Kemerosotan Makular Berkaitan Umur 101: Gejala, Punca, Peringkat & Rawatan

Degenerasi makular adalah penyakit mata biasa di mana saraf optik rosak. Ketahui lebih lanjut mengenai kemerosotan makular yang berkaitan dengan usia, gejala, sebab, peringkat, dan pilihan rawatannya.

oleh Hannef Esquander

Apakah Degenerasi Makular Yang Berkaitan Dengan Usia?

Kemerosotan makular adalah keadaan mata kronik yang menyebabkan kehilangan penglihatan pusat kerana kerosakan pada macula di bahagian tengah retina. Kemerosotan makular (AMD) yang berkaitan dengan umur adalah yang paling biasa pada orang yang lebih tua daripada 50 tahun. Keadaan ini lebih biasa di negara-negara Barat daripada di Asia.

Peringkat &Jenis

Walaupun tidak ada cara untuk menyembuhkan kemerosotan makular, dalam sesetengah orang ia bertambah buruk perlahan-lahan atau tetap sama selama bertahun-tahun. Peringkat degenerasi makular boleh dibahagikan kepada tiga.

 • AMD Awal

Biasanya tidak ada perubahan dalam penglihatan, tetapi doktor dapat melihat drusen bersaiz sederhana semasa peperiksaan mata.

 • AMD Pertengahan

Peperiksaan mata menunjukkan drusen yang lebih besar atau perubahan dalam warna retina. Mungkin belum ada gejala atau beberapa gejala kecil.

 • AMD Lanjutan

Terdapat gejala seperti penglihatan beralun atau kabur, titik buta dan masalah melihat dalam cahaya yang rendah. Kemerosotan makular lanjutan boleh menjadi AMD kering atau AMD basah.

Gejala-gejala 

Gejala kemerosotan makular berbeza-beza pada orang yang berbeza. Pada peringkat awal, keadaan mungkin tidak ketara. Dalam kes yang berbeza, hanya satu mata kehilangan penglihatan manakala mata yang lain terus berfungsi seperti biasa selama bertahun-tahun. Sebaik sahaja kedua-dua mata terjejas, kehilangan penglihatan pusat mungkin diperhatikan dengan lebih cepat.

Berikut adalah beberapa cara biasa kehilangan penglihatan dikesan:

 • Penglihatan kabur perkataan pada halaman
 • Kemunculan kawasan kosong di tengah penglihatan
 • Kemunculan bintik-bintik buta
 • Garis lurus kelihatan beralun dan diputarbelitkan
 • Kesukaran mengenali wajah dan menonton televisyen

Faktor Risiko Kemerosotan Makular Berkaitan Umur

 

Kemerosotan makular adalah sebahagian daripada proses penuaan badan semula jadi manusia. Dua jenis degenerasi makular yang paling biasa berkaitan dengan usia adalah "kering" (atrofik) dan "basah" (exudative.)

 • Kemerosotan makular kering: Kebanyakan orang mengalami kemerosotan makular kering. Ia dicirikan oleh deposit lemak kuning (drusen) dalam retina yang disebabkan oleh penuaan dan penipisan tisu macula. Kehilangan penglihatan biasanya beransur-ansur.
 • Kemerosotan makular basah: Kemerosotan makular basah menyumbang kira-kira 10% daripada semua kes. Ia lebih teruk. Hal ini terjadi ketika pembuluh darah baru tumbuh di bawah retina. Pembuluh baru mungkin membocorkan darah atau cairan, kehilangan Penglihatan mungkin cepat dan serius.

Menyebabkan

Sukar untuk menentukan faktor-faktor yang tepat yang menyebabkan kemerosotan makular yang berkaitan dengan usia. Terdapat banyak faktor yang berbeza yang boleh membawa kepada keadaan ini. Faktor-faktor ini kebanyakannya tidak dapat dielakkan dan di luar kawalan kita.

 • Umur: Satu daripada tiga rakyat Malaysia berumur 80 tahun ke atas mempunyai AMD.
 • Sejarah keluarga: Genetik adalah faktor penyumbang penting. Mereka yang mempunyai saudara-mara dengan sejarah AMD tiga kali lebih cenderung untuk membangunkan keadaan ini.
 • Jantina: AMD lebih biasa di kalangan wanita daripada lelaki. Perbezaan ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa wanita cenderung hidup lebih lama daripada lelaki.
 • Warna kulit: Orang yang mempunyai kulit ringan lebih cenderung untuk membangunkan AMD daripada orang yang mempunyai kulit yang lebih gelap.
 • Mata: Orang yang mempunyai mata berwarna yang lebih ringan mungkin berisiko tinggi.

Di atas semua faktor risiko yang tidak dapat dielakkan ini, terdapat pelbagai aspek gaya hidup kita yang dapat kita kendalikan dalam mencegah dan mengurangkan risiko AMD. Sesetengah perubahan dan pelarasan mungkin berfungsi dalam jangka masa panjang.

 • Merokok: Orang yang merokok atau hidup dengan perokok jauh lebih cenderung mengembangkan AMD.
 • Pendedahan matahari: Sinaran UV dari matahari boleh meningkatkan risiko AMD; cermin mata hitam dan topi boleh melindungi mata anda.
 • Diet: Diet tinggi lemak dikaitkan dengan peningkatan risiko; sesetengah makanan seperti sayur-sayuran berdaun gelap, bersama-sama dengan vitamin mata, boleh membantu melindungi penglihatan.
 • Tekanan darah tinggi dan paras kolesterol: Tidak terurus, keadaan ini boleh meningkatkan risiko kemerosotan makular dan perkembangannya.
 • Obesiti: Menjadi gemuk dikaitkan dengan peningkatan yang ketara dalam risiko AMD.
 • Tidak aktif: Kekurangan senaman aerobik mungkin dikaitkan dengan kemerosotan makular; aktif boleh melambatkan perkembangannya.
 • Ubat-ubatan: Sesetengah rawatan antipsikotik dan malaria boleh meningkatkan risiko AMD.

Diagnosis Kemerosotan Makular Berkaitan Umur

Banyak kes AMD dikesan lewat apabila penglihatan kabur menjadi jelas. Rujuk pakar oftalmologi anda untuk mengesan peringkat awal kemerosotan makular semasa pemeriksaan mata perubatan yang merangkumi yang berikut:

 • Melihat macula dengan oftalmoscope
 • Ujian penglihatan mudah di mana anda melihat grid yang menyerupai kertas graf
 • Kadang-kadang gambar khas yang dipanggil angiogram diambil untuk mencari saluran darah yang tidak normal di bawah retina. Pewarna pendarfluor disuntik ke dalam lengan anda dan mata anda difoto sebagai pewarna melalui saluran darah di belakang mata.

Rawatan

Pada masa ini, tidak ada rawatan untuk kemerosotan makular tetapi gejala dapat dikurangkan dan diperlahankan dalam beberapa cara. Jadualkan pemeriksaan berkala dengan doktor mata anda untuk mengesan gejala lebih awal. Ia juga akan membantu sangat membantu penjagaan mata, rawatan dan pengurusan keadaan.

Apa yang berfungsi untuk kemerosotan makular basah:

 • Terapi fotodinamik (terapi laser) - Ini adalah rawatan yang dilakukan di jabatan pesakit luar dengan bantuan ubat-ubatan yang diaktifkan cahaya, yang dipanggil ejen fotosensitising atau fotoensitiser. Terapi fotodinamik berfungsi seperti ini - Bentuk ubat yang tidak aktif dimasukkan ke dalam kata pengisai dan dimasukkan ke dalam urat di lengan. Ia kemudian berhijrah ke saluran darah yang tidak normal di macula di mana ia membina. Seterusnya, cahaya laser sejuk khas intensiti rendah bersinar di retina, akibatnya ubat diaktifkan pada saluran darah baru di rantau ini. Apa yang baik tentang rawatan ini ialah sel retina tidak rosak. Rawatan ini biasanya berfungsi untuk mengurangkan kebocoran.
 • Suntikan Intravitreal – Rawatan ini menyampaikan ubat-ubatan anti-vaskular terus ke dalam saluran darah di mata dengan prosedur yang cepat dan tidak menyakitkan. Pembuluh darah yang tidak normal kemudian ditindas. Penindasan saluran darah yang tidak normal ini kemudiannya akan membawa kepada gejala-gejala penyakit yang dikurangkan.

Apa yang berfungsi untuk kemerosotan makular kering:

Setakat ini rawatan untuk bentuk kering Degenerasi Makular Berkaitan Umur adalah yang terbaik dihalang dengan menahan diri daripada merokok, meningkatkan pemakanan dan makanan tambahan lutein / zeaxanthin.

Di samping itu, ahli terapi Pekerjaan atau pakar pemulihan mungkin bekerjasama untuk membantu anda menyesuaikan diri dengannya. Berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Satu lagi cara untuk meningkatkan penglihatan anda dengan ketara adalah dengan mempunyai kanta teleskopik yang ditanamkan dalam satu atau kedua-dua mata. Ia dilengkapi dengan kanta yang meningkatkan penglihatan dekat dan jauh sama. Satu-satunya kelemahan adalah bidang pandangannya agak sempit, yang bermaksud penggunaannya terhad kepada persekitaran bandar

Pencegahan Degenerasi Makular Berkaitan Umur

Ia bukan semua berita buruk kerana terdapat langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk menangkis atau menguruskan penyakit ini.

Jadualkan peperiksaan mata rutin

Adalah penting untuk melawat doktor mata setiap sekarang dan kemudian untuk memastikan salah satu organ yang paling penting dalam badan anda berada dalam kesihatan yang baik. Bergantung kepada keadaan anda, pakar akan memberitahu anda berapa kerap anda perlu menjalani pemeriksaan. Di antara mereka, anda boleh menilai sendiri visi anda di rumah dengan grid Amsler. Ujian ini benar-benar sekeping grid dengan titik kecil di tengah dan anda perlu melihatnya dengan setiap mata secara berasingan. Sekiranya semuanya baik-baik saja dengan laman web anda, anda akan melihat garis lurus. Sekiranya penyakit makular hadir, beberapa baris mungkin hilang atau anda mungkin melihat garis beralun. Anda boleh membeli pakej di Internet.

Urus pemakanan peribadi anda dengan baik

Pilih pengambilan makanan anda dengan bijak. Lebih kaya dengan vitamin, mineral dan asid lemak omega-3 yang terdapat dalam makanan yang anda makan, semakin kerap anda perlu mencapai botol suplemen pemakanan. Walau bagaimanapun, jika tabiat makan atau diet anda tidak mampu menyediakan badan anda dengan semua yang diperlukan, maka suplemen pil sangat disyorkan.

Berhenti merokok

Ia mungkin lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, tetapi memecahkan tabiat buruk sentiasa hebat. Merokok terbukti membahayakan badan anda secara keseluruhan, termasuk mata anda. Dengan berhenti, anda akan melakukan badan anda sendiri nikmat. Dari perspektif gaya hidup, keluarga dan rakan-rakan anda juga akan mendapat manfaat daripada perubahan ini.

Membina tabiat yang baik ini dapat mengurangkan risiko AMD berlaku, memastikan kesihatan yang baik untuk mata anda dan kualiti hidup yang lebih baik untuk anda.

Bagi mereka yang mengalami tahap AMD yang maju, pelarasan boleh menjadi sukar kerana penglihatan merosot kepada penglihatan kabur, dan mungkin, untuk menyelesaikan kehilangan penglihatan. Jangan kehilangan harapan kerana ada cara untuk membuatnya menanggung kedua-dua pesakit dan penjaga.

Dapatkan pendapat pakar

Dilatih dalam pengurusan pesakit dengan kecacatan visual, pakar penglihatan rendah adalah optometris berlesen yang menilai tahap kehilangan penglihatan. Seorang pakar mengajar penghidap tentang peranti penyesuaian bukan optik seperti lekapan cahaya dan jam yang betul untuk dimasukkan ke rumah anda untuk membantu mengurangkan gejala kemerosotan makular. Profesional penjagaan di Homage juga boleh membantu dalam memberikan lebih banyak petua dan maklumat mengenai menjaga pesakit AMD.

Ketahui lebih lanjut tentang AMD

Penyelidikan kemerosotan makular supaya anda dapat memahami rupanya apabila macula, bahagian mata yang paling sensitif dan tengah, tidak berfungsi dengan betul—menyebabkan imej kelihatan tidak jelas. Anda akan dapat berempati dengan orang yang anda sayangi dan terlibat dalam perbualan yang bermakna. Juga kumpulan sokongan penyelidikan untuk pesakit. Kumpulan sokongan memberi peluang kepada pesakit untuk melampiaskan kekecewaan mereka dan belajar bagaimana orang lain menghadapi penglihatan yang rendah.

Menawarkan sokongan emosi

Adalah perkara biasa bagi orang yang didiagnosis dengan kemerosotan makular untuk berasa marah, terkejut, tertekan, dan sedih. Tetapi jika gejala-gejala ini berterusan selama lebih dari beberapa bulan, hubungi doktor. Perlu diingat bahawa menonton orang yang disayangi dan berlegar bukanlah perkara yang sama. Penderita membutuhkan waktu untuk berdamai dengan diagnosis mereka saja.

Buat pelarasan rumah

Keluarkan halangan di rumah anda seperti pintu, permaidani dan meja kopi yang tidak perlu. Menyediakan pencahayaan semulajadi dan mengurangkan glare untuk penglihatan yang optimum. Kontras juga merupakan cara terbaik untuk mendirikan rumah bagi seseorang yang mengalami kemerosotan makular. Sebagai contoh, pasangkan berus gigi berwarna terang dengan latar belakang putih untuk membantu orang yang anda sayangi mencarinya dengan mudah.

Mengamalkan gaya hidup sihat

Orang yang menderita degenerasi makular harus tetap aktif. Yoga, berjalan dan menunggang basikal pegun adalah cara yang hebat dan tidak menakutkan bagi orang yang mengalami kemerosotan makular untuk menjaga jantung mereka mengepam. Galakkan mereka untuk makan makanan yang mengandungi karotenoid termasuk ubi keledek, cantaloupe, bayam dan jagung. Karotenoid boleh mengurangkan risiko penyakit mata dan kanser tertentu.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional Penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Apa itu Degenerasi Makular?. Laman web Perkara Penglihatan. Boleh didapati di: https://www.sightmatters.com/what-is-amd. Diakses 31 Julai 2021.

Kemerosotan Makular. Laman web Mount Elizabeth. Boleh didapati di: https://www.mountelizabeth.com.sg/specialties/medical-specialties/eyes/macular-degeneration. Diakses 31 Julai 2021.

Kemerosotan Makular. Laman web Illinois Eye Center. Boleh didapati di: https://www.illinoiseyecenter.com/macular-degeneration/. Diakses 31 Julai 2021.

Rawatan Degenerasi Makular Yang Berkaitan Dengan Usia. Laman web Pusat Pembedahan Mata Asia Retina. Boleh didapati di: https://asiaretina.com/age-related-macular-degeneration-treatment/. Diakses 31 Julai 2021.

Merawat seseorang dengan kemerosotan makular. Laman web Beebe Healthcare. Boleh didapati di: https://www.beebehealthcare.org/health-hub/caring-someone-macular-degeneration. Dikemaskini Mei 11, 2018. Diakses 31 Julai 2021.

Merawat seseorang dengan kemerosotan makular. Laman web Beebe Healthcare. Boleh didapati di: https://www.beebehealthcare.org/health-hub/caring-someone-macular-degeneration. Dikemaskini Mei 11, 2018. Diakses 31 Julai 2021.

Mengenai Penulis
Hannef Esquander
Dengan lebih daripada satu dekad pengalaman menulis tentang semua aspek gaya hidup yang berbeza; dari hiburan dan fesyen hingga seni dan perjalanan, Hannef kini mendapati dirinya semakin berminat terhadap kesihatan, kesejahteraan dan kerohanian.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang