Rheumatoid Arthritis 101: Gejala, Punca, Peringkat, Diagnosis & Rawatan

Ketahui semua yang perlu anda ketahui mengenai artritis reumatoid, termasuk gejala, sebab, peringkat, diagnosis, dan pilihan rawatan yang ada.

oleh pasukan Homage

Apa itu Rheumatoid Arthritis?

Apabila kita mendengar perkataan arthritis, ramai di antara kita segera mengaitkannya dengan sendi yang sakit. Tetapi, adakah anda tahu bahawa terdapat lebih daripada 100 jenis arthritis? Jenis yang paling biasa ialah osteoartritis (OA), yang sering berlaku kerana haus dan lusuh, diikuti oleh artritis reumatoid (RA). Bentuk artritis lain termasuk gout dan artritis psoriatik. 

Artritis reumatoid adalah penyakit autoimun dan keradangan. Bahagian autoimun menunjukkan bahawa seseorang yang mengalami RA mempunyai sistem imun yang agak "rosak", di mana sel-sel imun tersilap menyerang sendi yang sihat. Serangan ini biasanya berlaku di banyak sendi pada masa yang sama dan menyebabkan keradangan atau bengkak, yang membawa kepada kekakuan sendi dan kesakitan.

Walaupun artritis reumatoid yang paling biasa memberi kesan kepada sendi di lutut, tangan dan pergelangan tangan kita, ia boleh menjejaskan mana-mana sendi di dalam badan. Ia juga bernilai menyebut bahawa RA juga boleh menjejaskan organ-organ lain, termasuk mata, paru-paru, dan jantung.

Osteoartritis vs Rheumatoid Arthritis

Osteoartritis atau artritis reumatoid adalah dua bentuk artritis yang paling biasa dan berkongsi banyak gejala yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan utama antara keduanya. Osteoartritis berlaku kerana haus dan lusuh tulang rawan di sekeliling sendi. Tidak seperti RA, ia bukan penyakit autoimun dan biasanya bermula hanya dalam satu sendi dan bukannya menjejaskan pelbagai tulang sekaligus.

Gejala Artritis Reumatoid

Tanda-tanda dan gejala artritis reumatoid berbeza-beza dari seorang ke seorang; tetapi secara amnya, gejala yang berkaitan dengan sendi termasuk:

 • Sakit, sakit, dan kekakuan dalam lebih dari satu sendi pada satu waktu
 • Bengkak dan kelembutan dalam lebih daripada satu sendi
 • Gejala simetris, yang bermaksud anda kemungkinan besar akan memerhatikan gejala di kedua-dua belah pihak (kedua-dua tangan, kedua-dua lutut, dll.)
 • Demam
 •  Kelemahan atau keletihan
 •  Penurunan berat badan

Di samping itu, apabila ia datang kepada gejala RA, ia berguna untuk mengingati perkara berikut:

Perkembangan Penyakit Biasanya Berbeza-beza

Artritis reumatoid biasanya berkembang secara beransur-ansur atau perlahan- lahan. Pada mulanya, anda akan merasa sakit dan sakit pada sendi kecil, terutamanya sendi yang menyambungkan jari dan tangan mereka, atau jari kaki dan kaki. Apabila penyakit ini berlanjutan, anda mungkin mendapati bahawa kesakitan dan kekakuan telah merebak ke sendi anda yang lebih besar, khususnya buku lali, lutut, siku, pergelangan tangan, dan bahu anda. Dalam sesetengah kes, orang juga mungkin mengalami RA dengan cepat.

Mungkin Ada Suar dan Pengampunan

Orang yang menghidap artritis reumatoid biasanya mempunyai tempoh alternatif suar dan pengampunan. Suar berlaku apabila tanda-tanda dan gejala menjadi lebih teruk; pengampunan berlaku apabila gejala pudar atau hilang.

Anda Mungkin Mengalami Gejala Bukan Bersama

Menurut laporan, kira-kira 40% orang yang mempunyai RA juga mengalami gejala bukan sendi yang menjejaskan organ yang berbeza. Contoh gejala bukan sendi ini termasuk:

 • Nodul reumatoid atau pertumbuhan yang biasa dijumpai di permukaan luar siku dan lengan.
 • Keadaan kardiopulmonari seperti pleurisy, di mana lapisan yang meliputi paru-paru menjadi radang.
 • Aterosklerosis di mana arteri menjadi lebih tebal kerana pembentukan plak atau kolesterol. Menurut laporan, aterosklerosis adalah penyebab utama kematian pada orang yang mengintai RA.
 • Keadaan mata seperti mata kering dan keratoconjunnctivitis, sejenis keradangan yang berlaku di konjunktiva, permukaan yang meliputi bola mata.

Punca Artritis Reumatoid

Setakat ini, punca sebenar RA masih belum ditentukan. Tetapi, apa yang jelas kepada saintis adalah bahawa artritis reumatoid berlaku kerana sistem imun seseorang menyerang sel-sel sihat badan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa sasaran serangan adalah sinovium atau tisu penghubung yang meliputi sendi. Serangan akan mencetuskan keradangan, yang akhirnya menebal sinovium. Dari masa ke masa, sinovium tebal akan menyebabkan kerosakan pada tulang rawan di dalam sendi. Ini menjadi kebimbangan kerana tulang rawan berfungsi sebagai "penyerap kejutan" tulang. Sekarang, kerosakan pada tulang rawan akan merebak ke tendon dan ligamen yang memegang sendi bersama-sama, dan kemudian ke tulang itu sendiri. Dalam jangka masa panjang, dan terutamanya tanpa pengurusan yang sesuai, juling tulang dan kecacatan boleh ditetapkan.

Tetapi, apa yang menetapkan serangan imun ini bergerak masih tidak jelas. Pakar mengatakan bahawa ia boleh menjadi satu atau gabungan faktor risiko berikut.

Faktor Risiko Artritis Reumatoid

Umur

Menurut Pusat Kawalan Penyakit (CDC),RA boleh berlaku pada bila-bila masa, tetapi risiko meningkat dengan usia. Dalam kebanyakan kes, gejala-gejala itu nyata apabila orang itu berusia enam puluhan.

Jantina

RA lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki.

Genetik & Keturunan

Kemungkinan mengembangkan artritis reumatoid meningkat pada orang yang lahir dengan gen tertentu yang disebut genotip HLA (manusia leukosit antigen) kelas II. Selain itu, gen ini tampaknya memburukkan gejalanya. Mereka yang mempunyai gen ini dan faktor risiko lain seperti obesiti dan merokok mempunyai risiko ra yang tertinggi.

Merokok

Laporan mengatakan bahawa merokok bukan sahaja meningkatkan risiko anda tetapi juga meningkatkan keterukan gejala anda.

Obesiti

Kajian menunjukkan bahawa orang yang berlebihan berat badan atau obes, terutamanya mereka yang berumur 55 tahun ke bawah, berisiko tinggi mengalami RA. Trend ini adalah bahawa semakin tinggi berat badan anda, semakin berisiko anda menjadi.

Kelahiran Hidup

Wanita yang belum melahirkan lebih berisiko daripada wanita yang sudah hamil dan melahirkan.

Faktor Persekitaran

Dan akhirnya, beberapa faktor di lingkungan juga meningkatkan risiko terkena artritis rematoid di kemudian hari. Sebagai contoh, kanak-kanak yang ibunya merokok adalah dua kali lebih mungkin untuk membangunkan RA daripada kanak-kanak dengan ibu-ibu yang tidak merokok. Pendedahan kepada bahan kimia seperti silika dan asbestos juga kelihatan meningkatkan risiko seseorang.

Jenis Rheumatoid Arthritis

Ada dua jenis artritis reumatoid.

Seropositif RA

Artritis reumatoid seropositive bermaksud bahawa orang itu didapati mempunyai faktor reumatoid (RF) dan peptida citrullinated anti-kitaran (anti-CCP), yang merupakan sejenis antibodi. Ini bermakna bahawa jika anda mempunyai RA seropositif, badan anda terus menyerang sel-sel yang sihat. Menurut pakar,sekitar 60 hingga 80% orang dengan RA adalah positif RF, menjadikannya jenis RA yang lebih biasa.

Seronegative RA

Artritis reumatoid seronegative berlaku apabila doktor tidak melihat RF dan anti-CCP. Sekiranya ini berlaku, orang itu kemungkinan besar perlu menjalani ujian makmal lain untuk mengesahkan diagnosis. Seronegative RA cenderung kurang teruk daripada RA seropositif.

Penjagaan Kualiti untuk Rheumatoid Arthritis

Homage menyediakan sokongan penjagaan untuk kedua-dua jenis Rheumatoid Arthritis. Ketahui tentang artritis dan bagaimana anda boleh menguruskan keadaan di rumah dengan kami.

Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Homage boleh membantu dengan keperluan penjagaan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Komplikasi Artritis Reumatoid

Kami telah menyentuh secara ringkas beberapa komplikasi RA apabila kami membincangkan gejala bukan sendi. Dalam bahagian ini, kami akan menerangkan komplikasi secara terperinci.

 • Sindrom Sjögren - Ini merujuk kepada keradangan yang berkaitan dengan RA di kelenjar mulut dan mata yang menyebabkan kekeringan.
 • Scleritis – Keradangan sclera (putih mata). Ini boleh membahayakan mata, oleh itu rawatan segera diperlukan.
 • Isu paru-paru – Disebabkan oleh artritis reumatoid, nodul boleh berkembang dalam paru-paru. Selain itu, gejala pernafasan seperti batuk, sesak nafas, dan sakit dada boleh berlaku kerana pleurisy.
 • Pericarditis – RA juga boleh mencetuskan keradangan dalam pericardium atau tisu yang meliputi jantung. Pericarditis sering menyebabkan sakit dada yang berubah dalam intensiti bergantung kepada kedudukan seseorang.
 • Anemia - Laporan mengatakan bahawa artritis reumatoid boleh mengurangkan sel darah merah seseorang, mengakibatkan anemia.
 • Sindrom Felty - Ia berlaku apabila orang yang mempunyai RA mengalami limpa yang diperbesarkan dan mengurangkan sel darah putih. Ini boleh membuat mereka terdedah kepada jangkitan.
 • Osteoporosis - Menurut pakar, RA sendiri, bersama-sama dengan beberapa ubat yang digunakan dalam merawat RA, boleh melemahkan tulang dan mencetuskan osteoporosis.

Rheumatoid Arthritis Diagnosis

Untuk mendiagnosis artritis reumatoid, doktor perlu menjalankan temuduga kesihatan bersama-sama dengan pemeriksaan fizikal. Selepas itu, dia akan memesan x-ray dan beberapa ujian makmal.

Temuduga Kesihatan dan Penilaian Fizikal

Semasa penilaian temu duga, doktor akan bertanya soalan-soalan berikut:

 • Pernahkah anda mengalami kekakuan sendi pada waktu pagi yang berlangsung selama lebih dari satu jam?
 • Adakah anda mempunyai bengkak dalam tiga atau lebih sendi?
 • Adakah anda mempunyai bengkak di pergelangan tangan, tangan, atau sendi jari anda?
 • Adakah gejala anda simetris, yang bermaksud anda mengalaminya di kedua-dua belah badan anda?
 • Berapa lama anda telah mengalami gejala anda?

Dalam kebanyakan kes, orang itu mesti mengalami gejala selama sekurang-kurangnya 6 minggu untuk doktor memberikan diagnosis RA.

Semasa menjalankan temuduga, doktor juga akan memeriksa sendi anda untuk kelembutan, kekakuan, dan bengkak yang kelihatan. Dia juga akan mencari gejala bukan sendi lain seperti nodul reumatoid.

Ujian Darah

Untuk mendiagnosis RA, doktor juga akan mengambil sampel darah anda untuk memeriksa kehadiran RF dan antibodi anti-CCP untuk menentukan jenis RA, jika ada.

Selain itu, orang yang mengidap artritis rematoid sering kali telah meningkatkan tingkat pemendapan erythrocyte dan protein C-reaktif.

Ujian Pengimejan

Akhirnya, doktor boleh memerintahkan x-ray untuk mencari bengkak dan keterukannya. Ujian pengimejan lain seperti MRI dan imbasan ultrabunyi juga akan membantu dalam menentukan penyakit dan perkembangannya. 

Peringkat Rheumatoid Arthritis

Berdasarkan temu bual kesihatan anda, penilaian fizikal, dan keputusan ujian makmal dan pengimejan, doktor akan dapat mengenal pasti tahap RA anda. Secara amnya, terdapat dua cara untuk mengklasifikasikan peringkat RA: satu berdasarkan keterukan keadaan, dan yang lain bergantung kepada bagaimana keadaan itu mempengaruhi hidup anda.

Peringkat 1 RA atau RA Awal bermakna tidak ada tanda-tanda kerosakan tulang, tetapi boleh ada penipisan tulang. Apabila seseorang mencapai Tahap 5 atau Terminal Progression, ini bermakna bahawa tulang telah mengalami kerosakan yang ketara dan kebimbangan lain seperti atrofi otot, kecacatan tulang, dan keabnormalan tisu lembut mungkin sudah ada.

Bagi status fungsian orang itu, Kelas 1 menunjukkan bahawa anda masih boleh melakukan aktiviti kehidupan seharian (ADL) anda sepenuhnya dan bebas. Apabila kelas naik, batasan dalam melaksanakan ADLs juga meningkat. Sebaik sahaja seseorang berada di bawah Kelas 4, ia menunjukkan bahawa dia mempunyai keupayaan terhad untuk melakukan penjagaan diri, kerja, dan aktiviti lain.

Matlamat rawatan adalah untuk mencegah perkembangan penyakit, dengan itu mengurangkan kerosakan dan gejala sendi, dan mengekalkan kualiti hidup seseorang. 

Rawatan Rheumatoid Arthritis

Pada ketika ini, anda mesti tertanya-tanya: adakah ubat untuk artritis reumatoid? Jawapan ringkasnya ialah tidak; setakat ini, RA bukan penyakit yang boleh diubembuhkan. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai cara untuk menguruskan keadaan dengan berkesan.

Terutamanya, pusat rawatan artritis reumatoid pada 3 perkara, iaitu:

 • Untuk mengelakkan kerosakan sendi
 • Menguruskan tanda-tanda dan gejala-gejala; Dan
 • Untuk mengekalkan kualiti hidup anda

Laporan menunjukkan bahawa kerosakan sendi biasanya berlaku dalam tempoh 2 tahun mengenal pasti RA. Itulah sebabnya pergi ke doktor sebaik sahaja anda mengalami mana-mana gejala adalah penting kerana ia memberi anda masa yang cukup untuk mencegah kerosakan.

Ubat

Salah satu cara yang paling biasa untuk menguruskan arthritis adalah melalui ubat-ubatan. Selepas doktor anda memastikan bahawa anda mempunyai artritis reumatoid, dia mungkin memesan satu atau gabungan ubat-ubatan berikut:

 • NSAID – Untuk membantu menguruskan kesakitan, doktor boleh memberi anda ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Contoh NSAID ialah ibuprofen dan naproxen.
 • Steroid – Kadang-kadang, orang-orang dengan artritis reumatoid juga memerlukan steroid, seperti prednisone. Ubat ini bukan sahaja mengurangkan keradangan, tetapi juga melambatkan kerosakan sendi. Ia tidak digalakkan untuk seseorang untuk mengambil steroid dalam jangka masa panjang, itulah sebabnya apabila doktor memerintahkan ia, matlamat biasa adalah untuk menguruskan gejala akut dan akhirnya menurunkan dos.
 • DMARDs - Ubat anti-reumatik (DMARDs) yang mengubah suai penyakit berfungsi dengan melambatkan perkembangan penyakit dan mencegah kerosakan tisu dan sendi. Contoh ubat-ubatan ini termasuk methotrexate dan hydroxychloroquine. Terdapat juga jenis DMARD yang lebih baru yang dikenali sebagai ejen biologi yang menguruskan RA dengan menyasarkan bahagian sistem imun yang mencetuskan serangan pada sendi dan tisu. Contohnya termasuk infliximab dan golimumab; ubat-ubatan ini juga dikenali sebagai ubat anti-TNF atau Tumor Necrosis Factor (TNF) Blockers.

Ambil perhatian bahawa kebanyakan DMARDs tidak berfungsi dengan serta-merta. Anda mungkin perlu menunggu beberapa minggu atau bulan untuk mereka berkuat kuasa. Sebagai contoh, orang yang mengambil methotrexate mungkin memerlukan 4 hingga 6 minggu sebelum mereka menunjukkan tanda-tanda peningkatan; mereka yang mengambil hydroxychloroquine mungkin memerlukan 2 hingga 3 bulan. Ejen biologi cenderung berfungsi dengan lebih cepat; dengan beberapa berkuat kuasa selepas hanya 2 minggu dan lain-lain bekerja dalam tempoh 4 hingga 6 minggu.

Apabila ia datang kepada ubat-ubatan, pastikan anda mengikuti arahan doktor anda kerana kebanyakan ubat-ubatan ini datang dengan langkah berjaga-jaga. Untuk satu, DMARDs (termasuk ejen biologi) biasanya mengurangkan keupayaan sistem imun untuk melawan jangkitan. Oleh itu, doktor tidak boleh memerintahkannya untuk orang yang mempunyai jangkitan serius yang sedia ada.

Pembedahan

Dalam kes-kes di mana ubat-ubatan tidak dapat mengawal atau mencegah kerosakan tulang, doktor boleh menggunakan pembedahan. Jika pernah, anda boleh dibentangkan dengan pilihan berikut: 

 • Synovectomy, prosedur yang menghilangkan sinovium radang (lapisan sendi).
 • Gabungan bersama, yang menggabungkan dua sendi untuk penjajaran yang lebih baik dan melegakan kesakitan.
 • Pembaikan tendon, dalam kes-kes di mana keradangan sendi telah merosakkan tendon.
 • Jumlah penggantian sendi, di mana doktor mengeluarkan bahagian sendi yang rosak dan menggantikannya dengan prostesis.

Melibatkan Profesional Penjagaan Yang Betul Untuk Anda

Kami memahami bahawa individu yang berbeza mungkin memerlukan pelbagai bentuk sokongan penjagaan. Profesional Penjagaan kami berpengalaman dengan menjaga individu yang menghidap artritis dan menjalani latihan untuk lebih memahami, menyokong dan menjaga anda dan orang yang anda sayangi.

Dari pengurusan kesakitan dan ubat-ubatan hingga perubahan fisioterapi dan gaya hidup, Homage boleh menyokong anda dalam perjalanan anda dengan artritis dalam keselesaan rumah anda.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Hidup dengan Artritis Reumatoid

Selain ubat-ubatan dan pembedahan, doktor pasti akan menunjukkan beberapa peringatan penting apabila ia datang kepada gaya hidup anda, diet, dan mungkin, walaupun terapi.

Perubahan Gaya Hidup

Senaman Yang Kerap

Jika anda mempunyai artritis reumatoid, jangan tinggalkan aktiviti fizikal kerana takut ia akan mencetuskan kesakitan. Menurut pakar, kekal aktif secara fizikal menguatkan otot di sekitar sendi anda, yang membantu mencegah atau mengurangkan kerosakan. Bersenam juga melepaskan endorfin, yang merupakan pembunuh kesakitan semulajadi badan.

Selain itu, bersenam mengekalkan kualiti hidup anda dengan mencegah pelbagai penyakit kronik termasuk obesiti, keadaan kardiovaskular, dan diabetes. CDC mengesyorkan sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti fizikal sederhana setiap hari. Jika yang seolah-olah menakutkan, satu tip cepat adalah untuk memecahkan ini 30 minit ke dalam tempoh 3 latihan 10 minit.

Perkara yang paling penting di sini adalah untuk bekerja rapat dengan doktor anda dan mengetahui senaman apa yang sesuai untuk keadaan anda.

Berhenti Merokok

Sekiranya anda sedang merokok, lebih baik mempertimbangkan untuk berhenti dari tabiat itu. Merokok bukan sahaja memburukkan gejala RA, tetapi juga mencetuskan pelbagai keadaan kesihatan yang mungkin menyukarkan anda untuk menguruskan keadaan anda.

Pengurangan Kesakitan

Apabila gejala artritis reumatoid menyala, terdapat beberapa ubat yang boleh anda lakukan yang tidak semestinya melibatkan ubat-ubatan.

Salah satu contohnya ialah aplikasi haba dan sejuk. Memohon memampatkan haba membantu otot berehat dan mengurangkan ketegangan; Sebaliknya, aplikasi sejuk membantu menghilangkan kesakitan dan mengurangkan bengkak.

Teknik relaksasi juga boleh membantu menguruskan gejala RA. Contoh teknik relaksasi adalah latihan pernafasan yang mendalam dan imejan berpandu, di mana anda menumpukan imaginasi anda pada gambar yang aman atau menenangkan.

Diet Artritis Reumatoid

Salah satu aspek yang paling penting dalam menguruskan artritis reumatoid adalah melalui diet dan terapi pemakanan.

Pertama, melalui diet (dan senaman), anda akan dapat mengekalkan berat badan yang sihat. Ini adalah penting melihat bahawa berat badan berlebihan boleh memberi tekanan kepada sendi anda dan memburukkan lagi gejala RA anda. Kedua, memilih makanan anda dengan berhati-hati berdasarkan keupayaan mereka untuk mencegah atau mempromosikan aktiviti RA berpotensi mengurangkan gejala artritis reumatoid.

Diet Sihat untuk Rheumatoid Arthritis

Orang yang mempunyai RA digalakkan untuk mempunyai diet seimbang yang mengekalkan berat badan yang sihat. Diet yang sihat ini secara amnya bermaksud bahawa anda perlu:

 • Makan pelbagai makanan; jangan fokus pada hanya beberapa jenis makanan, walaupun mereka sihat.
 • Bersenam semasa anda mengambil diet yang seimbang.
 •  Memiliki banyak biji - bijian, buah - buahan, dan sayuran.
 • Pilih makanan yang rendah lemak, kolesterol dan lemak tepu.
 • Ambil gula secara sederhana.
 • Ambil alkohol secara sederhana.

Ambil perhatian bahawa struktur umum diet yang sihat dan seimbang ini mungkin sesuai untuk kebanyakan, tetapi tidak semua. Diet yang ideal untuk anda mungkin kelihatan sedikit berbeza bergantung kepada keadaan kesihatan individu anda. Tindakan terbaik adalah untuk bercakap dengan doktor anda tentang keperluan pemakanan unik anda.

Faktor Pemakanan yang Mencegah Aktiviti RA

Menurut kajian,beberapa faktor boleh menghalang aktiviti artritis reumatoid. Dalam erti kata lain, faktor-faktor ini berpotensi mengurangkan gejala RA:

 • Corak pemakanan yang sihat, seperti yang diterangkan di atas, atau yang diperintahkan oleh doktor anda
 • Cendawan
 • Sitruses, seperti jus oren yang baru dihimpit
 • Tenusu
 • Probiotik seperti Bacillus coagulans
 • Minyak ikan, bersendirian atau bersama-sama dengan asid alpha-linoleic dan vitamin D
 • Diet Mediterranean
 • Diet rendah natrium
 • Rempah yang kaya dengan polifenol
 • Beri dan bayam

Faktor Pemakanan yang Menggalakkan Aktiviti RA

Laporan yang sama juga mengenal pasti bahawa faktor pemakanan berikut boleh mencetuskan atau memburukkan lagi gejala RA anda:

 • Makanan dan minuman manis yang kaya dengan fruktosa; contohnya termasuk soda manis, minuman buah-buahan, jus epal, dan sirap jagung fruktosa
 • Benih tumbuhan yang mengandungi paru-paru
 • Diet tinggi lemak
 • Obesiti

Terapi Fizikal dan Pekerjaan

Tidak semua orang yang mempunyai artritis reumatoid memerlukan terapi fizikal atau Pekerjaan, tetapi bagi sesetengah orang, ia adalah bahagian penting dalam pelan rawatan. Sekiranya doktor anda menghantar anda kepada ahli terapi fizikal atau Pekerjaan, sila ambil perhatian bahawa sesi anda akan memberi tumpuan kepada sekurang-kurangnya salah satu matlamat berikut:

 • Untuk merangka pelan senaman – Ahli terapi akan merumuskan rutin senaman yang sesuai untuk anda.
 • Untuk mengajar anda cara baru melakukan sesuatu - Ahli terapi Pekerjaan akan mengajar anda cara berita melakukan sesuatu untuk mencegah suar atau sekurang-kurangnya mengurangkan kesakitan. Sebagai contoh, semasa salah satu sesi anda, ahli terapi mungkin menunjukkan kepada anda cara mengambil objek menggunakan lengan bawah anda supaya anda tidak perlu menggunakan tangan anda sebanyak itu.
 • Untuk memberi anda cadangan mengenai peranti bantuan - Akhirnya, ahli terapi mungkin memberi anda cadangan mengenai penggunaan peranti bantuan yang akan mengurangkan beban kerja anda. Contohnya, terdapat alat dapur yang mempunyai cengkaman khas untuk memudahkan orang yang mempunyai RA menggunakannya. Begitu juga, serpihan jari boleh mengurangkan risiko mengalami kecacatan.

Jika anda sedang mencari ahli terapi Pekerjaan, anda boleh mempertimbangkan Perkhidmatan Terapi Pekerjaan Homage. Ahli terapi Pekerjaan kami diperakui di bawah Majlis Profesion Kesihatan Bersekutu (AHPC) Kementerian Kesihatan dan boleh memberi anda lawatan ke rumah. Kami juga mempunyai ahli fisioterapi yang disahkan yang boleh merawat masalah artritis anda di rumah.  

Bimbang Tentang Rheumatoid Arthritis?

Jika anda melihat mana-mana tanda-tanda dan gejala RA, tindakan terbaik adalah dengan berjumpa dengan doktor di klinik atau hospital terdekat. 

Intinya adalah bahawa anda harus mengelakkan melambatkan kesihatan anda. Ingat bahawa lebih cepat anda mendapat diagnosis, lebih awal anda boleh memulakan strategi rawatan, yang dengan ketara meningkatkan hasil jangka panjang.

Bersedia Untuk Berkhidmat

Mencari sokongan penjagaan arthritis atau penjagaan jangka panjang?  Mencari penjaga yang betul untuk diri sendiri atau orang yang anda sayangi adalah proses yang penting dan sangat peribadi. Untuk membantu anda dengan proses penjagaan, Homage menawarkan perundingan komitmen sifar dengan Penasihat Penjagaannya untuk lebih memahami keperluan penjagaan anda dan menawarkan kejelasan mengenai perkhidmatan yang dapat disediakan oleh Homage.

Jimat sehingga 20% dengan pakej penjagaan kami untuk beberapa sesi juga. Berhubung dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut apabila anda mengisi borang di bawah.Rujukan
 1. Artritis reumatoid – StatPearls – rak buku NCBI. (2020, 4 Julai). Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan. Diperoleh January 2, 2021, daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/
 2. Artritis reumatoid – Gejala dan sebab. (2019, 1 Mac). Klinik Mayo. Diperoleh January 2, 2021, daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
 3. Artritis reumatoid (RA). (2020, 27 Julai). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh January 2, 2021, daripada https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
 4. Diagnosis dan ujian artritis reumatoid. (n.d.). Klinik Cleveland. Diperoleh January 2, 2021, daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4924-rheumatoid-arthritis/diagnosis-and-tests
 5. Gejala artritis reumatoid : Pusat arthritis Johns Hopkins. (2020, 5 Februari). Pusat Arthritis Johns Hopkins. Diperoleh January 2, 2021, daripada https://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-info/rheumatoid-arthritis/ra-symptoms/
 6. Artritis reumatoid: Mekanisme patologi dan terapi farmakologi moden. (n.d.). PubMed Central (PMC). Diperoleh January 2, 2021, daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920070/
 7. Apakah jenis RA yang anda ada? (n.d.). | Yayasan Arthritis Rawatan Gejala | Petua Pencegahan | Nasihat Melegakan Kesakitan. Diperoleh January 2, 2021, daripada https://www.arthritis.org/diseases/more-about/what-type-of-ra-do-you-have
 8. William C. Shiel Jr. (n.d.). Gejala artritis reumatoid (RA), rawatan, ujian diagnostik, diet, sebab. MedicineNet. Diperoleh January 2, 2021, daripada https://www.medicinenet.com/rheumatoid_arthritis/article.htm
 9. Peranan diet dalam artritis reumatoid. (n.d.). PubMed Central (PMC). Diperoleh January 3, 2021, daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142028/
 10. Peranan pemakanan dalam pengurusan Rheumatoid Arthritis. (2015, 11 Mei). Pusat Arthritis Johns Hopkins. Diperoleh January 3, 2021, daripada https://www.hopkinsarthritis.org/patient-corner/disease-management/rheumatoid-arthrtis-nutrition/
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang