Artritis 101: Punca, Gejala, Jenis dan Rawatan

Artritis, penyakit sendi yang paling biasa di dunia, adalah antara lima punca kecacatan di Malaysia. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai arthritis, tanda-tanda dan gejala, dan bagaimana untuk menguruskannya.

oleh pasukan Homage

Apa itu Arthritis?

Arthritis sebenarnya merujuk kepada koleksi keadaan yang berbeza yang menjejaskan sendi - terdapat sekurang-kurangnya 100 bentuk arthritis yang berbeza. Gejala-gejala pelbagai jenis arthritis bertindih, tetapi terdapat juga banyak variasi dalam jenis, gejala dan rawatan, yang bermaksud bahawa penting untuk mempunyai sendi yang menyakitkan yang diperiksa oleh doktor yang berkelayakan untuk memastikan diagnosis dan pelan rawatan yang betul.

Terdapat keadaan lain yang boleh mencetuskan gejala jenis artritis, termasuk keadaan autoimun seperti lupus, keadaan keradangan seperti Penyakit Crohn, dan keadaan kesakitan kronik seperti fibromyalgia atau polymyalgia rheumatica.

Mendiagnosis Arthritis

Apabila seseorang menghadiri temujanji doktor dengan sakit sendi, doktor akan menggunakan gabungan kaedah untuk tiba di diagnosis yang pasti. Ini biasanya bermula dengan pemeriksaan bentuk dan fungsi sendi dan perbincangan mengenai gejala, sejarah perubatan dan keluarga. 

Sesetengah bentuk artritis boleh disahkan atau diketepikan oleh ujian darah. Keputusan beberapa ujian darah boleh mengambil masa beberapa hari untuk kembali. Doktor juga boleh mengatur beberapa bentuk pengimejan perubatan seperti imbasan X-ray, CT, atau MRI untuk membantu menggambarkan sendi dan membuat pelan diagnosis dan rawatan yang betul.

Apa yang menyebabkan artritis?

Kemerosotan tulang rawan kita, tisu penghubung yang fleksibel di sendi kita, adalah punca biasa artritis. Ini mungkin disebabkan oleh haus dan lusuh umum, jangkitan sendi atau kecederaan sebelumnya. Untuk beberapa bentuk artritis, sejarah keluarga keadaan ini boleh menyumbang kepada risiko anda untuk membangunkannya juga. Bentuk artritis yang biasa, artritis reumatoid, adalah gangguan autoimun dan berlaku apabila sistem imun badan kita menyerang tisu badan sendiri. Walaupun punca sebenar tidak diketahui, genetik boleh mempengaruhi peluang kita untuk mengalami gangguan ini.

Siapa yang berisiko artritis?

Sesetengah orang lebih berisiko mengalami arthritis daripada yang lain - sejarah keluarga apa-apa bentuk arthritis seolah-olah membuat orang lebih berisiko jenis arthritis itu. Wanita berisiko lebih tinggi daripada lelaki dan kelihatan mengalami gejala yang lebih teruk. Orang dari mana-mana umur boleh mengalami arthritis, dan gejala sering bermula pada sendi yang telah rosak pada masa lalu.

Bentuk artritis autoimun lebih biasa pada orang yang sudah mempunyai keadaan autoimun, bahkan yang kelihatan tidak berkaitan seperti Penyakit Radang Usus atau Tiroiditis Hashimoto.

Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Homage dapat membantu keperluan penjagaan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Jenis arthritis

Terdapat lebih daripada 100 jenis arthritis yang berbeza, dan yang paling biasa termasuk:

Artritis Reumatoid (RA)

Rheumatoid Arthritis adalah gangguan autoimun yang menyebabkan masalah dengan sendi dan pergerakan. RA sering dikaitkan dengan penyakit autoimun lain, dan sekurang-kurangnya 25% orang dengan satu penyakit autoimun mengalami keadaan yang lebih berkaitan. RA boleh menyebabkan sendi bengkak dan tersalah bentuk, dan kerosakan jangka panjang. Rawatan untuk RA termasuk imunosupresan dan ubat biologik untuk mengurangkan penyakit serta rawatan untuk gejala.

Osteoartritis

Osteoartritis adalah keadaan degeneratif yang menjadi lebih teruk dari masa ke masa, dan berlaku apabila lapisan semulajadi tulang rawan kusyen sendi kita haus, menyebabkan kesakitan dan kesukaran dengan pergerakan antara tulang. Tulang yang rosak menjadi dipakai dan tisu boleh rosak, atau boleh tumbuh lapisan tulang yang menyebabkan masalah selanjutnya. Osteoartritis sering paling ketara pada sendi yang telah rosak pada masa lalu. Berat badan berlebihan juga boleh membuat osteoartritis terutamanya buruk. Selalunya, pengurusan gejala yang berhati-hati atau pembedahan pada peringkat kemudian diperlukan. 

Gout

Gout adalah satu bentuk artritis tertentu yang disebabkan oleh pembentukan kristal asid urik pada sendi. Ia cenderung mengikuti corak suar-up akut dan sering boleh diuruskan dengan baik dengan diet dan gaya hidup yang sihat.

Kristal asid urik yang menyebabkan gout terbentuk apabila badan merosakkan makanan yang mengandungi purin. Mengelakkan makanan yang tinggi dalam purin boleh membantu mengelakkan atau mengurangkan kesan gout. Makanan yang tinggi dalam purin termasuk daging, makanan laut, minuman beralkohol dan minuman yang mengandungi gula yang sangat diproses.

Artritis Psoriatik

Artritis psoriatik adalah sejenis artritis autoimun yang serupa dengan RA, tetapi berlaku pada orang yang mempunyai psoriasiskeadaan kulit autoimun. Ia adalah luar biasa tetapi mungkin bagi seseorang untuk membangunkan artritis psoriatik tanpa pernah mempunyai keadaan kulit. Seperti RA, artritis psoriatik biasanya dirawat dengan ubat biologi dan imunosupresan.

Artritis Reaktif

Artritis reaktif adalah keadaan akut di mana tindak balas badan terhadap jangkitan semasa atau baru-baru ini menyebabkan sistem imun menyerang tisu yang sihat, terutamanya di sendi. Artritis reaktif paling berkait rapat dengan jangkitan seksual seperti klamidia, atau dengan beberapa bentuk keracunan makanan.

Adalah penting untuk melihat doktor merawat punca asas untuk membersihkan jangkitan dan menguruskan gejala arthritis kerana komplikasi mungkin berlaku. Sesetengah orang dengan arthritis reaktif selepas jangkitan mungkin mengalami masalah dengan mata dan penglihatan mereka jika tidak dirawat. Artritis reaktif kadang-kadang boleh bertahan sehingga setahun selepas jangkitan yang mencetuskan ia telah hilang.

Artritis Septik

Artritis septik adalah jangkitan pada sendi. Ia biasanya hanya memberi kesan kepada satu sendi, tetapi juga boleh berlaku dalam dua atau lebih pada masa yang sama. Ia adalah keadaan akut, yang bermaksud bahawa ia berkembang dan boleh menjadi serius dengan cepat, tetapi boleh diselesaikan dengan baik dengan rawatan yang betul. Artritis septik cenderung berlaku apabila terdapat kecederaan sebelum sendi, atau selepas pembedahan pada atau di sekitar sendi. Orang yang mempunyai bentuk artritis lain lebih berisiko mendapat artritis septik.

Artritis septik biasanya memerlukan rawatan di hospital, termasuk antibiotik intravena dan ujian darah untuk memantau penanda jangkitan. Seorang doktor mungkin perlu mengalirkan cecair dari sendi menggunakan jarum halus. Artritis septik boleh mencetuskan sepsis serius yang menjejaskan seluruh badan, jadi penting untuk mendapatkan bantuan perubatan segera.

Artritis Idiopati Juvana (JIA)

JIA adalah satu bentuk arthritis yang memberi kesan kepada kanak-kanak dan orang muda.  Terdapat beberapa jenis JIA yang berbeza, yang mempengaruhi kumpulan sendi yang berbeza. Kanak-kanak dengan JIA mempunyai sendi yang menyakitkan, bengkak, dan kaku. Mereka mungkin berasa tidak sihat, dengan keletihan yang tidak dapat dijelaskan atau demam gred rendah berulang.

Seperti bentuk artritis yang lain, pelbagai jenis JIA mempunyai sebab dan rawatan yang berbeza. JIA sentiasa memerlukan diagnosis dan rawatan oleh profesional penjagaan kesihatan berlesen, tetapi secara umum, mempunyai kadar pemulihan yang tinggi.

Penjagaan Kualiti untuk Pelbagai Jenis Arthritis

Homage menyediakan sokongan penjagaan untuk jenis artritis anda. Ketahui tentang artritis dan bagaimana anda boleh menguruskan keadaan di rumah dengan kami.

Dari pengurusan kesakitan dan ubat-ubatan hingga perubahan fisioterapi dan gaya hidup, Homage boleh menyokong anda dalam perjalanan anda dengan artritis dalam keselesaan rumah anda.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Rawatan untuk Arthritis

Sebarang bentuk arthritis perlu diuruskan di bawah jagaan doktor berlesen. Oleh kerana rawatan untuk pelbagai bentuk arthritis sangat berbeza-beza, tidak ada penyelesaian 'satu saiz yang sesuai untuk semua', dan setiap individu harus mempunyai pelan rawatan peribadi dan khusus.

Mengekalkan berat badan yang sihat melalui diet dan senaman yang baik boleh membantu menguruskan gejala arthritis - berat badan berlebihan meletakkan tekanan tambahan pada tulang belakang, pinggul, dan lutut khususnya. Jika sendi ini sudah menyakitkan, berat badan tambahan boleh meningkatkan kesakitan dan kerosakan.

Rawatan untuk arthritis mengikuti dua laluan: merawat punca dan menguruskan gejala. Keadaan keradangan boleh dirawat dan gejala-gejala yang diuruskan oleh ubat-ubatan anti-radang, sedangkan keadaan autoimun mungkin memerlukan rawatan modulasi imun pakar serta melegakan kesakitan.

Ubat penahan sakit

Ubat penahan sakit boleh digunakan untuk menguruskan gejala artritis. Ini boleh menjadi ubat penahan sakit tanpa preskripsi atau ubat penahan sakit yang lebih kuat yang ditetapkan oleh doktor anda apabila perlu.

Anti-Radang

Ubat Anti-Radang Bukan Steroid – 'NSAID' seperti ibuprofen dan naproxen boleh digunakan sebagai melegakan penyekat kesakitan yang mudah, tetapi juga bertindak untuk merawat punca kesakitan – keradangan atau bengkak. NSAID biasanya boleh didapati dalam bentuk pil atau kapsul, tetapi ada juga yang digunakan dalam bentuk krim atau salap untuk menggosok di kawasan yang terjejas.

Ubat Autoimun

Untuk jenis artritis yang berkaitan dengan keadaan autoimun, seperti RA atau artritis psoriatik, ubat-ubatan tertentu boleh digunakan untuk menguruskan keadaan asas. 

Pembedahan

Pada peringkat akhir OA atau RA, rawatan bukan invasif mungkin tidak dapat membetulkan kerosakan pada sendi. Pembedahan mungkin diperlukan untuk membaiki atau menggantikan sendi yang terjejas. Penggantian pinggul dan lutut adalah prosedur pembedahan biasa yang boleh mempunyai hasil yang mengubah hidup bagi orang yang mengalami kerosakan sendi yang teruk dalam arthritis.

Adakah anda atau seseorang yang anda kenali pulih daripada pembedahan pembedahan? Homage Care Pros boleh membantu dalam membuat peralihan pulang ke rumah selepas dibenarkan keluar dari hospital selancar mungkin dengan memberikan bantuan dalam aktiviti kehidupan seharian, pemulihan, kejururawatan, dan rawatan perubatan.

Komplikasi Arthritis

Suar-up yang teruk arthritis dan arthritis pada peringkat kemudian boleh memberi kesan yang serius terhadap keupayaan seseorang untuk menjaga diri mereka sendiri. Kesakitan kronik yang datang dengan artritis juga memberi kesan kepada kualiti hidup mereka.

Oleh kerana kebanyakan bentuk arthritis berkembang atau bertambah buruk dengan usia, arthritis mungkin timbul seiring dengan keadaan kesihatan lain yang biasanya dikaitkan dengan penuaan. Gabungan dua atau lebih keadaan boleh menjejaskan taraf hidup seseorang, dan kesihatan fizikal dan mental.

Orang yang mempunyai mobiliti yang berkurangan yang disebabkan oleh arthritis juga berisiko mengalami masalah kulit seperti bedsores, masalah pembekuan seperti trombosis vena dalam di kaki, atau keadaan lain yang berkaitan dengan kekurangan senaman. Mempunyai penjaga di sekeliling boleh membantu individu dengan arthritis kekal cergas dan aktif, dan mematuhi rancangan senaman yang ditetapkan oleh ahli fisioterapi atau profesional penjagaan kesihatan yang lain. Ahli fisioterapi juga boleh melawat anda di rumah apabila sukar untuk keluar dan masuk. 

Bolehkah artritis disembuhkan?

Artritis adalah keadaan kronik tanpa penawar muktamad. Dengan rawatan yang berhati-hati, beberapa bentuk arthritis boleh masuk ke dalam 'pengampunan' - ini bermakna bahawa seseorang masih mempunyai keadaan asas, tetapi boleh bebas gejala untuk tempoh masa.

Terdapat cara untuk menguruskan gejala arthritis dan melambatkan perkembangannya. Ramai orang mendapati bahawa gejala arthritis mereka cenderung berubah-ubah dari masa ke masa. Kadang-kadang mungkin untuk mengenal pasti pencetus untuk suar arthritis - contohnya, osteoartritis sering dilaporkan menjadi lebih teruk dalam cuaca sejuk atau lembap.

Hidup dengan Arthritis

Artritis boleh menjadi sangat melumpuhkan pada masa-masa, ingat bahawa anda tidak bersendirian. Ia adalah keadaan biasa dan orang membuat inovasi berterusan untuk membantu orang dengan artritis hidup secara bebas dan mudah.

Ahli terapi Pekerjaan boleh menilai anda di rumah dan menyediakan alat dan alat bantuan untuk memudahkan anda melakukan aktiviti biasa dengan artritis, seperti:

  • Kutleri dengan pemegang berbentuk khas untuk memudahkan tangan yang menyakitkan dan bengkak untuk mencengkamnya
  • Tempat duduk atau bingkai tandas untuk orang yang merasa sukar untuk bangkit dari tempat duduk yang rendah
  • Grab rel atau bannister tambahan di rumah
  • Balang atau pembuka botol
  • Bantuan ubat - seperti kotak pil yang mudah dibuka, atau alat sedut membantu memberikan leverage tambahan untuk menekan inhaler atau menyembur ubat

Penghidap artritis mungkin memerlukan bantuan tambahan dengan penjagaan diri, mobiliti, membeli-belah dan menyediakan makanan, atau mana-mana aktiviti harian biasa mereka. Mempunyai rangkaian sokongan termasuk keluarga, doktor, dan penjaga yang berdedikasi dapat membolehkan kualiti hidup yang berterusan.

Sokongan boleh datang dalam bentuk penjagaan yang teratur atau penjaga tidak rasmi seperti keluarga atau jiran. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak sokongan, terdapat beberapa organisasi seperti Yayasan Arthritis Malaysia yang memberikan nasihat, sokongan rakan sebaya, dan pautan ke rangkaian dan acara tempatan.

Bersedia Untuk Berkhidmat

Jika anda mempunyai artritis dan memerlukan sokongan penjagaan untuk aktiviti kehidupan seharian, Pro Penjagaan kami boleh membantu. Homage menawarkan perundingan komitmen sifar dengan Penasihat Penjagaannya untuk lebih memahami keperluan penjagaan anda dan menawarkan sedikit kejelasan mengenai perkhidmatan yang dapat disediakan oleh Homage.

Jimat sehingga 20% dengan pakej penjagaan kami untuk beberapa sesi juga. Berhubung dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut apabila anda mengisi borang di bawah.Rujukan
  1. Cojocaru, M., Cojocaru, I.M., & Silosi, I. (2010). Sindrom autoimun berganda. Maedica, 5(2), 132. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150011/
Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang