ADHD

ADHD 101: Gejala, Punca, Diagnosis & Rawatan

Gangguan Hiperaktif Defisit Perhatian (ADHD) adalah gangguan neurodevelopmental yang mempengaruhi rentang perhatian seseorang, hiperaktif dan kawalan diri. Ketahui lebih lanjut tentang gejala, sebab dan cara hidup dengan ADHD.

oleh Ain Nadzirah

Gangguan defisit perhatian / hiperaktif, atau lebih dikenali sebagai ADHD, adalah gangguan neurodevelopmental biasa-keadaan perubatan yang disebabkan olehkeabnormalan di otak yang mempengaruhi fungsi otak terutamanya perhatian, kawalan diri, dan keupayaan pemikiran yang kompleks. Ia sering ditemui di kalangan kanak-kanak berumur sekolah seawal usia 6 tahun, tetapi juga boleh memanjangkan ke peringkat remaja dan dewasa. Walaupun tahap keterukan boleh bermula ringan, ia boleh menjadi kronik jika dibiarkan tidak didiagnosis dan tidak dirawat. ADHD mempunyai risiko koorbiditi yang lebih tinggi, yang bermaksud ia mungkin hadir bersama-sama dengan gangguan lain seperti kemurungan dan kebimbangan. Sehingga 2014, Malaysia melaporkan kadar kelaziman sebanyak 3.9%, tidak termasuk kes tanpa dokumen yang dijangka jumlahnya besar.

Gejala dan Jenis ADHD

Gejala ADHD boleh dikategorikan mengikut jenis berikut seperti yang dibentangkan oleh Persatuan Psikiatri Amerika:

 • Terutamanya tidak prihatin

Sekiranya anda mempunyai JENIS ADHD ini, anda mungkin mendapati diri anda bergelut dengan mendapatkan perhatian tetap pada satu perkara dan mengikuti dengan tugas harian asas. Gadis-gadis lebih cenderung untuk didiagnosis dengan ketidaksemutan, sifat yang lebih halus. Terdapat 9 gejala biasa termasuk:

 1. Mendapatkan terganggu dengan mudah terutamanya oleh bunyi, pandangan atau pergerakan lain yang tidak penting di persekitaran. 
 2. Tergelincir pada butiran kecil menyebabkan kecuaian dan kesilapan yang kerap.
 3. Tidak dapat memberi tumpuan semasa aktiviti yang panjang seperti perbualan panjang, kelas, bacaan yang luas, dan tutorial.
 4. Selalunya tidak hadir pada masa ini untuk terlibat dengan jayanya dalam pertukaran lisan seperti ceramah dan perbincangan.
 5. Melakukan tugas separuh jalan atau menghadapi masalah menyelesaikannya, kerana kehilangan fokus dengan serta-merta selepas hanya beberapa minit bermula.
 6. Bergelut dengan mengatur tugas, yang mengakibatkan perancangan masa yang tidak kemas.
 7. Selalunya melupakan keperluan seperti dompet, kunci, telefon bimbit, dan alat tulis.
 8. Kehilangan jejak kerja yang memerlukan komitmen seperti kerja sekolah, membayar bil, janji temu, dan mesyuarat. 
 9. Elakkan tugas yang melibatkan usaha mental yang berterusan contohnya mengkaji, sumbang saran, menyediakan kertas kerja, dan membuat keputusan yang kompleks. 
 • Terutamanya hiperaktif-impulsif

Jenis ADHD ini dikenalpasti oleh dua ciri iaitu hiperaktif dan impulsif. Kedua-duanya sering dikumpulkan bersama sebagai 'hiper', berkaitan dengan masalah kawalan motor dan tingkah laku yang bertentangan yang secara langsung memberi kesan kepada masyarakat secara umum. Kanak-kanak lelaki lebih cenderung untuk mempunyai kategori ADHD ini kerana sifat mereka bertindak keluar. Berikut adalah 9 gejala umum yang dapat dilihat : 

Hiperaktif

 1. Fidgeting atau membuat sedikit pergerakan dengan tangan, anggota badan dan kaki mereka.
 2. Tidak boleh berdiam diri semasa berdiri atau duduk.
 3. Tidak mampu bermain dengan cara yang tenang dan berdisiplin.
 4. Sentiasa bergerak secara agresif seperti memanjat, berlari, dan menyentuh perkara walaupun dalam situasi yang tidak sesuai.
 5. Sentiasa bergerak secara fizikal dan pecah dengan tenaga aktif yang melimpah.
 6. Bercakap secara berterusan sepanjang masa dan secara lisan di mana sahaja. 

Impulsivity

 1. Menjadi tidak sabar dalam menunggu giliran mereka.
 2. Mengganggu orang lain terutamanya semasa bercakap atau bermain, melanggar etika sosial. 
 3. Selalunya berseru, bercakap dan melakukan sesuatu tanpa memikirkan akibatnya.
 • Jenis gabungan

Ini adalah jenis ADHD yang paling biasa dan diiktiraf secara meluas di mana anda mempamerkan gabungan gejala kedua-dua jenis yang tidak peduli dan hiperaktif-impulsif.  

ADHD vs. TAMBAH

Adakah terdapat perbezaan antara keduanya? Sebenarnya, tidak. 

ADD bermaksud Gangguan Perhatian-Defisit, istilah ketinggalan zaman yang digunakan sebelum hiperaktif dimasukkan. Walaupun begitu, kedua-dua istilah masih digunakan secara bergantian dengan ADD merujuk kepada jenis ADHD yang tidak peduli.  

Kanak-kanak dan Dewasa dengan ADHD

Lebih sering daripada tidak, gejala ADHD agak serupa antara kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa. Dalam kebanyakan kes, gejala-gejala yang berterusan dari zaman kanak-kanak tetapi muncul semula dalam bentuk yang berbeza apabila mereka menjadi dewasa kerana perubahan dalam tetapan sosial dan campur tangan.

Kanak-kanak 

Tanda-tanda ADHD pada kanak-kanak sering tidak dapat dikesan sehingga mereka mula menghadiri pendidikan formal di sekolah, di mana prestasi akademik mencerminkan kemajuan yang jelas tertunda berbanding dengan pelajar lain pada usia yang sama. Beberapa contoh ADHD pada kanak-kanak adalah:

 • Tidak memberi perhatian penuh semasa kelas.
 • Kekurangan mendengar menyebabkan mereka mengabaikan arahan oleh guru. 
 • Gagal menyelesaikan tugas di dalam bilik darjah dan kerja sekolah.
 • Tidak dapat menunjukkan kerjasama dalam aktiviti kumpulan dan masa bermain. 
 • Mengaburkan jawapan yang tidak relevan sebelum guru dapat menyelesaikan soalan mereka.
 • Tiba-tiba memotong interaksi sesama siswa.
 • Tingkah laku agresif dan pergerakan yang kerap boleh mengganggu kelas dalam sesi.
 • Selalunya meninggalkan kerja-kerja asas yang belum selesai, menambah keadaan kucar-kacir di rumah. 

Pada remaja dan orang dewasa

Gejala pada remaja dan orang dewasa yang lebih tua disyaki kurang dilaporkan kerana mereka biasanya nyata melalui tanda-tanda bukan fizikal dan bukannya tingkah laku agresif, yang kurang ketara. Apa yang menjadikannya lebih teruk bagi orang dewasa dengan ADHD adalah bahawa mereka tidak menyedari memilikinya, dengan orang di sekeliling mereka sentiasa menolak gejala mereka sebagai kecerobohan atau masalah sikap yang jelas terutama di tempat kerja. Oleh kerana gejala-gejala terus ditindas, mereka boleh menimbulkan lebih banyak masalah kesihatan mental yang serius. Selanjutnya, hal ini dapat mengakibatkan ketergantungan pada merokok, alkohol, dan penyalahgunaan zat. Contoh ADHD pada orang dewasa adalah:

 • Menghadapi masalah multitasking dan mengutamakan, mengakibatkan tarikh akhir yang tidak dijawab.
 • Tidak dapat menyerahkan tugasan tepat pada masanya akibat masalah tumpuan. 
 • Membuat keputusan yang buruk kerana impulsif dan kurang perhatian kepada perincian.
 • Kesukaran untuk mengatasi tekanan dan tekanan.
 • Pekerjaan terancam kerana prestasi akademik atau kerja yang tidak memuaskan.
 • Ketidakupayaan untuk mematuhi kod sosial boleh menyebabkan hubungan profesional dan peribadi berada di atas batu.
 • Perubahan mood yang berterusan, dengan kemarahan dan kekecewaan, biasanya mengganggu.
 • Dikritik sebagai bermasalah boleh menjejaskan isu harga diri.

Faktor Sebab dan Risiko ADHD

Sehingga hari ini, penyelidik masih belum menemui punca PASTI ADHD walaupun senarai kajian lengkap telah dijalankan. Apabila ia melibatkan perubahan atau kecacatan di dalam otak, agak sukar untuk menentukan sebab-sebab yang tepat berbanding dengan bagaimana kecacatan fizikal lakukan. Ini kerana isu kesihatan mental termasuk ADHD, melibatkan gabungan pelbagai aspek yang boleh menyumbang sebagai faktor risiko, terutamanya seperti berikut:

Genetik

Satu kajian melaporkan bukti bahawa ADHD lebih cenderung untuk diwarisi daripada ibu bapa atau keluarga yang berkaitan dengan darah yang juga mempunyai ADHD. Penyelidikan mendedahkan peratusan ADHD yang lebih tinggi yang terdapat pada ibu bapa kandung dan adik-beradik masing-masing dengan kadar 18% dan 31%, berbanding dengan ibu bapa angkat dan anak angkat dengan kadar hanya 6% dan 8%. Menurut Institut Penyelidikan Genom Manusia Kebangsaan,sekurang-kurangnya satu pertiga daripada semua bapa yang mempunyai atau mempunyai ADHD ketika mereka masih muda, mempunyai anak dengan ADHD. Di samping itu, kebanyakan kembar yang sama mempunyai kemungkinan yang lebih besar untuk didiagnosis dengan ADHD kerana berkongsi gen yang sama yang mengesahkan bahawa genetik memainkan peranan penting.

Punca alam sekitar

Terdapat individu yang tinggal dengan ADHD walaupun ahli keluarga dan saudara-mara mereka tidak mempunyai sejarah gangguan itu. Di sinilah faktor persekitaran ditimbang, iaitu kemungkinan pendedahan kepada bahan kimia berbahaya semasa peringkat kehamilan dan kanak-kanak.

Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2016 mendapati bahawa sejenis toksin, iaitu plumbum, walaupun digunakan pada kepekatan rendah dapat mengubah fungsi dopamin, yang merangkumi kawalan motor atau pergerakan, perkembangan kognitif, emosi, dan motivasi-semuanya secara kritikal menambahrisiko ADHD.

Kecederaan otak dan struktur

Kanak-kanak kecil yang mengalami kecederaan otak traumatik digambarkan mempunyai peluang YANG lebih tinggi untuk ADHD kemudian dalam kehidupan, disebabkan oleh kerosakan yang dikenakan ke atas otak yang boleh menjejaskan kebolehan perhatian mereka. 

Selain itu, struktur otak yang tidak normal juga boleh menjadi punca penyumbang. Menurut penemuan dalam jurnal saintifik, digambarkan bahawa mereka yang mempunyaiADHD mempunyai saiz bahan kelabu yang lebih kecil yang bertanggungjawab untuk kawalan otot dan aktiviti deria seperti melihat dan mendengar, ingatan, serta ucapan.

Kehamilan pramatang

Satu lagi penyelidikan melaporkan bahawa bayi yang dilahirkan pramatang atau berat terlalu sedikit mungkin mempunyai dua kali risiko diagnosis ADHD. Ini kerana penghantaran awal boleh mengganggu proses pembangunan normal sistem saraf pusat, yang terdiri daripada otak dan saraf tunjang yang banyak berfungsi keupayaan pemprosesan maklumat dan pergerakan badan. 

Pengambilan alkohol dan penggunaan dadah semasa mengandung 

Penggunaan alkohol dan penggunaan dadah diketahui menyebabkan banyak kecacatan pada kanak-kanak. Apabila anda hamil, apa sahaja yang anda makan dan ambil akan memberi kesan langsung kepada janin anda dalam rahim. Ubat-ubatan seperti ganja dan heroin boleh membawa kepada keterbelakangan fizikal dan mental, manakala alkohol mengakibatkan kecacatan dalam sistem saraf pusat. 

Mendiagnosis ADHD

Jika anda mula melihat tingkah laku yang luar biasa pada anak-anak anda, anda boleh mengemukakan kebimbangan anda kepada Pengamal Am (GP) atau doktor keluarga terdekat untuk perundingan umum. Sekiranya mereka mengesyaki kehadiran gejala ADHD, mereka akan merujuk anda kepada pakar untuk penilaian lanjut yang mungkin terdiri daripada pemeriksaan fizikal, wawancara dengan anda atau orang tersayang, interaksi ibu bapa-anak, pemeriksaan latar belakang sejarah perubatan dan keluarga, bersama dengan persembahan di rumah atau di khalayak ramai. 

Dikatakan bahawa ADHD tidak mungkin muncul buat kali pertama pada orang dewasa melainkan mereka mempunyai gejala ADHD yang berterusan tetapi tidak didiagnosis sebagai seorang kanak-kanak. Ini kerana ADHD pada orang dewasa adalah disebabkan terutamanya oleh gejala yang tidak dikenali yang berlanjutan dari zaman kanak-kanak Atas sebab itu, pakar akan melalui kemajuan akademik dan kerja anda pada masa lalu, serta pemerhatian yang dikongsi oleh saudara terdekat sebelum mengesahkan diagnosis. 

Agar profesional kesihatan mendiagnosis anda secara klinikal dengan ADHD, anda mesti memenuhi kriteria berikut:

 • Gejala bermula sebelum usia 12 tahun untuk kanak-kanak.
 • Gejala yang dipaparkan dalam lebih daripada 1 tetapan sama ada di rumah, sekolah, tempat kerja, atau di ruang awam.
 • Gejala mengganggu fungsi kehidupan seharian, hubungan, akademik dan prestasi kerja
 • Mempamerkan sekurang-kurangnya 6 daripada jumlah 9 gejala dari setiap jenis yang tidak peduli dan hiperaktif-impulsif
 • Mempamerkan gabungan 6 atau lebih gejala jenis yang tidak peduli dan 6 atau lebih jenis hiperaktif-impulsif.

Diagnosis diri berdasarkan andaian dan maklumat umum yang dikumpulkan dalam talian, dari sumber perubatan atau pengalaman biasa sangat tidak digalakkan. Terdapat kemungkinan mengenal pasti dengan gangguan dan rawatan yang salah yang boleh memudaratkan kesihatan anda. Dapatkan pengesahan daripada pakar terutamanya untuk keadaan kesihatan mental. 

Rawatan ADHD

Oleh kerana ADHD adalah gangguan yang kompleks, merawat dan menguruskannya memerlukan usaha multimodal untuk menggabungkan pelbagai pendekatan dan campur tangan untuk mencapai satu matlamat utama-untuk mengurangkan gejala sebanyak mungkin supaya ia tidak lagi mengganggu kehidupan seharian anda. Apa yang berfungsi untuk anda atau anak anda mungkin tidak berfungsi dengan berkesan untuk orang lain. Ini melibatkan kerja berpasukan dan sokongan terutamanya antara ibu bapa, ahli keluarga, guru, dan profesional kesihatan. 

Psikoterapi

Psikoterapi sangat berguna dalam mengubah cara pemikiran yang ada dan berkelakuan lebih positif, bukannya membiarkan mereka dibentuk oleh penghakiman masyarakat dan isu harga diri. Terapi seperti ini boleh menampung orang dengan ADHD yang mengalami morbiditi bersama seperti kemurungan dan kebimbangan untuk membina semula keyakinan mereka kerana perasaan pengasingan. Psikoterapi boleh diamalkan melalui beberapa kaedah seperti terapi kognitif-tingkah laku dan terapi tingkah laku. 

Terapi tingkah laku memberi tumpuan kepada menguruskan tingkah laku yang tidak terkawal melalui sistem ganjaran sebagai cara untuk meningkatkan motivasi dan menanamkan rasa disiplin. Tujuannya adalah untuk menggalakkan tingkah laku positif dan mengurangkan tingkah laku negatif atau tidak diingini. Kaedah ini lebih disyorkan untuk kanak-kanak kerana mereka tidak menyedari agresif fizikal dan peraturan sosial mereka sendiri, oleh itu peranan utama ahli keluarga dan guru adalah penting.

Terapi kognitif-tingkah laku adalah satu bentuk terapi tingkah laku lanjutan yang biasanya dinasihatkan untuk remaja dan orang dewasa yang lebih tua. Ia membantu membimbing anda dalam memahami pemikiran dan persepsi dalaman anda untuk memahami corak tingkah laku anda. Anda akan mengetahui bagaimana pemikiran, perasaan dan tindakan anda boleh mempengaruhi satu sama lain sebelum diperkenalkan kepada beberapa strategi latihan oleh pakar psikiatri atau ahli psikologi berlesen untuk menguruskannya dengan betul. Selain itu, pakar-pakar ini juga akan menggalakkan anda untuk membongkar sebarang emosi yang ditindas supaya anda dapat menyatakan dan menyampaikannya dengan lebih jelas. Sebaik sahaja anda belajar bagaimana untuk berfikir dengan teliti, berkomunikasi dengan jelas dan mengatasi impulsif dalam membuat keputusan, hubungan peribadi dan kerja boleh bertambah baik. 

Ubat

Mengambil ubat bukanlah satu pembaikan yang cepat untuk ADHD kerana ia bukan satu kali melegakan dan biasanya disepadukan dengan terapi. Walau bagaimanapun, ia mengurangkan keterukan gejala supaya mereka lebih terkawal dan terkawal. Pakar biasanya akan mengesyorkan perangsang atau bukan perangsang untuk meningkatkan tahap hormon dopamin di otak, yang meningkatkan kepekatan dan mengawal impulsif dengan lebih baik.

Ia adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa kebanyakan ubat-ubatan datang dengan kesan-kesan sampingan, termasuk orang-orang ADHD. Setiap orang mempunyai keperluan dan batasan yang berbeza, oleh itu bekerjasama dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan mengenai jenis ubat yang paling sesuai, di samping kesan sampingan yang berpotensi berdasarkan diagnosis anda sebelum membuat keputusan terbaik untuk diri sendiri atau anak anda. 

Pendidikan

Salah satu pencetus yang memburukkan gejala ADHD adalah kekurangan kesedaran dan kejahilan. Di Malaysia misalnya, masih terdapat kekurangan pemahaman di kalangan ibu bapa yang menganggap anak-anak mereka sebagai memalukan kepada keluarga. Gangguan kesihatan mental, secara umum, sering dipandang ke bawah dan tidak diambil serius kerana penyakit yang tidak kelihatan itu dianggap sebagai berlebihan atau tidak stabil. Sewaktu Anda secara teratur diejek, hal itu tidak memakan waktu yang lama sebelum Anda akhirnya mempercayainyabahwa pasti ada sesuatu yang salah dengansiapa Anda. Oleh itu, dididik melalui program pendidikan dan latihan boleh pergi jauh untuk merosakkan ADHD.

Campur tangan awal 

Sebaik sahaja orang yang anda sayangi mendapat maklumat yang tepat mengenai asas-asas ADHD, mengesan gejala lebih awal menjadi lebih mudah dan membantu mempercepatkan proses diagnosis. Intervensi yang bermula dari usia muda seperti mewujudkan rutin dan latihan tabiat boleh mengurangkan keterukan supaya ia boleh reda apabila anda membesar.

Hidup dengan ADHD

Menavigasi kehidupan semasa hidup dengan ADHD boleh mencabar, bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi juga untuk orang yang anda sayangi. Ia boleh menjadi ujian pada mulanya apabila anda masih cuba belajar untuk mengatasi keadaan kesihatan yang tidak dikenali ini. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda berjaya menyesuaikan diri dengan mengamalkan strategi yang sama setiap hari dan dibantu untuk menyelam jauh ke dalam konflik dalaman anda, hari-hari yang sukar diharapkan akan menjadi mudah. Ia mengambil sedikit masa untuk mencari amalan apa yang berfungsi untuk anda yang terbaik; sama ada bersenam, yoga dan meditasi, mendengar muzik, menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi mudah alih organisasi. Segala-galanya adalah proses percubaan dan kesilapan, yang memerlukan kegigihan dan harapan yang tidak berbelah bahagi. 

Kumpulan Sokongan ADHD

Kebanyakan panduan dan arahan yang berkaitan dengan pengurusan ADHD memenuhi keperluan untuk mengendalikan bayi muda dengan ADHD, kerana ia adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak. Ini menyebabkan orang dewasa dengan ADHD serta orang tersayang dan pendidik kehilangan dalam menghadapi perjuangan mereka sendiri, yang sering tidak dikenali. Menyertai kumpulan sokongan boleh menjadi pelaburan jangka panjang yang hebat dari segi mencari rasa kepunyaan, galakan, inspirasi, dan bantuan untuk terus melalui perjalanan menguruskan ADHD. Terdapat banyak kumpulan sokongan yang mengkhususkan diri dalam keperluan yang berbeza seperti strategi pembelajaran di sekolah dan cara untuk mewujudkan rutin di rumah. 

Pada masa kini, kumpulan sokongan dijalankan oleh pakar atau orang yang mempunyai pengalaman dengan pengurusan ADHD yang terdapat dalam mod tatap muka dan dalam talian. Berikut adalah senarai pusat di seluruh Malaysia yang boleh anda perhatikan, selain daripada laman web maklumat berikut:

 1. Persatuan Gangguan Defisit Perhatian
 2. Persatuan Kesihatan Mental Malaysia
 3. Persatuan Kesedaran dan Sokongan Penyakit Mental
 4. Pusat Psikologi Antarabangsa
 5. Perkhidmatan Psikologi Yang Tenang
 6. Persatuan New Horizons untuk Perkhidmatan kepada Kanak-kanak Kurang Upaya
 7. Pusat Pembelajaran dan Sumber Keluarga Berkeperluan Khas
 8. 360 Hab Kesihatan
Rujukan

Institut ADHD. (2021, Mac). Epidemiologi ADHD. https://adhd-institute.com/burden-of-adhd/epidemiology/

Bonath, B., Tegelbeckers, J., Wilke, M., Flechtner, H. H., & Krauel, K. (2018). Perbezaan Jumlah Bahan Kelabu Serantau Antara Remaja Dengan ADHD dan Biasanya Membangunkan Kawalan: Bukti Lanjut untuk Penglibatan Anterior Cingulate. Jurnal gangguan perhatian, 22(7), 627–638. https://doi.org/10.1177/1087054715619682 

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (n.d.). Gejala dan Diagnosis ADHD. https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/diagnosis.html 

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (n.d.). Apa itu ADHD? https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html

Chen, Q., Brikell, I., Lichtenstein, P., Serlachius, E., Kuja-Halkola, R., Sandin, S., & Larsson, H. (2016). Pengagregatan keluarga gangguan defisit/ hiperaktif perhatian. Jurnal Psikologi Kanak-kanak dan Psikiatri, 58(3), 231-239. https://doi.org/10.1111/jcpp.12616 

Kanak-kanak dan Orang Dewasa dengan Gangguan Perhatian-Defisit/Hiperaktif (CHADD). (n.d.). Mendiagnosis ADHD. https://chadd.org/about-adhd/diagnosing-adhd/ 

Ee, C. (n.d.). Gangguan Kecemasan 101:Jenis, Gejala, Punca & Rawatan. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/anxiety/ 

Gomez, R., & Hafez, N. (2011). DSM-IV ADHD: Kelaziman berdasarkan penilaian ibu bapa dan guru kanak-kanak sekolah rendah Malaysia. Jurnal Psikiatri Asia, 4(1), 41-44. https://doi.org/10.1016/j.ajp.2010.12.00

Hallowell, E. (2019, 8 Oktober). Hayat TAMBAH anda: Kumpulan Sokongan ADHD. ADDitude. https://www.additudemag.com/your-add-life-adhd-support-groups/

Kakitangan yang sihat. (2020, 11 Februari). Alkohol atau Penggunaan Dadah Semasa Mengandung. HealthLinkBC. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ae1198

Pasukan Homage. (n.d.). Kesihatan mental 101: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kemurungan, Kebimbangan, Gangguan Bipolar, Skizofrenia dan Banyak Lagi. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/mental-health-101/ 

Kumar, P. (n.d.). Kemurungan 101: Gejala, Punca & Rawatan. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/depression/ 

Lai, A. (2014, 04 Mac). Lebih banyak perhatian diperlukan untuk ADHD. The Star. https://www.thestar.com.my/news/community/2014/03/02/more-attention-needed-for-adhd-lack-of-awareness-facilities-the-bane-of-better-awareness-of-disorder/

LPPKN. (n.d.). ADHD (GANGGUAN HIPERAKTIF DEFISIT PERHATIAN). http://keluarga.lppkn.gov.my/direktori/?page_id=750

Institut Penyelidikan Genom Manusia Kebangsaan. (2012, 15 November). Mengenai Gangguan Hiperaktif Defisit Perhatian. https://www.genome.gov/Genetic-Disorders/Attention-Deficit-Hyperactivity-Disorder

Pagnin, D., Zamboni Grecco, M. L., & Furtado, E. F. (2019). Penggunaan alkohol pranatal sebagai risiko gangguan defisit perhatian / hiperaktif. Arkib Psikiatri eropah dan neurosains klinikal, 269(6), 681-687. https://doi.org/10.1007/s00406-018-0946-7

Parekh, R. (2017, Julai). Apa itu ADHD? Persatuan Psikiatri Amerika. https://www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd 

Rapposelli, D. (2018, 8 Januari). Bayi Pramatang Terutamanya Terdedah kepada ADHD. Masa Psikiatri. https://www.psychiatrictimes.com/view/premature-infants-particularly-vulnerable-adhd

Perak, L. (2020, 19 Februari). Adakah Genetik ADHD? Ya atau tidak. ADDitude. https://www.additudemag.com/is-adhd-hereditary-yes-and-no/

Perak, L. (2021, 19 Ogos). Ubat ADHD untuk Orang Dewasa dan Kanak-kanak: Tambah Perangsang, Bukan Wastimulants & Lagi. ADDitude. https://www.additudemag.com/adhd-medication-for-adults-and-children/

Yang, L.-Y., Huang, C.-C., Chiu, W.-T., Huang, L.-T., Lo, W.-C., &Wang, J.-Y. (2016). Persatuan kecederaan otak traumatik pada zaman kanak-kanak dan gangguan defisit / hiperaktif perhatian: kajian berasaskan penduduk. Penyelidikan Pediatrik, 80, 356-362. https://doi.org/10.1038/pr.2016.85

Yu, C.-J., Du, J.-C., Chiou, H.-C., Chung, M.-Y., Yang, W., Chen, Y.-S., Fuh, M.-R., Chien, L.-C., Hwang, B. &chen, M.-L. (2016). Peningkatan risiko gangguan defisit perhatian / hiperaktif yang berkaitan dengan pendedahan kepada racun perosak organophosphate pada kanak-kanak Taiwan. Andrology, 4(4), 695-705. https://doi.org/10.1111/andr.12183

Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Mengenai Penulis
Ain Nadzirah
Ain hanyalah seorang lagi peminat filem bandar kecil yang melayan tunggangan keretanya sebagai pentas untuk mengeluarkan lagu-lagu dan muzikal. Ia bukan pemandangan yang pelik untuk melihat dia bercakap dengan 14 kucingnya di rumah, atau berdebat dengan neneknya kerana mempunyai terlalu banyak (dan mengira) bunga pasu.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang