikan tugas. Masalah penglihatan dan halusinasi juga boleh berlaku.

Lewy Body Demensia

Tubuh Lewy adalah rumpun kecil protein yang membangun di dalam sel saraf otak, mengganggu sinyal saraf dan komunikasi.

Ini menyebabkan kehilangan ingatan, kekeliruan dan halusinasi visual. Kadang- kadang, orang juga mungkin mengalami kesulitan tidur pada malam hari atau tiba - tiba tertidur di siang hari. Banyak gejala yang dialami oleh penghidap demensia tubuh Lewy mirip dengan gejala Alzheimer atau Parkinson.

Penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson, pada tahap lanjutan, boleh menyebabkan demensia. Gejala awal termasuk masalah dengan penalaran dan pertimbangan dan boleh berkembang menjadi kekeliruan, halusinasi, kerengsaan, kemurungan, paranoia dan kesukaran pertuturan ketika keadaan berlangsung.

Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit Parkinson di sini.

Demensia Frontotemporal

Demensia frontotemporal, juga dikenali sebagai penyakit Pick, adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan beberapa jenis demensia yang mempengaruhi bahagian depan dan sisi otak - kawasan yang mengawal bahasa dan tingkah laku. Ia boleh menjejaskan orang seawal usia 45 tahun.

Sememangnya, kebanyakan gejala mereka yang mengalami demensia frontotemporal berkisar pada tingkah laku dan bahasa, termasuk kehilangan halangan dan motivasi, tingkah laku kompulsif dan melupakan makna kata-kata biasa.

Penyakit Creutzfeldt-Jakob

Penyakit Creutzfeldt-Jakob adalah salah satu bentuk demensia yang paling jarang berlaku, dengan hanya 1 daripada 1 juta yang didiagnosis dengan keadaan ini. Hal ini berkembang pesat, dan orang sering mati dalam waktu setahun diagnosis.

Gejala-gejalanya adalah sama dengan bentuk demensia lain, termasuk kekeliruan, kehilangan ingatan, pergolakan dan kemurungan. Mereka yang mempunyai penyakit Creutzfeldt-Jakob juga mungkin mengalami otot berkedut dan kekakuan.

Sindrom Wernicke-Korsakoff

Penyakit Wernicke dan sindrom Korsakoff adalah dua keadaan berasingan tetapi dikaitkan, sering dikumpulkan bersama dan dikenali sebagai sindrom Wernicke-Korsakoff. Secara teknikal, sindrom Wernicke-Korsakoff bukan satu bentuk demensia, tetapi mempunyai gejala yang sama oleh itu sering dikelaskan di bawahnya.

Penyakit wernicke, juga dikenali sebagai encephalopathy Wernicke, berlaku kerana pendarahan di bahagian bawah otak yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B-1. Kekurangan vitamin ini boleh timbul daripada kekurangan zat makanan atau jangkitan kronik, tetapi penyebab yang paling biasa adalah alkoholisme.

Jika tidak dirawat, gejala fizikal seperti penglihatan berganda dan kehilangan koordinasi otot cenderung untuk mengurangkan, sebagai tanda-tanda permukaan sindrom Korsakoff. Gejala sindrom Korsakoff termasuk kesukaran memproses maklumat, mempelajari kemahiran baru dan mengingati sesuatu.

Hidrocephalus Tekanan Biasa

Hydrocephalus tekanan biasa (NPH) adalah keadaan yang menyebabkan pembentukan cecair dalam ventrikel otak, menjejaskan tisunya dan membawa kepada gejala demensia. Beberapa punca yang berpotensi dalam keadaan ini termasuk kecederaan, pendarahan, jangkitan, tumor otak dan pembedahan otak sebelumnya.

Mereka yang mempunyai keadaan ini mungkin mengalami keseimbangan yang lemah, kealpaan, perubahan mood, kemurungan, kerap jatuh dan kehilangan usus atau kawalan pundi kencing.

Syukurlah, NPH boleh diterbalikkan, dikawal dan sembuh dengan pembedahan, oleh itu adalah penting untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin untuk mengurangkan kerosakan otak.

Penyakit Huntington

Penyakit Huntington adalah keadaan genetik dan bermulanya gejala demensia cenderung berlaku pada orang dewasa yang lebih muda. Oleh kerana kerosakan pramatang sel-sel saraf otak, keadaan ini boleh menyebabkan demensia dan pergerakan terjejas.

Terdapat dua jenis penyakit Huntington: juvana dan dewasa-onset, yang sepadan dengan apabila gejala pertama kali muncul. Gejala bagi mereka yang mempunyai bentuk juvana cenderung muncul semasa zaman kanak-kanak atau remaja, sementara mereka yang mempunyai bentuk dewasa cenderung hanya mengalami gejala berusia 30-an atau 40-an.

Selain gejala fizikal jerking, kesukaran berjalan dan masalah menelan, gejala yang berkaitan dengan demensia termasuk kesukaran memberi tumpuan kepada tugas, masalah kawalan impuls, masalah bercakap dengan jelas dan kesukaran mempelajari perkara-perkara baru.

Demensia Bercampur

Demensia bercampur berlaku apabila seseorang mempunyai lebih daripada satu bentuk demensia dan agak biasa. Malah, 45% daripada mereka yang mempunyai demensia bercampur tidak menyedarinya. Kombinasi yang paling umum adalah demensia vaskular dan penyakit Alzheimer.

Walaupun gejala berbeza-beza bergantung kepada kombinasi yang berbeza-beza, kebanyakan orang akan mengalami kesukaran bercakap dan berjalan ketika keadaan berlangsung.

Dapatkan E-Book Demensia Percuma Anda Hari Ini

Mengetahui cara menavigasi diagnosis demensia baru untuk orang yang dikasihi boleh menjadi proses yang menakutkan bagi penjaga.

Untuk memudahkan anda ke dalamnya, kami telah menyusun e-buku demensia untuk membawa anda melalui beberapa perkara yang diharapkan sebagai penjaga serta pilihan penjagaan yang berbeza yang ada.

Akses panduan PERCUMA hari ini!

> Muat Turun E-Book Demensia Sekarang 

Gejala Demensia

Demensia memberi kesan kepada setiap orang secara berbeza, bergantung kepada pelbagai faktor seperti bahagian otak yang terjejas dan keperibadian individu.

Selain gejala memori yang paling biasa diketahui, terdapat banyak tanda-tanda lain yang harus kita perhatikan:

tanda-tanda awal demensia - penghormatan

Kehilangan ingatan

Bagaimanakah kita membezakan antara demensia dan kealpaan sehari-hari? Orang yang mengalami demensia sering melupakan perkara-perkara yang baru-baru ini berlaku dan mungkin bertanya berulang kali. Sering kali, jenis kehilangan ingatan yang mereka alami boleh menyukarkan mereka untuk berfungsi secara bebas dalam kehidupan seharian. Misalnya, mereka mungkin melupakan nama orang - orang yang mereka kenal selama bertahun - tahun atau apakah mereka makan siang pada hari itu.

Kesukaran melaksanakan tugas biasa

Kami biasanya tidak banyak memikirkan tugas harian seperti memberus gigi dan menyediakan makanan. Walau bagaimanapun, mereka yang mengalami demensia cenderung berjuang untuk melaksanakan tugas-tugas ini dan sering melupakan perintah yang betul untuk melakukan sesuatu. Misalnya, mereka mungkin akhirnya menyeterika kemeja yang belum dicuci.

Kekeliruan kepada masa dan tempat

Sering kali, adalah perkara biasa bagi kita untuk kehilangan jejak masa atau hari dalam seminggu. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami demensia cenderung mengelirukan siang dan malam dan juga tersesat di tempat biasa yang sering mereka kunjungi setiap hari. Sebagai contoh, mereka mungkin mahu mendapatkan sarapan pagi pada waktu petang atau bersiap sedia untuk tidur di tengah hari.

Pertimbangan yang lemah atau menurun

Ramai di antara kita telah membuat keputusan yang buruk pada titik yang berbeza dalam kehidupan kita, tetapi demensia boleh menjejaskan keupayaan seseorang untuk membuat alasan dan membuat pertimbangan yang mudah. Misalnya, mereka mungkin membeli sejumlah besar makanan yang tidak dapat mereka selesaikan atau mengenakan pakaian musim dingin pada musim panas.

Perubahan mood, personaliti atau tingkah laku

Walaupun mood kita mungkin dipengaruhi oleh pelbagai peristiwa dalam kehidupan kita, orang yang mengalami demensia mungkin menjadi luar biasa emosional atau emosi, atau mengalami perubahan mood yang cepat tanpa sebab yang jelas. Mungkin juga ada perubahan dramatis dalam kepribadian mereka. Sebagai contoh, anda boleh berkongsi jenaka dengan mereka, tetapi mereka mungkin tiba-tiba menangis atau marah tanpa sajak atau alasan.

Masalah dengan imej dan kesedaran ruang

Orang yang mengalami demensia mungkin mengalami masalah dengan imej dan kesedaran ruang yang bebas daripada masalah berkaitan usia biasa seperti katarak. Ia boleh menjadi sukar bagi mereka untuk menilai jarak dan kedalaman, dan menentukan warna atau kontras.

Salah laku perkara

Kadang-kadang saat-saat kecerobohan boleh menyebabkan kita tersalah letak barang-barang kita. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami demensia sering meninggalkan barang-barang mereka di tempat yang luar biasa dan tidak dapat menjejaki langkah-langkah mereka. Sebagai contoh, mereka mungkin telah meletakkan seterika di dalam peti sejuk atau jam tangan dalam mangkuk gula.

Pengeluaran daripada aktiviti kerja atau sosial

Adalah perkara biasa bagi kita untuk berehat dari interaksi sosial untuk mengecas semula dari semasa ke semasa. Namun, orang - orang yang mengalami demensia mungkin membawanya ke ekstrem, seperti duduk di depan televisi untuk jangka waktu yang lama, tidur lebih lama dari biasanya, atau kehilangan minat akan kegiatan dan hobi yang pernah mereka nikmati.

Masalah bahasa dan komunikasi

Kita mungkin berjuang untuk mencari perkataan yang betul dalam perbualan dari semasa ke semasa, tetapi orang yang mengalami demensia cenderung melupakan kata-kata mudah atau menggantikannya dengan perkataan atau frasa yang luar biasa. Sebagai contoh, seseorang yang mengalami demensia mungkin melupakan perkataan 'dompet' dan menggambarkannya sebagai 'perkara yang anda gunakan untuk meletakkan wang' sebaliknya.

Kesukaran merancang atau menyelesaikan masalah

Orang yang mengalami demensia sering berjuang untuk memberi tumpuan dan mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk menyelesaikan aktiviti yang agak asas. Khususnya, mereka mungkin sukar untuk membangun dan mengikuti rancangan, seperti senarai membeli-belah, resipi dan menjejaki bil bulanan.

Peringkat Demensia

Terdapat banyak cara untuk mengkategorikan pelbagai peringkat demensia, terutamanya memandangkan pelbagai subtipe. Walau bagaimanapun, salah satu cara biasa untuk mengkategorikan pengalaman demensia adalah model tiga peringkat.

 

Peringkat demensia - penghormatan

Demensia Ringan

Pada peringkat awal , orang yang mengalami demensiamungkin menghadapi masalah mengingati kata-kata dan nama, salah meletakkan perkara dengan lebih kerap, menjadi mudah keliru atau menunjukkan pertimbangan yang buruk dengan perancangan dan membuat keputusan. Mereka juga mungkin mengalami perubahan dalam suasana hati mereka dan kehilangan minat dalam aktiviti yang pernah mereka nikmati.

Walau bagaimanapun, pada ketika ini, kebanyakannya masih dapat berfungsi secara bebas. Individu mungkin mula mengenali memori mereka yang merosot dan mengimbangi penggunaan strategi seperti nota pasca-ia dan peringatan telefon.

Demensia Sederhana

Selain kehilangan ingatan, kekeliruan dan pertimbangan yang lemah, mereka yang mengalami demensia sederhana mungkin memerlukan bantuan dengan aktiviti kehidupan seharian, menjadi semakin gelisah atau mencurigakan, atau mengalami perubahan dalam corak tidur mereka.

Sering kali, gejala cenderung memburuk pada siang hari dan malam tanpa alasan yang jelas. Ini dikenali sebagai matahari terbenam.

Demensia teruk

Menjelang peringkat kemudian, orang yang mengalami demensia mungkin mengalami kehilangan ingatan yang luas, mobiliti terhad, kesukaran melaksanakan fungsi seperti menelan dan usus dan kawalan pundi kencing. Pada peringkat ini, penjagaan sepanjang masa biasanya diperlukan.

Penjagaan Demensia Berkualiti Di Setiap Peringkat

Homage menyediakan sokongan penjagaan demensia di setiap peringkat  - dari demensia peringkat ringan hingga lanjutan, profesional penjagaan kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam dan terapi rumah, untuk menjaga orang yang anda sayangi aktif dan terlibat. Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa gejala-gejala ini berbeza-beza bergantung kepada jenis demensia dan individu itu sendiri. Oleh kerana gejala cenderung berkembang dari masa ke masa, mungkin tidak mudah untuk mengkategorikan demensia menjadi tiga peringkat yang jelas dan berbeza.

Pencegahan Demensia

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah demensia dan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui puncanya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah yang boleh kita ambil untuk meningkatkan kesihatankita secara keseluruhan , yang mungkin bermanfaat dalam mencegah timbulnya demensia.

pencegahan demensia - penghormatan

Bersenam dengan kerap

Dengan pelbagai manfaat kesihatan yang membawa, tidak menghairankan bahawa kekal aktif dapat mengurangkan risiko demensia dan melambatkan perkembangan keadaan kognitif.

Latihan aerobik, khususnya, bagus untuk sistem jantung dan peredaran darah kita, meningkatkan kesihatan otak. Latihan kekuatan, keseimbangan dan fleksibiliti juga boleh membantu warga emas kekal tangkas dan mengelakkan jatuh, mengurangkan risiko kecederaan otak dan dengan itu demensia.

Mengamalkan Pemakanan Seimbang

Membuat pilihan makanan yang betul boleh mengekalkan obesiti dan diabetes di teluk dan melindungi fungsi otak kita. Bagi mereka yang mengalami demensia, pemakanan yang betul boleh membantu mengurangkan gejala tingkah laku. Ia juga sangat penting untuk memantau vital anda dan memastikan mereka terkawal!

Secara umum, memakan diet yang rendah gula dan lemak tepu, dan tinggi lemak omega, vitamin dan serat boleh menghalang demensia. Penggunaan teh yang kerap dan kerap juga membantu, kerana sebatian bioaktif di dalamnya mengandungi potensi anti-radang dan antioksidan, melindungi otak kita.

Berhenti merokok

Merokok meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular yang merupakan faktor risiko bagi dua jenis demensia yang paling biasa: Alzheimer dan demensia vaskular. Berhenti merokok boleh menjadi sukar tetapi terdapat klinik yang boleh anda hadiri untuk terapi berhenti merokok

Luangkan masa untuk berehat

Tekanan dan kebimbangan yang berterusan telah terbukti meningkatkan kemungkinan timbulnya demensia.

Jika anda sering berasa di bawah tekanan, ingatlah untuk mencari masa untuk berehat, bermeditasi dan melakukan sesuatu yang anda nikmati. Melepak dengan rakan-rakan dan ketawa juga boleh membantu badan anda melawan tekanan.

Dapatkan tidur yang mencukupi dan berkualiti

Tidur yang buruk menggalakkan pembentukan protein di dalam otak yang boleh membawa kepada ingatan terjejas dan Alzheimer.

Bagi mereka yang mempunyai tabiat tidur yang buruk, mulakan dengan menetapkan waktu tidur biasa dan lakukannya. Jika anda mempunyai insomnia atau masalah tidur seperti apnea tidur, berunding dengan doktor anda dan bersenam penyelesaian yang terbaik untuk anda.

Rawatan Demensia

Walaupun beberapa jenis demensia seperti NPH boleh diterbalikkan dan disembuhkan (kira-kira 20%), kebanyakan jenis tidak dapat dipulihkan. Walau bagaimanapun, terdapat perkara-perkara dalam kawalan kami yang boleh membantu menguruskan gejala-gejala keadaan ini dan melambatkan perkembangannya.

Rawatan demensia - penghormatan

Ubat

Walaupun tidak ada ubat, ubat boleh membantu dengan pengurusan gejala untuk jangka masa tertentu, dan melambatkan perkembangan keadaan. Doktor juga boleh menetapkan ubat untuk merawat masalah yang timbul akibat demensia seperti kemurungan dan kerengsaan.

Aktiviti merangsang minda

Sama seperti tubuh kita, minda kita memerlukan senaman yang kerap untuk kekal dalam keadaan terbaik. Galakkan orang yang anda sayangi untuk mencuba penggoda otak, teka-teki, teka-teki dan permainan, kerana menjaga minda yang terlibat telah terbukti melambatkan penurunan dalam fungsi kognitif kita.

Terapi

Terapi reminiscence dan terapi rangsangan kognitif hanyalah beberapa pendekatan yang dapat membantu menyulut ingatan orang yang anda sayangi. Membawa kenangan dari masa lalu, memainkan muzik kegemaran mereka dan terlibat dalam aktiviti yang menyeronokkan boleh memberi manfaat kepada orang tersayang dengan demensia, atau sekurang-kurangnya mencerahkan hari mereka dan meningkatkan kualiti hidup mereka.

Perubahan Gaya Hidup

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mempunyai tidur yang berkualiti dan pemakanan yang betul, dan kekal aktif boleh memberi manfaat kepada orang yang kita sayangi dengan demensia dengan mengurangkan gejala tingkah laku mereka dan melambatkan perkembangan keadaan.

Menjaga Orang Tua dengan Demensia

Menjadi pengasuh bagi orang yang dikasihi dengan demensia kadang-kadang boleh mencabar. Berikut adalah beberapa petua untuk penjaga orang yang mengalami demensia.

Petua Penjagaan Demensia - Homage

Kaunseling dan Sokongan

Diagnosis demensia adalah pengalaman yang tertekan dan emosional untuk anda dan orang yang anda sayangi. Pada masa ini, mempunyai sokongan yang betul adalah penting. Anda dan orang yang anda sayangi boleh menyertai kumpulan sokongan atau melawat kaunselor untuk membantu pelarasan tersebut. Berikut adalah dua kumpulan sokongan demensia dan bantuan.

Rancang Lebih Awal

Seraya demensia berkembang, kebutuhan perawatan orang yang Anda kasihi juga akan bertumbuh. Bersedia untuk perjalanan yang akan datang dapat membantu mengurangkan tekanan dan menguruskan jangkaan. Bincangkan dengan ahli keluarga untuk membuat pengaturan yang berdaya maju, dan meneroka pilihan penjagaan jangka panjang yang berpotensi.

Laraskan Gaya Komunikasi Anda

Lama kelamaan, orang yang anda sayangi mungkin menghadapi masalah mencari kata-kata yang betul, berulang kali, atau mempunyai ledakan yang tidak sesuai. Pada saat - saat seperti itu, hindari menjadi frustrasi dan ingatlah bahwa orang yang Anda kasihi tidak dapat membantu kondisi mereka. Bercakap perlahan-lahan dan sederhana, dan bertindak balas dengan kasih sayang dan pengesahan boleh membantu meredakan kekeliruan mereka dan membina keyakinan dan harga diri mereka.

Membangunkan Rutin

Mempunyai rutin yang biasa boleh menghiburkan orang yang mengalami demensia dan membantu mengurangkan ketegangan dan kebimbangan. Bantu orang yang anda sayangi mewujudkan rutin yang sihat yang boleh memastikan tubuh dan minda mereka aktif.

Walaupun kita menjaga orang yang kita sayangi, juga penting untuk tidak tayar diri anda keluar dan menjaga diri, untuk mengelakkan rasa terharu dan bertahan jalan penjagaan di hadapan. Ingat bahawa anda tidak bersendirian - bantuan dan sokongan tidak pernah lebih daripada panggilan telefon.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
 1. Kemerosotan Ingatan Berkaitan Umur. Ingatan manusia. (2019). Diperoleh 15 April 2020, daripada https://human-memory.net/age-associated-memory-impairment/.
 2. Bhandari, S. (2019). Merawat Seseorang dengan Demensia. WebMD. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.webmd.com/palliative-care/caring-for-a-person-with-dementia#1.
 3. Bhandari, S. (2020). Apakah Rawatan untuk Demensia?. WebMD. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.webmd.com/alzheimers/dementia-treatments-overview#1.
 4. Botek, A. Mengapa Rutin Harian Berguna untuk Orang yang mengalami Demensia. Penjagaan Penuaan. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.agingcare.com/articles/daily-routine-for-people-with-dementia-156855.htm.
 5. Panduan Penjaga untuk Memahami Tingkah Laku Demensia. Caregiver.org. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.caregiver.org/caregivers-guide-understanding-dementia-behaviors.
 6. Christiansen, S. (2018). Demensia: Peringkat, Gejala dan Pilihan Rawatan untuk Penyakit ini. Alzheimers.net. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.alzheimers.net/dementia-stages-symptoms-and-treatment-options/.
 7. Citroner, G. (2019). Senaman Aerobik Boleh Melindungi Otak Penuaan daripada Gejala Demensia. Talian Kesihatan. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.healthline.com/health-news/regular-exercise-may-help-delay-alzheimers-symptoms-from-progressing#The-rrAD-study.
 8. Demensia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (2019). Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia.
 9. Diabetes dan Alzheimer terkait. Klinik Mayo. (2019). Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/in-depth/diabetes-and-alzheimers/art-20046987.
 10. Graff-Radford, J. (2019). Sundowning: Kekeliruan lewat hari. Klinik Mayo. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/expert-answers/sundowning/faq-20058511.
 11. Grossman, M. Peringkat Demensia: 3 Peringkat dan Model 7 Peringkat. Sila ambil berat. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.kindlycare.com/stages-of-dementia/.
 12. Gupta, R., Chari, D., & Ali, R. (2015). Demensia yang boleh diterbalikkan pada orang tua: Benar-benar luar biasa?. Jurnal Kesihatan Mental Geriatrik, 2(1),30. https://doi.org/10.4103/2348-9995.161378
 13. Lava, N. (2018). Latihan Otak dan Demensia. WebMD. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.webmd.com/alzheimers/guide/preventing-dementia-brain-exercises#3-5.
 14. Lee, K. (2017). 5 Peraturan Emas untuk Mencegah Demensia. Hospital Mount Elizabeth. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.mountelizabeth.com.sg/healthplus/article/5-ways-to-prevent-dementia-naturally.
 15. Kuku, R. (2017). 10 Jenis Demensia. Talian Kesihatan. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.healthline.com/health/types-dementia.
 16. Senaman fizikal dan demensia. Persatuan Alzheimer. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/physical-exercise.
 17. Robinson, L., Wayne, M., & Segal, J. (2019). Petua untuk Alzheimer dan Penjaga Demensia. HelpGuide.org. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.helpguide.org/articles/alzheimers-dementia-aging/tips-for-alzheimers-caregivers.htm.
 18. Kekurangan tidur meningkatkan protein Alzheimer. Institut Kesihatan Negara (NIH). (2018). Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/sleep-deprivation-increases-alzheimers-protein.
 19. Tarumi, T., Rossetti, H., Thomas, B., Harris, T., Tseng, B., & Turner, M. et al. (2019). Latihan Senaman dalam Kemerosotan Kognitif Ringan Amnestik: Percubaan Terkawal Rawak Satu Tahun. Jurnal Penyakit Alzheimer, 71(2), 421-433. https://doi.org/10.3233/jad-181175
 20. Jenis demensia. Fahami bersama. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.understandtogether.ie/about-dementia/what-is-dementia/types-of-dementia/.
 21. Kolej Universiti London. (2017, 30 November). Obesiti meningkatkan risiko demensia. ScienceDaily. Diperoleh 15 April, 2020 daripada www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171130133812.htm
 22. Walton, A. (2012). Bolehkah Tekanan Membawa kepada Demensia? (Ya, tetapi baca ini sebelum anda panik). Forbes. Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2012/06/29/could-stress-lead-to-dementia-yes-but-read-this-before-you-panic/#3c37f5636f02.
 23. Tanda-tanda Amaran Demensia. Hab Kesihatan. (2019). Diperoleh 15 April 2020, daripada https://www.healthhub.sg/live-healthy/498/warningsignsof_dementia.

 

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang