Demensia vs Penyakit Alzheimer: Apakah Perbezaannya

Walaupun kedua-dua istilah biasanya dianggap sebagai boleh ditukar ganti, mereka sebenarnya mempunyai makna yang berbeza. Untuk mendapatkan rawatan yang betul dan memberi kuasa kepada individu yang didiagnosis dengan keadaan ini, penting untuk mengetahui cara membezakannya.

oleh pasukan Homage

Gambaran Keseluruhan Demensia & Alzheimer 

Demensia adalah istilah payung untuk beberapa keadaan neurologi, di mana gejala utama termasuk penurunan global dalam fungsi otak. Dalam istilah yang lebih mudah, ia dilihat sebagai istilah atau sindrom umum (berbanding dengan keadaan tertentu) yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai gejala. Walaupun demensia & Alzheimer secara meluas dikaitkan dengan kehilangan ingatan, gejala biasa lain termasuk kurang fokus dan perhatian, perubahan kemahiran berfikir, perubahan kemahiran komunikasi dan bahasa, dan juga ketidakupayaan untuk melakukan aktiviti harian. 

Sebaliknya, Alzheimer adalah jenis demensia tertentu yang kebetulan menjadi yang paling biasa juga. Walaupun yang paling biasa, ia tidak semestinya menunjukkan bahawa semua orang yang mengalami demensia mempunyai penyakit Alzheimer. Lain-lain jenis demensia termasuk:

 • Demensia vaskular
 • Lewy badan demensia
 • Demensia frontotemporal
 • Penyakit Creutzfeldt-Jakob
 • Penyakit Huntington
 • Demensia bercampur

Dalam bentuk yang paling mudah, demensia adalah istilah payung di mana Alzheimer jatuh di bawah — kedua-duanya tidak boleh ditukar ganti. 

Apa yang Menyebabkan Demensia & Alzheimer?

Secara umum, demensia disebabkan oleh pelbagai faktor risiko termasuk genetik, pilihan gaya hidup dan keadaan kesihatan, dengan usia menjadi faktor penyumbang terbesar. 

Alzheimer, khususnya, disebabkan oleh pembentukan luar biasa protein yang ada di dalam dan di sekitar sel-sel otak. Salah satu protein, yang dipanggil amyloids, memainkan peranan utama dalam penyakit Alzheimer kerana plak ini mula-mula berkembang di kawasan otak yang terlibat dengan ingatan dan fungsi kognitif lain. Protein lain yang dipanggil tau,mewujudkan kusut dalam sel-sel otak yang mengganggu keupayaannya untuk berkomunikasi dengan sel-sel lain.

Kehadiran protein yang tidak normal ini boleh menjejaskan kawasan otak tertentu yang terlibat dalam ingatan, akhirnya menyebabkan penyakit Alzheimer. 

Bentuk demensia lain boleh disebabkan oleh kecederaan otak traumatik, gangguan vaskular yang sedia ada, kekurangan aliran darah di otak, dan gangguan otak lain seperti Parkinson.

Tanda dan Gejala: Demensia & Alzheimer

Oleh kerana demensia adalah kemerosotan progresif dalam fungsi kognitif seseorang, tanda-tanda dan gejala mempengaruhi individu dengan cara yang berbeza dan pada kadar yang berbeza. Sesetengah orang melalui semua peringkat demensia, sementara yang lain tidak semestinya sesuai dalam peringkat tertentu - perkembangan berbeza-beza bergantung kepada orang itu. Berikut adalah tiga peringkat utama di mana demensia berlangsung:

Peringkat Awal (Ringan)

Pada peringkat awal, mungkin sukar untuk mengesan gejala ringan pada mulanya kerana permulaan secara beransur-ansur. Gejala-gejala ini termasuk: 

 • Kealpaan 
 • Kerap kehilangan atau misplacing barangan 
 • Tersesat di tempat yang akrab 
 • Kehilangan jejak masa 

Tindakan ini biasanya memaparkan masalah berhubung dengan ingatan dan keupayaan untuk menumpukan perhatian, yang masih dianggap ringan. 

Peringkat Pertengahan (Sederhana) 

Sebaik sahaja demensia seseorang berkembang ke peringkat ini, tanda-tanda menjadi lebih jelas dan lebih jelas. Walau bagaimanapun, ia juga menjadi lebih terhad untuk individu pada masa yang sama. Gejala-gejala dalam peringkat ini termasuk: 

 • Melupakan peristiwa baru-baru ini dan peristiwa-peristiwa besar
 • Melupakan nama dan maklumat penting orang seperti alamat dan nombor telefon mereka
 • Memerlukan bantuan dengan penjagaan diri
 • Mengalami tingkah laku dan perubahan peribadi seperti soalan berulang, paranoia, mengembara dan khayalan
 • Mempunyai sedikit kesukaran dalam berkomunikasi atau mengambil masa yang lebih lama daripada biasa untuk menyampaikan pemikiran
 • Menarik diri dari situasi sosial tertentu apabila ia memerlukan terlalu banyak pemikiran

Ini adalah tahap yang biasanya berlangsung paling lama dan boleh berterusan selama beberapa tahun. Dengan perkembangan ini, individu pasti memerlukan lebih banyak penjagaan dan bantuan kerana kerosakan di otak menjadikannya sukar untuk melakukan aktiviti harian dengan mudah. 

Peringkat Lewat (Lanjutan)

Malangnya, tahap demensia yang paling teruk adalah apabila seseorang kehilangan keupayaan untuk melibatkan diri dalam perbualan, mengawal otot mereka dan melakukan aktiviti harian asas. Mereka mungkin masih dapat bercakap pada ketika ini tetapi akan menghadapi kesukaran untuk membentuk pemikiran dan menyatakannya. Akhirnya, Anda mungkin mulai melihat perubahan kepribadian atau pudarnya kepribadian mereka sama sekali. Gejala termasuk: 

 • Secara beransur-ansur kehilangan kebolehan fizikal seperti keupayaan untuk berjalan, duduk dan menelan
 • Mempunyai keperluan yang lebih tinggi untuk penjagaan diri yang dibantu
 • Menghadapi kesukaran untuk mengenali ahli keluarga dan rakan-rakan
 • Kehilangan kesedaran tentang persekitaran dan masa
 • Mengalami kesukaran berkomunikasi

Walaupun gejala kedua-dua demensia dan penyakit Alzheimer mungkin bertindih, masih terdapat perbezaan yang berbeza yang menunjukkan sama ada seseorang mempunyai Alzheimer atau bentuk demensia yang berbeza. Walaupun kedua-dua keadaan diketahui menyebabkan kemerosotan ingatan dan komunikasi, bersama-sama dengan penurunan keupayaan untuk berfikir, gejala Alzheimer jauh lebih spesifik dan juga boleh termasuk:

 • Sikap tidak peduli
 • Perubahan tingkah laku
 • Kekeliruan
 • Kemurungan
 • Kekeliruan
 • Kesukaran mengingati peristiwa, perbualan atau interaksi baru-baru ini
 • Kesukaran bercakap dan menelan (hanya pada peringkat lanjutan penyakit)
 • Penghakiman terjejas

Sekiranya anda mempunyai orang tersayang yang sudah tua di rumah yang mula memaparkan gejala-gejala ini, pantau tingkah laku dan tindakan mereka, dan perhatikan tanda-tanda halus. Jika tingkah laku ini berkembang, sila berjumpa dengan doktor dengan segera.

Dapatkan E-Book Demensia Percuma Anda Hari Ini

Mengetahui cara menavigasi diagnosis demensia baru untuk orang yang dikasihi boleh menjadi proses yang menakutkan bagi penjaga.

Untuk memudahkan anda ke dalamnya, kami telah menyusun e-buku demensia untuk membawa anda melalui beberapa perkara yang diharapkan sebagai penjaga serta pilihan penjagaan yang berbeza yang ada.

Akses panduan PERCUMA hari ini!

> Muat Turun E-Book Demensia Sekarang 

Mendiagnosis Demensia

Seperti yang disebutkan oleh Persatuan Alzheimer, tidak ada satu cara untuk mendiagnosis demensia. Sebaliknya, pelbagai ujian dan peperiksaan dijalankan untuk menilai gejala pesakit dan keterukan keadaan mereka, dan untuk menentukan jenis demensia. Contoh beberapa ujian yang dijalankan termasuk pemeriksaan fizikal dan ujian diagnostik, ujian neurologi, ujian status mental dan pengimejan otak. 

Pengimejan Otak

Imbasan otak sering digunakan untuk mendiagnosis demensia untuk mencari sebarang perubahan yang telah berlaku di dalam otak. Walaupun mustahil untuk mengesan demensia pada imbasan otak, prosedur ini membolehkan doktor mengenal pasti dan mengenepikan keadaan lain yang boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan Alzheimer. Ia boleh digunakan untuk mendedahkan tumor, kerosakan dari trauma kepala yang teruk atau pembentukan cecair otak. 

Ujian Status Mental

Ujian status mental hanya menilai ingatan dan keupayaan seseorang untuk menyelesaikan masalah mudah dengan kemahiran kognitif mereka. Tujuan ujian sedemikian adalah untuk memberikan gambaran keseluruhan sama ada orang itu menyedari gejala mereka, dapat mengikuti arahan asas, dan sama ada mereka dapat mengingati tarikh dan masa semasa. 

Peperiksaan Neurologi

Semasa peperiksaan neurologi, doktor akan menguji koordinasi pesakit, pergerakan mata, refleks, kekuatan, ucapan, dan fungsi deria. Ini memberi doktor melihat dengan lebih dekat masalah lain yang mungkin menandakan gangguan otak selain daripada penyakit demensia & Alzheimer. 

Ujian Fizikal &Diagnostik

Pemeriksaan fizikal dan ujian diagnostik biasanya digunakan dalam diagnosis banyak keadaan selain demensia & Alzheimer. Dalam proses ini, anda boleh mengharapkan doktor untuk bertanya tentang diet, pemakanan dan penggunaan alkohol anda (jika ada); memeriksa tekanan darah, nadi dan suhu anda; mengkaji semula ubat-ubatan yang sedang diambil oleh pesakit; mengumpul sampel darah atau air kencing untuk ujian lanjut, dan melakukan prosedur lain untuk menilai kesihatan keseluruhan.

Sejarah Perubatan

Di luar semua ujian dan pemeriksaan yang diperlukan, sejarah perubatan seseorang juga akan dipertimbangkan. Semasa proses ini, doktor anda akan mengkaji keseluruhan latar belakang perubatan anda termasuk sejarah psikiatri anda, sebarang penyakit semasa atau masa lalu, apa-apa ubat yang anda ambil, serta sebarang sejarah perubahan tingkah laku atau kognitif. 

Maklumat yang dikumpulkan dari ujian ini bersama-sama dengan latar belakang perubatan seseorang dapat membantu mengenal pasti masalah kesihatan yang boleh menyebabkan gejala demensia.

Merawat Demensia & Alzheimer

Walaupun tidak ada ubat untuk demensia & Alzheimer pada masa ini, terdapat pelbagai pilihan rawatan yang tersedia semasa diagnosis untuk melambatkan perkembangan penyakit ini.

Rawatan Dadah 

Terdapat beberapa ubat yang boleh ditetapkan untuk penyakit Alzheimer untuk memperbaiki gejala seseorang buat sementara waktu. Ubat-ubatan ini boleh ditetapkan untuk menangani gejala-gejala berikut:

 • Perubahan tingkah laku (antipsychotics) 
 • Kehilangan ingatan (cholinesterase inhibitors donepezil, rivastigmine, dan memantine) 
 • Perubahan tidur 
 • Kemurungan 
 • Meningkatkan fungsi otak atau kesihatan keseluruhan (suplemen minyak ikan)

Bergantung kepada sejarah perubatan anda dan keterukan keadaan anda, doktor anda akan menetapkan anda ubat yang paling sesuai berdasarkan keperluan anda. 

Walaupun tidak ada rawatan perubatan semasa untuk menyembuhkan Penyakit Alzheimer sepenuhnya, terdapat bentuk demensia tertentu yang boleh dikawal atau diterbalikkan dengan rawatan. Salah satu contohnya adalah Tekanan Normal Hydrocephalus (NPH). NPH disebabkan oleh pembentukan cecair serebrospina yang tidak normal (CSF) di rongga otak, yang boleh merosakkan tisu otak berdekatan dan menyebabkan pelbagai disfungsi fizikal seperti kesukaran berjalan, kehilangan kawalan pundi kencing, dan juga masalah dengan pemikiran dan penaakulan. Rawatan ubat dan prosedur pembedahan adalah beberapa rawatan yang disyorkan kepada pesakit untuk membalikkan kesan NPH. 

Sokongan Penjagaan Demensia

Terapi bukan ubat seperti terapi rangsangan kognitif (CST) dan sokongan penjagaan demensia dapat mengurangkan beberapa gejala demensia. Daripada ubat-ubatan, ini merujuk kepada pendekatan yang lebih holistik yang menguruskan gejala tingkah laku dan menggalakkan sokongan fizikal dan emosi. Menurut extremity keadaan seseorang, tahap kebebasan dan keupayaan untuk berkomunikasi, sokongan penjagaan demensia akan disesuaikan dengan sewajarnya dan direka untuk meningkatkan kualiti hidup mereka dan membantu mereka mengatasi gejala mereka.

Demensia & Perawatan Alzheimer bagi Orang Tua

Dengan kemajuan teknologi, kini terdapat banyak alternatif rawatan dan pilihan untuk pesakit demensia & Alzheimer, dari penjagaan pesakit ke perkhidmatan penjagaan di rumah. Di Homage, kami mengkhususkan diri dalam pelbagai perkhidmatan penjagaan warga tuakhusus , termasukpenjagaan demensia.

Program penjagaan demensia kami menggunakan gabungan kedua-dua rawatan ubat dan terapi bukan ubat untuk memberikan sokongan penjagaan yang diperlukan oleh orang tua anda. Ini termasuk peringatan ubat, persahabatan, aktiviti fizikal sederhana, prosedur kejururawatan, serta lawatan daftar masuk. Tidak ada persoalan bahawa setiap pesakit mempunyai keperluan yang berbeza-beza dan memerlukan tahap sokongan yang berbeza. Dengan pasukan penjaga terlatih, jururawat profesional, ahli terapi yang berpengalaman dan doktor berlesen, orang yang anda sayangi dapat menerima penjagaan yang diperlukan di pelbagai peringkat demensia pada setiap langkah. 

Isi borang di bawah untuk rundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. 


Rujukan
 1. Demensia. (n.d.). Diperoleh 29 Oktober, 2020, daripada https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia 
 2. Diagnosis. (n.d.). Diperoleh 29 Oktober, 2020, daripada https://www.alz.org/alzheimers-dementia/diagnosis 
 3. Jenis demensia. (n.d.). Diperoleh 29 Oktober, 2020, daripada https://www.dementia.org.au/information/about-dementia/types-of-dementia 
 4. Siapa yang mendapat demensia? (n.d.). Diperoleh 29 Oktober, 2020, daripada https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/types-dementia/who-gets-dementia
 5. Ellison, J., & Pusat Perawatan Memori dan Konsultasi Geriatrik. (2020, 12 Julai). Tau Protein dan Penyakit Alzheimer: Apa Sambungannya? Diperoleh 04 November, 2020, daripada https://www.brightfocus.org/alzheimers-disease/article/tau-protein-and-alzheimers-disease-whats-connection 
 6. Plak Amyloid dan Kusut Neurofibrillary. (2020, 13 Mac). Diperoleh 04 November, 2020, daripada https://www.brightfocus.org/alzheimers-disease/infographic/amyloid-plaques-and-neurofibrillary-tangles 
 7. Tekanan biasa Hydrocephalus. (n.d.). Diperoleh 06 November, 2020, daripada https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia/types-of-dementia/normal-pressure-hydrocephalus 
 8. Kebocoran cecair serebrospina (CSF): Punca, Gejala, &Rawatan. (n.d.). Diperoleh 06 November, 2020, daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16854-cerebrospinal-fluid-csf-leak
Mengenai Penulis
Pasukan Homage
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Penjagaan Sekarang