Mata Berkedip Sebelah, Ada Petanda Tertentu Atau Masalah Sakit Mata? Ini Yang Anda Perlu Tahu

Jangan terlalu percaya, keadaan mata berkerdip ini memang biasa berlaku, malah ada sebab saintifiknya yang menyebabkan kerdipan mata di luar kawalan.

by theAsianparent

Pernah tak berlaku bila tiba-tiba mata berkedip sebelah kiri atau sebelah kanan dengan sendirinya? Memang tak boleh nak dikawal, kadang-kadang keadaan ini cukup menganggu. 

Kadang-kala mata berkerdip sebelah kiri dan adakalanya ia berkedip-kedip di sebelah kanan. Namun apabila dilihat di cermin tidak pula nampak apa-apa pergerakan. 

Malah ada pula kepercayaan yang menyatakan andai kelopak sebelah kiri berkelip, biasanya dikaitkan dengan musibah atau nasib kurang baik manakala andai mata kanan bergerak itu memberikan petanda yang baik. 

Samalah seperti gatal tapak tangan, orang kata gatal tapak tangan belah kanan nak dapat duit, jadi mata terkerdip-kerdip belah kanan pun alamatnya nak dapat wang ke?

Jangan terlalu percaya, keadaan mata berkedip ini memang biasa berlaku, malah ada sebab saintifiknya yang menyebabkan kerdipan mata di luar kawalan. 

Jika anda bimbang bahawa orang nampak kerdipan mata yang tidak terkawal itu, jangan bimbang ya, orang tak nampak pun, anda seorang sahaja yang dapat rasa. 

Keadaan ini berkait rapat dengan fisiologi normal mata. Kerdipan mata ini disebabkan gerakan otot dalam kelopak mata secara berulangan dalam tempoh singkat dan tidak boleh dikawal.

Dalam istilah perubatan, ia disebut sebagai miokimia. Gerakan otot secara tiba-tiba (spasma) ini biasanya didominasi oleh kontraksi otot kelopak mata bawah dan berlaku hanya pada sebelah mata pada satu masa.

Ia berlaku cukup pantas dan tanpa disedari. Ia boleh berlaku beberapa kali dalam beberapa saat dan berulang kali. Keadaan ini selalunya tidak berpanjangan. 

Mata berkedip

Punca mata berkedip sebelah kiri atau kanan

Sekiranya ia kerap terjadi kepada anda dan berlaku pada waktu yang agak lama, kemungkinan faktor-faktor berikut adalah punca terjadinya kerdipan mata tanpa kawalan ini. 

  • Stres/keletihan
  • Pengambilan kafein/alkohol berlebihan
  • Mata kering
  • Terdedah kepada cahaya terang/di hadapan komputer terlalu lama
  • Terdedah kepada cuaca dan angin
  • Sakit kepala atau pening
  • Alahan

Cara atasi mata berkedip

Kontraksi otot mata sebenarnya yang menyebabkan mata berkelip tiba-tiba. Meskipun masalah mata berkelip tidak berbahaya, ia sedikit sebanyak tetap memberi efek pada kehidupan harian anda. Jadi ambil langkah penjagaan seperti di bawah:

#1. Elakkan pengambilan kafein yang berlebihan. Hadkan dengan hanya 1 cawan teh atau kopi sehari. 

#2. Rehatkan mata, lihat alam semula jadi seperti pokok-pokok di taman dan padang yang luas. Pergi tepi tasik dan tenangkan mata dan minda anda. 

#3. Minum air dengan banyak untuk elakkan mata menjadi kering. Letakkan pelembap mata jika perlu dan tidurlah secukupnya.

#4. Hadkan penggunaan gajet seperti telefon pintar, komputer riba atau tablet. Dan elakkan penggunaannya sebelum tidur. Jika ingin gunakan gajet waktu malam aktifkan mode tapisan cahaya biru (blue light filter).

#5. Urutan mata mungkin dapat memberi sedikit kelegaan, ambil sedikit krim mata yang biasa anda guna dan urutkan pada keliling mata. Ini dapat merehatkan otot-otot sekeliling mata. 

Latihan kerdipan mata untuk mengurangkan keletihan mata

Kerdipan mata adalah cara paling mudah untuk mengekalkan kesegaran mata bagi membantu mata agar dapat menumpu dengan lebih lama.

Kebanyakan pengguna komputer atau penonton televisyen kurang melakukan kerdipan mata yang penuh, terutamanya ketika penumpuan mereka berada pada tahap yang tinggi. Keadaan ini menjadikan mata cepat letih di samping simptom kekeringan mata yang lain.

 

Apabila kita melakukan kerdipan mata yang penuh, mata kita akan mengalami fasa gelap seketika yang mana fasa ini dapat membantu mengekalkan kesegaran mata.

Di samping itu, fasa gelap bertindak seperti permulaan menerima maklumat penglihatan yang baru setiap kali selepas kita berkedip dan secara langsung mengurangkan ketegangan mata.

Apa yang anda perlu lakukan adalah dengan menutup mata rapat selama 3-4 saat. Seterusnya buka mata anda selama 3-4 saat semula. Ulang latihan ini selama 7-8 kali setiap kali anda mengalami keletihan mata ketika menggunakan komputer.

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Sumber: Healthline, Harian Metro

 

About the Writer
theAsianparent
theAsianparent is Southeast Asia's largest social networking site for the latest information on parenting, women's health and family health.
Make Home Care Personal To Your Loved One
curve

Make Home Care Personal To Your Loved One

Get started with a free consultation today, and learn why thousands of Malaysians trust Homage to deliver the best care in their homes.

Get Care Now