Anemia

Anemia 101: Gejala, Punca, Peringkat & Rawatan

Anemia adalah keadaan di mana sel darah merah dalam badan lebih rendah daripada biasa. Ketahui lebih lanjut mengenai anemia, gejala, sebab, peringkat, dan pilihan rawatannya.

oleh Pragalath Kumar

Apa itu Anemia?

Anemia adalah keadaan darah di mana bilangan sel merah lebih rendah daripada apa yang diperlukan untuk badan. Keadaan ini dilaporkan sebagai hematocrit - hemoglobin rendah. Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang menyebarkan oksigen dalam tubuh. Individu yang mempunyai anemia juga akan mempunyai kiraan hemoglobin yang rendah. Ia memberi kesan kepada kira-kira satu pertiga daripada populasi manusia.

Berikut adalah pelbagai jenis anemia yang boleh mempunyai:

Terdapat juga keadaan lain yang membawa kepada kehilangan darah seperti ulser, buasir dan gastritis yang boleh dikelaskan di bawah satu jenis anemia.

Walaupun sesiapa sahaja boleh mengalami anemia, kumpulan tertentu mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami anemia. Empat kumpulan adalah seperti berikut:

Wanita: Wanita mengalami kehilangan darah secara teratur kerana tempoh bulanan dan melahirkan anak yang boleh menyebabkan anemia. Ia bertambah buruk apabila wanita mempunyai tempoh yang berat dan keadaan perubatan lain seperti fibroid.

Bayi dan kanak-kanak sehingga umur 2 tahun: Peralihan diet untuk bayi apabila mereka menyapu susu ibu dan beralih kepada susu formula dan makanan pepejal boleh mengakibatkan pengurangan pengambilan besi. Bayi tidak mengambil besi dari makanan padat dengan mudah. Besi juga merupakan elemen penting yang membantu dalam memacu pertumbuhan kanak-kanak terutamanya apabila mereka menjadi satu.

Warga emas: Orang tua terutamanya mereka yang berusia lebih dari 65 tahun lebih cenderung untuk mengambil diet besi-miskin semasa mempunyai penyakit kronik.

Pesakit pada pencair darah: Ubat ini termasuk ubat-ubatan seperti aspirin, clopidogrel, warfarin, produk heparin, apixaban dan betrixaban lebih cenderung mengalami anemia.

Gejala dan Tanda 

Gejala anemia berbeza-beza mengikut jenis. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda umum dan gejala-gejala yang seseorang akan apabila mereka mempunyai anemia.

 • Keletihan 
 • Sesak nafas 
 • berasa sejuk
 • Pening atau lemah.
 • Sakit kepala
 • Lidah sakit
 • Kulit pucat, kulit kering, atau kulit lebam mudah
 • sindrom kaki resah)
 • Degupan jantung yang cepat
 • Insomnia
 • Kulit pucat
 • Kekejangan kaki

Terdapat juga gejala yang khusus untuk jenis anemia.

Faktor Risiko

Risiko terbesar bagi seseorang untuk mengalami anemia adalah kekurangan besi. Ini menjadikan kekurangan zat makanan sebagai faktor terbesar dalam satu anemia. Mempunyai pengambilan makanan yang rendah yang kaya dengan asid folik, vitamin B12, dan / atau besi akan mempercepatkan perkembangan anemia pemakanan.

Pengambilan alkohol yang berat boleh merosakkan hati, perut dan buah pinggang anda sehingga seseorang itu akan mengalami anemia. Alkohol juga membantu anemia kerana kekurangan zat makanan tetapi itu tidak sampai ke tahap organ-organ yang terjejas.

Pendedahan kepada plumbum melalui air atau cat yang tercemar boleh menyebabkan anemia. Tinggal di rumah dengan cat plumbum atau mempunyai sumber air yang tercemar dengan sisa plumbum menimbulkan risiko pendedahan kepada plumbum dan anemia.

Menyebabkan

Adalah ditubuhkan bahawa anemia kronik berlaku apabila terdapat penyakit yang menjejaskan sel darah merah. Sel darah merah terbentuk di sumsum tulang dan beredar selama tiga bulan di jantung dan pembuluh darah sebelum dipecahkan. Sebarang gangguan kepada proses pembentukan sel darah merah akan menyebabkan anemia.

Punca yang paling biasa adalah kekurangan besi dan vitamin B12 seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2. Seseorang juga boleh mendapatkan anemia kerana sumsum tulang adalah sel darah merah yang kurang menghasilkan dan ini dikenali sebagai anemia aplastik. Pelbagai jenis kanser yang menyebabkan pendarahan dan mengganggu pengeluaran sel darah merah juga membawa kepada anemia.

Faktor genetik keturunan adalah penyebab anemia juga. Contohnya termasuk talasemia, kekurangan G6PD, dan spherocytosis keturunan. Individu dengan G6PD mengalami hemolysis apabila mereka terdedah kepada makanan atau ubat-ubatan tertentu. Bagi spherocytosis, ia adalah kes mempunyai sel darah merah berbentuk tidak normal

Faktor berkaitan kardiovaskular juga boleh menyebabkan anemia. Keadaan perubatan seperti kegagalan jantung, aritmia jantung, dan infarksi miokardium (serangan jantung) boleh memburukkan lagi kesan anemia. Pertambahan berat badan semasa mengandung bersama-sama dengan peningkatan cecair mengurangkan kepekatan badan sel darah merah. Yang menyebabkan anemia.

Diagnosis

Seseorang akan dikehendaki menjalani ujian darah lengkap yang akan mendedahkan jumlah, saiz dan bentuk sel darah merah dan tahap vitamin B9, B12 dan besi di dalam badan. Ujian darah dan air kencing diperlukan untuk memeriksa anemia hemolytic. Kolonoskopi untuk melihat di dalam usus besar atau ujian darah ghaib faecal pada najis anda akan menjadi prosedur yang diperlukan untuk memeriksa pendarahan gastrousus. Biopsi sumsum tulang akan diperlukan dalam kes-kes yang jarang berlaku. Ia adalah untuk doktor untuk membuat keputusan mengenai prosedur yang terbaik.

Rawatan

Rawatan untuk anemia akan berbeza mengikut sebab- sebab. Mereka yang kekurangan zat besi perlu mengambil suplemen besi dan diet yang terdiri daripada makanan yang tinggi dalam besi dan makanan yang membantu menyerap besi. Mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik akan diberi besi melalui infusi intravena. Suntikan hormon erythropoietin (EPO) juga diberikan untuk merangsang sumsum tulang untuk mewujudkan lebih banyak sel darah merah. Pilihan lain ialah transfusi sel darah merah. Bagi mereka yang mengalami anemia akibat radiasi dan kemoterapi terhadap kanser, kedua-dua rawatan perlu ditangguhkan sehingga anemia diselesaikan.

Pencegahan

Pencegahan anemia tidak mungkin untuk jenis yang diwarisi. Bagi jenis yang disebabkan oleh kekurangan besi, B12 dan B9, diet dengan besi yang mencukupi adalah mencukupi. Lengkapkan dengan sumber makanan Vitamin C untuk membantu penyerapan. Minum banyak air untuk menjaga tingkat hemoglobin naik.

Hadkan atau elakkan jenis makanan berikut - 

 • Tanin yang mengandungi item
 • Susu
 • Telur putih
 • Gentian
 • Protein soya 

Tingkatkan jenis makanan berikut:

 • Sumber besi tumbuhan seperti lentil, bayam dan pistachios
 • Sumber protein haiwan seperti daging lembu dan ayam belanda tanpa lemak
 • Buah sitrus, beri dan makanan lain yang mengandungi vitamin C seperti lada dan tomato

Adalah bijak untuk berunding dengan ahli diet untuk memastikan anda mengambil diet yang kaya dengan besi.

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil jika anda mempunyai tahap anemia yang ringan - 

 • Bersenam dengan kerap. Jika anda lemah, lakukan dengan berhati-hati. Semak dengan penyedia penjagaan kesihatan anda tentang cara untuk bersenam dengan selamat.
 • Elakkan pendedahan kepada bahan kimia yang memulakan anemia.
 • Amalkan kerap mencuci tangan untuk mengelakkan jangkitan.
 • Kekalkan penjagaan pergigian yang baik dengan lawatan berkala ke doktor gigi anda.
 • Pastikan doktor anda sentiasa bersedia untuk menunjukkan sebarang simptom yang boleh berubah."
 • Jejaki gejala anda dengan menulisnya dalam buku.

Bagi mereka yang mengalami kes-kes anemia yang teruk dan memerlukan penjagaan di rumah, pilihan seperti jururawat penjagaan rumah boleh didapati.  Kita tidak boleh berputus asa. Perhatikan apa yang perlu dilakukan supaya anda dapat mengatasi atau mengurangkan keadaan ini.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional Penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Madinah Garrido, C., León, J., & Romaní Vidal, A. (2018). Anemia ibu selepas bersalin: kelaziman dan faktor risiko. Jurnal Obstetrik dan Ginekologi: Jurnal Institut Obstetrik dan Ginekologi, 38(1), 55-59.

Retter, A., Wyncoll, D., Pearse, R., Carson, D., McKechnie, S., Stanworth, S., ... Jawatankuasa Piawaian British dalam Hematologi. (2013). Garis panduan mengenai pengurusan anemia dan pemindahan sel merah pada pesakit dewasa yang sakit kritikal. British Journal of Haematology, 160(4), 445–464.

Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Mengenai Penulis
Pragalath Kumar
K Pragalath adalah seorang penulis independen. Beliau adalah bekas wartawan dengan beberapa laman berita Malaysia. Dia menonton pemilihan seperti bagaimana orang menonton sepak bola tapi tertidur di atas pertandingan.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang