Keputihan

9 Jenis Keputihan Yang Wanita WAJIB Tahu, Boleh Kesan Penyakit Serius Awal

Terdapat banyak jenis keputihan yang dialami wanita setiap hari. Ketahui cara untuk mengenalpasti jenis keputihan mana yang normal dan mana perlu rawatan.

by theAsianparent

Hari ini, kita akan membincangkan isu sensitif namun penting iaitu jenis keputihan wanita (dan juga cara untuk mengenalpasti keputihan yang menunjukkan masalah).

Kebanyakan wanita jarang membincangkan topik ini kerana malu berkongsi kebimbangan peribadi.

Tapi pasti kalian pernah terfikir kan…

Adakah keputihan saya normal jika ia warna putih atau kuning? Atau jika keputihan saya berlendir atau seperti gel? Kenapa keputihan saya berbau?

Kami akan menjawab soalan-soalan anda itu di sini.

Keputihan itu apa? Keputihan adalah…

Keputihan terdiri daripada lelehan faraj dan lendir serviks. Keputihan yang dialami adalah unik pada setiap wanita.

Dan keputihan adalah fungsi badan yang normal untuk memastikan faraj sihat

Biasanya, keputihan normal nampak jernih atau putih dan tidak ada sebarang bau. Tekstur dan jumlah yang keluar mungkin berbeza-beza – kadang-kadang ia nipis dan berair.

Ada kalanya ia akan berubah lekit dan banyak. Keputihan wanita akan bertukar-tukar mengikut kesihatan wanita tersebut dan juga hari-hari yang berlainan sama ada sebelum dan selepas ovulasi.

Mari kita bincang tentang jenis keputihan wanita dan cara untuk mengenalpasti jika ia normal ataupun tidak.

9 jenis keputihan wanita

Jenis keputihan #1 Keputihan kering 

Juga dikenali sebagai hari kering, keputihan yang dialami akan bertekstur kering, melekit dan menyukarkan penembusan semasa seks.

Vulva anda akan rasa kering dan ini biasanya berlaku semasa tempoh anda tidak subur iaitu 7 hari sebelum dan selepas kitaran haid anda.

Peluang untuk hamil semasa tempoh ini juga sangat nipis, walaupun tidak menggunakan perancang. Tujuan keputihan kering ini ialah untuk menghalang sperma dari memasuki rahim.

Jenis keputihan #2 Keputihan bak krim

Apabila tahap estrogen dalam badan bertambah, rahim akan menghasilkan keputihan yang lebih cair dan vulva mungkin akan rasa melekit ataupun basah.

Anda juga mungkin akan mendapati keputihan yang semakin melekit dan basah pada bibir faraj semasa tempoh ovulasi dan hari kering. Tempoh ini biasanya di antara hari ke-7 atau hari ke-11, jika anda mempunyai kitaran 28 hari.

Keputihan ini lebih nipis dan hanya boleh menghalang sperma lemah dari memasuki rahim.

Jenis keputihan #3 Keputihan seperti putih telur 

Apabila semakin dekat dengan tempoh ovulasi, anda akan mengalami keputihan yang licin dan panjang. Ia sering disamakan dengan putih telur.

Anda mungkin merasakan sensasi basah disebabkan keputihan seperti putih telur dan ada yang mungkin keluar bergumpal-gumpal.

Ini adalah tanda ovulasi yang baik dan berlaku antara 12 dan 16 hari dalam kitaran 28 hari. Jika anda sedang berusaha untuk hamil, ini adalah masa yang baik untuk bersama pasangan!

Jenis keputihan ini akan memberi laluan mudah untuk sperma berkualiti memasuk rahim.

Jenis keputihan #4 Keputihan warna putih 

Ini adalah antara jenis keputihan wanita yang normal dan boleh dilihat pada awal atau akhir kitaran haid bulanan.

Walaubagaimanapun, jika teksturnya seperti lendir tebal seakan keju dan ada rasa gatal-gatal, ada kemungkinan ia adalah jangkitan yis.

Tanda-tanda jangkitan yang lain termasuklah bau busuk, sakit punggung dan gatal-gatal yang teruk atau tidak selesa.

Kegatalan jangkitan yis

Jenis keputihan #5 Keputihan yang licin

Beberapa hari sebelum ovulasi, keputihan anda akan berubah menjadi licin. Mukus serviks akan menjadi kurang pekat dan menjadi lebih licin.

Fakta menarik: hari terakhir keputihan normal ini sebenarnya hari anda paling subur dalam bulan itu.

Itu kerana hari terakhir sebelum telur dilepaskan dan keputihan yang dikeluarkan semasa tempoh subur ini sangat kaya dengan kalium.

Jenis keputihan #6 Keputihan jernih dan sangat cair

Antara semua jenis keputihan wanita yang dialami, jenis ini boleh berlaku pada bila-bila masa.

Keputihan ini adalah normal dan sering kelihatan selepas anda melakukan senaman yang berat.

#7 Keputihan warna perang atau sedikit berdarah

keputihan berdarah

Sebaik saja haid anda berakhir, anda mungkin mengalami keputihan yang berwarna perang. Jangan risau, ia juga antara jenis keputihan wanita yang biasa.

Ini adalah cara faraj membersihkan diri selepas datang haid.

Jika anda telah melakukan hubungan seks tanpa perancang dan mengalami keputihan berwarna perang, ini mungkin tanda kehamilan.

Pendarahan yang bukan haid pula maksudnya keguguran. Jika kurang pasti, jumpa pakar wanita anda dengan segera dan dapatkan pemeriksaan lengkap.

Tapi untuk wanita yang sudah putus haid ini mungkin tanda kanser serviks. Jadi rajinlah melakukan ujian Pap Smear tahunan untuk mengelak keraguan itu.

#8 Keputihan warna kuning

Keputihan yang berwarna kuning mungkin tanda jangkitan. Keputihan kuning ini biasanya tebal dan berbau busuk.

Ia juga tanda trichomoniasis, iaitu sejenis penyakit kelamin. Kebanyakan wanita yang sedang mengalami jangkitan klamidia atau gonorrhea tidak akan menunjukkan tanda-tanda kecuali keputihan berwarna kuning.

Jadi dapatkan perhatian pakar jika anda mengalami ini.

#9 Keputihan warna hijau  

Ini juga antara jenis-jenis keputihan wanita yang tidak normal dan biasanya tanda jangkitan dalaman yang serius. Sekiranya ia disertai dengan bau busuk, ia juga tanda penyakit trichomoniasis.

Anda perlu berjumpa pakar wanita dengan segera jika anda mengalaminya.

Setelah melihat jenis-jenis keputihan wanita yang disenaraikan di sini, kini anda lebih berpengetahuan tentang keputihan yang normal dan yang tidak normal.

Jika anda sedang mengalami keputihan yang tidak normal jangan segan untuk berjumpa pakar wanita anda untuk mendapat rawatan,

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

About the Writer
theAsianparent
theAsianparent is Southeast Asia's largest social networking site for the latest information on parenting, women's health and family health.
Make Home Care Personal To Your Loved One
curve

Make Home Care Personal To Your Loved One

Get started with a free consultation today, and learn why thousands of Malaysians trust Homage to deliver the best care in their homes.

Get Care Now