Antibiotik 101

Antibiotik 101: Bagaimana Ia Berfungsi, Jenis, Faedah & Lagi

Ramai di antara kita telah ditetapkan antibiotik sepanjang hidup kita tetapi adakah kita tahu fungsi antibiotik? Dalam artikel ini, kita melihat bagaimana ia berfungsi, pelbagai jenis yang ada dan faedahnya.

oleh Hannef Esquander

Apa itu Antibiotik?

Antibiotik merujuk kepada apa-apa bahan yang menghalang pertumbuhan dan replikasi bakteria atau membunuhnya secara terang-terangan. Antibiotik adalah sejenis antimikrob yang direka untuk menyasarkan jangkitan bakteria dalam (atau pada) badan. Ciri ini menjadikan antibiotik sedikit berbeza daripada jenis antimikrob utama lain yang digunakan secara meluas hari ini, seperti:

 • Antiseptik (pembasmian kuman kulit)- digunakan untuk mensterilkan permukaan tisu hidup apabila risiko jangkitan tinggi, seperti semasa pembedahan.
 • Pembasmi kuman- antimikrob tidak selektif yang membunuh pelbagai mikroorganisma termasuk bakteria. Mereka digunakan pada permukaan yang tidak hidup, contohnya di hospital serta di rumah di dapur dan bilik mandi.

Hakikatnya adalah bakteria bukan satu-satunya mikrob yang boleh membahayakan kita. Kulat dan virus juga boleh menjadi bahaya kepada manusia. Mereka disasarkan oleh antikulat dan antiviral. Antibiotik sebaliknya, hanya merujuk secara khusus kepada bahan yang mensasarkan bakteria. Antibiotik, antikulat, antivirus dan bahan kimia seperti antiseptik atau apa sahaja yang menghalang atau membunuh sel mikrob secara kolektif dikenali sebagai antimikrob.

Hampir semua antibiotik yang digunakan hari ini dihasilkan di makmal, tetapi ia sering berdasarkan sebatian yang terdapat dalam alam semula jadi oleh pakar sains. Sesetengah mikrob, sebagai contoh, menghasilkan bahan untuk membunuh bakteria berdekatan yang lain secara khusus untuk mendapatkan kelebihan apabila bersaing untuk makanan, air atau sumber terhad yang lain. Mikrob lain hanya menghasilkan antibiotik di makmal.

Pengeluaran Antibiotik

Pengeluaran antibiotik melibatkan proses penapaian industri. Mikroorganisma sumber ditanam dalam bekas besar (100,000 - 150,000 liter atau lebih) dipenuhi dengan medium pertumbuhan cecair. Mikroorganisma yang digunakan dalam penapaian sering diubahsuai secara genetik dari bentuk asalnya untuk menghasilkan jumlah maksimum antibiotik. 

Sepanjang proses, kepekatan oksigen, suhu, pH, dan tahap nutrien mesti disimpan pada tahap optimum sambil dipantau dan diselaraskan dengan teliti apabila perlu. Oleh kerana antibiotik adalah metabolit sekunder, saiz penduduk mesti dikawal dengan berhati-hati untuk memastikan hasil maksimum diperolehi sebelum sel-sel mati. Sebaik sahaja proses selesai, antibiotik mesti diekstrak dan disucikan kepada produk kristal. Ini lebih mudah dicapai jika antibiotik larut dalam pelarut organik atau yang lain, ia mesti terlebih dahulu dikeluarkan oleh pertukaran ion, penjerapan, atau hujan kimia.

Fungsi Antibiotik

Prinsip yang mengawal penggunaan antibiotik adalah untuk memastikan bahawa pesakit menerima yang betul. Bakteria sasaran harus sensitif terhadap antibiotik dan ia perlu menjadi kepekatan yang cukup tinggi untuk menjadi berkesan tanpa menyebabkan kesan sampingan untuk jangka masa yang mencukupi untuk memastikan bahawa jangkitan itu benar-benar dibasmi. 

Antibiotik berbeza-beza dalam pelbagai tindakan mereka. Ada yang sangat spesifik. Lain-lain, seperti tetracyclines, bertindak terhadap spektrum luas bakteria yang berbeza. Ini amat berguna dalam memerangi jangkitan bercampur dan dalam merawat jangkitan apabila masa tidak membenarkan ujian sensitiviti. Walaupun sesetengah antibiotik, seperti penisilin semisynthetic dan quinolones boleh diambil secara lisan, yang lain mesti diberikan oleh suntikan intramuskular atau intravena.

Jenis Antibiotik

Walaupun terdapat beratus-ratus jenis antibiotik yang berbeza, kebanyakannya boleh dikelaskan kepada enam kumpulan.

 1. Penisilin (iaitu: penisilin, flucloxacillin, amoxicillin, co-amoxiclav dan phenoxymethylpenicillin) – digunakan secara meluas untuk merawat pelbagai jangkitan seperti jangkitan kulit, jangkitan dada dan jangkitan saluran kencing
 2. Cephalosporins (iaitu: cephalexin) - digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan termasuk jangkitan yang lebih serius, seperti septikaemia dan meningitis
 3. Aminoglycosides (iaitu: gentamicin dan tobramycin) - digunakan khusus di hospital hanya untuk merawat penyakit yang sangat serius seperti septikaemia. Ini disebabkan oleh kesan sampingan yang serius seperti kehilangan pendengaran dan kerosakan buah pinggang. Mereka biasanya diberikan dengan suntikan tetapi juga boleh diberikan sebagai titisan untuk beberapa jangkitan telinga atau mata
 4. Tetracyclines (iaitu: tetracycline, doxycycline dan lymecycline) – biasanya digunakan untuk merawat jerawat dan keadaan kulit yang dipanggil rosacea tetapi juga berkesan untuk rawatan pelbagai jangkitan
 5. Macrolides (iaitu: azithromycin, erythromycin dan clarithromycin) - berkesan dalam rawatan jangkitan paru-paru dan dada serta alternatif bagi orang yang mempunyai alahan penisilin, atau untuk merawat jenis bakteria tahan zakar
 6. Fluoroquinolones (iaitu: ciprofloxacin dan levofloxacin) – adalah antibiotik spektrum luas yang pernah digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan, terutamanya jangkitan saluran pernafasan dan kencing. Tetapi antibiotik ini tidak lagi digunakan secara rutin kerana risiko kesan sampingan yang serius

Antibiotik lain termasuk chloramphenicol (digunakan untuk jangkitan mata dan telinga), trimethoprim (digunakan untuk jangkitan saluran kencing) dan asid fusidik (digunakan untuk jangkitan kulit dan mata), dan nitrofurantoin.

Mengapa Antibiotik Menyebabkan Kesan Sampingan

Tubuh manusia secara semula jadi dipenuhi dengan berjuta-juta bakteria. Kebanyakan mereka tidak berbahaya. Malah, ramai yang sebenarnya bermanfaat atau diperlukan untuk kesihatan dan proses umum, misalnya, bakteria perut yang membantu kita mencerna makanan dengan betul.

Walaupun antibiotik boleh membunuh bakteria dengan berkesan, mereka tidak boleh selalu membezakan antara bakteria baik dan bakteria buruk. Ini bermakna mereka boleh merosakkan bakteria yang sebenarnya kita perlukan. Badan kita tidak akan dapat beroperasi dengan betul sambil membenarkan bakteria asing mengambil alih sistem organ kita.

Kesan Sampingan Antibiotik yang biasa

Antara kesan sampingan antibiotik yang paling biasa termasuk:

Perut kecewa – Banyak antibiotik seperti penisilin, cephalosporins, macrolides, dan fluoroquinolone antibiotik boleh menyebabkan perut yang kecewa atau masalah gastrousus umum yang lain. Gejala termasuk loya, muntah, cirit-birit dan kekejangan perut

Photosensitivity - Antibiotik tertentu, seperti tetracycline, boleh membuat kita lebih sensitif terhadap cahaya. Ini boleh menjadikan kulit lebih mudah terdedah kepada selaran matahari dan mata mungkin menjadi lebih sensitif terhadap cahaya semulajadi.

Demam – Demam sebagai kesan sampingan adalah perkara biasa bagi banyak ubat, bukan hanya antibiotik. Demam juga boleh berlaku sebagai sebahagian daripada reaksi alahan. Mereka lebih biasa dengan sulfonamides, cephalexin, beta-lactams, dan minocycline, tetapi juga boleh berlaku dengan sebarang antibiotik.

Perubahan warna gigi - Antibiotik seperti doxycycline dan tetracycline boleh menyebabkan pewarnaan gigi kekal. Ini biasanya lebih biasa pada kanak-kanak yang berumur kurang daripada lapan tahun. Wanita yang mengambil antibiotik semasa hamil juga boleh mengotorkan gigi anak-anak mereka yang sedang berkembang. Adalah lebih baik bagi mereka untuk mengelakkan jenis antibiotik ini. 

Jangkitan kulat - Oleh kerana keupayaan mereka untuk membunuh banyak bakteria pelindung yang sihat di dalam badan kita, antibiotik boleh menyebabkan jangkitan kulat tertentu seperti thrush. Thrush sering muncul sebagai tompok-tompok putih dan menyakitkan di mulut dan di lidah. Antibiotik juga boleh menyebabkan jangkitan yis faraj dengan gejala seperti kegatalan, kesakitan, dan ketidakselesaan umum bersama-sama dengan pelepasan cecair. Dapatkan nasihat daripada doktor apabila mengalami simptom-simptom ini.

Interaksi dengan ubat-ubatan lain - Jenis antibiotik tertentu boleh menjejaskan keberkesanan ubat-ubatan lain yang anda ambil. Sebagai contoh, antibiotik rifampin boleh menjejaskan keberkesanan pil kawalan kelahiran.

Kesan Sampingan Antibiotik Yang Serius

Kesan-kesan sampingan antibiotik biasanya tidak begitu serius dan perlu reda sebaik sahaja anda menyelesaikan kursus. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, kesan-kesan sampingan menjadi lebih serius bergantung kepada tindak balas anda kepada mereka dan kesihatan peribadi anda.

Sama seperti ubat lain, terdapat kemungkinan risiko reaksi alahan dengan antibiotik. Reaksi alahan terhadap antibiotik boleh agak ringan, tetapi ada yang boleh menjadi sangat serius dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Tubuh kita akan bertindak balas dengan serta-merta selepas mengambil antibiotik yang kita alah kepada. Kebanyakan reaksi alahan nyata dalam bentuk gatal-gatal, masalah pernafasan serta bengkak di lidah dan tekak. Jika anda mempunyai reaksi alahan yang teruk terhadap antibiotik, dikenali sebagai 'anaphylaxis' hidup anda boleh berada dalam bahaya. Jika anda mengalami gejala-gejala ini, anda perlu mendapatkan nasihat perubatan dengan segera.

Satu lagi jenis reaksi alahan yang boleh berlaku dengan antibiotik ialah sindrom Stevens-Johnson. Penyakit serius ini akan menjejaskan membran lendir dan kulit anda. Ia adalah yang paling biasa dengan sulfamethoxazole dan antibiotik beta-lactam. Sindrom Stevens-Johnson bermula dengan gejala seperti selesema, termasuk sakit tekak dan demam dan boleh berkembang menjadi ruam yang menyakitkan yang cepat merebak dan menyebabkan lepuh. Ini mungkin diikuti oleh lapisan atas penlungkupan kulit anda.

Gejala lain sindrom Stevens-Johnson termasuk sakit kulit, gatal-gatal, batuk, bengkak di lidah atau muka serta sakit di tekak dan mulut. Berhenti mengambil antibiotik dengan segera dan dapatkan nasihat perubatan dengan segera jika anda mengalami mana-mana gejala ini

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, antibiotik boleh menyebabkan perubahan kepada darah kita. Sebagai contoh, sesetengah antibiotik boleh mengurangkan bilangan sel putih dalam darah (leukopenia). Ini akan membawa kepada sistem imun yang lemah dan peluang jangkitan yang lebih tinggi. Sesetengah antibiotik boleh menyebabkan tahap platelet yang rendah dalam darah anda (thrombocytopenia). Platelet diperlukan untuk badan anda membentuk bekuan jika anda memotong diri anda. Tidak mempunyai platelet yang mencukupi boleh melambatkan pembekuan darah anda dan menyebabkan masalah dengan lebam dan pendarahan.

Sesetengah ubat antibiotik, biasanya antibiotik fluoroquinolone seperti ciprofloxacin, juga boleh merengsakan atau mengembung tendon. Tendon adalah tisu tebal yang menghubungkan otot anda ke tulang anda. Kerengsaan berterusan berpotensi membawa kepada tendonitis atau tendon pecah. Ini lebih biasa pada orang yang:

 • Mengalami kegagalan buah pinggang yang sedia ada
 • Telah menjalani transplantasi paru- paru, jantung, atau ginjal
 • Mengalami masalah masa lalu dalam tendon mereka
 • Umur 60 tahun ke atas
 • Ambil steroid

Dalam kes yang paling jarang, antibiotik boleh menyebabkan tekanan darah rendah, degupan jantung yang tidak teratur, dan masalah kardiovaskular yang lain. Kesan sampingan ini telah dikaitkan dengan erythromycin dan beberapa jenis antibiotik fluoroquinolone.

Apa yang penting untuk dipertimbangkan semasa mengambil antibiotik?

Antibiotik perlu diambil seperti yang ditetapkan oleh doktor. Bahkan setelah gejala penyakitnya reda, tidak semua kuman mungkin telah dibunuh. Bakteria yang tinggal boleh menyebabkan penyakit ini bermula semula.

Jangan simpan, makan atau berikan kepada orang lain mana-mana tablet yang tinggal. Ubat sisa boleh dilupuskan dalam sampah biasa atau diturunkan di beberapa farmasi walaupun mereka tidak diwajibkan menerima ubat yang dibuka. Jangan sekali-kali membuang ubat dengan menuangkannya ke dalam longkang atau mengepamnya ke tandas kerana ia boleh menjadi buruk bagi alam sekitar dan menyumbang kepada rintangan bakteria.

Ubat-ubatan hanya boleh berfungsi dengan betul jika ia digunakan dengan betul. Adalah sangat penting untuk mengetahui perkara-perkara berikut apabila mengambil antibiotik:

Bolehkah tablet dihancurkan menjadi kepingan yang lebih kecil untuk menjadikannya lebih mudah ditelan? 

Melakukan ini boleh menghentikan beberapa ubat-ubatan daripada berfungsi dengan betul.

Makanan apa yang boleh anda ambil antibiotik? 

Antibiotik sebaiknya diambil dengan air. Mengambil mereka bersama-sama dengan alkohol, jus buah-buahan dan produk tenusu seperti susu, mentega, yogurt atau keju boleh menjejaskan proses penyerapan. Tunggu kira-kira tiga jam sebelum makan atau minum sebarang produk tenusu. Jus limau gedang dan makanan tambahan yang mengandungi mineral seperti kalsium juga boleh mengurangkan kesan antibiotik.

Bilakah anda perlu mengambil antibiotik? 

Sesetengah antibiotik sentiasa bertujuan untuk diambil pada masa yang sama pada hari, manakala yang lain bertujuan untuk diambil sebelum, dengan atau selepas makan. Sekiranya anda sepatutnya mengambil ubat tiga kali sehari, sebagai contoh, ia biasanya perlu diambil pada masa yang ditetapkan supaya kesannya tersebar sama rata sepanjang hari. Anda boleh ingat masa biasa 6 pagi, 2 petang dan 10 malam untuk antibiotik yang perlu diambil setiap lapan jam, misalnya.

Bolehkah anda mengambil antibiotik bersama-sama dengan ubat-ubatan lain? 

Adalah penting untuk memberitahu doktor anda jika anda mengambil ubat-ubatan lain juga kerana antibiotik dapat berinteraksi dengan ubat-ubatan lain, contohnya, pencair darah dan antacid. Sesetengah antibiotik boleh membuat pil kawalan kelahiran kurang berkesan.

Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai penggunaan antibiotik tertentu dalam sisipan pakej. Jika anda tidak pasti tentang apa yang penting untuk dipertimbangkan apabila mengambil antibiotik, anda boleh bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Rintangan Antibiotik

Terdapat hanya satu isu tertentu yang telah melanda terapi antibiotik sejak awal adalah rintangan yang bakteria boleh berkembang kepada ubat-ubatan. Walaupun antibiotik boleh membunuh hampir semua bakteria yang menyebabkan penyakit pada pesakit, beberapa bakteria yang secara genetik kurang terdedah kepada kesan ubat masih boleh bertahan. Bakteri ini akan mereproduksi atau memindahkan perlawanan mereka kepada spesies mereka melalui proses pertukaran gen. Dengan pesaing mereka yang lebih terdedah dibunuh dan dikurangkan dalam jumlah oleh antibiotik, strain tahan ini berkembang. Akibatnya, antibiotik yang biasanya digunakan untuk rawatan jangkitan bakteria pada manusia tidak lagi berkesan. Penggunaan antibiotik yang tidak jelas dan tidak aktif menggalakkan penyebaran rintangan bakteria sedemikian.

Penyelidik sentiasa berusaha untuk menemui antibiotik baru sebagai cara mengatasi rintangan antibiotik. Sesetengah sebatian yang berpotensi berkesan yang telah ditemui termasuk toksin bakteria tertentu dan peptida antimikrob. Strategi rawatan novel, seperti menggabungkan antibiotik sinergi untuk meningkatkan pembunuhan bakteria, juga sedang disiasat. Ia mungkin untuk memperkenalkan sebatian ke dalam populasi bakteria yang berkesan resensitize bakteria kepada ubat antibiotik yang sedia ada.

Kesan-kesan sampingan yang diketepikan, faedah antibiotik jauh melebihi risiko. Jika anda mempunyai gejala jangkitan dan fikir anda memerlukan antibiotik, anda perlu pergi dan bercakap dengan doktor anda atau hanya mendapatkan antibiotik dalam talian dari doktor yang terlatih dan disahkan secara profesional. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi Homage hari ini dan kami akan membantu menunjukkan anda ke arah yang betul.

Petua penjagaan, terus ke peti masuk anda!

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional Penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Apa antibiotik dan Bagaimana Ia Berfungsi? Laman web Persatuan Mikrobiologi. Boleh didapati di: https://microbiologysociety.org/members-outreach-resources/outreach-resources/antibiotics-unearthed/antibiotics-and-antibiotic-resistance/what-are-antibiotics-and-how-do-they-work.html. Diakses 15 Nov 2021

Peranan pelbagai aspek antibiotik dan rintangan antibiotik dalam alam semula jadi. Laman web Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan. Boleh didapati di: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3594987/. Diakses 15 Nov 2021

Rintangan antibiotik. Laman web Britannica. Boleh didapati di: https://www.britannica.com/science/antibiotic/Antibiotic-resistance. Diakses 4 Nov 2021

Rawatan UTI Tanpa Antibiotik: Apakah Pilihan Yang Ada? Laman web Healthline. Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/womens-wellness-uti-antibiotics. Dikemaskini: Nov 2, 2021. Diakses 15 Nov 2021

Antibiotik. Bagaimana Produk Dibuat Laman web. Boleh didapati di: http://www.madehow.com/Volume-4/Antibiotic.html. Diakses 15 Nov 2021

Antibiotik. Laman web NHS. Boleh didapati di: https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/. Dikemaskini: Mungkin 23, 2019. Diakses 15 Nov 2021

Kesan sampingan antibiotik yang biasa. Laman web Plushcare. Boleh didapati di: https://plushcare.com/blog/common-side-effects-of-antibiotics/. Dikemaskini: Dec 10, 2020. Diakses 15 Nov 2021

Mengenai Penulis
Hannef Esquander
Dengan lebih daripada satu dekad pengalaman menulis tentang semua aspek gaya hidup yang berbeza; dari hiburan dan fesyen hingga seni dan perjalanan, Hannef kini mendapati dirinya semakin berminat terhadap kesihatan, kesejahteraan dan kerohanian.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang