CEPAT APABILA Strok Menyerang: Cara Mengenal Pasti dan Bertindak Balas

Dengan rawatan segera, strok tidak perlu melumpuhkan atau mematikan. Ketahui cara mengesan tanda-tanda strok dan bantuan, dengan cara yang paling cepat, apabila ia menyerang.

oleh Deborah Yaw

Strok adalah penyebab kematian ketiga terbesar orang pertengahan umur di Malaysia, di sebalik kanser dan serangan jantung menurut Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia (NASAM)

Walaupun statistik sombre ini, strok sebenarnya boleh dirawat dan boleh dicegah dengan rawatan segera. Mempunyai pengetahuan tentang bagaimana untuk mengesan tanda-tanda strok dan apa tindakan yang perlu diambil mungkin boleh membantu menyelamatkan nyawa dan mengelakkan komplikasi yang berpotensi apabila ia menyerang.

Apakah strok?

Strok berlaku apabila bekalan darah ke bahagian otak kita dikurangkan atau terganggu. Ini menghilangkan tisu otak nutrien dan oksigen yang diperlukan untuk kelangsungan hidupnya. Dalam beberapa menit, sel-sel mulai mati, menghambat fungsi otak kita. Untuk meminimumkan kesan strok yang terhasil, rawatan segera adalah penting.

Strok iskemia berlaku apabila terdapat penyumbatan saluran darah, mengehadkan aliran darah ke otak; dan strok pendarahan berlaku apabila terdapat pecah saluran darah, menyebabkan pendarahan di dalam otak.

Walaupun beberapa faktor risiko strok seperti umur dan sejarah keluarga tidak boleh diubah suai, banyak faktor gaya hidup yang boleh kita ubah untuk mengurangkan risiko kita mendapat strok. Walau bagaimanapun, apabila ia berlaku, adalah penting bagi kita untuk mengenal pasti tanda-tanda awal dan mengambil langkah-langkah yang perlu dan betul untuk mendapatkan rawatan untuk mencegah komplikasi selanjutnya.

Bagaimanakah saya boleh mengenal pasti gejala strok?

Jenis strok yang pelbagai serta kondisi otak yang terjejas pada bahagian yang berlainan boleh menimbulkan gejala yang berbeza. Cara termudah bagi mengingat gejala-gejala ini adalah melalui akronim “BE FAST” yang secara tidak langsung turut menekankan kepentingan bertindak dengan segera apabila strok mula menyerang.

 

Gejala-gejala lain boleh termasuk sakit kepala secara tiba-tiba dan teruk, muntah dan keletihan.

Pemulihan Strok dengan Homage

Homage menyediakan penjagaan strok di rumah anda sendiri - Profesional Penjagaan kami berpengalaman dengan menjaga individu yang mengalami strok dan menjalani latihan untuk lebih memahami, menyokong dan menjaga anda dan orang yang anda sayangi. Tempah Rundingan Penjagaan Percuma dengan Homage Today >

Apa yang perlu anda lakukan?

Ini adalah balapan melawan waktu ketika stroke menyerang. Menerima rawatan segera dan segera membantu meminimumkan tahap strok kerosakan otak yang boleh menyebabkan kepada orang yang kita sayangi.

Hubungi 999 Dengan Segera

Dalam rawatan strok, masa adalah penting. Sel-sel otak mati dengan setiap minit berlalu. Jika anda mendapati seseorang memaparkan sebarang tanda-tanda strok, hubungi 999 dengan segera dan bukannya mengangkut individu yang terjejas ke jabatan Kemalangan dan Kecemasan sendiri.

Mendail 999 bukan sahaja memastikan pengangkutan segera orang yang mengalami strok ke hospital. Panggilan ini juga memicu rantai peristiwa. Paramedik terlatih akan dapat mengenal pasti gejala strok, memberikan rawatan menyelamatkan nyawa dalam perjalanan ke hospital, dan memaklumkan kepada jabatan kecemasan supaya rawatan perubatan segera yang sesuai tersedia semasa ketibaan.

Catatkan Waktu Gejala Bermula

Beberapa rawatan yang paling berkesan untuk strok berpotensi membalikkan atau menghentikan gejala daripada berkembang. Walau bagaimanapun, ia perlu ditadbir dalam masa 6 jam dari permulaan gejala.

Oleh itu, mendapatkan waktu bermulanya gejala sangat membantu untuk memastikan rawatan yang berkesan dapat diberikan kepada pesakit.

Dapatkan E-Book Percuma Anda Hari Ini

Proses pemulihan strok boleh menjadi perjalanan yang sukar bagi kedua-dua mangsa yang terselamat dan orang tersayang.

Memahami asas-asas penjagaan strok adalah penting untuk mengelakkan komplikasi yang berpotensi apabila ia menyerang.

Akses panduan PERCUMA hari ini!

> Muat Turun E-Book Demensia Sekarang 

Memberikan Bantuan Pernafasan (CPR) Sekiranya Perlu

Telah diperhatikan bahawa kita mungkin jatuh tidak sedarkan diri semasa strok. Sekiranya kesedaran hilang, periksa denyutan nadi dan pernafasan mereka. Sekiranya tidak ada nadi, mulakan dengan segera CPR.

Elakkan Memberi Makan dan Minum 

Elakkan memberi makanan atau minuman apabila anda mengesyaki seseorang mengalami strok. Strok boleh menyebabkan kelemahan otot umum atau lumpuh. Ini boleh mengakibatkan kesukaran menelan, menimbulkan risiko tercekik.

Jangan Berikan Sebarang Ubat

Rawatan yang diberikan kepada pesakit adalah berbeza bergantung kepada jenis strok yang menyerang. Contohnya, penipis darah aspirin digunakan untuk merawat strok iskemia tetapi ianya akan mendatangkan kesan buruk kepada pesakit yang diserang strok berdarah.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk tidak memberikan ubat sebarangan kepada pesakit terutamanya apabila jenis strok yang menyerang sukar untuk ditentukan. Memberikan ubat yang tidak spetutnya hanya akan memburukkan lagi keadaan erta membahayakan nyawa mereka.

Menjaga orang yang disayangi selepas strok

Mengetahui bagaimana untuk mengenal pasti tanda-tanda cerita strok dan tindakan yang perlu diambil hanyalah hujung gunung ais. Langkah seterusnya adalah untuk membantu orang yang anda sayangi dalam pemulihan mereka selepas strok.

Pemulihan strok adalah proses beransur-ansur yang boleh mengambil masa beberapa bulan hingga bertahun-tahun. Sokongan keluarga boleh pergi jauh dalam membantu orang yang anda sayangi mendapatkan semula kemerdekaan dan menemui semula keyakinan diri.

Perlukan sokongan dengan pemulihan strok? Profesional Penjagaan Homage berpengalaman dengan penjagaan selepas strok dan dapat membantu orang yang anda sayangi memulihkan fungsi motor dan pertuturan sambil meminimumkan risiko strok sekunder, semuanya dalam keselesaan rumah.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang