12 Mitos Kanser Serviks vs Fakta

Kanser serviks adalah kanser ke-2 paling kerap di kalangan wanita di Malaysia tetapi adakah anda tahu ia sangat boleh dicegah? Marilah kita membongkar beberapa mitos dan fakta mengenai kanser yang berkaitan dengan HPV ini.

oleh Calvyn Ee

Ringkasan Kanser Serviks Malaysia

Kanser serviks bermula apabila sel-sel di dalam serviks, yang menghubungkan vagina (atau saluran kelahiran) ke bahagian atas rahim (atau rahim), dengan cepat dan tidak terkawal membiak.

Sehingga 2021, kanser serviks adalah kanser keempat paling biasa melibatkan wanita di Malaysia; Ia juga merupakan kanser kedua paling kerap yang memberi kesan kepada wanita berumur antara 15 hingga 44 tahun.

Seseorang mengidap kanser serviks akibat jangkitan jangka panjang oleh human papillomavirus (HPV), virus yang biasanya dihantar dari satu orang ke orang lain melalui aktiviti seksual atau sentuhan kulit ke kulit. HPV adalah jenis jangkitan seksual (STI) biasa dengan lebih daripada 30 strain berbeza yang boleh menjejaskan alat kelamin manusia. Walaupun ramai orang yang aktif secara seksual berisiko menghidap HPV, hanya sebilangan kecil daripada mereka akhirnya akan didiagnosis dengan kanser serviks.

Cara terbaik untuk merawat kanser serviks dengan segera adalah mengesannya lebih awal melalui pemeriksaan serviks. Vaksinasi awal dengan vaksin HPV juga meningkatkan kemungkinan seseorang dalam jangka panjang. Walau bagaimanapun, walaupun kesedaran yang semakin meningkat tentang sifat kanser serviks, beberapa segmen masyarakat terus meneruskan mitos dan salah tanggapan tentang kanser serviks, terutama berkaitan dengan orang yang didiagnosis dengannya.

Stigma Terhadap Mangsa Yang Terselamat

Seorang wanita berasa dihina

Kebanyakan stigma terhadap mangsa kanser serviks berpunca daripada kaitan virus HPV dengan aktiviti seksual. Bagi kebanyakan orang, andaian adalah bahawa mempunyai HPV adalah tanda pasti pergaulan dan / atau kafir. Akibatnya, wanita berisiko dijauhi atau didera oleh orang lain sekiranya sifat penyakit mereka diketahui. 

Ramai wanita mungkin enggan menjalani pemeriksaan serviks, walaupun mereka sebenarnya tidak berisiko mengalami keadaan ini, semuanya kerana persatuan pemeriksaan secara automatik meletakkan mereka dalam kedudukan "memalukan".

Kebanyakan stigma yang ditujukan kepada mangsa yang terselamat berpunca daripada kurangnya kesedaran dan pemahaman tentang kanser serviks. Malah, halangan terbesar untuk mencegah kanser serviks datang dari wanita yang enggan menjalani pemeriksaan awal, terutamanya kerana prasangka lama terhadap mangsa kanser serviks, serta kemungkinan faktor lain - seperti penderaan seksual - yang tidak dibawa ke cahaya. Ia tidak membantu bahawa soalan rutin yang ditanya apabila seseorang didiagnosis dengan kanser serviks adalah "Bagaimana
banyak pasangan seksual yang anda miliki?

Oleh itu, adalah penting untuk meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kanser serviks untuk menghapuskan stigmatisasi yang telah berlaku sejak sekian lama. Program seperti kempen literasi perubatan adalah tetapi beberapa cara untuk menangani punca masalah secara langsung, dan Kementerian Kesihatan telah membangunkan pelan tindakan pada tahun 2021 untuk membantu menyediakan "ekuiti dan akses yang lebih besar kepada pencegahan, rawatan dan penjagaan kanser serviks" di samping "menangani halangan ke jalan ke arah penghapusan kanser serviks" di negara ini.

Dr. Faiz dari MAKNA – Majlis Kanser Nasional berkongsi tentang kanser serviks, kesannya terhadap kesuburan, dan pencegahan dalam Siri Web Homage ini. Lihat!

Mitos dan Fakta mengenai Kanser Serviks

Oleh itu, kami di Homage juga komited untuk membantu menyebarkan berita mengenai kepentingan pemeriksaan serviks awal dan bagaimana untuk memerangi salah faham yang mendalam tentang penyakit ini.

Mitos 1: Mempunyai HPV menjamin diagnosis kanser serviks

Fakta: Tidak benar

Doktor menerangkan keadaan rahim
Terdapat banyak jenis HPV, tetapi tidak semuanya menyebabkan kanser serviks. Dalam sesetengah kes, sistem imun anda boleh menyingkirkan virus dalam masa satu hingga dua tahun atau lebih. 80 hingga 90 peratus wanita tidak akan mengalami sebarang komplikasi jangka panjang. Selain itu, virus HPV mungkin berterusan dan menjadi tidak aktif, berlarutan dalam tubuh seseorang untuk beberapa waktu sebelum ia mula menyebabkan sel-sel di serviks membiak tanpa kawalan.

Untuk sebahagian besar, perubahan yang disebabkan oleh HPV berlaku tanpa anda menyedarinya sehingga anda disaring. Jika tidak dirawat, perubahan ini akhirnya boleh menyebabkan kanser serviks.

Mitos 2: Kanser Serviks Diwarisi

Fakta: Tidak benar

Ibu dan anak perempuan memegang tangan

Tidak seperti kanser payudara atau ovari, kanser serviks bukan keturunan. Ia disebabkan terutamanya oleh virus HPV. Pemeriksaan awal dan vaksinasi HPV untuk kanak-kanak adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit daripada berlaku / maju.

Mitos 3: Hanya Wanita dengan Pelbagai Pasangan Mendapat Kanser Serviks

Fakta: Tidak benar

Seorang wanita dengan pasangan
Mitos yang berpanjangan ini telah menjadi sumber stigmatisasi yang kuat terhadap mangsa yang terselamat. Penyebab utama kanser serviks adalah HPV, yang masih boleh merebak kepada seseorang walaupun mereka hanya mempunyai satu pasangan atau tidak terlalu aktif secara seksual. Selagi HPV berterusan di dalam badan untuk masa yang lama, ia akhirnya boleh meningkatkan keabnormalan dalam serviks menjadi kanser serviks.

Seks yang selamat melindungi anda daripada risiko dijangkiti HPV, tetapi mana-mana kulit yang tidak dilindungi masih boleh membenarkan HPV menghantar dirinya kepada orang lain (kerana virus itu merebak dari sentuhan kulit ke kulit).

Mitos 4: Tiada Pemeriksaan Diperlukan bagi Mereka Yang Divaksin / Tidak Aktif Secara Seksual

Fakta: Tidak benar

Mendapatkan vaksin sebagai pencegahan
Mereka yang mempunyai HPV mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala (kes asimptomatik), menjadikannya sukar untuk mengetahui sama ada seseorang berisiko mendapat kanser serviks atau tidak. Melalui pemeriksaan serviks, doktor boleh mencari tanda-tanda atau penanda sebarang keabnormalan pada serviks anda, dan mengambil tindakan yang diperlukan untuk mencegahnya daripada merebak atau mengurangkan apa-apa kerosakan yang disebabkan oleh badan.

Walaupun vaksin HPV terbukti berkesan untuk melindungi gadis-gadis muda dari HPV, pemeriksaan tetap masih disyorkan, terutamanya kerana vaksin tidak melindungi anda dari semua bentuk HPV. Ia juga penting untuk diingat bahawa tidak semua HPV menyebabkan kanser. Walau apa pun, seorang wanita masih berisiko dijangkiti jenis HPV yang menyebabkan kanser sebelum menerima vaksin.

Mitos 5: Kanser serviks tidak boleh dicegah

Fakta: Tidak benar

Seorang doktor membuat tanda pencegahan
Pemeriksaan serviks awal dan vaksinasi HPV adalah cara pencegahan yang paling berkesan, sama ada mengesan jangkitan HPV sebelum ia boleh berkembang menjadi kanser serviks atau mencegahnya pada usia awal. HPV boleh menyebabkan beberapa komplikasi yang boleh ditangani dengan ubat-ubatan tetapi boleh dicegah melalui vaksin HPV.

Mitos 6: Pemeriksaan Serviks menyakitkan

Fakta: Tidak benar

Kit untuk ujian pap smear

Tujuan pemeriksaan serviks adalah untuk mencari sebarang perubahan sel prakanser dalam serviks. Ia melibatkan ujian untuk mencari sebarang jangkitan HPV atau ujian Pap (juga dikenali sebagai Pap smear) yang mengambil sampel sel serviks untuk mencari tanda-tanda yang boleh membawa kepada kanser serviks; Dalam sesetengah kes, ujian bersama yang melibatkan kedua-dua ujian boleh dilakukan.

Pemeriksaan melibatkan penggunaan alat yang dipanggil spekulum, yang akan digunakan oleh doktor untuk membuka vagina anda dengan lembut untuk memeriksa serviks. Berus lembut, sempit atau instrumen seperti spatula boleh digunakan untuk mengumpul sampel selular, yang dihantar ke makmal untuk ujian. Apabila spekulum digunakan, sesetengah wanita mungkin mengalami ketidakselesaan. Jika anda merasa sakit, pastikan anda memberitahu jururawat yang mengiringi (atau doktor) dan mereka akan melakukan apa yang mereka boleh untuk membantu meringankan kesakitan; jika perlu, mereka akan menggunakan spekulum yang lebih kecil.

Prosedur ini hanya mengambil masa sehingga 30 saat untuk diselesaikan, dan anda akan dimaklumkan setiap langkah tentang apa yang mereka lakukan untuk membantu mengurangkan sebarang kebimbangan yang mungkin anda miliki. Anda juga boleh meminta untuk menghentikan prosedur jika anda merasa tidak selesa atau mengalami sebarang kesakitan.

Sebagai sebahagian daripada misinya, Yayasan ROSE telah memperkenalkan ujian saringan do-it-yourself yang hanya mengambil masa lima minit untuk diselesaikan. Ujian kendiri ini adalah prosedur yang mudah dan mudah yang boleh anda lakukan sendiri dengan kekecohan yang minimum dan tiada kesakitan, dan anda akan dapat memperoleh keputusan dalam masa tiga minggu.

Mitos 7: Pemeriksaan Serviks Juga Mengesan Kanser Lain

Fakta: Tidak benar

Doktor berunding dengan pesakit wanita
1 dalam 5 orang tersilap percaya bahawa pemeriksaan serviks mengesan kanser ovari atau jenis STI lain. Realitinya adalah bahawa pemeriksaan serviks adalah alat pencegahan untuk mengesan perubahan sel yang tidak normal dalam serviks pada peringkat awal yang boleh menyebabkan kanser serviks.

Mitos 8: Pemeriksaan Serviks Melindungi Wanita daripada Kanser Serviks

Fakta: Sebahagiannya benar

Kesedaran kanser serviks
Pemeriksaan serviks adalah kaedah yang berkesan untuk mengurangkan risiko kanser serviks seseorang. Penting untuk diperhatikan bahawa anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan risiko kanser serviks, tetapi mencegah jangkitan HPV tidak semudah itu. Vaksin melindungi anda daripada HPV, tetapi bukan dari semua jenis HPV berisiko tinggi.

Anda boleh mempertimbangkan pemeriksaan serviks dan vaksinasi HPV sebagai barisan pertahanan pertama terhadap kanser serviks.

Mitos 9: Pesakit Kanser Serviks Tidak Boleh Hamil

Fakta: Tidak benar

Wanita semasa mengandung

H Jangkitan PV berpotensi merumitkan kehamilan, tetapi ia tidak menjejaskan keupayaan seseorang untuk hamil. Walau bagaimanapun, jika terdapat keperluan untuk membuang sel-sel yang tidak normal di dalam serviks, yang boleh menjejaskan keupayaan anda untuk hamil atau mencapai jangka masa penuh dalam kehamilan anda. Sekali lagi, ini tidak menyebabkan kemandulan.

Mitos 10: Kanser serviks menyebabkan gejala

Fakta: Tidak benar

Wanita takut gejala kanser serviks
Dalam kebanyakan kes, orang yang mempunyai jangkitan HPV tidak menunjukkan sebarang tanda atau gejala, dan jangkitan akan hilang sendiri selepas beberapa waktu. Walaupun ia berkembang menjadi kanser serviks, anda mungkin tidak mempunyai sebarang gejala sama sekali sehingga penyakit itu berkembang. Itulah sebabnya pemeriksaan awal sangat penting untuk mencegah kanser serviks: lebih awal anda disaring, doktor terdahulu dapat mengesan tanda-tanda kanser serviks dan mengambil tindakan yang diperlukan untuk merawatnya sebelum ia bertambah buruk.

Mitos 11: Pemeriksaan Serviks Diperlukan Setiap Tahun

Fakta: Sebahagiannya benar

Saringan serviks untuk mencari gejala
Kekerapan saringan bergantung kepada beberapa faktor, seperti anda seorang
ge, keadaan kesihatan anda, dan sama ada anda pernah mengalami jangkitan HPV sebelum ini. Walau bagaimanapun, anda tidak semestinya perlu menjalani pemeriksaan setiap tahun. Jika anda berisiko tinggi untuk dijangkiti HPV, anda mungkin memerlukan pemeriksaan yang lebih kerap seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Tetapi walaupun anda tidak termasuk dalam kategori berisiko tinggi, pemeriksaan tetap masih disyorkan.

Mitos 12: Kanser Serviks Hanya Berlaku di Negara-negara Kurang Maju

Fakta: Tidak benar

Negara kurang maju dan kanser
Jangkitan HPV dan kanser serviks boleh menjejaskan sesiapa sahaja, tanpa mengira umur, jantina, kemewahan, kedudukan sosial, atau tahap pendidikan.

Langkah Pertama untuk Menjaga Kesihatan Serviks Anda

Ia menjadi penting bagi wanita untuk menjaga kesihatan serviks mereka dengan baik. Sekali lagi, kita tidak dapat memahami betapa pentingnya vaksinasi HPV dan pemeriksaan serviks awal dalam melindungi anda dan orang tersayang daripada kanser serviks. Walaupun vaksin tidak memberikan liputan menyeluruh terhadap semua jenis HPV, ia tetap melindungi anda dan orang tersayang daripada jenis HPV yang paling biasa yang menyebabkan kanser serviks. Mana-mana tahap perlindungan masih diperlukan untuk pencegahan jangka panjang.

Kesedaran juga sangat penting untuk memastikan kurang wanita mendapat kanser serviks di kemudian hari. Dengan Januari sebagai Bulan Kesedaran Kesihatan Serviks, ini adalah masa yang tepat untuk meningkatkan kesedaran tentang HPV dan kanser serviks. Setiap orang memainkan peranan dalam membongkar mitos yang hanya berfungsi untuk mengelakkan wanita daripada menjalani pemeriksaan awal dan vaksinasi yang menyelamatkan nyawa. Selagi mitos ini terus mengekalkan stigma terhadap bekas pesakit kanser serviks, sukar untuk mencapai penghapusan kanser serviks di negara ini. Literasi kesihatan yang lebih baik boleh pergi jauh ke arah membantu wanita menjaga kesihatan serviks mereka dengan lebih baik sambil menyumbang kepada penghapusan kanser serviks pada waktunya.

Petua Kesihatan untuk serviks anda

Petua Kesihatan untuk Penghormatan Serviks anda

Di luar pemeriksaan awal dan vaksinasi, apa lagi yang boleh anda lakukan untuk menjaga serviks anda? Kadang-kadang, langkah-langkah mudah dan pengubahsuaian gaya hidup juga boleh pergi jauh untuk melindungi kesihatan serviks anda.

Perkara yang boleh anda lakukan termasuk:

  • Mengamalkan seks yang selamat: Menggunakan kondom semasa aktiviti seksual membantu mengurangkan risiko mendapat atau menyebarkan HPV.
  • Hadkan bilangan pasangan seksual: Anda masih boleh berisiko tinggi untuk dijangkiti HPV.
  • Berhenti merokok: Merokok adalah faktor risiko yang diketahui yang boleh menyebabkan kanser serviks; perokok dua kali lebih mungkin mendapat kanser serviks berbanding bukan perokok.
  • Dapatkan ujian untuk STI: STI juga tidak boleh menyebabkan gejala, jadi pemeriksaan yang kerap boleh membantu untuk mencegah sebarang risiko kanser serviks pada masa depan. Jika anda bimbang bahawa anda atau pasangan anda mungkin mempunyai STI, atau jika anda tidak mengamalkan seks yang selamat, pertimbangkan untuk segera menjalani pemeriksaan.
  • Pelantikan susulan: Pastikan anda tidak ketinggalan, kerana prosedur susulan boleh memberi manfaat dalam menangkap tanda amaran lebih awal sebelum ia menjadi serius. Pastikan anda mengikuti nasihat doktor dan bertanya soalan jika anda memerlukan penjelasan mengenai apa-apa.

Rujukan
Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang