10 Bahaya Utama Merokok & Bagaimana Anda Boleh Berhenti

Merokok menyebabkan kesan jangka pendek dan jangka panjang bagi perokok dan orang di sekeliling mereka. Berikut adalah 10 bahaya utama merokok dan bagaimana ia boleh menjejaskan badan anda dan orang lain.

oleh Katherine Khaw

Merokok telah menjadi aktiviti biasa di ruang awam. Meskipun menghadapi bahaya untuk terlibat dalam kegiatan ini, banyak orang terus mengejarnya dalam hobi mereka atau sebagai cara untuk melepaskan stres. 

Merokok menggunakan tembakau. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyatakan bahawa secara keseluruhan, wabak tembakau adalah ancaman kesihatan awam gergasi di seluruh dunia, menyebabkan lebih daripada 8 juta kematian setahun. Malah, penggunaan tembakau membunuh sehingga separuh daripada penggunanya dan tidak ada tahap pendedahan yang selamat kepada produk ini.

Pendedahan kepada asap dari tembakau boleh dimasukkan ke dalam tiga kategori:

 • Merokok secara langsung – disedut oleh orang yang merokok
 • Merokok terpakai – asap yang dihembus atau asap yang datang dari hujung rokok yang terbakar
 • Merokok tangan ketiga - sisa yang ditinggalkan pada pakaian, kereta atau di dalam bilik selepas seseorang merokok

Berhubung dengan penggunaan, orang yang merokok lima rokok sehari melakukan hampir sama banyak kerosakan pada badan mereka sebagai orang yang merokok 30 rokok sehari. Ia hanya masalah masa sebelum kesan melemahkan nyata.

Oleh itu, artikel ini akan mendedahkan bahaya merokok. Selepas itu, kami akan belajar bagaimana anda boleh berhenti dari tabiat itu.

Kerosakan Paru-paru

Merokok adalah penyebab utama majoriti kanser paru-paru dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Fungsi paru-paru menurun dengan usia, tetapi merokok akan mempercepatkan proses kerana asap rokok mengandungi campuran maut lebih daripada 7,000 bahan kimia. Bernafas ini, asap tersebar di dalam tubuh Anda melalui darah. Oleh kerana asap tembakau mempunyai karbon monoksida, ini akan menghalang badan oksigen anda. Gas ini mengurangkan dan boleh menghapuskan oksigen dalam darah anda. Kerosakannya berbeza-beza: selain daripada kanser paru-paru dan COPD, orang yang terjejas mungkin mengalami paru-paru yang lebih kecil, lemah atau mengalami batuk perokok. Asma juga merupakan kesan yang mungkin dalam jangka masa panjang.

Strok

Merokok meningkatkan risiko strok seseorang kerana ia meningkatkan tekanan darah. Pengurangan oksigen juga memainkan peranan dalam hal ini kerana strok berlaku apabila terdapat pembekuan darah di dalam kapal atau apabila saluran darah di otak pecah. Di samping itu, merokok juga menjadikan darah anda 'melekit', yang meningkatkan peluang untuk mengembangkan darah beku.

Penyakit Jantung

Oleh kerana merokok menyebabkan peningkatan pembentukan plak dalam saluran darah, penyakit jantung lebih cenderung berlaku. Ini disebabkan oleh arteri yang membawa darah ke otot jantung telah disempitkan. Penyumbatan dari bekuan boleh menyebabkan serangan jantung dan kematian yang tidak dijangka.

Isu Kesuburan

Merokok bukan sahaja memberi kesan kepada individu tetapi keupayaan untuk mempunyai anak. Isu kesuburan berlaku pada lelaki dan wanita, seperti disfungsi erektil dan komplikasi kehamilan. Komplikasi kehamilan seperti keguguran, kehamilan ektopik dan kelahiran pramatang lebih cenderung berlaku. Telur dan sperma juga akan hilang pada kadar yang meningkat, bersama dengan penurunan kualiti dengan kiraan dan motilitas yang lebih rendah. Rawatan kesuburan seperti IVF mungkin tidak dapat mengatasi kesan merokok pada kesuburan.

Sistem Imun yang Lemah

Sistem imun badan terancam oleh merokok yang berpanjangan. Aktiviti ini merangkumi keseimbangan sistem imun. Di mana, risiko gangguan imun dan autoimun meningkat (iaitu, sistem imun tersilap menyerang sel dan tisu yang sihat badan).

Menurut kajian Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) (2014), penyakit berikut boleh diburukkan lagi dengan merokok:

 • Jangkitan virus dan bakteria, terutamanya paru-paru (contohnya, radang paru-paru, influenza, tuberkulosis);
 • Penyakit periodontal atau gusi;
 • Meningitis bakteria (penyakit yang menyerang membran pelindung yang meliputi otak dan saraf tunjang);
 • Jangkitan yang berlaku selepas pembedahan;
 • Rheumatoid arthritis;
 • Penyakit Crohn (penyakit serius sistem pencernaan); Dan
 • Kanser

Masalah Penglihatan

Merokok memberi kesan kepada kesihatan mata dan penglihatan. Toksin dalam asap rokok merengsakan mata anda dan menyebabkan lesi serebrum di otak yang memproses penglihatan. Malah, ketagihan terhadap tembakau secara drastik meningkatkan risiko mendapat penyakit mata seperti degenerasi makular yang berkaitan dengan usia (AMD), katarak, glaukoma dan retinopati diabetes. Keadaan ini paling baik dihalang daripada dijangkiti kerana mereka tidak mempunyai penawar kekal. Rawatan hanya dapat menghentikan atau melambatkan perkembangan

Kebersihan Mulut yang Buruk

Selain itu, orang yang merokok menggandakan peluang mereka untuk mendapat penyakit gusi. Gejala penyakit gusi mungkin berbeza dari yang berikut: gusi bengkak dan lembut, pendarahan ketika memberus gigi dan gigi longgar atau sensitif. Menikmati aktiviti ini boleh menghalang rasa dan bau seseorang. Ia juga boleh mengotorkan gigi menjadi kuning atau coklat yang kotor.

Kulit dan Rambut yang Tidak Sihat

Merokok juga menjejaskan kulit dan rambut seseorang. Sesetengah perokok mungkin kelihatan pucat atau mengalami pewarnaan yang tidak sekata pada kulit, kerana merokok menghalang kulit oksigen dan nutrien. Akibat seperti kulit kendur dan berkedut juga dipercepat, bersama-sama dengan garisan di sekeliling bibir. Selain berbau seperti tembakau, keguguran rambut dan botak adalah insiden yang berkaitan dengan merokok

Diabetes

Merokok meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Ini disebabkan oleh sifat nikotin dalam rokok yang menukar sel, di mana mereka tidak bertindak balas terhadap insulin. Apabila insulin tidak dapat membantu gula darah memasuki sel, ini akan meningkatkan kadar gula darah secara keseluruhan. Sel anda juga mungkin meradang kerana bahan kimia berbahaya dalam rokok. Setelah didiagnosis menghidap diabetes, masalah lain seperti penyakit buah pinggang, aliran darah yang lemah dan kerosakan saraf mungkin sesuai.

Gangrene

Berikutan aliran darah yang lemah dan kemungkinan diabetes yang ditanggung oleh merokok, individu itu juga berisiko gangren. Ia berlaku apabila badan seseorang membusuk. Penyempitan saluran darah dan bekalan darah yang tidak mencukupi, dalam keadaan yang serius, membawa kepada gangren. Walaupun campur tangan awal mungkin mungkin, jika tidak, orang itu mungkin mempunyai bahagian badan yang dipotong untuk menyelamatkan nyawa mereka.

Perbezaan Antara Lelaki dan Wanita

Walaupun kerosakan yang disebabkan oleh merokok akan menjejaskan lelaki dan wanita, terdapat beberapa perbezaan jantina dalam merokok tembakau. Dalam laporan penyelidikan yang disusun oleh Institut Penyalahgunaan Dadah Kebangsaan (NIDA) (2021), lelaki cenderung menggunakan produk pada kadar yang lebih tinggi berbanding wanita.

Selain itu, perbezaan berikut telah diperhatikan:

 • Kajian neuroimaging menunjukkan bahawa merokok mengaktifkan laluan ganjaran lelaki lebih daripada wanita. Ini menunjukkan bahawa lelaki boleh merokok untuk kesan pengukuhan nikotin, manakala wanita merokok untuk mengawal mood.
 • Menariknya, wanita mendapat kelegaan yang sama daripada rokok, dengan atau tanpa nikotin.
 • Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita mengalami keinginan yang lebih kuat daripada lelaki untuk rokok semasa tekanan, sedangkan lelaki mungkin responsif terhadap isyarat persekitaran.
 • Wanita kurang berkemungkinan untuk berhenti dengan jayanya, memandangkan kemungkinan kenaikan berat badan selepas pemberhentian.

Petua Untuk Berhenti Merokok

Setelah membuktikan bahawa merokok adalah berbahaya dan memudaratkan kesihatan seseorang, adalah penting untuk mengelakkan merokok secara langsung sama sekali. Kesan merokok terpakai dan ketiga juga berbahaya, tetapi ini mungkin tidak dapat dielakkan pada setiap masa.

Sekiranya anda sedang merokok, tetapi ingin berhenti, berikut adalah beberapa petua tentang cara mengatasi tabiat untuk kebaikan.

Mempunyai tekad yang kuat

Untuk berhenti, adalah penting untuk mempunyai faktor motivasi. Sama ada untuk melindungi kesihatan keluarga anda daripada asap rokok atau ingin menjadi lebih sihat dalam badan, ia perlu menjadi alasan yang cukup kuat untuk membantu anda apabila anda mendapati diri anda mencapai untuk menyalakan sekeping.

Bertanggungjawab

Oleh kerana merokok adalah ketagihan, berhenti merokok boleh mengakibatkan penarikan diri yang menyakitkan. Berhubung dengan doktor dan / atau ahli terapi terlebih dahulu supaya anda tidak hancur oleh perjalanan yang sukar. Di samping itu, adalah berguna jika anda boleh bersandar pada keluarga dan rakan anda mengenai keputusan ini supaya mereka dapat memastikan anda bertanggungjawab. Jika tidak, kumpulan sokongan sering tersedia juga.

Terapi Penggantian Nikotin

Seorang perokok yang cuba berhenti sering mengalami gejala penarikan diri kerana nikotin, bahan ketagihan utama dalam rokok. Sebagai langkah sementara, penggunaan gula-gula getah nikotin, lozenges dan tampalan boleh membantu individu untuk beralih ke dalam berhenti tabiat sama sekali. Walau bagaimanapun, terapi ini berkaitan dengan pergantungan fizikal pada produk dan bukan pada aspek emosi dan mental berhenti.

Mempunyai Rehat

Selain menjadi bahan ketagihan, nikotin dalam rokok mewujudkan rasa kelonggaran. Selepas berhenti daripada tabiat itu, anda perlu mencari cara baru untuk mengurangkan tekanan. Jauhkan diri daripada mempunyai terlalu banyak masa terbiar sendiri dengan berhubung dengan rakan-rakan, meluangkan masa untuk hobi baru, dan banyak lagi. Senaman juga boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk berehat.

Membersihkan

Keluarkan kesan apa-apa yang berkaitan dengan merokok, sama ada paket rokok, asbak, pemetik api dan cara lain. Adalah penting untuk membersihkan bau asap pada barangan dan pakaian isi rumah anda. Bukan itu sahaja, bersihkan diet anda dengan makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Seseorang yang berhenti merokok akan melihat faedah dengan serta-merta, sebaik sahaja selepas 20 minit - 12 jam. Tubuh anda mula sembuh sendiri, seperti penurunan kadar denyutan jantung dan tekanan darah. Tahap karbon monoksida juga turun kepada normal. Risiko serangan jantung diturunkan, bersama dengan masalah batuk dan pernafasan.

Dapatkan bantuan yang anda perlukan hari ini untuk kesihatan anda dan orang di sekeliling anda. Ia tidak terlambat untuk bermula.

Adakah anda sedang mencari sokongan tambahan semasa anda berhenti merokok?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk anda atau orang yang anda sayangi pada setiap peringkat. Profesional Penjagaan terlatih kami dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Perkhidmatan Kesihatan Alberta (2019). Asap dan Wap Terpakai dan Tangan Ketiga [Artikel]. Dicapai pada 7 Jun 2022, dari https://myhealth.alberta.ca/Alberta/Pages/Second-Hand-and-Third-Hand-Smoke-and-Vapour.aspx .

Persatuan Perubatan Reproduktif Amerika (2014). Merokok dan Kemandulan [Artikel]. Dicapai pada 8 Jun 2022, daripada https://www.reproductivefacts.org/globalassets/rf/news-and-publications/bookletsfact-sheets/english-fact-sheets-and-info-booklets/smoking_and_infertility_factsheet.pdf .

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) (2014). Merokok dan Kesihatan Keseluruhan [Artikel]. Dicapai pada 8 Jun 2022, daripada https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/50th-anniversary/pdfs/fs_smoking_overall_health_508.pdf .

Dresden, D. (2019). Bagaimanakah merokok menjejaskan badan? [Artikel]. Dicapai pada 8 Jun 2022, daripada https://www.medicalnewstoday.com/articles/324644 .

FDA (2020). Pastikan Udara Anda Jelas: Bagaimana Tembakau Boleh Memudaratkan Paru-paru Anda [Artikel]. Dicapai pada 7 Jun 2022, daripada https://www.fda.gov/tobacco-products/health-effects-tobacco-use/keep-your-air-clear-how-tobacco-can-harm-your-lungs .

John Hopkins Medicine (2022). Merokok dan Penyakit Pernafasan [Artikel]. Dicapai pada 7 Jun 2022, daripada https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/smoking-and-respiratory-diseases .

Lazarus, R. (2021). Adakah merokok menjejaskan mata? [Laman Web]. Dicapai pada 8 Jun 2022, daripada https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-health/does-smoking-affect-the-eyes/ .

Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Dadah (NIDA) (2021). Adakah terdapat perbezaan jantina dalam merokok tembakau? [Artikel]. Dicapai pada 8 Jun 2022, daripada https://nida.nih.gov/publications/research-reports/tobacco-nicotine-e-cigarettes/are-there-gender-differences-in-tobacco-smoking .

Pratt, Elizabeth (2019). Merokok 'sosial' hampir sama banyak kerosakan pada paru-paru anda sebagai merokok 'berat' [artikel]. Dicapai pada 7 Jun 2022, daripada https://www.healthline.com/health-berita/merokok-5-rokok-a-day-isn't-much-better-than-smoking-2-packs .

Keluar (2022). Asap boleh menyebabkan strok [Artikel]. Dicapai pada 7 Jun 2022, daripada https://www.quit.org.au/articles/smokesleadtostrokes/ .

Robinson, J. (2021). 13 Petua Berhenti Merokok Terbaik yang Pernah [Laman Web]. Dicapai pada 9 Jun 2022, daripada https://www.webmd.com/smoking-cessation/ss/slideshow-13-best-quit-smoking-tips-ever .

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) (2022). Tembakau [Laman Web]. Dicapai pada 7 Jun 2022, daripada https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

Kategori
Keadaan Akut
Tags
Mengenai Penulis
Katherine Khaw
Katherine adalah pembaca yang gemar, mencari kegembiraan dalam dewan kata-kata. Selain imaginasi mengembara di dunia bukan di sini, dia menikmati kelaparan dan berkebun. Di dalam hatinya, dia bercita-cita untuk menjadi seorang penulis, dan menjadi lebih daripada sekadar habuk.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang