Apa itu Monkeypox?

Cacar Monyet: Gejala, Punca, Rawatan & Pencegahan

Apa itu cacar monyet? Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit yang jarang jumpa ini, gejala, sebab, dan pencegahannya.

oleh Katherine Khaw

Apa itu cacar monyet? Ia adalah penyakit jarang jumpa yang disebabkan oleh virus cacar monyet. Ia tergolong dalam keluarga virus yang termasuk yang mengalami cacar (smallpox) dan virus cacar lembu (cowpox). Walau bagaimanapun, ia tidak berkaitan dengan cacar air. Virus ini pertama kali ditemui pada tahun 1958, yang berlaku di koloni monyet. Kebanyakan kes dikaitkan dengan negara-negara Afrika tengah dan barat. Orang yang dijangkiti cacar monyet mempunyai gejala yang serupa dengan yang dilihat pada pesakit cacar, tetapi ia boleh dianggap kurang teruk secara klinikal.

Tuan rumah haiwan virus terutamanya termasuk tikus dan primata, seperti tupai, tikus dan asrama. Sehingga pertengahan Jun 2022, kira-kira 3,000 kes yang disahkan makmal dan 1 kematian telah dilaporkan kepada WHO dari 50 negara.

Gejala Cacar Monyet

Nod Lymph Bengkak dari Monyet

Nod limfa bengkak yang disebabkan oleh cacar monyet

Bagi orang yang menderita virus cacar monyet, ia biasanya mengambil masa kira-kira 1 - 2 minggu sebelum tanda dan gejala muncul. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), jangkitan boleh dibahagikan kepada dua fasa:

Fasa 1: Jika tidak dilihat sebagai tempoh pencerobohan, tanda-tanda awal ditunjukkan oleh:

 • Demam
 • Sakit kepala yang sengit
 • Bengkak kelenjar limfa
 • Sakit belakang
 • Sakit otot
 • Kekurangan tenaga

Mengalami bengkak nodus limfa adalah ciri yang sangat tersendiri berbanding dengan penyakit lain yang mungkin bermula sama (iaitu cacar air dan campak).

Fasa 2: Kemudian, kulit ditandakan dengan perubahan seperti ruam. Berdasarkan pemerhatian pada orang yang menderita, ruam cenderung lebih tertumpu pada kawasan muka, tapak tangan, dan tapak kaki. Lebam merah yang rata berubah menjadi lepuh, dipenuhi dengan nanah. Akhirnya, lepuh akan kerak dan jatuh.

Punca Cacar Monyet

Bagaimanakah cacar monyet boleh merebak? Ia biasanya tersebar melalui kontak rapat dengan haiwan atau orang yang positif cacar monyet. Ianya merebak melalu:

 • Kulit merekah (iaitu gigitan dan calar)
 • Darah
 • Cecair badan
 • Kudis

Contoh ruam cacar monyet

Sementara itu, adalah kurang biasa bagi cacar monyet untuk merebak dari orang ke orang. Ini hanya berlaku jika anda bersentuhan langsung dengan ruam, kudis, cecair badan atau dalam situasi yang rapat dan intim dengan orang yang dijangkiti seperti mencium atau memeluk berpanjangan. Bahan yang tercemar seperti pakaian dan peralatan tempat tidur mungkin menjadi sumber penghantaran yang berpotensi juga.

Faktor Risiko dan Kadar Survival Cacar Monyet

Walaupun sesiapa sahaja mungkin mendapat cacar monyet (sekiranya virus itu ada dalam komuniti), terdapat beberapa kumpulan orang yang lebih mudah terdedah kepada penyakit ini. Sebagai contoh, kebanyakan kes di Afrika adalah di kalangan kanak-kanak di bawah umur 15 tahun. Sementara itu, di luar Afrika, sebahagian besar kes tinggal dengan lelaki yang telah melakukan hubungan seks dengan lelaki lain. Secara keseluruhan, seseorang yang mempunyai sistem imun yang rendah juga akan berisiko dengan ketara. Wanita hamil juga mungkin terdedah kepada virus.

Komplikasi juga boleh berlaku semasa jangkitan cacar monyet. Oleh itu, ini adalah komplikasi yang mungkin terlibat:

 • Bronkopneumonia (sejenis radang paru-paru yang boleh menyebabkan kesukaran bernafas, disebabkan oleh saluran udara yang sempit)
 • Sepsis (tindak balas badan terhadap jangkitan - yang mengancam nyawa)
 • encephalitis, yang melibatkan keradangan tisu otak
 • jangkitan kornea, yang boleh menyebabkan kehilangan penglihatan
 • jangkitan sekunder
 • dalam kes-kes yang teruk, kulit jatuh dalam kepingan besar apabila lesi terbentuk bersama-sama

Kebanyakan orang akan pulih dari penyakit ini sendiri, mengambil masa kira-kira 2 - 4 minggu, bergantung kepada keterukan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, sesetengah orang dengan cacar monyet mati (5% dan kurang, bergantung kepada ketegangan yang terlibat).

Mendiagnosis Cacar Monyet

Cacar monyet kekal sebagai penyakit yang jarang berlaku. Oleh itu, penyedia penjagaan kesihatan anda akan menjalankan beberapa diagnosis untuk mengecualikan kemungkinan penyakit ruam lain, seperti cacar air, campak, jangkitan kulit bakteria, kudis, sifilis, dan penyakit lain Bengkak nodus limfa (lymphadenopathy) boleh menjadi faktor klinikal untuk membezakan cacar monyet daripada penyakit lain.

Sejarah Perubatan

Doktor boleh meminta sejarah perjalanan anda, untuk menganggarkan risiko yang terlibat dalam dijangkiti cacar monyet. Perjalanan ke negara-negara yang mengalami wabak atau mempunyai kes cacar monyet akan dipertimbangkan dalam penilaian

Ujian Makmal

Jika doktor mengesyaki bahawa anda mempunyai jangkitan cacar monyet, mereka akan mengumpul sampel dan membawanya ke makmal untuk dianalisis. Ini biasanya melibatkan ujian cecair dari lesi atau kudis kering. Virus ini akan diperiksa melalui ujian tindak balas rantai polimerase (PCR).

Biopsi

Ini melibatkan mengeluarkan sekeping tisu kulit untuk menguji virus. Sampel disimpan dalam tiub kering, steril dan disimpan sejuk.

Perlu diingat bahawa ujian darah tidak disyorkan kerana virus cacar monyet tidak tinggal di dalam darah untuk masa yang lama. Ia tidak akan menjadi cara yang tepat untuk mengukur kehadiran virus. Jika tidak, seseorang yang baru-baru ini diberi vaksin untuk cacar monyet atau penyakit yang serupa boleh membawa kepada keputusan positif palsu, jika diuji melalui cara berikut.

Sebagai penyelesaian kepada ini, adalah penting bagi pesakit untuk memberikan maklumat berikut (di mana mungkin):

 • Apabila demam bermula
 • Apabila ruam bermula
 • Apabila spesimen dikumpulkan
 • Apakah tahap ruam yang dialami oleh individu
 • Umur individu

Soalan-soalan lain boleh diikuti untuk menjalankan diagnosis yang tepat.

Merawat Cacar Monyet

Walaupun kebanyakan orang dengan cacar monyet pulih sendiri tanpa rawatan, terdapat beberapa cara untuk mengurangkan gejala. Secara amnya, adalah perlu untuk mencegah dehidrasi dan menerima antibiotik untuk memerangi jangkitan bakteria sekunder (jika ini berlaku). Walaupun penyelidikan sedang dijalankan, setakat ini, tiada rawatan antivirus yang diluluskan untuk cacar monyet.

Ini adalah beberapa ubat yang dapat membantu anda merasa lebih baik semasa tempoh jangkitan:

 • Ubat-ubatan di kaunter, untuk ubat penahan sakit dan pengurang demam
 • Mandian Oatmeal, untuk melegakan perasaan kering dan gatal yang diberikan oleh ruam kulit
 • Meliputi lesi untuk mengehadkan penyebaran kepada orang lain dan ke alam sekitar
 • Memakai topeng dan minum banyak cecair

Di samping itu, jika anda dijangkiti, sangat dinasihatkan untuk mengasingkan untuk mengelakkan hubungan dengan orang lain dan haiwan peliharaan (terutamanya tikus). Oleh kerana tidak ada penawar semasa, pencegahan diperlukan untuk mencegah sebarang kemungkinan wabak dengan virus cacar monyet.

Pencegahan dan Vaksinasi Cacar Monyet

Pencegahan cacar monyet mungkin cukup berkesan dengan mengambil vaksinasi cacar. Ini disebabkan oleh fakta bahawa cacar monyet disebabkan oleh virus yang sama dengan cacar.

Jika tidak, ini adalah beberapa langkah kebersihan yang berguna untuk diambil untuk mengurangkan risiko mendapat cacar monyet:

 • Basuh tangan anda dengan teliti dengan sabun dan air apabila boleh. Jika tidak, basuh menggunakan pembersih tangan berasaskan alkohol. Ini sangat penting, terutamanya dalam situasi seperti makan, menggunakan bilik mandi, dan mengendalikan dobi.
 • Permukaan bersih yang sering disentuh. Ini termasuk pemegang pintu, peranti, meja dan kawasan sentuhan biasa yang lain.
 • Mengendalikan dobi kotor dengan berhati-hati, dengan memakai sarung tangan untuk mengelakkan sentuhan langsung. Basuh pakaian yang terjejas dengan detergen yang mencukupi.
 • Elakkan berkongsi kutleri dan peralatan mandian. Sentiasa bersihkan peralatan makan yang terjejas dengan air panas dan sabun.

Bila hendak berjumpa doktor

Dapatkan rawatan dan nasihat perubatan jika anda mempunyai gejala cacar monyet. Terdapat risiko yang lebih besar untuk dijangkiti penyakit ini jika anda:

 • Telah mengembara ke kawasan di mana terdapat kes cacar monyet
 • Telah berada dalam kontak dekat dengan seseorang yang terinfeksi virus cacar monyet
 • Bekerja dengan haiwan yang boleh menghantar cacar monyet (iaitu tikus dan primata)

Mungkin lebih baik bagi anda untuk mengesahkan tindakan seterusnya dengan doktor melalui telefon atau janji temu dalam talian terlebih dahulu sebelum melawat secara peribadi, melainkan anda telah diarahkan untuk berbuat demikian. Ini disebabkan oleh sifat berjangkit penyakit.

Walau bagaimanapun, dapatkan rawatan kecemasan segera jika anda membangunkan syarat-syarat berikut:

 • Kesukaran bernafas
 • Sakit dada yang baru atau semakin teruk
 • Leher kaku
 • Rasa keliru atau tidak dapat berfikir dengan jelas
 • Kesukaran bercakap atau bergerak
 • Kehilangan kesedaran
 • Sawan

Wabak Cacar Monyet 2022

Berikutan pandemik COVID-19, terdapat juga wabak cacar monyet. Walaupun cacar monyet adalah endemik di Afrika Barat dan Tengah, sekurang-kurangnya 350 kes dilaporkan di dua dozen negara di Amerika, Eropah, Afrika Utara, Timur Tengah, dan Australia. Pada asalnya, virus ini jarang berlaku di luar Afrika. WHO juga telah mengisytiharkan wabak yang merebak dengan cepat sebagai kecemasan kesihatan global.

Walau bagaimanapun, para penyelidik menjangkakan wabak itu dapat dibendung dengan koordinasi antarabangsa yang betul. Walau bagaimanapun, United Kingdom telah mula menawarkan vaksin cacar kepada pekerja penjagaan kesihatan mereka.

Penyebaran wabak semasa dikaitkan dengan hubungan rapat dengan orang lain yang dijangkiti. Walaupun ramai orang yang terjejas adalah gay, biseksual, dan lelaki dengan hubungan seksual dengan lelaki lain, sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit ini.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) telah bekerjasama dan bekerjasama dengan negara lain yang mengalami cacar monyet. Ini termasuk Pusat Kawalan Penyakit Nigeria untuk menguji dan memahami virus dengan lebih baik dalam wabak semasa. Siasatan dijalankan untuk mengetahui:

 • Berapa lama virus itu telah beredar?
 • Bagaimanakah virus itu diperkenalkan dalam kluster kes semasa?
 • Apakah penyakit klinikal?
 • Adakah virus itu disebarkan melalui sentuhan dengan air mani atau cecair faraj?

Sebagai garis panduan umum, adalah penting untuk mengamalkan langkah-langkah kebersihan yang baik dan mengelakkan bergaul dengan orang lain yang disyaki atau disahkan sakit.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
 1. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) (2022). Mengenai Monkeypox [Artikel]. Dicapai pada 12 Julai 2022, daripada https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/about.html .
 2. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) (2022). Wabak A.S. 2022: Ringkasan Situasi [Artikel]. Dicapai pada 13 Julai 2022, daripada https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/response/2022/index.html .
 3. Klinik Cleveland (2022). Cacar Monyet [Artikel]. Dicapai pada 12 Julai 2022, daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22371-monkeypox .
 4. Cohen, J. (2022). Soalan wabak cacar monyet semakin meningkat apabila kes meningkat [Artikel]. Dicapai pada 13 Julai 2022, daripada https://www.science.org/content/article/monkeypox-outbreak-questions-intensify-cases-soar .
 5. Talian Kesihatan (2022). Semua Mengenai Cacar Monyet [Artikel]. Dicapai pada 12 Julai 2022, daripada https://www.healthline.com/health/monkeypox .
 6. Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) (2022). Cacar Monyet [Artikel]. Dicapai pada 12 Julai 2022, daripada https://www.nhs.uk/conditions/monkeypox/ .
 7. Kesihatan UC Davis (2022). Monkeypox: Apa yang perlu anda ketahui mengenai virus yang jarang berlaku ini [Artikel]. Diakses pada 12 Julai 2022, daripada https://health.ucdavis.edu/news/headlines/monkeypox-what-you-need-to-know-about-this-rare-virus-/2022/05 .
 8. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) (2022). Cacar Monyet [Artikel]. Dicapai pada 12 Julai 2022, daripada https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/monkeypox.
 9. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) (2022). Wabak cacar monyet pelbagai negara: kemas kini situasi [Artikel]. Dicapai pada 12 Julai 2022, daripada https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON396 .
Mengenai Penulis
Katherine Khaw
Katherine adalah pembaca yang gemar, mencari kegembiraan dalam dewan kata-kata. Selain imaginasi mengembara di dunia bukan di sini, dia menikmati kelaparan dan berkebun. Di dalam hatinya, dia bercita-cita untuk menjadi seorang penulis, dan menjadi lebih daripada sekadar habuk.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang